Treba da naplatim nesto preko neta (a iz inostranstva) i kako stoje stvari vidim da je Moneybookers jedini izlaz (dok ne dodje Paypal). E, sad buni me sto mi recimo u Intesa i Raiffeisen banci kazu da njihovu internet karticu ne mogu koristiti da bi mi se uplacivao novac iz inostranstva vec samo za online placanje (moje placanje tj.) Posto sam malo kopao po netu, vidim da ljudi kazu da sluzenice na salterima lazu, i da je to preko internet kartica doticnih banaka moguce, ajde ti sad budi pametan. Samo se za te 2 banke spominje da je moguce dobiti novac iz inostranstva Jel moze neko odavde sa foruma, koji koristi servis moneybookers (dakle prima kes preko njega) da mi potvrdi kod koje od ovih banaka je to moguce, jer vidim da ovako samo gubim vreme. Nikako mi nije jasno zasto bi banka lagala klijenta i uskracivala mu uslugu ne koju ima pravo, ali ovo je Srbija i sve je ovde moguce. Western union i slicno nije opcija, cisto da napomenem.
Racun koji je vezan za karticu je samo za pacanje i to ne moze. Treba da otvoris drugi devizni racun koji ce sluziti za uplate. Pozovi sluzbu Intese da ti lepo sve objasne a nemoj da pitas na salterima. Citas sta pricaju ljudi na netu...
Pod svaku cenu izbegni Raiffaisen. Eventualno, ako nekog mrziš ili treba da mu vratiš zajeb teže vrste, onda mu preporuči to njesra od tzv. banke, a u stvari, štedionice sa ograničenom odgovornošću (po naše pare).
Imao sam slicnu temu na pcberzi pre nekoliko meseca, pa da ti prepricam moja iskustva. Ako neko treba TEBI DA UPLATI NOVAC, sve sto ti treba je 1)devizni racun u banci. Nikakva kartica nije potrebna. Otvori devizni racun (besplatno se otvara) maltene u bilo kojoj banci, recimo ja sam to radio preko societe general i intese, ali moj prijatelj je radio u reifeisen i ima pozitivna iskustva. Eto, Pisko kaze da su retardi u reifeisen, zavisi kako koja filijala, u Nisu su ispali OK. 2)reci im na salteru da ocekujes uplatu, oni te pitaju u kojoj valuti, ti kazes, oni ti daju papir sa uputstvom 3)posalji papir coveku koji uplacuje, i pare legnu za nedelju dana. Provizija kako gde, nije velika, par procenata max.
Ja kapiram da taj neko moze/hoce da mu uplati samo na Moneybookers. U tom slucaju treba da posalje papir njima. Ali posto su oni pravno lice trebalo bi da mu samo prebace bank transferom bez tamo nekog papira. Naravno, mora da ima uredan nalog na MB, sto odavde zna da bude problem. Ja sam se u svoje vreme prijavljivao na AlertPay i morao sam da im saljem kopiju licne karte i jos nekih dokumenata. Uspeo sam, ali jos nisam napravio nesto sto bih prodao mrskim strejndzerima :P
Ako imas novac na racunu kod moneybookers-a (podrazumevam da imas mb racun) i ako si registrovao karticu kod njih (visa ili mastercard) bez problema mozes da prebacis novac na svoj racun (doduse treba nekoliko dana da legne novac na racun od trenutka kad podneses zahtveh da se prebaci novac) Kad govorim o karticama ne mislim na kreditene kartice vec na debinte (visa, visa electron, maestro ,master). Dakle, taj neko moze da ti prebaci novac na tvoj mb racun a ti posle povuci novac na svoj racun, nema veze kod koje banke imas racun, bitno je da imas ziroracun tj karticu (mozes da prebacujes i na z.racun i n a karticu. Sve je prilicno jednostavno za podesavanje (osim da ni pod razno nemoj da pogresis sa unosenjem lozinke prilokom logovanja na mbookers - IKADA - obzirom da prvi put ces i nekako lako da se opravdas ali vec drugi a da ne pominjem treci ces morati debelo da dokazujes da si to ti pogresio unos lozinke. Kod registracije karticu isprati lepo korake. Provizije nisu velike i dobar je kurs obzirom da se strane valute konvertuju u dinare prilikom prebacivanja. Podrska je azurna i vrlo brza, no kao sto rekoh od servisa (visa, master) zavisi koliko ce ti brzo leci novac na karticu, z.racun. - otprilike u roku od 7 dana. Imas i varijantu sa moneygram-om no nisam upoznat sa njim.Nadam se da sam pomogao. Pozdrav, miccosmo
Napravila sam nalog na MB i otvorila devizni racun u Intesi, pri svakom povlacenju para sa MB na moj racun MB uzme oko 3,4 dolara, banka uzme isto oko 3 dolara a meni na racun legnu pare tako da je iznos koji sam povukla sa MB kada se izuzmu provizije (gore navedene) umanjen za jos 16 dolara. Na MB kazu da su oni skinuli samo 3 dolara, u banci isto to kazu a meni nigde ne pise ko je meni uzeo tih 16 dolara ni za sta je to skinuto. Da li neko zna u cemu je stvar? Sta mi se naplacuje i ko naplacuje?
Ako si povlacila dolare sa mb, a devizni racun ti je u evrima, te pare su ti najverovatnije otisle usled visebrojih kursnih konverzija banaka posrednika. Opet zavisi i od sume koju si povlacila, iz mog iskustva sa MB i RF ta cifra je otprilike ta za nekih 1000e.
dinar je platezno sredstvo u srbiju brale ... to svi znamo .. nebitno u kojoj valuti ti je racun i nebitno u kojoj valuti ti je isplata .. banka uvek vrsi konverziju devize u dinar - dinar u devize .. kurvanjski
naravno devizni racun je u pitanju ..
evo ulicarski da bude jasno ... u srbiji si sto automatski znaci da logiku mozes da ostavis u fioci
otvoris u bilo kojoj banci kod nas devizni racun, dolar ili funta ili euro ili svajcarac - nebitno za pricu ..
i odma iz dzepa izvadis 100e i kazes uplacujem sebi 100e na eurski racun .. radnik kaze OK .. uzme od tebe 100e i po NBS kursu odma to pretvori u dinare jer se placanje kod nas obavlja iskljucivo u dinarima !!!
neka je prodajni 110 a kupovni kurs 120 din / euro
tvojih 100e banka je promenila u 11000 dinara i onda je sama od sebe kupila 11000/120=91.6e
i tebi na racun legne 91.6e .. gde je razlika do 100e ?!! pa pojeo kurs i kursna razlika :)
:: :: :: :: Ne MB je u dolarima i devizni racun takodje, tako da nije to.
nedostatak informacija ili nedostatak kesa ili oba ... na devizni racun kad otvoris i izvadis 100e i uplatis na racunu imas 100e. kockao sam na bet365 preko mb pre nekih 5god i sve transakcije su isle preko rajfajzena i uplate na i od bet365, i da otisao sam u banku i na salteru digao kes sa racuna (bet365-mb-rajfajzen). Ne znam da li sad moze.
:: dinar je platezno sredstvo u srbiju brale ... to svi znamo .. nebitno u kojoj valuti ti je racun i nebitno u kojoj valuti ti je isplata .. banka uvek vrsi konverziju devize u dinar - dinar u devize .. kurvanjski :: :: naravno devizni racun je u pitanju . :: :: evo ulicarski da bude jasno ... u srbiji si sto automatski znaci da logiku mozes da ostavis u fioc :: :: otvoris u bilo kojoj banci kod nas devizni racun, dolar ili funta ili euro ili svajcarac - nebitno za pricu . :: :: i odma iz dzepa izvadis 100e i kazes uplacujem sebi 100e na eurski racun .. radnik kaze OK .. uzme od tebe 100e i po NBS kursu odma to pretvori u dinare jer se placanje kod nas obavlja iskljucivo u dinarima !! :: :: neka je prodajni 110 a kupovni kurs 120 din / eur :: :: tvojih 100e banka je promenila u 11000 dinara i onda je sama od sebe kupila 11000/120=91.6 :: :: i tebi na racun legne 91.6e .. gde je razlika do 100e ?!! pa pojeo kurs i kursna razlika :) :: :: :: :: :: :: :: :: :: Ne MB je u dolarima i devizni racun takodje, tako da nije to.
vidi ovako, kartice nemaju veze sa ovom pričom i ovo što ti pišem nema nikakve veze sa MoneyBookers-om, pa ako ti to odgovara...
Ako možeš da izvedeš da ti novac uplati fizičko lice (dakle NE firma), stvar je veoma prosta. Dovoljno je da imaš devizni račun u banci (Raiffeisen npr.), odeš u ekspozituru banke i tražiš da ti daju tzv. instrukcije za plaćanje iz inostranstva. Podatke sa tog papira pošalješ osobi u inostranstvu koja ti uplaćuje, i za 2 dana (Raiffeisen) devize su ti na računu i možeš da ih podigneš (dakle devize, ne dinare). Ko ti uplaćuje, kao svrhu uplate neka navede `pomoć`. Raiffeisen (npr.) ima proviziju manju od 1%.
Ako ti ipak neka firma plaća, mislim da moraš priložiti banci ugovor sa firmom na osnovu koga ti plaćaju, isto uzmeš instrukcije za plaćanje, itd... Ali ovde se stvari komplikuju i možda je najbolje da se posavetuješ sa knjigovođom koji radi devizno poslovanje...
Ne znam bas koliko je ova tema aktuelna, obzirom da uskoro slavimo godisnjicu. Ako nekom jos uvek treba neka kaze pa da damo tacan odgovor umesto raznih nagadjanja, jer se stvar prilicno iskristalizovala. Doduse, koliko vidim, odgovor veoma slican tacnom sam dao i 13.03.2013.
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.