Da li neko od vas barata nekim realnim podatkom koji % strucnjaka u IT sektoru treba da radi u odnosu na ukupan broj zaposlenih u srednjim i velikim preduzecima? Neko mi je rekao da je to oko 10% ali mislim da kod nas to nema osnova i da je to idealna situacija.
Uzmimo primer firme koja recimo ima 50-ak radnih stanica, par aplikacionih servera i domen kontrolera i mrezu koja ovo povezuje. Ukoliko nema outsourcing ugovora, koji je min. broj i koja vrsta kadra treba da bude ukljucena ukoliko bi se pokrivao celokupan posao: helpdesk, server, network, database i web administracija.
ja sam ti radio u firmi(produkcija- brod ludaka) 450 zaposlenih u 3 smene, 100 radnih.jedinica, 15 servera razlicite namene, video nadzor, vremenske kartice zaposlenih, mob.telefoni, fiksna telefonija kao i sva prateca oprema sto se tice IT.....i sve to saaam....softwer i ostalo, podrska servis...kuku, ne mogu ni da se setim vise...nabavka tonera i rez. delova racunara....saaam
e takva je prica kod nas u Srbiji sa vecinom firmi, retkost je da se u nekim firmama postuju odredjena pravila.. u stvari te firme su stranog porekla ciji sefovi odredjuju strukturu zaposlenih, ali to veze sa Srbijom nema...
:: ja sam ti radio u firmi(produkcija- brod ludaka) 450 zaposlenih u 3 smene, 100 radnih.jedinica, 15 servera razlicite namene, video nadzor, vremenske kartice zaposlenih, mob.telefoni, fiksna telefonija kao i sva prateca oprema sto se tice IT.....i sve to saaam....softwer i ostalo, podrska servis...kuku, ne mogu ni da se setim vise...nabavka tonera i rez. delova racunara....saaa :: :: ::
Nas trojica radimo sve. Oko 230 zaposlenih, 130+ stanica, 10 - 15 servera, video nadzor i sto gluposti koje veze nemaju sa IT.
AMD Athlon X2 7750BE@2,9GHz + CM TX3 Biostar TA790GX+ 128M 2 x 1GB OCZ Ati Edition@840MHz Sapphire ATI 4770 512MB DDR5 Sata2 Maxtor 80GB ATA Maxtor 160GB Pioneer DVR-216D Black CM eXtreme Power Plus 550W MS Industrial APOLL
Kod mene u firmi je politika jedan dedicated local IT na 100 zaposlenih, local IT je zadužen za radne stanice, lokalne development i testing servere i lokalnu OU u domenu (mada ima daleko više posla od onog u opisu, ali srećom imam gomilu inženjera specijalista za neku oblast, pa oni uvek pomognu ako nešto meni škripi od znanja ili mi treba dodatni `par ruku`). Regionalni IT kontroliše firewall, polise na AD, Exchange, SAP i CRM i sl.
Za tvoju priči od 50-ak ljudi u malo bolje organizovanim firmama tipično bi bila 2-3 IT-a, jedan generalno za AD i radne stanice, jedan app/DB admin i eventualno još jedan za network/security mada to najčešće radi onaj prvi.
Nažalost u većini firmi u Srbiji u kojima sam bio, na 50 zaposlenih u najboljem slučaju ide jedan IT, a najčešće ide 0, pa za IT zaduže nekog jadnička koji se `razume u računare` pa mu uz njegov posao natovare i IT.
Pozdrav za Caranovica, radili zajedno znam kako mu je bilo...a i danas nista nije bolje
:: ja sam ti radio u firmi(produkcija- brod ludaka) 450 zaposlenih u 3 smene, 100 radnih.jedinica, 15 servera razlicite namene, video nadzor, vremenske kartice zaposlenih, mob.telefoni, fiksna telefonija kao i sva prateca oprema sto se tice IT.....i sve to saaam....softwer i ostalo, podrska servis...kuku, ne mogu ni da se setim vise...nabavka tonera i rez. delova racunara....saaa :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646990. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.