kod mnogih porgrama imam TCP port i UDP port koji se razlikuju, onda ih normalno upisem u ruteru kod pord forwarding, ali sta ako mi program pokazuje samo jedan port, koji je to TCP ili UDP? Da li mogu onda jednostavno da npr. port 1111 dodam u port forwarding kao TCP i kao UDP, znaci:
Ako program trazi samo TCP port onda smo njega i otvoris(propustis sabracaj preko njega) a ako trazi oba onda oba otvoris, broj porta nema veze mogu da budu isti i nemoraju.
TCP i UDP su dva protokola za saobracaj podataka ti kazes ruteru hocu da mi propustis saobracaj preko xxxxx porta koji koristi protokol TCP ili UDP ili oba protokola.Kada je port otvoren (propusta saboracaj) dalju zastitu racunara ti radi firewall, npr windows firewall je napravljen tako da blokira sav saboracaj sve dok mu neka aplikacija (koja je podesena u njemu da moze da otvori port) ne kaze da otvori specifican port i propusti sabracaj.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647013. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.