Kao sto kaze naslov a upravo toga se i bojim Jer na licnom primeru pre par godina osetio sam tu spremnos Zenina rodbina iz USA poslala na POKLON neku bizuteriju narukvicu : malo kože i jos manje srebra(ako je i bilo srebro) i sve u svemu meni stigne da platim 80 e na ima carine poreza i sl Kasnije mi oni priznase da je to kostalo 30 $ .Pa sam im porucio nemojte ljudi vise ko boga vas molim nista da saljete
U principu nema. Samo bus-plus kombinacija nema ni carine ni pdv. Imate rodjaka,prijatelja,tetku itd... naruce na njih u normalnim zemljama tipa :Svajcarska,Nemacka.. posalju busom. To je to.
Ne znam koliko je ovo tacna informacija, ali sta bi sa onim uslovom PayPal-a da ta granica od 70e za fizicka lica mora da bude minimum 200e??? Jbte pa u Madjarskoj je taj limit 1000e, tek preko te cifre se placa porez itd. Gde mi zivimo c, c, c. br>http://tinyurl.com/ch3mu7j
ima onaj vic kad se mladi carinik zeni i drugari sa carine se dogovaraju sta da mu uzmu ..
da mu kuoe kucu - malo je da mu kpoe nov bmw - malo je
DA MU PREPUSTE JEDNU SMENU - PA BICE MU PUNO !!!
ono sto naplate na ime poreza i carine i za to izdaju papire - ide u budzet srbije ..
ono sto skupe mimo propisa - deli cela smena procentualno proporcionalno cinu !!!!!
kojem god cariniku da sam popravljao komp/lap/tv/zenu .. i koji god da je iznos u pitanju .. uvek budem isplacen u apoenima od 5e :)
:: Spremili jače torbe da otmu više i već nedelju dana vežbaju pljuvanje u dlanove kako bi bolje ščepali nešto :: :: Banda, obična banda vucibatina i secikesa. Samo se pitam ko na kraju pokupi sve te pare jer pretpostavljam da neko upravlja njima kao i policijom :: :: Kako Electronic Arts pravi igr :: :: http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkB :: ::
Ako se dobro secam, info za 50/70e sam `navatao` na sajtu `Blica`... Nebitno, slazem se da su sume do kojih se ne placa carina smesne. Takodje, nije svejedno da li se paket salje brzom postom ili preko `Poste`. Stara dobra JP `Posta` je jeftinija, ali i sporija... Sve u svemu, zacin C! :D
naletim u francuskoj npr. za 40evra phenom 955,kolko bi me po njihovom iskostalo ukupno na kucnu adresu 44 evra ili? dajte neki predlog odakle moze da se kupuje tipa grafike procesori kuleri...
Phenom IIx4 955BE/3.8GHz CM Hyper 612S Asus M5A97 PRO Sapphire HD 6870 Seagate Barracuda® 1TB/SATA3/7200/64MB NZXT Lexa S Exceleram Black Sark 2x4GB/1866MHz Benq G2220HDA LC Powe LC6650GP3 V2.3 http://tinyurl.com/7rgqpg9
Ja sam lepo govorio, sve je to ok na papiru, ali oni ce da carine kako god hoce i kako im dune, je rimaju toliko rupa u tim kao odredbama i odresene ruke da jednostavno ne vredi rizikovati za neke skuplje stvari gde bi se kao stvarno ustedelo, nisu ni oni mutavi, stvar od 300/400e kao poklon , 0 din carine, da da...
Znate kako. Mnogo zavisi od velicine paketa. Mene su odrali za neku glupost jer je bila u povecoj kutiji, a za pet puta vredniju stvar mi nisu uzeli ni dinara jer je stala u koverat. Sad tu ima onaj problem da je ovo izuzetak i da su skuplje stvari obicno velike a ne male.
Ali ima resenja. Uvek mozete reci onome ko vam salje frizider da ga isecka na 300 delica i posalje u pismu.
A srbistan ko srbistan ljudi lakoverni i uglavnom razocarani ako nesto nije onako kako su oni ocekivali...
Jos jednom ponavljam Indijanci kad narucuju nesto za indiju modu da naruce do 450US$ a mi djoku...
EUropejci mogu do 450E a mi ono iz gornjeg reda...
Ovi sto su na granici da ne plate ili plate ono kad god da kupujes nesto preko `dugara za placanje` imas trag koliko si platio... u krajnjoj liniji imas izvod sa kreditne ili platne kartice...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Ja sam lepo govorio, sve je to ok na papiru, :: ali oni ce da carine kako god hoce i kako im dune, :: je rimaju toliko rupa u tim kao odredbama i odresene ruke da jednostavno ne vredi rizikovati za neke skuplje stvari gde bi se kao stvarno ustedelo, :: nisu ni oni mutavi, stvar od 300/400e kao poklon , 0 din carine, da da.. :: :: Cpu:AMD FX 6300 @ 4Ghz :: Cooler:TitanVanesa- :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:Asus M5A9 :: Case:CM Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650w a8 :: Mouse:Mx 51 :: Screen: Dell :: ::
`Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV-a (osam ili 20 odsto). `
Dali ovo znaci ako narucim preko Poste Srbija dazbine koje treba da dam drzavi su 30% ( carina + pdv ) + cena isporuke ?
Ako je ovo gore tacno, npr cpu kosta 130$ = 100e, 30% od 100e = 30e, 100e+30e=130e, konacna cena bi bila 130e+postarina, totalno neisplativo i ispada skuplje nego kod nasih dilera.
Ne daj boze da idem preko DHL-a ili nekog drugog servisa tek bi me tad odrali kako kaze tekst.
Problem je u sledecem. Nasao sam Jabuku 3gs za 50$. free shipping ` polovna kao nova` Kupim,dodje kod carinika ,proceni baja na 150$ i rebne mi carinu i pdv. Ne postoji niko ko ce njegovo misljenje da ospori. Kako se spasiti od derikoza ? Nikako.
Pouzdana varijanta je : Narucim na sestru u Svajcarskoj,stigne telefon,ona spakuje u dzep i donese mi ili posalje po Peri na bus besplatno. Pa ja sam to radio i pre ovog usranog servisa. Samo jos dobijate novi trosak u banci,konverzija novca i odrzavanje kartice pa carina pa na sve to pdv... Ma nek hedu G...a. Ja cu da radim ko i pre.
Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 64 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, neće se platiti ni carina ni PDV, jer je u ovom slučaju vrednost 64 evra, odnosno manja od 70 evra.
Primer 2:
Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 80 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, platiće se i carina i PDV, jer je vrednost veća od 70 evra. Prilikom plaćanaja carine i PDV-a carinska vrednost pošiljke je 90 evra.
OBRAČUN PLAĆANJA CARINE I PDV-a
Carinska vrednost pošiljke je u slučaju oslobođenja od plaćanja carine samo vrednost robe. Ukoliko ta vrednost prelazi 70 evra, carinska vrednost je zbir vrednosti pošiljke i troškova slanja pošiljke.
Kod primera broj 2., carinska vrednost je 80 + 10 = 90 evra. Pošto je carinska stopa 10% plaća se carina od 9 evra.
Osnovica za plaćanje PDV-a je 90 + 9 = 99 evra. Pošto se PDV uglavnom plaća po stopi od 18% u ovom slučaju se porez plaća 18 evra.
Znači carina i PDV u ovom slučaju iznose 27 evra.
TROŠKOVI POŠTE?
Kada se sprovodi postupak carinjenja robe koja je stigla u poštanskom saobraćaju, plaćaju se i troškovi pošte carinjenja. Ovi troškovi zavise od pošiljke do pošiljke i njen iznos utvrđuje pošta shodno svom cenovniku, tako da je mi ne možemo ni u približnom iznosu navesti.`
Sto znaci da na iznos ako je preko 70e (50e ako ti salje firma tj pravno lice) dodajes troskove dostave pa ses ve to zbirno carini i + placas posti troskove carinjenja
:: :: :: :: Citiram tekst iz novina sa linka iz 1 posta :: :: `Uvozne dažbine na pošiljke koje fizička lica primaju iz inostranstva u poštanskom saobraćaju obračunavaju se primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća stopa PDV-a (osam ili 20 odsto). :: :: Dali ovo znaci ako narucim preko Poste Srbija dazbine koje treba da dam drzavi su 30% ( carina + pdv ) + cena isporuke :: :: Ako je ovo gore tacno, npr cpu kosta 130$ = 100e, 30% od 100e = 30e, 100e+30e=130e, konacna cena bi bila 130e+postarina, totalno neisplativo i ispada skuplje nego kod nasih dilera :: :: Ne daj boze da idem preko DHL-a ili nekog drugog servisa tek bi me tad odrali kako kaze tekst. ::
Sto je najgore, cak i ako je iznos manji od 70e oni mogu da procene da nije i ti naplate. Recimo posalje ti neko nesto polovno za 50e a oni procene da je novo, a novo kosta 80e. I eto carine. Posle mozes da se zalis, ali koliko novaca, vremena i zivaca kostaju zalbe?
ja sam narucivao robu u vrednosti vecoj od 50e (blic), kinezi napisali 19$, niko nije otvarao sve proslo regularno bez dinara postarine. E sad da li sam imao srece ili se nije zadesio neko od znatizeljnih carinika? ko zna...
:: Sprdnja :: Nemojte da nasedate na ove jeftine trikove :: Ipak smo mi malo ovde vise obrazovani :: Ovo nije za nasu zemlju na zalost :: :: :: :: ________________ :: CPU-Z Validator :http://goo.gl/AS5c :: ::
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.