Obratite paznju na brzinu download-a jer sam primetio da su meni koji imam PREMIJUM nalog 1mbs smanjili ili ogranicili kao za LITE nalog odnosno 50% manje - 500kbs. Pisao sam im u vezi toga i zvao tehnicku podrsku da ukazem na problem, ali odgovor je tipa ne mozemo da garantujemo max brzinu jer je tehnologija bezicne mreze takva da ima variranja u brzini u zavisnosti od opterecenja, a na pitanje kako to varira u rasponu od 10% do 50%max i ni slucajno preko 50% ugovorene i placene brzine, ostao sam bez odgovora.Sada je sezona godisnjih odmora i sigurno je manje korisnika kao i opterecenje, ali ni to nije garancija da dobijete ono sto je ugovoreno i placeno. Sreca moja sto loseg adsl provajdera nisam zamenio i sklopio ugovor sa Orionom kako sam planirao. Saljivdzije bi rekle da imam terabajtni download u smislu TERA BAJT PO BAJT onako srpski. Kada bi prodavali hranu kao sto daju usluge kao internet provajder, od njihovih usluga jedino bi ljudi kojima je potrebna dijeta imali korist, ali ne materijalnu, jer bi umesto kupljenih 1kg namirnica dobili 500grama i sigurno bi oslabili. Svedoci smo raznih reklama gde se nudi platis 2 dobijes 3, platis i dobijes gratis super sistem, a kod Orion-a platis 1 dobijes pola, a ako bi platio 2 dobio bi 2 puta po pola nikako 1 moze da ti pozli. Eto vi pronadjite naziv za ovakvo poslovanje i odnos prema korisnicima. Zelim vam puno srece kod izbora provajdera.
Em je jeftinije, em imaš brzine i do 16 mbit-a, em je pouzdanije. Ja imam 1.5 mbit-a baš kod oriona i evo već 3-4 godine radi lepo, nisam zaista imao problema. A to što su ti rekli za moguća usporenja je istina. Ta tehnologija je još u povoju kod nas, novo je potpuno i treba mu vremena da postane kompetentno sa žičanim netom. Tako je isto bilo i sa ADSL-om negde otprilike 2004-5 godine. Međutim posle se situacija stabilizovala.
ADSL imam kuci a ovaj za poneti koristim na poslu i do prosle nedelje sam imao ok protok i reagovao sam zbog ogranicenja bez opravdanog razloga i narocito posle skoro godinu dana uhodavanja oni postaju uzasni u trenutku kada je smanjeno opterecenje na mrezi zbog godisnjih odmora. Sta ocekivati kad se svi vrate, treba da budemo srecni ako uopste otvorimo i jednu internet stranicu. Sa ovakvom brzinom ni skype nece da radi. Oni su napravili jedan korak napred kad su sa 750kbs brzinu podigli na 1mbs, a sad su napravili 2 koraka UNAZAD spustajuci brzinu za 50%. Srecom ugovor mi istice za 4 meseca.
sitnim slovima u ugovoru, a za takve varijante neta, nema sanse da ti garantuju konstantnu brzinu. Mnogo vise faktora ulazi u obzir nego kod neta preko zice.
A i to je bukvalno net za poneti - za one kojima net treba dok su u pokretu, van kuce, ili bas u slucajevima kada ne moze ni na jedan drugi nacin da se uvede net. Ne vidim zasto bi neko ko moze da uvede adsl ili kablovski net, izabrao ovu varijantu za primarni net.
Cisto poredjenja radi, imam vipov paket za mobilni, u koji ulaze i megabajti i kada tetherujem fon sa kompom ili koristim net preko telefona brzine se krecu od 15-20 kilobajta pa do 200-250 kilobajta u sekundi - sasvim normalna pojava.
Lepo kaze Ilicstefan - sve je to jos novo, zica i aj cao .)
Poznati su mi svi problemi vezani za ovu tehnologiju, ali sam bio primoran da je uzmem jer na poslu su nam zabranili surfovanje a potreban mi je bio i skype. Na pocetku koriscenja brzina se kretala do maksimalnih 880kbs uz ceste padove brzine. Pre izvesnog vremena povecali su brzinu na 1mbs sto je za 33% brze uz variranje brzine do maximalnih 109kbs. Sada je brzina 50% niza i uz variranje dostize maximum do 50kbs, eto to je problem. Prvo ti daju po ugovoru zatim malo ubrzaju, pa onda ako im se hoce mogu i da te iskljucuju. Dok ovo pisem 5 puta su mi resetovali konekciju. Mozda sam ja monopolista pa me malo kecaju.
Pretplata nije smanjena ali protok jeste. Platio sam Orionu U NAPRED za godinu dana za PREMIJUM nalog a ne LITE. Ovo sam napisao kao upozorenje sta sve mozete ocekivati od njih. Zamislite da svom mesaru platite 10kg mesa po punoj ceni a on vam da samo 5kg da li biste to shvatili kao smanjenje cene i popust i da nema razloga da se zalite kako rece oreshac.
Necu da ispadne da branim Orijona... Paceri su to, znam ih... Dobili su lovu iz inostranstva, spucano 25+Mil. evrica da se ulozi u infrastrukturu... Moras da znas sta kupujes i pre toga da se dobro raspitas sta sve mozes da ocekujes... To sto se reklamira to je qrton. 1M mozes da dobijes u idealnim (laboratorijskim) uslovima. Isto vazi i za 3g internet. Prelazak sa ADSL-a na CDMA, radi skidanja torenata i ostalih sadrzaja je samoubistvo... CDMA je optimizovan za VoIP (kasnjenje, jitter), pa tek onda za prenos podataka.... P.S. Obrati paznju na kvalitet signala, kada imas los protok... Moze da bude do pristupne mreze! Nemoj molim te da poredis 1kg mesa sa internetom... Ne ide... Kad kupujes 1kg mesa ti moras toliko da dobijes. A kad kupis 1M interneta, ne moras! Kad bi sve radilo uvek u full-u, ko bi onda kupovao profi linkove od 100e/1Mbit-u?! Pozz
Sorry meso sam pomenuo zbog onih koji nemaju pojma o internetu ali mogu da shvate ako dobiju pola onoga sto plate. Inace do pre 5 dana nije bilo ogranicenja i download je isao do 109kb/sec a torente inace ne skidam. Sve je bilo relativno ok sa cestim prekidima pa sam se navikao jer to mi je jedini internet na poslu i koristim ga samo radnim danima od 8 do16h. Sad kad su uveli LITE paket pobunio sam se sto su me prebacili u taj paket iako sam im platio godinu dana unapred, a mozda bas zbog toga. Toliko su ispali aljkavi da sam odustao od prelaska od relativno dobrog provajdera za adsl. Hteo sam Orion paket 6mb ali sa ovakvim njihovim odnosom prema korisniku i odgovorima na mail odlucio sam da cuvam provajdera kod koga sam od 2005. Jos jednom sorry za meso koristicemo druge artikle. Pozdrav
Cek, nisam razumeo skroz, da li si planirao da sebi uvedes orion adsl, umesto postojeceg adsl provajdera, pa ne zelis da to radis usled losih iskustava sa CDMA netom? Limit CDMA neta kod oriona bi trebalo da je 1mbit
Ili si mislio da zamenis adsl kod kuce za CDMA???
Ovo prvo su babe i zabe, a ono drugo nije najsrecnije resenje ni u kom slucaju, i nece biti u par narednih godina, barem kod nas. Samo me zanima :)
`Oces muzicku zelju. Ako je teoretski limit 20 mb/s to ce se postici u idealnim uslovima kao sto markopvict rece, jedna baza jedna korisnik bez ikakvih smetnji. E sada ti bi da ti oni uvek ponude istu brzinu, ako je nakaceno 500 i ako je nakaceno 50 usera, ako pada kisa i ako je suncano vreme.
Ako hoces obecanu brzinu uzmi SBB jer ces i na ADSL-u imati onaj gubitak od 10% bese.
CDMA je nuzno zlo koje koristim ISKLJUCIVO na poslu jer nemam drugu mogucnost konekcije i koristim skype. Sto se tice adsl-a hteo sam da promenim provajdera kod koga sam od 2005 i da predjem kod Oriona na paket od 6mb ali ovakav odnos prema korisnicima me odvratio od te namere.
Pa pazi, ako za manje para daju isto ili vise od tvog sadasnjeg provajdera nema razloga da ne predjes, cdma internet nije merodavan za kvalitet usluge jedne firme. Bilo je tema i koliko je Vip-ov cdma los. Bilo je ovde tema u kojima su ljudi koliko se sacam imali dosta pozitivnih iskustava sa Orionom. Procackaj malo po forumu pre nego sto doneses odluku.
Znam sve Gile ali do pre par dana je bio uglavnom ok protok ali kako su poceli sa LITE paketima tako su i mene tamo gurnuli i zato se bunim. Ali tako je to kod nas nista dobro ne traje dugo. Moram priznati da sam pogresno vaspitan i za ovih skoro 60 godina zivota nisam naucio da svoja prava na normalan nacin nije moguce odbraniti na ovim prostorima. Ipak ne odustajem zbog mladih koji dolaze i koji moraju da se bore za svoja prava. Pozdrav
Hvala za sve odgovore, znam da CDMA nije merodavan ali njihov odnos i postupak pa cak i nerazumevanje moje primedbe me tera na drugacije razmisljanje i to je dobro sto se pozitivno ukljucujete u ovu temu jer mozda cemo tako pravilnije donositi odluke i opreznije birati davaoce usluga i braniti svoja prava. Pozdrav
Pao si na marketinsku foru sta da ti kazem. Imas LTE (4G) u Americi koji teoretski moze da izvuce do 50-100 mb/s ali sa mobilnog su izvukli tipa 40-ak mb/s. Tu trenutno nema mnogo usera, ali kada se broj duplira tih 40 mb/s ce biti samo pusta zelja :).
I da ako se kreces nekom vecom brzinom signal se gubi, ogranicenje je negde oko 120 km/h ali nisam 100% siguran za 3G, a za 4G je 60 - 90 km/h, na ovim brzinama i iznad signal se gubi ili slabi. Zato su Japanci da bi imali internet u svom Maglev vozu koji ide 500 km/h stavljaju bazne stanice na svakih 20 metara kako bi pojacali signal i omogucili kakvo takvo koriscenje interneta u vozu.
Ako skidas nesto uzmes ADSL / kablovski interet, tj. bilo sta sto ide direktno preko kabla, a ako se odlucis za nesto bezicno, neces uvek imati stabilan protok, neces moci nesto preterano da skidas, i to je pre svega internet za poneti, a da ti placas u kuci Wi Fi net sa beskonacnim prenosom podataka (GB), a da mozes da uzmes ADSL je glupo.
Zakljucak predji na nesto sa kablom, ADSL ili kablovski ili nesto trece ako postoji :).
Kod kuce imam adsl 4mb i sve vece fajlove skidam preko adsl-a CDMA koristim SAMO i ISKLJUCIVO na poslu jer tamo nemam internet i ako mi zatreba da skinem nesto stvarno je mucno skidati 100mb oko 90 minuta sa ovom smanjenom brzinom. Prosto je cudno da u jeku godisnjih odmora broj korisnika na istoj baznoj stanici bude toliko povecan da bi protok pao za 5 dana za 50%. Pozdrav
Ajde sad malo razmisli sta si ovim hteo da kazes...
Zatim kazes sezona je godisnjih odmora pa bi opterecenje trebalo da je manje...
NAPROTIV treba da je vece jer ce svako ko je uzeo ovaj paket iskoristiti ono `ZA PONETI` i onda ga koristiti u tamo nekoj kukutambi jer je platio ono za poneti...
Sta ti je srbin ako nije onako kako je on zamislio onda nista ne valja...
Pa mozda si u pravu ovde je sve moguce. Kad malo bolje razmislim pa ovde je soder isplivao na povrsinu a normalni su na dnu. Eto covek se uci dok je ziv i opet umre nenaucen. Ali i ovo moje neprijatno iskustvo je i bilo za ocekivati jer na ovim prostorima je sve moguce i sve dozvoljeno prema krajnim korisnicima.
Trazi alternativu, na VIP-u i Telenor-u imas `beskonacan net` kada skines one GB brzina ti se ogranicava na 200 kb/s, sto je ok :).
Pozdrav!
:: Pa mozda si u pravu ovde je sve moguce :: Kad malo bolje razmislim pa ovde je soder isplivao na povrsinu a normalni su na dnu :: Eto covek se uci dok je ziv i opet umre nenaucen :: Ali i ovo moje neprijatno iskustvo je i bilo za ocekivati jer na ovim prostorima je sve moguce i sve dozvoljeno prema krajnim korisnicima :: :: ::
covek sedi u kancelariji i zamlacuje se sa orionom .. nekrece se tamo-vamo .. i nema teorije da se galeb osrao bas na njegovu do juce odlicnu baznu stanicu ..
ima prava da im zajasi vrat jer je platio unapred jedan profil a oni ga prebacili na drugi ..
ja bih iz protesta raskinuo ugovor sa njima - i lovarom oduvao baznu sa bandere ..
Codeus svaka cast, hvala na razumevanju, jer to je SUSTINA cele stvari. Hvala bogu ima jos normalnih ljudi. Codeus jos jednom VELIKO HVALA. Veliki Pozdrav
Brzine Lite i Premium paketa: Lite - Download do 500 Kbps Premium - Download do 1 Mbps
Ne vidim ja nigde da je tu garantovano tih 1Mbps, no kao sto rekoh svako moze to da tumaci po svome.
Evo jedna moja koleginica je do skora mislila da joj ne na usb stiku protok samo ono sto skine na HDD a da se ono sto prodje preko ekrana ne racuna... ima nas raznih i sustina nije u tome da je on non stop u kancelariji i da nije moguce da se jos ljudi prijavlio za istu uslugu pa mora da deli protok.
Sustina je u tome da je on u mogucnosti da sa tim paketom koji placa koliko placa moze DA DOBACI do tih 1Mbit-a, ako misli da ga kradu neka ide sa laptopom do neke druge bazne stanice i neka proveri ako je tamo bolje onda je istina ono sto su mu iz tehnicke rekli ako ne neka zaboravi na raskid ugovora posto ce morati da plati sve do kraja ugovora...
Ljudina se jednostavno ucini povoljno pa se zalete i to bez sekunde razmisljanja... i posle idu po forumima i kukaju...
Ne kazem da je posteno od strane provajdera ali ja u srbistanu uvek idem logikom da polazim od najgore moguce a ne od najbolje moguce varijante...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Codeus svaka cast, hvala na razumevanju, jer to je SUSTINA cele stvari :: Hvala bogu ima jos normalnih ljudi :: Codeus jos jednom VELIKO HVALA :: Veliki Pozdra :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60361. Broj poslatih odgovora: 647053. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.