Znam da nije vezano direktno za sajt i slicno ali mi je stalo do vaseg misljenja u vezi sa ovim. Dali su ove valute najsigurnije i najpostojanije u svetu da ne gube naglo vrednosti i koja je od ove tri po vama najbolja za konverziju dinara radi nekog malog crnog fonda ili su sve podjednako solidne :-)
Vrednost samo moze da mu raste, jer nisi samo ti pametan sto se tice uvidjanja koja je valuta stabilna, mnogi ce ga traziti (tj. vec ga traze) i vrednost ce mu rasti... Onda NB Svajcarske intervenise i obori mu vrednost i tako u krug... Svajcarci su prvi koji vriste zbog rasta vrednosti domace valute jer to onda nepovoljno utice na izvoz i konkurentnost njihovih proizvoda... Zlato ti je sigurica!
Clearly you`re lacking in the intelligence department.
To je bio veliki poduhvat i u njima ucestvuju mocne i velike ekonomije. Prelazak je bio jako bolan i niko se ne zeli vracati na isto. Pre ce izbaciti iz sastava Grke, Spance i Portugalce nego sto ce se evro ukinuti. To je druga najjaca valuta u svetu, nakon dolara, naravno srazmerno ekonomiji. Voleo bih kada bi rublja imala takav uticaj, jer realno Rusija ima mnogo rudnih bgatstava, zdravu ekonomiju, vodjstvo...isto mislim i za Japanski Yen. Svajcarac jeste dosta stabilan zahvaljujuci svega 3 stvari: cokoladama, satovima i neutralnosti. Svako normalan zna da je jedino neutralnost pravi oslonac Svajcarske...znaci nemaju tako jaku realnu podlogu kakvu moze ponuditi samo industrija SAD-a, Evrope, Rusije ili Japana. Koju god da izaberes (+ RUB i YEN) neces mnogo pogresiti. I naravno zlato: nekad gubi nekad dobija na vrednosti ali ipak predstavlja sigurnost, kao i dijamanti, crno zlato (nafta) i sl.
Duze je vreme EURO na staklenim nogama... Uskoro i oficialno...
:: Pola štednje pretvoriti u zlato da bi se osigurao, a drugu polovinu u neku stabilnu valutu. E sad koju, ne znam. I ja mozgam ovih dana intenzivno :: :: Jedno je sigurno. Znajte da je evro na staklenim nogama.
Malo ste se zeznuli za Svajcarca - bas nedavno je doslo do zesce...
09.10.2011. 20:42
status: user broj poruka: 10997
devalvacije (`priblizio` se Evru)... Danas NI JEDNA valuta nije stabilna i sigurna u smislu dugorocne (orocene?) stednje. Cena zlata i ostalih retkih metala neprestano raste, tako da je to jedina dobra dugorocna investicija (ali, avaj!, `kod nas` to malo teze ide)...
ako ces da ulazes na krace staze, onda je bolje ulagati u svajcarac (koji sigurno nece gubiti vrednost-pretpostavka je da ce biti konstantna sa tendencijom blagog rasta), a ako ces na duge staze onda je najbolje ulagati u zlato. Zlato ima trenutnu vrednost oko 1600$ i pala mu je cena u proteklih par meseci (inace je cena bila 2000$ sto je maksimum) ali su dugorocna predvidjanja da ce cena zlata rasti, cak i na 2300$. Eto druze.. Uostalom,sta mislis zasto su Jevreji pametni pa rade iskljucivo sa zlatom? Imas link dole, pa vidi kako se kretalo zlato u proteklom periodu.. http://www.servisinfo.com/biz/cena-zlata
Nije bogat onaj koji ima mnogo, vec onaj kome treba malo!
On ne skace cak sta vise on nikako ne skace (nije skakac) nego ostale valute gude na vredsnosti zbog nenormalne uposlenosti stamparija koje ih stampaju...
Poslovicni svajcarci nekako ne zele da pucaju pare na stalno stampanje istih te ih cine dugovecnim a ostale zapadne banke koje izdaju njihove pare stalno dostampaju vise novcanica nego sto ih zamene pa tako gube u vrednosti prema CHF...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Svajcarski franak je bio i bice najstabilnija valuta na svetu.[ uglavnom skace :: Evro i dolar zbog krize u SAD-u i EU,mnogo vise variraju.
Prosle godine iskonvertujem besplatno (akcija bila u Komercijalnoj banci) neku kolicinu evra. Zavezao na godinu dana sa kamatom cini mi se 4%. Skinem ove godine i ispadne da je kamata bila 12-13%, jer je evro u medjuvremenu pao :):):)
E sad, problematika svih valuta danas...
I evru i dolaru se smesi pucanje. Ako pukne evro, zar mislite da ce i jedna valuta da ostane netaknuta? Cenim da ako te dve odu u istoriju i ostale ce skliznuti za njima. Kad su hteli Svajcarce da podbodu, samo su im spomenuli zlato iz II svetskog rata i CHF je pao 30%. Tako da ni on nije `Solid Rock`. On se bazira na Hitlerovom zlatu otetom od jevreja. Oni traze to zlato, ali neko ne dozvoljava vracanje (stiti svajcarce)
Od dinara je svakako stabilnija svaka od ove tri, pri cemu bih ja podelio pola-pola izmedju CHF i jos neke.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Upoređivao sam podatke sa CIA sajta o dugu sa podacima o BDP (bruto društvenim proizvodom) na Wikipediji.
Formula proračuna je (dug/BDP)*100%. Rezultati su poražavajući: Norveška 875% Velika Britanija 413% Švajcarska 372% !!!!!!!!!! Danska 278% Švedska 253% Cena koju su platili za standard je prilično visoka. Takođe, ne isplati se ulagati u njihove valute jer su visoko zavisni od evrozone.
Dalje, razumno zadužene zemlje su sledeće. Procenat odnosa dug/BDP je računat na isti način: USA 96% Australija 85% Kanada 75% Japan 56%
Dakle, po meni se verovatno isplati ulagati u njihove valute (USA, Japan, Kanada, Australija) jer nisu puno zaduženi, a ekonomije su im verovatno zdravije od evrozone.
Sve u svemu, treba štedeti pola u zlatu, drugu polovinu u valutama USA, Japan, Kanada, Australija.
Treba imati deo ušteđevin u novcu jer uvek moze da iskrsne iznenadni trosak. Zlato se isplati na duže staze, ali ne i na kratke staze. Danas mozeta da kupite 1 gram po ceni od 4160 dinara (finoće 900/1000), a sutra ako hoćete da prodate za 1 g zlata dobijate samo 2900 dinara!
Gube na vrednosti samo kad ih probusis i nosis kao medaljon...
Ali i za to ima leka spakujes ih u ram i okacis na lanac...
Sto ce reci nema `Danas mozeta da kupite 1 gram po ceni od 4160 dinara (finoće 900/1000), a sutra ako hoćete da prodate za 1 g zlata dobijate samo 2900 dinara`... posto su dukati nesto drugacija prica u odnosu na zlato u polugama...
Iako se vi zezate, dobra investicija su trenutno kineske i indijske valute, ali su nama u Srbiji nedostupne.
Zlatnike (`Napoleone`) možete kupiti u Srbiji, sa 90% čistog sadržaja zlata i to legalno.
To ne gubi vrednost, ali je to dugoročna investicija radi osiguranja.
A šta ćete da radite kad vam zatreba 500 evra? Jel ćete da zajmite kao slepci od prijatelja? Ili ćete da uzmete kredit da vas deru banke od kamate? Naravno, ne. Treba ostaviti nešto gotovine u devizama po strani, da se nađe za hitne troškove.
:: Znam da nije vezano direktno za sajt i slicno ali mi je stalo do vaseg misljenja u vezi sa ovim :: Dali su ove valute najsigurnije i najpostojanije u svetu da ne gube naglo vrednosti i koja je od ove tri po vama najbolja za konverziju dinara radi nekog malog crnog fonda ili su sve podjednako solidne :- :: :: 1. USD :: 2. CH :: 3. EUR :: :: Puno hvala
USD = EUR ,iste obveznice ,kad jedan bude u krizi i drugi je i obrnuto jer su kreditni novac mada usd ima neku istoriju za razliku od eur-a koji je vise politicka valuta...trenutno su u chabru
CHF = politicka moc ,neutralnost,odabrani sef svetske elite...trenutno precenjen ako ides na njega treba pratiti konstantno kurs i najave SNB da ne bi izgubio puno na njemu ali sigurnost ti garantuje sigurno,u ovom trenutku treba sacekati sledeci marker od 1.30 za euro
CHF 1/2 i 1/2 Aud ili Cad...ja sam u pola Chf ,pola Cad...nije lose ni 1/3 chf/aud/cad
sto se tice zlata cenu dizu ameri da bi oslabili kupovnu moc kine jer ista kupuje zlato za americke dolare koje ima,kad potrose sve pare eto zlata na 500$...
sto se tice propasti eura,dolara...valute nece propasti vec ce devalvirati ako se ne resi emisija kreditnog novca koji se stampa,stampa,stampa bez pokrica...zbog toga ne stedim u tim valutama ,imam tek ono malo eura koliko je potrebno da se placaju racuni i zivi
Trenutni rast i vrednost franka je pre odraz slabosti evra nego jačine franka kao valute. Švajcarska je veoma zadužena zemlja.
Postoji jedna rezervna svetska valuta: američki dolar. Sve se upravlja prema njemu. Amerika je zadužena, ali nije prezadužena. I Amerika vlada svetom, imajte to na umu iako njena moć slabi.
Dakle, treba izbegavati evro i franak i sve što ima veze sa evrozonom. To je moja topla preporuka svima koji hoće da štede u inostranim valutama, a neće da kupuju zlato.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646990. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.