Drustvo, evo setih se da se moze malo ubrzati surf tako sto se napravi RAM disk i prebaci da opera cache-uje u njega. Dobro je za one koji imaju sporije HDD-ove, ATA krseve...a imaju nesto viska RAM-a. Posto trenutno nisam u mogucnosti da probam, jer sam na nekom krsu sa 512Mb ram-a, ne bi bilo lose da neko proba, ukoliko ima vremena, volje... i neka napise utiske.
Dakle, potrebno je samo napraviti RAM disk koji ce dobiti svoje slovo i putanju cache (u mom slucaju - C:\Documents and Settings\gigantik2\Local Settings\Application Data\Opera\Opera\cache\) prebaciti u RAM disk.
Evo kako je najlakse to odraditi sa operom, tako da ne mora da se kopa i trazi/prepravlja Operaprefs.ini.
Ukucati u browser ` opera:config#UserPrefs ` i samo postaviti u polje ` Cache Directory4` target od RAM diska.
P.S> E da, probao sam da postavim da cache-uje na USB stick i sasvim ok radi, nema krckanja HDD-a...a radi extra brzo. Tako da ce sa RAM-om biti jos dosta brzi surf. Pogotovo ako je HDD dobrano opterecen nekim radom, a na ovaj nacin ga necemo dodatno opteretiti dok surfamo.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Aha, ali zar nece sebi napraviti temp/cache na HDD po defaultu, bez obzira ako pri instalaciji odaberes RAM disk. Valjda mu je tako u config.ini, ili gresim? ili si opet morao da prepravljas da kesira u RAM disk?
Besposleni pop i jarice krstava. Ljudi, ma(h)nite se uzaludna posla i gledajte
21.05.2012. 22:03
status: user broj poruka: 11007
gde ima `leba. Koliko `kosta` pokretanje samoga RAM diska? Koliko to zahteva memorije i procesorskog zauzeca? Zatim, po restartu (nestanak struje?) ode ceo kesh (a sta ako smo hteli da nakon brauzovanja pokupimo nesto od privremeno skinutih datoteka?)...
@gilo Da upravu si i tako opet treba about:config pa novi string browser.cache.disk.parent_directory i tu upises lokaciju B:\ffcache i sad su oba na RAMdisku, ali ovo je ipak stepen vise nego samo stavljanje cacha na RAMdisk. :)
@tortojed 1) ne razumem pitanje. 2) besplatno, ako koristis od Qsoft-a. 3) ja sam uzeo 100MB mada da imam vise od 1,25GB rama stavio bih 500MB. 4) procesorsko zauzece na mom sempronu je 0.01%. 5) restart ne znam kad sam poslednji put uradio, nestajanje struje takodje. 6) ko je lud da posle pola sata kopa po kesu, a ne odmah da preuzme dok gleda?. 7) i da dodam, da postoji dosta tih RAMdisk programa koji ne cuvaju podatke sa RAMdiska nego brisu sve po shutdownu i na ponovno pokretanje sve je prazno.
Re: Besposleni pop i jarice krstava. Ljudi, ma(h)nite se uzaludna posla i gledajte
21.05.2012. 22:34
status: user broj poruka: 9459
Tortice krasova, u pravu si, malo jes zahebano sto se toga tice. Sto se mene tice, bar me memorija ok sluzi i uvek cu znati gde sam sta posecivao, skidao...i nece biti problema i ako mi nestane struje da ocas iskopam to sto mi treba, a i malo nas rcka po temp-u/cache-u u potrazi za nekakvim fajlovima, tako da...Iskreno, retko kad nastavljam sesiju posle gasenja opere i vecinom otvorim speeddial i cesto koristim CCcleaner da brise sve osim cookies-a.:) Meni je ovo skroz ok, cak i na ubogom stiku mi bolje radi nego na sporom ATA HDD-u, a kamoli 100x brzi RAM:)
@Srdjo, da, da pretpostavio sam da mora malo da se konfigurise...:)
P.S. Ko ima RAM-a za bacanje, neka proba kako lepo sljakaju hidden object igrice kada se instaliraju u RAM, jer su poznate po sporosti zbog milion fajlova, gif-ova...Prolazi se kroz skrinove za tili cas.
:: gde ima `leba. Koliko `kosta` pokretanje samoga RAM diska? Koliko to zahteva memorije i procesorskog zauzeca :: Zatim, po restartu (nestanak struje?) ode ceo kesh (a sta ako smo hteli da nakon brauzovanja pokupimo nesto od privremeno skinutih datoteka?).. :: ::
p.s. ja cenim da je to (ramdisk za surf kes) besmisleno - za sekundu ti hard procita 30 mega, a sumnjam da nekom znaci da se to desi za 0.01 sekunudu, a bogami cenim i da danasnji browseri cuvaju taj kes u ram-u, dokle god ih ne zatvorimo...
Broj postavljenih tema: 60401. Broj poslatih odgovora: 647501. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.