Postoji li mogucnost slanja faxa preko ADSL-a?Za modem je vec poznata procedura,ali da li je to moguce i u slucaju kada PC ima samo mreznu karticu i izlaz na net samo preko ADSL-a?
Tacno. Vec trecu god. od kako sam presao na ADSL, ne mogu da korisitm WinFax (ni bilo koji drugi prog.), bez `prebadanja` tel. linije iz ADSL-a u stari fax-modem...
A cudi me da nije, bar koliko je meni poznato, nadjen neki modus. Svi fax-programi koriste TAPI (Telephony Application Program Interface) driver, zapravo Microsoftov i Intelov standard koji definise kako komp moze da komunicira sa telefonskim sistemima, tj. dozvoljava aplikacijama u okviru windowsa da pristupaju voice servisima na serveru. Obzirom da sve to datira jos od 1993. a primenjuje se od Win95, bilo bi zaista vreme da se pojavi nesto sto bi omogucilo da fax-aplikacije funkcionisu i na brzim vezama (ADSL). Nisam dovoljno upucen u oblast tel. komunikacija, ali mislim da sve to ima neke veze sa nacinom kako funkcionise ADSL, koji koristi tel. liniju istovremeno sa telefonom, ali signale sallje naizmenicno, u paketima.
__________________________________________________________________ :: polupismenom i tehnicki nepismenom svetu treba zakonom zabraniti kupovinu racunara bez zavrsenog kursa, kao za voznju, a za reklamacije propisati i potvrdu o testu inteligencije
Uh... ovo me `natera` da malo procackam, i - izgleda da ipak ima resenja (sto je, verovatno, i normalno)...
Izmedju ostalog, nasao sam da neki proizvodjaci modema imaju i softver koji omogucava funkcionisanje ADSL fax-aplikacija, na primer: http://www.activewin.com/reviews/hardware/modems/olitec/usbadslv92/advfeatures.shtml gde decidirano pominju, pod V90/V92 Compatibility: ` ...fax software like Symantec WinFax Pro 10 we were able to use the Olitec USB ADSL V92 ready modem as an analogue modem without any problems! `
Takodje vredi pogledati (trenutno nisam imao vremena da `prostudiram`):
Svakako da ima jos solucija, treba se malo dublje zagnjuriti... Ja hocu, cim se malo ratosiljam guzve-do-gushe ... :D Ako neko pre toga nesto iznadje, bilo bi lepo da javi ostalima.
pozdrav.
_________________________________________________________________ :: polupismenom i tehnicki nepismenom svetu treba zakonom zabraniti kupovinu racunara bez zavrsenog kursa, kao za voznju, a za reklamacije propisati i potvrdu o testu inteligencije
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646993. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.