moze sa bilo kojim telefonom koji moze da prikaze sliku u ogledalu.Cenu zanemarite varira, ako se nabave sociva na buvljaku bude jeftino, ili ako imas kuci onda je dzabe.
Ja sam danas isprobao i napravio, radi ok, vidljivost je dobra, jedini problem je kod mene bio sto sam imao dve lupe od po 2x uvecanje i bile su stare 20 godina, izgrebane i ostecene pa mi je ostrina bila losa, ali osvetljenje je bilo ok u sobi sa ugasenim svetlom nisam zamracio prozor tamo da sam imao ulucno svetlo sa strane. Telefon samsung galaxy ace.
Mali saveti koje sam naucio dok sam pravio:
Lupa da bi slika bila veca mora da bude 4x.Samo socivo mora da bude perfektno cisto i sto vece u precniku ( sto vece to bolje ) da bi se izgubilo zamucenje slike po ivicama.
Osvetljenje ekrana na maksimum, i napraviti drzac za telefon/tablet/monitor koji moze biti klizni da bi mogla ostrina da se steluje i da moze lako telefon da se izvadi i vrati.
Cek, cek, i bude dovoljno svetla da se vidi na zidu? Znam onu foru sa grafoskopom i monitorom, ali ovo mi je skroz nejasno kako moze da funkcionise sa samo jednom lupom.
Okaci neku sliku da vidimo kako se vidi.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Na zalost ne mogu slike da postavim jer moram sa telefonom da slikam.Cak i da nabavim fotoaparat nije moguce slikati u mraku bez blica i dobiti kvalitet slike.
Ne trebaju ti dve lupe, 1 je sasvim dovoljna.Svetla ima sasvim dovoljno da moze film da se odgleda.Ne kazem da izgleda kao profesionalni projektori koji imaju lampu, vise izgleda kao stari projektor sa filmskom trakom, da kazem kao grafoskop koji ima smetnju dnevnog svetla ( na faxu sam to vidjao posto tami nisu imali zavese ).
Inace, slika je na zidu skroz razvna, deluje kao da je ukrivo jer je aparat morao da stoji sa leve strane telefona i sociva.
Sve u svemu, uz neke male zvucnike sasvim ok varijanta za poneku epozodu serije ili neki film pre spavanja ne nekom letovanju\zimovanju ili necemu slicnom.
Jovo, nije lose. I ja sam probao, ali mi je dosta mala slika, jer mi verovatno lupa ne uvecava koliko treba.
Gare, ako si mislio ovo sa telefonom, nece da moze, jer to dodatno svetlo koje mislis da stavis u kutiju treba da prolazi kroz sam panel, odnosno da je umesto njegovog pozadinskog. Inace, u ovom slucaju kutija sluzi samo da ne osvetljava dodatno zid/prostoriju. Bilo bi ok, kada bi se raskopao fon i kroz panel pustilo svetlo sa nekom metal halogenkom od 70/150W, razbilo bi :) Mozda i napravim nesto tako, cisto da vidim kako ce biti, a imam jedan raspali fon i MH 150W :)
Pazi samo da se panel ne istopi, od temeperature halogenke.
:: Jovo, nije lose. I ja sam probao, ali mi je dosta mala slika, jer mi verovatno lupa ne uvecava koliko treba :: :: Gare, ako si mislio ovo sa telefonom, nece da moze, jer to dodatno svetlo koje mislis da stavis u kutiju treba da prolazi kroz sam panel, odnosno da je umesto njegovog pozadinskog. Inace, u ovom slucaju kutija sluzi samo da ne osvetljava dodatno zid/prostoriju. Bilo bi ok, kada bi se raskopao fon i kroz panel pustilo svetlo sa nekom metal halogenkom od 70/150W, razbilo bi :) Mozda i napravim nesto tako, cisto da vidim kako ce biti, a imam jedan raspali fon i MH 150W : :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Jok, MH lampa bi bila dosta udaljena, a bio bi i jedan vent koji bi izvlacio toplotu... Samo bi mi trebao neki remote control, jer necu valjda da zavlacim ruku unutra i da pipkam po displeju:)
Imas dosta programcica za kotnrtolu telefona preko racunara, pa za racunar daljinski i eto remote control, najveca fora je sto mozes da strimujes direktno sa racunara na telefon, sto znaci moze i preko laptopa da se pusta sto eleminise potrebu da daljinskim za racunar, ili preko nekog tableta.
Usustini ako napravis projektor koji je ok ustedeo si mnoogo para .).
:: Jok, MH lampa bi bila dosta udaljena, a bio bi i jedan vent koji bi izvlacio toplotu... Samo bi mi trebao neki remote control, jer necu valjda da zavlacim ruku unutra i da pipkam po displeju: :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
:: E super to za remote controll. Ako uskoro ovo napravim, javicu kako radi i da li se isplati cimati, pa ces mi to malo bolje pojasniti.. :: :: - Majstore, da li će ići ili neće ići :: - Hm, mislim da će biti čupavo. :: ::
Danke! Naravno da cu javiti da li to vredi necemu i postaviti par slika/video ako bude ok, u protivnom najvise bih voleo da cutim i ne brukam se :D. MAda mora to da radi, ukoliko nadjem neko odgovarajuce socivo, jer sve od njega i zavisi.
Pokusao sam sinoc i sa par objektiva, jedan od pentacon 50mm, drugi vivitar 28mm wide i treci tele 200mm super carenar i ludnica ziva kako uvelicavaju. Ovaj wide ubija koliko je velika slika na zidu i moram da se odaljim bar 5m kako bi se videlo kako treba, ali naravno, nedovoljno svetla :(
Pre 3 godine sam uspeo da napravim ovo sa grafoskopom i lcd monitorom 15`, vise nemam vremena kao ranije pa ako nekom treba ili da se posluzi delovima, komponente su sledece: monitor 15`, svi flet kablovi produzeni, pozadina ispolirana, kompletna elektronika sa zvucnicima 150w MH sa prigusnicom, upaljacem i grlom grafoskop, izmenjen je poklopac socivo je od grafoskopa
E super drug, svaka cast ako to poklanjas nekome...
Mene bi samo iteresovalo kako si produzio flet kablove.
I bilo bi super pre nego ode nekome da bacis koju fotku kako otprilike sve to izgleda, jer cu i ja uskoro da nabudzim nesto. Imam gotovo sve delove....
Fala!
ne bi ga bas poklanjao,ipak je tu ulozeno vremena i truda,nema dzbe ni kod babe :D
to mi je bio najveci problem posto kad sam rastavio monitor imao je i malu plocu sa strane sa fletom koliko se secam 15 pinski mislim da je bio pa sam nasao stipaljku za flet sto se lemi na ploce,nju sam zalemio za slobodan kraj i samo sam narucio flet 30cm 15pinski mislim da je razmak izmedju pinova 0,5mm tako da prakticno imam sa oba kraja malu stipaljku i na ploci i na kablu. Sto se tice drugog flet kabla on ima vec stipaljke sa oba kraja,tako da sam samo uzeo duzi kako bi elektroniku izmestio napolje.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.