Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : PC Berza
Predlozi, kritike, komentari, ...
Umrežavanje !
STRANA 1 OD 2  
Todor1 Umrežavanje ! 30.08.2010. 15:41 T29022

status: user
broj poruka: 8

Poštovani drugari ! Molio bih vas da mi pomognete u rešavanju problema. Imam 5 računara. Hteo bih na svaki da stavim hard od minimum 1tb. i da svaki od njih ima 3 rezača, i da ih umrežim. Cilj mi je da na svakom hardu imam podatke koje bih u svakom momentu povlačio sa bilo kog kompjutera i rezao na bilo kom komp. NAGLAŠAVAM sa bilo kog kompjutera da režem podatke na bilo koji kompjuter i to istovremeno !!!!!!! Primer Dok sa komp. 1 vučem podatke i režem na kompu 4, istovremeno vučem podatke sa komp. 3 i režem na komp. 2, istovremeno sa kompa 3 vučem podatke i režem na komp. 5, istovremeno vučem podatke sa komp. 5 i režem na komp1.......... MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE DA LI JE TO UOPŠTE IZVODLJIVO ? Ne bih kupovao opremu pa da se ispostavi da ne može ! HVALA NA POMOĆI !
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Ma sve moze samo je pitanje novca... 30.08.2010. 15:47 #240600

broj poruka: 7769
Da bi sve sa svakog racunara mogao da rezes na bilo kom racunaru moras da kupis 1GBitnu opremu a to ti je jedno 10-25X skpuplje nego 10-100MBita.
Ako ti se isplati kupuj i to ti je to.

Tomato Republic Of Serbia !!!

bstaletic Mozhe 30.08.2010. 16:20 #240610

broj poruka: 1889
Uzmesh neki jeftin router i switch (ja imam D Link DGS-1005D - 4 porta, a ti mozhesh da uzmesh DGS-1008D - sa 8 portova).

Anti-depressives controlling tools of your system
Making life more tolerable

Scyter Re: 30.08.2010. 16:34 #240614

broj poruka: 8138
Briši onu temu gore.

bstaletic Re: Re: 30.08.2010. 16:48 #240616

broj poruka: 1889
Sad sam teo da kazhem, obrishi onaj duplikat-temu.

Anti-depressives controlling tools of your system
Making life more tolerable

:: Briši onu temu gore
::
raic re 30.08.2010. 17:01 #240617

broj poruka: 9006
Tačno tako, treba ti 1Gbit oprema da bi mogao da imaš 16x brzinu rezanja. 100Mbit mreža ne može da postigne ni 8x. A ako bi još rezao sa jednog kompa na više razača koji se nalaze na drugom kompu...

Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous.
Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

VMARC Izvodljivo je! 30.08.2010. 18:28 #240642

broj poruka: 9420
Kupuj i stancuj :)

Bayerische Motoren Werke

Todor1 HVALA 30.08.2010. 20:49 #240676

Molim vas da mi još kažete da li je bitno da budu jaki komp ? odnosno koja je minimalna konfiguracija i koju opremu mi preporučujete. Kupio bih to već ove nedelje i spojio. I naravno da ću vas obavestiti o rezultatima. HVALA PUNO !!!

operator re 31.08.2010. 08:13 #240738

broj poruka: 4262
Neko tvrdi da decko moze rezati 15 diskova sa druge cetiri masine naizmenicno i sve preko mreze od 1 Gbita, a jos i da reze po 3 diska po masini pa sve to na 16x !?
Ako nesto niste probali, nemojte da zamlacujete ljude.
Moze, ali ne sa 1 Gbit-nom karticom, vec sa 10 Gbit-nom karticom, ploca samo sa Intelovim Chipset-om i do sa ICH 10 R kontrolerom. AMD masinu neka zaboravi.
Dalje, trebaju ti SSD ili HDSD diskovi koji su od SSD 20x skuplji, cisto da bi mogao toliku kolicinu podataka da vuces u isto vreme preko mreze i da ne dolazi do zaglupljivanja masina citaj da ti 15 diskova ne upropastis.
Dalje, u obzir dolazi samo Win Xp, posto takva rabota na Win 7 32 i 64 bita , jednostavno ne funkcionise, jer se sa vremena na vreme zaglupe( otprilike svakih 6 do 7 sati), pa je potrebno da restartujes masine, a imas 15 neispravnih diskova i puno izgubljenog vremena( istovremeno sam slao proektnu dokumentaciju svim partnerima i znam o cemu pricam).
Koliko sam bio zaludjenik, probao sam da to radim preko SBB-a sa 8 drugih racunara su bili redom:
SU 2 kom, NS 4 kom. i BG 2 kom. i radilo je dok ne pukne mreza, sto je kod nas normalno.
Ako ti neko tvrdi da mozes da rezes istovremeno 3 diska sa 1 TB HDD-a na 16 x, cisto uzmi jedam HDD od 1 TB i probaj da rezes istovremeno 3 diska na 16x.
Realno bi bilo da pokusas na 4x sa 4 rezaca i mozda bi i mogao, ali sa 3 na 16x bez SSD je cista izmisljotina, ali da snimi u zadato vreme tj. za 5 minuta disk.

operator

imarkovic Re: re 31.08.2010. 09:26 #240744

broj poruka: 18996
sta pricate vi? 1GB? 10GB?zasto???za share mreze? ja ne znam jesam ja lud, ili ne vidim dobro...zar nije lakse recimo da napravi mali file server, da ga share-uje za svaki racunar i onda moze opusteno sa svakog da reze kako god zeli...ili hocete da kazete da rezac brze reze od 100mbps..? i tako trpi samo file server, ne opterecuju se mrezne, niti racunari, sem sitnog rezanja..
Druze, to tako generalno moze da funkcionise, ali totalno je losa varijanta, bez potrebe moze doci do nekog opterecenja, ne treba tako, ne vidim zaista zasto ne bi koristio samo JEDAN racunar samo za share, a ostali neka vuku podatke sa njega i neka rezu...garantujem da neces imati problema ako tako uradis..

:: Neko tvrdi da decko moze rezati 15 diskova sa druge cetiri masine naizmenicno i sve preko mreze od 1 Gbita, a jos i da reze po 3 diska po masini pa sve to na 16x !
:: Ako nesto niste probali, nemojte da zamlacujete ljude
:: Moze, ali ne sa 1 Gbit-nom karticom, vec sa 10 Gbit-nom karticom, ploca samo sa Intelovim Chipset-om i do sa ICH 10 R kontrolerom. AMD masinu neka zaboravi
:: Dalje, trebaju ti SSD ili HDSD diskovi koji su od SSD 20x skuplji, cisto da bi mogao toliku kolicinu podataka da vuces u isto vreme preko mreze i da ne dolazi do zaglupljivanja masina citaj da ti 15 diskova ne upropastis
:: Dalje, u obzir dolazi samo Win Xp, posto takva rabota na Win 7 32 i 64 bita , jednostavno ne funkcionise, jer se sa vremena na vreme zaglupe( otprilike svakih 6 do 7 sati), pa je potrebno da restartujes masine, a imas 15 neispravnih diskova i puno izgubljenog vremena( istovremeno sam slao proektnu dokumentaciju svim partnerima i znam o cemu pricam)
:: Koliko sam bio zaludjenik, probao sam da to radim preko SBB-a sa 8 drugih racunara su bili redom
:: SU 2 kom, NS 4 kom. i BG 2 kom. i radilo je dok ne pukne mreza, sto je kod nas normalno
:: Ako ti neko tvrdi da mozes da rezes istovremeno 3 diska sa 1 TB HDD-a na 16 x, cisto uzmi jedam HDD od 1 TB i probaj da rezes istovremeno 3 diska na 16x
:: Realno bi bilo da pokusas na 4x sa 4 rezaca i mozda bi i mogao, ali sa 3 na 16x bez SSD je cista izmisljotina, ali da snimi u zadato vreme tj. za 5 minuta disk
:: operator
IceCream re 31.08.2010. 11:58 #240787

broj poruka: 791
fala bogu lepo napravis jednu `serversku masinu` u kojoj ce biti svi potrebni podaci umrezis ostale preko switcha,recimo i vozis ako se bas ispostavi da je mreza spora onda se malo isprsis i napravis gigabitnu mrezu mada mislim da nema potrebe

imarkovic Re: re 31.08.2010. 12:16 #240793

naravno, uostalom, mozda covek ima racunare sa integrusama od gigabit.. jos bolje

:: fala bogu lepo napravis jednu `serversku masinu` u kojoj ce biti svi potrebni podaci umrezis ostale preko switcha,recimo i vozis ako se bas ispostavi da je mreza spora onda se malo isprsis i napravis gigabitnu mrezu mada mislim da nema potreb
raic Malo kad sam promozgao 31.08.2010. 12:31 #240795

Kontam da ovo što je todor zamislio nije moguće elegantno izvesti a o ekonomičnosti da ne pričam, Ako mu treba rezanje velike količine različitih diskova odjednom, najbolje da ima taj jedan file server na kojem će da stoje svi podaci kojima će svi kompovi da pristupaju i da na tom file serveru ima desetak rezača koji su po mogućnosti šerovani preko mreže. Tako bi već išlo i ne bi bilo problema s brzinom jer se ustvari ništa ne bi ni slalo preko mreže prilikom rezanja.

Ima i ono, ko je probao da odjednom kopira fajlove s jednog harda na nekoliko mesta zna da to baš i ne ide kao po loju, ne zbog mreže već zbog harda.

Inače, dvd teoretski na 16x reže oko 15MB/s a 100mbit mreža teoretski nosi oko 12MB/s

i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `89

imarkovic Re: Malo kad sam promozgao 31.08.2010. 13:12 #240801

:: Inače, dvd teoretski na 16x reže oko 15MB/s a 100mbit mreža teoretski nosi oko 12MB/

raicu, nebitna je teorija, nego praksa, ako si probao ikad, video si da to ide mnogo brze od rezanja diska, nemam sad adekvatan softver da ti izmerim, ali definitivno ide brze kopiranj filma preko lana, nego rezanje istog..i to je to.
Ishmerish Kupi Apple 31.08.2010. 13:14 #240803

broj poruka: 7285

Lala 4ever!
http://spedr.com/4tb3h

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

raic Zato i kažem teorijski, teorija je jedno a praksa drugo 31.08.2010. 13:16 #240804

Niko od nas nije probao ništa slično, samo zagovaram opreznost da ne bi ispalo da smo nagovorili lika da pukne pare na nešto što neće raditi baš onako kako je zamislio.

imarkovic Re: Zato i kažem teorijski, teorija je jedno a praksa drugo 31.08.2010. 13:26 #240807

meni je samo malo bilo preterivanje kada se pomenuo 10gbit-ni lan, koji je jos uvek skup, nije standard, a stvarno nema potrebe za tim..pa neke server sobe od pola miliona nemaju 10gbps..

:: Niko od nas nije probao ništa slično, samo zagovaram opreznost da ne bi ispalo da smo nagovorili lika da pukne pare na nešto što neće raditi baš onako kako je zamislio
:: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous
:: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.

:: i5 750 - TRUE Black - P7P55D - 2x1GB Samsung - HD4850 - Silverstone ST50F-230 - JugoDrvo `8
MaliAbner Re: Re: Malo kad sam promozgao 31.08.2010. 15:12 #240832

broj poruka: 7769
Nije tacno to tvoje ide brze preko mreze nego rezanje na DVD.
Tj da budem precizniji ide u prvoj petini procesa rezanja DVD-a pa onda cepa bas lepo, na 16x reze i do 21mb/s (poslednja petina diska), a to ni jedna mreza koja je 10-100mbita ne moze da izgura ni u teoriji ni u praksi.

Jos nesto kad jednom disku pristupa tri programa oni dele njegovu brzinu tako da disk koji normalno ide 100-120 mb/s u tom slucaju pada ispod 30 mb/s.
Na ovu falinku nisu imuni ni SSD (ne bas u meri kao klasican mehanicki HDD ali i on to ne moze a izgura) diskovi jednostavno je to tako i tu je kraj diskusije jer nema smisla diskutovati na tu temu.

Ako ne verujes probaj da kopiras dva veca fajla sa jedne particije na drugu i vidi koja ti je brzina transfera podataka, razocaraces se iz sve snage.

Fajl server lepo zvuci u teoriji ali u praksi je kerin djoka u to sam se uverio u nekoliko firmi i u kucnoj radinosti, to sa mrezama 10-100 skoro nikad ne ide preko 10-11 mb/s.

Na kraju sam se pomirio sa tim i to je to, koliko parica toliko muzike.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: :: Inače, dvd teoretski na 16x reže oko 15MB/s a 100mbit mreža teoretski nosi oko 12MB/
:: raicu, nebitna je teorija, nego praksa, ako si probao ikad, video si da to ide mnogo brze od rezanja diska, nemam sad adekvatan softver da ti izmerim, ali definitivno ide brze kopiranj filma preko lana, nego rezanje istog..i to je to.
IceCream re 31.08.2010. 15:21 #240838

Todore to sto ti predlaze imarkovic i ja te nekosta puno (mozda cak i nista)a mozda se nadje kod tebe ili kod nekog komsije po koji utp kabel ,switch ili neki ruter pa sve lepo povezes ispodesavas i probas s onime sto je pri ruci ,pa posle sagledas rezultate i napravis rezime da li zadovoljava tvoje potrebe ili ne
naravno mislio sam na 100Mb -nu mrezu

imarkovic Re: re 31.08.2010. 15:32 #240841

ja bih ipak isao na gigabit-nu mrezu, mislim, nije skupo ako ima integrisane lan gigabitne mreze, a brze je dosta...naravno, da ne zaboravi gigabit-ni switch..
@abneru, jes` probao da podesis u neru da ti ispisuje `real burning speed`, a ne nerealne brzine, koje po default-u ispisuje..? E, to je razocarenje (mada i nije neka sad jako bitna stvar, ja ne obracam paznju na to, samo velim)...a ovo za padanje brzine diska se slazem, s tim da bih dodao da to ima veze najvise sa cache memorijom diska, a manje sa brojem obrtaja..
sto se file servera tice, glupo je praviti isti sa opremom ne brzom od 100mbps, jer je to izbaceno iz upotrebe, gigabit sasvim zadovoljavajuce vrsi posao...100mbps je skroz dobar samo za potrebe interneta ili recimo share nekih filmova za gledanje preko lana (kopiranje bi se vuklo), ili neku dokumentaciju itd itd..ne znam za sta je trebalo da se koristi..

:: Todore to sto ti predlaze imarkovic i ja te nekosta puno (mozda cak i nista)a mozda se nadje kod tebe ili kod nekog komsije po koji utp kabel ,switch ili neki ruter pa sve lepo povezes ispodesavas i probas s onime sto je pri ruci ,pa posle sagledas rezultate i napravis rezime da li zadovoljava tvoje potrebe ili ne
:: naravno mislio sam na 100Mb -nu mrez
Todor1 Ajmo korak po korak ! 01.09.2010. 11:56 #241106

Imam računare stare 3god. i režem sa hardova na 3 rezaća, ako je pun dvd, za oko 6min na 16x ! Nekada mi naruće da režem samo nekoliko stotina dvd jednog sadržaja (a taj sadržaj mi je na jednoj mašini) i onda mi ostale mašine stoje. Gubim vreme... A nekada se desi da imam potrebe da režem desetine različitih na po par dvd. Zato sam došao na ovu ideju i pitao vas. Razumem šta hoćete da mi kažete (naravno da se sve može ako imam brdo para, ali da ih imam nebi ovo ni radio) Spreman sam da uložim a da to funkcioniše, nemam para za eksperimentisanje. Ako imate iskustva praktičnog bilo bi odlično. I teoretsko znanje mi jako pomaže, jer da sam znao ne bih vas molio za pomoć. Poslušao bih vaš savet i probao bih kako funkcioniše sa mrežom. Nemam mrežne kartice niti bilo šta za umrežavanje. Napišite mi šta da kupim (ako može marka, model..) jer se ne razumem, pa da ih umrežim za početak i probam. Ićiću korak po korak. Mreža mi treba svakako, pa mi preporučite. Kupiću to i probati pa vam javljam ISKUSTVO koje će svima nama dobro doći. Dok ne probam i ne rizikujem ne mogu da znam. HVALA MOMCI.
imarkovic Re: Ajmo korak po korak ! 01.09.2010. 14:26 #241125

ne kapiram kako ti racunari stari 3god. nemaju na sebi mrezne kartice? treba da imaju i to Gigabit lan, proveri. Ako nemaju, nista ti se manje ne isplati nego mrezne kartice od 1gbit + lan switch 1gbit i to je to. To sve mozes da pazaris u firmi NETIKS u ulici bregalnicka 9a preko puta mecke u bulevaru. Prvo ih kontaktiraj: http://goo.gl/XxuK

:: Imam računare stare 3god. i režem sa hardova na 3 rezaća, ako je pun dvd, za oko 6min na 16x ! Nekada mi naruće da režem samo nekoliko stotina dvd jednog sadržaja (a taj sadržaj mi je na jednoj mašini) i onda mi ostale mašine stoje. Gubim vreme... A nekada se desi da imam potrebe da režem desetine različitih na po par dvd. Zato sam došao na ovu ideju i pitao vas. Razumem šta hoćete da mi kažete (naravno da se sve može ako imam brdo para, ali da ih imam nebi ovo ni radio) Spreman sam da uložim a da to funkcioniše, nemam para za eksperimentisanje. Ako imate iskustva praktičnog bilo bi odlično. I teoretsko znanje mi jako pomaže, jer da sam znao ne bih vas molio za pomoć. Poslušao bih vaš savet i probao bih kako funkcioniše sa mrežom. Nemam mrežne kartice niti bilo šta za umrežavanje. Napišite mi šta da kupim (ako može marka, model..) jer se ne razumem, pa da ih umrežim za početak i probam. Ićiću korak po korak. Mreža mi treba svakako, pa mi preporučite. Kupiću to i probati pa vam javljam ISKUSTVO koje će svima nama dobro doći. Dok ne probam i ne rizikujem ne mogu da znam. HVALA MOMCI.
IceCream re 01.09.2010. 14:55 #241128

mi te bas upucujemo u tom pravcu da ne trosis pare uludo
svaki tvoj racunar ima integrisanu mreznu a ako su jos od gigabita onda mozes relativno jeftino da izgradis gigabitnu mrezu sto ce sigurno da udovolji tvoje potrebe

Todor1 krećemo u akciju ! 01.09.2010. 15:14 #241137

Imarkovic & IceCream HVALA OD SRCA. i ostalima naravno. Jako puno ste mi pomogli. Samo na 1 računaru imam mrežnu. Nije bitno kupiću kartice i switch 1gbit, već sad idem. Spojiću i probati kako funkcioniše, ako je ok onda idemo dalje sa hdd... Čim spojim i probam javljam rezultate pa da mi pomognete za dalju nabavku. ZAISTA HVALA !!!!
Todor1 akcija uspela, komp crko !!! 09.09.2010. 20:05 #243554

Dragi prijatelji evo rezultata. kupio sam kartice TP LINK TF 3269 i svičer TP-Link TL-SG1005D spojio kablovima FTP patch kabl kat. 5E 3m - fabrički napravljen i testiran !!!! Sve to koštalo 65 e. Spojio i sve se lepo umrežilo. podaci lete kao ludi, ali kada je rezanje u pitanju VELIKI IZAZOV !!! Morate tu da mi pomognete ili da opet kupujem i probam pa vas informišem ! Sa svojih postojećih hardova koji su po 80 gb na koje sam nasnimio foldere od po 3 do 4 gb. sam probao da režem sa računara 1 na računare 1 i 3 i rezanje se jako usporilo !!!!! Moguće je vući podatke i rezati ih na druge računare ali se toliko uspori rezanje da je potpuno ne isplativo raditi tako. Problem je što hard nema brzinju izbacivanja podataka, bar ja tako kapiram !!! Šta vi mislite ? Dali će se to rešiti sa novim hardovima od 1 tb ove koje posedujem su Western Digital Caviar Blue 80GB 8Mb Cache Hard Disk Drive ATA 100
Todor1 akcija uspela, komp crko !!! 09.09.2010. 20:06 #243555

Dragi prijatelji evo rezultata. kupio sam kartice TP LINK TF 3269 i svičer TP-Link TL-SG1005D spojio kablovima FTP patch kabl kat. 5E 3m - fabrički napravljen i testiran !!!! Sve to koštalo 65 e. Spojio i sve se lepo umrežilo. podaci lete kao ludi, ali kada je rezanje u pitanju VELIKI IZAZOV !!! Morate tu da mi pomognete ili da opet kupujem i probam pa vas informišem ! Sa svojih postojećih hardova koji su po 80 gb na koje sam nasnimio foldere od po 3 do 4 gb. sam probao da režem sa računara 1 na računare 1 i 3 i rezanje se jako usporilo !!!!! Moguće je vući podatke i rezati ih na druge računare ali se toliko uspori rezanje da je potpuno ne isplativo raditi tako. Problem je što hard nema brzinju izbacivanja podataka, bar ja tako kapiram !!! Šta vi mislite ? Dali će se to rešiti sa novim hardovima od 1 tb ove koje posedujem su Western Digital Caviar Blue 80GB 8Mb Cache Hard Disk Drive ATA 100
STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs