Molim sve ljude dobre volje da pomognu sa svojim komentarom/sugestijom/savetom.
DAKLE: Postoje razni kursevi racunara ZA POCETNIKE, a mene interesuje sta je to sto biste vi preporucili ili mozda cak upisali/pohadjali. Sta bi trebalo da sadrzi kurs koji moze brzo da se savlada i koji bi omogucio nekom ko se uopste ne razume u racunare, a zeli da se obuci za rad u kancelariji?
Ovo pitanje je dosta siroko i naravno - dosta zavisi od samog radnog mesta ali... Postoji dosta ljudi koje mahom racunari i aplikacije uopste i ne interesuju ali bi zeleli da se osecaju komotno na intervjuu i na nekom novom radnom mestu. Podrazumeva se da je to neki kancelarijski posao.
Da bih malko pomogao eto ja cu da ispisem samo par pitanja koja meni padaju na pamet, cisto da posluze ka primer: - kako se ukljucuje i iskljucuje pc. (za ovo nemojte da se smejete ali mnogo ljudi mi je predlozilo da krenem od samog pocetka jer su ih nervirale neke knjige koje neke stvari jednostavno `podrazumevaju `, a poenta je da se nepismen opismeni...) - sta je word. (radno okruzenje, nazivi menija, kako da se snadju medju paletama...) - sta je excel. ( - - - II - - -) - sta je internet explorer. - sta su google, yahoo, pogodak.... - kako da `izbunare` neku informaciju na netu tj. kako se vrsi pretrazivanje. - print preview tj. pregled pre stampe i podesavanje dokumenta. (mnogi ljudi koji `znaju` da rade na kompu nemaju pojma da je moguce da pogledaju kako ce to nesto da bude odstampano pre nego sto upropaste papir. - sta su Microsoft Outlook, Outlook Express ili recimo IncrediMail.
Pitanja kao sto su ova verovatno mnogima deluju smesno ali ovo nece gledati ljudi koji znaju osnovne rada na racunaru. Svesti nesto komplikovano na jednostavno uopste nije naivan posao, a ja ne zelim da objasnjavam ljudima koliko ja znam. Ko se bavio nekim predavanjem zna koliko samopouzdanje ume da bude opasno (prvo jer je taj neko ubedjen da je to suvise tesko za njega, pa se onda opusti i dobije previse samopouzdanja pa je ubedjen da moze da preskoci...).
Hvala svima koji izbace neko pitanje iz glave, pitaju caleta/kevu (moj komsiluk je prosek 45-50 tako da nemam vise koga da pitam), sestru koja ima 20 godina i koja zna da koristi winamp i bs player... Upravo sastavljam sadrzaj jer ne bih da teme budu nabacane vec da ih koliko-toliko slozim po nivoima, a znam da cu da propustim gomilu pitanja pa sam se usudio da malo smorim vas ovde.
- Sta je hardver ? - Sta je softver ? - Sta znaci `konfiguracija` ? - Sta znaci laptop, a sta desktop ? - Sta je tu sta ? (ulaz (tastatura, mis...) - racunar (kuciste i `ono` u njemu) - izlaz (monitor, zvucnici, stampac...) - Sta je diskteta, sta CD, a sta DVD ? - Sta je HD, a sta flash memorija ? - Sta je USB, tj. cemu sluzi ? - Sta radi Windows ? - Sta je to Linux ? - Sta je internet i `kako se na njega povezuje` ? - Sta je dial up, sta ADSL, sta `cable net`, a sta wireless ? - Sta je browser ? - Cemu sluzi Microsoft Office ? - Kako se koristi pretrazivac, npr. Google ? - Sta je virus, worm, spyware... ? - Kako radi antivirus, firewall, antispyware ? - Sta je e mail ? - Sta je chat ? - Sta je to `forum na internetu` ?
Jel` treba jos ?
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
- Sta je to `folder`, sta `kursor`, a sta `ikonica` ? - Kako se `slusa muzika` ? - Kako se `pustaju filmovi` ? - Hocu da `radim sla slikama`, kako ? - Jel mogu da `pricam preko interneta` ? (npr. Skype) - Kako se brise program, a kako deinstalira ?
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
Eh, uh, Skype i MSN bih 100% zaboravio, a sve vise njih koristi ovaj vid komunikacije umesto standardnih mejlova. Naslovi su skroz ono sto meni treba! Ja sam odlepio vise s` mozgom pa sam vise u onom `cas informatike` fazonu pa bih recimo imenovao `rad sa direktorijumima`, `rad sa misem`, `rad sa precicama` i moram da priznam da mi se ovaj tvoj fazon mnogo vise svidja. Mislim da je razumljiviji.
Ovo poslednje pitanje u vezi instalacije i brisanja aplikacija bih pre smestio u sledeci projekat, kao i veliku vecinu onih pitanja iz prethodnog posta. Onaj ko zna odgovore na ta pitanja, pa jos nauci malo kako se sklapa konfa i kako se dize OS moze opusteno da radi po kucama kao serviser. Da ne pricamo da ce moci sasvim uredno da odrzava svoj komp ako se uradi i neki korak vise (ciscenje virusa, podesavanje konekcije...).
E pa BataCele nadam se da nece biti problem da se konsultujem sa tobom kad budem radio finalni sadrzaj... Cisto da konvertujes pitanja u razumljiviji jezik. Ja cu verovatno da se pogubim sa izrazima ili da preteram pa ce ljudi pomisliti da ih zajebavam.
Hvala puno! Saved!
:: Zaboravio sam `osnovne` stvari :: :: - Sta je to `folder`, sta `kursor`, a sta `ikonica` :: - Kako se `slusa muzika` :: - Kako se `pustaju filmovi` :: - Hocu da `radim sla slikama`, kako :: - Jel mogu da `pricam preko interneta` ? (npr. Skype :: - Kako se brise program, a kako deinstalira :: :: :: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих. :: ::
Totalne pocetnike prvo treba nauciti kako se drzi mis. Treba im objasniti sta su particije (naravno ne kako se prave) vec cemu sluze i zasto se neke stvari nalaze (takoreci) na jednom delu harada a druge na drugom (zasto je to potrebno). Treba ih nauciti da ne trpaju sve u my documents. Objasniti im razliku izmedju email adrese i www adrese.
Kod mene u kuci su najcesca pitanja bila: Kako da iskopiram muziku sa cd na kompjuter? Kako da od MP3 diska napravim obican (audio) CD? Kako da napravim MP3 disk od diskova koje volim? Kako da narezem muziku ili slike sa kompjutera na CD. Kako prebaciti (iskopirat) nesto sa jednog mesta na drugo?
Ova pitanja je postavljao burazer koji ima sertifikat neke skole za racunare. (Slala ga je firma na kurs.) Pocetnike treba pustiti da se igraju sa zamenom wallpapera. Tako se oslobadjaju straha od koriscenja kompjutera. Treba im objasniti da ne mogu mnogo toga da pokvare.
Hvala na odgovoru/savetu! Ima smisla to o particijama i to za My Documents. Memorisano! Cut, Copy i Paste definitivno moram da objasnim na vise nacina.
Uh, vidim ja da cu morati da razbijem ovaj projekat na dva zasebna... Jedan za kucnu upotrebu, a drugi za kancelariju.
Sta mislite da li je nekome ko radi u kancelariji potrebno nesto vise od obicnog smanjivanja slika, bar sto se tice rada sa fotografijama. Ima 10ak slika recimo i treba da ih prosledi nekome na mail. Smanji, zipuje, zakaci i `Send`... To bi trebalo da bude dovoljno jel` tako?
Da li neko zna koji je fazon kad neko dodje u neku firmu i sad treba da odradi neki test koji mu/joj disha zada... Racunam da firma nije bas velika i pretpostavljam da je test u obliku nekog odstampanog dokumenta sa tabelama i slicno koji treba uraditi u word-u/excel-u. Da li ima jos nesto? Nikad nisam bio na ovakvom razgovoru pa nemam pojma, a boga mi ni bilo ko od mojih ortaka =(
Hvala!
P.S. Znam da je tema gnjavaza ali ljudi, verujem da svako moze nesto da izbaci iz glave za minut-dva, a meni dosta znaci. Zapinje i vama ocigledno pa sam i ja nekako uspeo da nakucam 540 postova... Dobro pola od toga je bilo gundjanje ali nemojte da ste na kraj srca
...koga ćeš da učiš. Ako nekoga to zanima i želi da nauči, sve je lako, ali ako su u pitanju osobe kojima to treba za posao, a pri tom ih to (u starom, dobrom srpskom običaju) ne zanima ni najmanje, onda je uzaludno da im bilo šta objašnjavaš. Znam čoveka kojem na svakih par meseci objašnjavam kako da reže DVD-ove i kako da napravi tabelu u Ekselu. Takođe imam drugarice koje rade kao sekretarice u opštini, bile su dva puta na kursu za računare, prave tabele u Wordu (katastrofalne, naravno), a kad im pomenem Eksel, pitaju me šta je to. Jednostavno, neke ljude to ne zanima i ni najmanje se ne trude da nauče, a ako je to nešto zbog čega će raditi više, umesto da sede, piju kafu i čitaju novine, tek onda će to zamrzeti. Znam da ti ovim nisam pomogao, ali mislim da bi PRVO pitanje na kursu trebalo da bude: ŽELITE li ovo da naučite, kako bi znali i umeli, ili vas neko TERA da to naučite, zbog posla. Začudio bi se odgovorima, veruj mi.
...office i kucnu primenu...Ja recimo exel koristim samo kad otvaram neki dokument u njemu tj uglavnom cenovnike i sl...Za pocetak bi dobro bilo da recimo dva ili tri casa radis isto i za jedne i za druge tj. sta je hardver od cega se sastoji ,sta je operativni sistem ,a sta aplikacije tj programi ,kako se snima fajl i kako se ponovo startuje ,znaci bazicno ,a potom predjes na konkretne stvari od interesa za grupu kojoj predajes ...Nekome treba word,ali neko (kao ja ) cesce radi u wordpad-u ili notepad-u...nekome trebaju office programi i toj klijenteli je bitno i objasniti kako da stampaju dokumente zatim fore sa cirkularnim pismima itd ,sve sto je od vaznosti za rad u kancelariji ...prema potrebi i kraci internet kurs...Za kucne korisnike objasnis kako da recimo rezu diskove ,to su ti vec napomenuli ...Po meni ti je najbitnije da se vezes za najzastuplenije programe tj Ms office ,ali napomenes da postoji i openoffice koji radi isto to itd...sve znaci sitematizuj u dva ili tri tipska kursa i to prilagodjavaj potrebama klijenata...`ajd u zdravlje! ....................................................................................... proc Mos Technology 6510@0.985Mhz Mem 64Kb graphics Mos Technology VIC-II 16 colours! 8 hardware sprites! sound SID 1541 floppy drive 180Kb
Ma ovo ce da bude online fazon... Free. Primera radi, kako ja mislim da ce to najvise da funkcionise - chova je na poslu i recimo zapne negde (primera radi ne uklapa mu se lepo na papir sve sto ima na radnom listu u excel-u). Otvori kurs iz excel-a, nadje lekciju u kojoj se podesavaju margine u print preview prozoru ili sta mu vec treba, klikne i odgleda/odslusa sta i kako. Siguuran sam da ce biti i dosta onih koji ce da uce kod kuce (Photoshop, Dreamweaver, Flash...) umesto da idu na kurs i pucaju pare bzvz. Ako nije jasno, samo opet play i polako...
Istripovao sam se da napravim nesto cime cu da se zanimam i u buducnosti (jedna lekcija dnevno) jer mi je bedak da sedim prekrstenih ruku dok 70% ljudi imaju zjbn problem. Muka mi je od ovih fuksi sto prevode knjige (btw prevodioci redovno nisu bas upuceni u koriscenje programa o kojem se pise pa prevod ispadne bas debilan) i sto uzimaju od 500 do 2000din. i vise za tu hrpu smeca. Da ne pricam o onim likovima sto uzimaju od 100e za 7 dana pa navise za to sto ti skace euforicno po ucionici u kojoj te zulja sugava klupa i stolica. Da ne pricam o `znanju` koje ljudi ponesu kuci.
Imam jos godinu-dve dana fore da uradim nesto sto ce, nadam se, da pomogne nekim novim klincima koji nemaju bas para za bacanje. Ko zna mozda se i zaradi nesto... Nisam siguran za ovaj poslednji deo ali iskreno i boli me uvo bas. Tripujem se da odem i do domaca pa da vidim da li je ikako moguce da organizujem neku grupu sa kojom bih se zanimao 3 puta nedeljno. Da pokazem onoj deci kako da zarade pare iako ne znaju mnogo tj. nista o ozbiljnijim aplikacijama. Toliko resursa ima na netu za dz i sve sto treba jeste malo surfovanja i malo sklapanja i eto lepe zarade. Bolje da rade preko neta za strance nego da ih iskoriscavaju ove matore pijavice koje su upropastile sve sto se dalo upropastiti. Za ovo sam ozbiljan i od Avgusta cu sigurno poceti nesto da petljam pa ako je neko voljan od hardverasa da mi se pridruzi pa da vidimo ko je za software, a ko za hardware. Opet ja trabunjam... Back to work.
Hvala NastyB i dragojlo2. Snaci cu se nekako pa sta uradim uradio sam.
- Kako upaliti i ugasiti kompjuter - Sta su File i Folder (i kako da ih naprave) - Sta su particije (C. D, E ..) - Kako da se krecu kroz foldere, odnosno da pregledaju direktorijume (vecina to ne zna, a uglavnom se podrazumeva u literaturi da znaju) - Sta se desava kada 2 puta kliknu na neki File ili Folder (mnogo ljudi se plasi da ne pokvari nesto ako klikne na pogresnu ili nepoznatu stvar) - Kako da kopiraju,pomeraju,brisu fajlove
Mislim da je ovo osnova osnove koja mora da se zna jer se provlaci kroz sve programe. A kada ovo nauce, posle ce im biti mnooogo lakse da rade sve ostale stvari. Na red posle ovoga moze da dodje rezanje diskova, kopiranje muzike (sa audio u mp3 i obrnuto), gledanje filmova, Office paket itd. Znam dosta starijih ljudi koji su isli na razne obuke po poznatim beogradskim firmama, i recimo, znaju da naprave tabelu u exelu bez problema ali im nije totalno jasno kako i gde da sacuvaju (uvek kliknu samo na Save pa de im stavi .)) ).
obicno te stave za komp, kazu ti otvori MS Outlook (Express) i: posalji mejl na vise adresa (cc, bcc...), ubaci attachment.... zatim Word - podesavanje fontova, formatiranje teksta (osnovno - left, center, right, justify), ubacivanje slike, tabele, cut, copy teksta.... onda Excel - pravljenje border-a, formatiranje podataka u celijama, merge/split..., prebacivanje podataka word excel eventualno PowerPoint, mada ja se ne secam da je to bilo...
...motiv - odlican 5(+) . ideja - izvrsna ...samo jos i da realizujes i bices stvarno cool...Realizacija- nemo` ko Rusi polako nego sto pre da te neko ne pretekne ,a ako negde zapne javi se pa ce se izorganizujemo ovdena` za pomoc ( da mesamo malter i guramo kolica ...) ...`Ajd u zdravlje! ....................................................................................... proc Mos Technology 6510@0.985Mhz Mem 64Kb graphics Mos Technology VIC-II 16 colours! 8 hardware sprites! sound SID 1541 floppy drive 180Kb
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646994. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.