Prijatelj bi da se pojavi na netu,bavi se pčelarstvom.Može li mi neko reći kolika je cena tog zadovoljstva.Sajt od tri-četiri strane sa dosta fotografija i nešto podataka!
- angazovanje provjerenog web studija/dizajnera,koji ce profesionalno uraditi posao.Cijena zavisi od kompleksnosti strane,tj. od zahtjeva klijenta.Recimo da nesto iole pristojno krece od 250 eura (+ periodicno/stalno azuriranj ili kompletno odrzavanje).
- koriscenje besplatnih web servisa/strana/alatki,koje nude gotov,predefinisan sajt,tako da prijatelju preostaje da ukuca tekst i uploaduje/ubaci fotografije (u Google-u ukucaj `free web pages`)
- koriscenje besplatnog sofvera koji omogucava jednostavno kreiranje web strana (npr. Web Page Maker,downlad sa adrese https://www.webpage-maker.com)
...koga ce naci da mu izradi sajt. Cene se, sto je za ocekivati, dosta razlikuju. Za statican sajt (bez flash-a, interaktivnih menija) ne bi trebalo mnogo da kosta. Znam za situacije gde neko za izradu trazi stotinak ili vise evra (red velicine), dok recimo sin nekog prijatelja hoce to da mu uradi za 30, na primer. Druga je stvar na sta ce to na kraju da lici, posto kod izrade sajta nije samo vazno da neko ume da ga nekako napravi i postavi na neki hosting-server, vec i da ima bar malo smisla za dizajn, estetiku, pravopis i sl. pa se desavalo da kasnije zovu nekog da uradi sve ponovo.
Drugi deo troskova odnosi se na zakup imena domena i usluge hostinga. Posto verovatno nece imati neki enormni broj poseta, kod odabira hosting provajdera nije presudno koliki mesecni protok obezbedjuje, pa ni prostor na disku (danas svi nude mnogo vise nego sto je potrebno za vise sajtova osrednje velicine), tako da bi mogao da prodje sa najjeftinijim varijantama koje se mogu naci, a to je otprilike ispod 2000 din za godinu dana (kod mog provajdera, da ne pominjem sad ime). Domaci naziv domena (.rs) moze da kupi ako ima firmu, ali kao privatno lice moze da uzme bilo koji (.com, .net, .org, .info, itd.) i to za male pare - 5-8 € godisnje (svuda po Netu), ali mu treba neka od kartica (Visa ili druga) da bi izvrsio uplatu. Mozda je jednostavnije da i internacionalno ime domena kupi preko ovdasnjeg provajdera, jeste malo skuplje a lakse je. Posto covek nije upucen u sve to, najbolje bi bilo da mu to sve odradi onaj ko mu bude pravio sajt.
Srecno. _________________________________________________________________ polupismenim i tehnicki nepismenim osobama treba zakonom zabraniti kupovinu racunara i uvesti obavezan kurs, kao za voznju, a za reklamacije treba propisati potvrdu o testu inteligenc
Ako je u pitanju sablonski sajt, a imas smisla za dizajn probaj sam da ga napravis koristeci neki od ponudjenih template-a u Frontpage ili Dreamweaver-u... To te nece mnogo kostati, a nece ti ni oduzeti previse vremena...
S druge strane, ako ti je potrebna profesionalno odradjena stranica i/ili neka veza sa bazom podataka i sl to moze dosta da kosta...
Ovde se prica o online biznisu pa ne treba zaboraviti ni Search Engine Optimization (optimizaciju za internet pretrazivace) ako hoce da uopste bude vidljiv na netu. Ko se bavi online biznisom i nije obratio paznju na ovaj deo prakticno kao i da ne postoji... Dakle, Google, Yahoo, Pogodak, Ask, Krstarica i ostali su vrlo bitna stavka. Kao sto rece lllo nesto iole pristojno se krece od 250e pa navise. Ovo ne ukljucuje neko posebno zalaganje vec obican (ne nakaradni) sajt.
Ako ce da se bavi online prodajom, trebalo bi da se `isprsi` i za duplo vise jer je to nesto sto ce jednom da plati i zdravo. Dobije sajt koji ce moci sam da azurira do odredjene mere (galeriju slika, neke tekstove...) bez ikakvog baktanja sa bilo kakvim softverom. Da ne pricam/pisem o estetici, funkcionalnosti i tako tim stvarima. Coveku verovatno treba i neki pristojni logo, vizitka... Znaci pristojan `identitet` koji ce da ubedi posetioca da treba da kupi med bas kod njega i to na prvu loptu.
Niko nema para za bacanje ali onaj ko ulaze vise zaradjuje vise. Bila je tema o legalnom softveru za firmu u kojoj sam napisao da instalacija Linuxa i podesavanje sistema + obuka (2-3 dana + dodatno cimanje na fon koje je neizbezno u narednih par dana) gde sam napisao da za to treba izdvojiti oko 50e pa su me isprozivali da sam lopov. Da to moze za dzabe da se uradi (iz ljubavi preba Linuxu). Poenta je da profesionalna usluga kosta vise ali se i dobija vise. Kad kazem profesionalna to ne znaci `dati 500 komsiji koji radi za 30`. Toliko od mene.
Bitno je kako ce se pojaviti na netu, idealno bi bilo da mu isti (ali dobar) dizajner(i) odradi sajt, vizitku, neki promo letak, etiketu za tegle, ... Posto je ovo za male poslove retkost onda za pocetak neka uradi vizitku i sajt graficki skladno. A za sajt pa ako uzima nekog - a sta si ti momce radio do sad... pa lepo sam proceni - grafiku osmotri a kod tako sto ce otvoriti explorer operu firefox i proveriti izgledaju li sajtovi isto ili bar `skoro isto` i lepo ukucati imena firmi za koje je radio dizajner u google pa se vidi gde su do sad. Sve u svemu potrebno je i da se malo edukuje ako mu je stalo, a ako nije neka nadje nekog kllinca koji cacka po malo
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646993. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.