Srce mi se para kada na fejsbuku vidim da mladi pisu SH, CH, ZH, TJ, SCX i koje vec kombinacije slova nisu izmislili da bi zamenili slova latinice kojih u engleskoj tastaturi nema, a to se da resiti jednostavnom promenom tastature u Control Panelu sa English na Serbian Latin. :)
Sad jos gore je sto neki clanovi ovog foruma nastupaju bukvalno kao da su posisali svu pamet ovog sveta i ko da su uhvatili Boga za onu stvar, a pisu najjaci sa jedno J, rečcu ne odvajaju od prideva, a spajaju je sa glagolima itd... Vuk Stefanovic Karadzic, golem covek odgovoran za pravopis i Srpsko pismo se sad sigurno prevrce u grobu.
Evo za one forumase kojima gramatika nije jaca strana ( priznajem nisam ni ja savrsen, ali se ne hvalim kako idem u skolu i kako sam ucen kao neki,a prave te katastrofalne greske) par osnovnih pravila naseg ponosnog jezika, koja bi svi trebali da znaju.
Jer znati da pises nije uslov da dobijes zvanje pismenog coveka.
Nasao sam preko google pretrazivaca neka osnovna pravila pa ko je bezao iz skole kad su se ucila nikad nije kasno da se ponovi . :)
haha drug admin, nismo se razumeli, ja ne koristim ŠšĐđČčĆ掞 jer pisem engleskom tastaturom, nije to poenta, vec ljudi kada zele da napisu na primer: Stuka, oni pisu Shtuka,a slovo SH ne postoji , bar nije kada sam ja poslednji put proveravao .)
nadam se da si razumeo :P
Meni licno nije prakticno da se stalno prebacujem sa Sr na En i obrnuto .)
kad vec pominjete gileta , on se potrudio da vam priblizi znacenje reci SPAM :)
:: Koliko vidim i ti u ovoj poruci retko koristiš : ŠšĐđČčĆ掞 iako za izbegavanje tih slova nema nikakvog razloga :: :: :: Vuk Stefanovic Karadzic, golem covek odgovoran za pravopis i Srpsko pismo se sad sigurno prevrce u grobu :: :: Da, verovatno se i zbog ove tvoje poruke okrenuo još koji put kada je shvatio kako si mu napisao prezime bez naših slova :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - :: Željko Arnautović :: PC Berza d.o.o :: https://www.pcberza.rs - https://www.bginfo.rs - https://www.kginfo.rs - https://www.nsinfo.rs - https://www.nisinfo.rs :: ::
Pa to je najverovatnije jer nisi moj post shvatio kao jednu celinu, vec si ga verovatno rasparcao i mozda zanemario neke delove :)
takodje sam napisao
`Sad jos gore je sto neki clanovi ovog foruma nastupaju bukvalno kao da su posisali svu pamet ovog sveta i ko da su uhvatili Boga za onu stvar, a pisu najjaci sa jedno J, rečcu ne odvajaju od prideva, a spajaju je sa glagolima itd... Vuk Stefanovic Karadzic, golem covek odgovoran za pravopis i Srpsko pismo se sad sigurno prevrce u grobu.
Evo za one forumase kojima gramatika nije jaca strana ( priznajem nisam ni ja savrsen, ali se ne hvalim kako idem u skolu i kako sam ucen kao neki,a prave te katastrofalne greske) par osnovnih pravila naseg ponosnog jezika, koja bi svi trebali da znaju. `
sta ti imas protiv da ja i bilo ko pise sa sh?? jel to utice na globalno zagrevanje planete, ili proizvodnju sesira u japanu?? A kako bi izgledalo kad sa nekim catujes pa napises sisanje?? a zapravo mislim na šišanje?? A jel si se zapitao da mozda nema svako tataturu sa srpskim slovima pa onda nije navikao da trazi gde je koje dugme kad prebaci na srpski?? A znas i sam da se promeni raspored dugmica kad se prebaci na srpski, tako da nije svako navikao da kuca po pola sata trazeci šđčćž. Tako je skoro bio jedan tu na forumu sto lupetao da ne voli kada se na srpskim forumima koriste englski izrazi, msm koje gluposti, vazno da se razume sve sto je napisano. Zato iskuliraj malo, popi pivo, idi na trcanje, zanimaj se, relive the pressure, i cool. Evo ja cu idalje da koristim shishanje umesto šišanje, i kom se ne svidja napisacu sisati umesto šišati......toliko od mene. poz
nije poenta u SH, ZH itd, vec ima ljudi koji se toliko hvale kako su obrazovani, tipa onaj acosuper, a pise nebitno , nepismen itd kao 2 reci ( ne bitno, ne pismen itd.)
:: :: sta ti imas protiv da ja i bilo ko pise sa sh?? jel to utice na globalno zagrevanje planete, ili proizvodnju sesira u japanu?? A kako bi izgledalo kad sa nekim catujes pa napises sisanje? :: a zapravo mislim na šišanje?? A jel si se zapitao da mozda nema svako tataturu sa srpskim slovima pa onda nije navikao da trazi gde je koje dugme kad prebaci na srpski?? A znas i sam da se promeni raspored dugmica kad se prebaci na srpski, tako da nije svako navikao da kuca po pola sata trazeci šđčćž :: Tako je skoro bio jedan tu na forumu sto lupetao da ne voli kada se na srpskim forumima koriste englski izrazi, msm koje gluposti, vazno da se razume sve sto je napisano. Zato iskuliraj malo, popi pivo, idi na trcanje, zanimaj se, relive the pressure, i cool. Evo ja cu idalje da koristim shishanje umesto šišanje, i kom se ne svidja napisacu sisati umesto šišati......toliko od mene. poz :: ::
ja prvi gresim...*ebe me tastatura pa me rastura i nikako da kupim drugu, prosuo sam gusti od breskve, pa tasteri zapekli, nemaju onako slobodan hod nego mora da ih zabodem....a space je tek katatrofa...
Moj savet je da se opustis otvoris konzevu vopsa i da na tom fejsu ne gledas pravopis nego male fufe sto kace golotinju i bices srecniji i opusteniji covek...
ma sve ok, samo opushteno. Evo chastim pivo kad se sretnemo nekad zajedno sa dautovicem i nema briga, sto kaze repsi pepsi vazno da se druzimo. Zaboravi na sve i gledaj malo fine devojcice na FB(kao sto i ja radim.) poz
:: ma pisi rodjace kako god ti dusa voli, :: :: nije poenta u SH, ZH itd, vec ima ljudi koji se toliko hvale kako su obrazovani, tipa onaj acosuper, a pise nebitno , nepismen itd kao 2 reci ( ne bitno, ne pismen itd. :: :: :: Kontas rodjo ? : :: :: :: :: :: Intel E7500 2.93GH :: Gigabyte GA-EP43-DS :: 1x2GB Apacer 800MH :: 250GB W :: Zotac 7900GS 256mb 450/132 :: Chieftec 350 :: Samsung 710n 17` TFT :: :: :: :: :: sta ti imas protiv da ja i bilo ko pise sa sh?? jel to utice na globalno zagrevanje planete, ili proizvodnju sesira u japanu?? A kako bi izgledalo kad sa nekim catujes pa napises sisanje? :: :: a zapravo mislim na šišanje?? A jel si se zapitao da mozda nema svako tataturu sa srpskim slovima pa onda nije navikao da trazi gde je koje dugme kad prebaci na srpski?? A znas i sam da se promeni raspored dugmica kad se prebaci na srpski, tako da nije svako navikao da kuca po pola sata trazeci šđčćž :: :: Tako je skoro bio jedan tu na forumu sto lupetao da ne voli kada se na srpskim forumima koriste englski izrazi, msm koje gluposti, vazno da se razume sve sto je napisano. Zato iskuliraj malo, popi pivo, idi na trcanje, zanimaj se, relive the pressure, i cool. Evo ja cu idalje da koristim shishanje umesto šišanje, i kom se ne svidja napisacu sisati umesto šišati......toliko od mene. poz :: :: :: ::
Kupite lepo tastaturu sa (ex)YU rasporedom tastera, i u Prozorsu postavite da vam glavna tastatura (jezik) bude srpski latinica, i više nećete morati da se dovijate. A, što se pravopisa tiče, ni ja nisam savršen, ali se barem trudim da pročitam šta sam napisao, jer ne volim kada vidim da sam pogrešio. Druge više ne ispravljam, digao sam ruke od toga.
sve zamerke su na mestu, sem sto sam navikao prste na qwertY raspored koji postaje qwertZ mutant kad prebacim na srpski i onda vise nemam pojma gde su mi !@#$%^&*(}{`:?>< mada nemam nista protiv da odem kod frizerke na sisanje, samo mi je malo krivo kad mi riba ode na satiranje ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
hahahaha, da be satiranje :D :D Eto vidis kako bi bilo kad bi devojci poslao sms jel si se satirala :)))
:: sve zamerke su na mestu, sem sto sam navikao prste na qwertY raspored koji postaje qwertZ mutant kad prebacim na srpski i onda vise nemam pojma gde su mi !@#$%^&*(}{`:?>< mada nemam nista protiv da odem kod frizerke na sisanje, samo mi je malo krivo kad mi riba ode na satiranj :: _____________________________________________________________________ :: Chuck Noris is a pussy :: ::
Meni SH, CH, ZH i ostalo ne smeta, cak mi lakse da citam, al` mi smeta kad `ne` pisu spojeno sa glagolom. Mi smo u skoli dobijali jedinicu za to. I to ne kao sto matorci pricaju: `mi smo preko trnja bosi do skole pet kilometara`, nego stvarno jedinicu, keca. Pa posle 8 godina torture i mi glupi naucismo. A mozda bi ovaj stil pisanja trebalo ubaciti u gramatiku kad je toliko popularan. Ako imamo jotovanje (tj, dj, kj, hj) onda da imamo i hotovanje (sh, ch, zh) :)))
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646991. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.