Imam yettelov opticki net u stanu na svom kompjuteru, i sada klincu treba da obezbedim internet u njegovoj sobi na njegovom kompu. Koji je najjednostaviji nacin da to uradim?
Zvao sam yettel imaju neku opciju da uzmem dodatni ruter za 350 din/mesecno, ali meni treba buvalno internet klincu na nedelju dana, toliko ce nam rodjak biti u gostima, pa da mogu da igraju njihove igrice. Glupo mi je da placam jos 10 meseci 350 din a da se internet nece vise koristiti u njegovoj sobi.
Ima li neki USB stick kojim bi mogao da povezem sa svojim ruterom i negovim kompom, pa da ima internet ili neko trece resenje?
Najbolja vest je da već imate savršeno rešenje u kući — taj D-Link DHP-P600AV koji pominjete je idealan za ovu situaciju.
To `čudo` je Powerline adapter koji prenosi internet kroz strujnu mrežu u stanu. Pošto vam internet treba na samo nedelju dana za igranje igrica, stabilna veza preko kabla je neophodna, a ovaj uređaj pruža upravo to bez bušenja zidova i plaćanja Yettelu.
Evo kako možete iskoristiti taj uređaj i koje su vam alternative ako nemate ceo komplet.
Rešenje 1: D-Link DHP-P600AV (Najbolja i besplatna opcija)
Za ovo rešenje su vam potrebna DVA takva D-Link adaptera (oni se uvek kupuju i koriste u paru) i dva obična mrežna (LAN) kabla.
1. Prvi adapter uključite u utičnicu blizu vašeg Yettel rutera. 2. Povežite ga LAN kablom sa jednim od slobodnih portova na Yettel ruteru. 3. Drugi adapter uključite u utičnicu u sinovljevoj sobi. 4. Povežite ga LAN kablom direktno sa sinovljevim kompjuterom. 5. Pritisnite `Pair` dugme na oba uređaja da se prepoznaju. 6. Prednost: Stabilan ping za igrice, nula dinara troška.
Napomena: Oba adaptera moraju biti uključena direktno u zidne utičnice, a ne u produžne kablove (lopove), jer oni guše signal.
Rešenje 2: USB Wi-Fi adapter (Ako nemate par D-Linka)
Ako od tog D-Linka imate samo jedan komad (fali vam par), najjeftinije rešenje koje ostaje kod vas je USB Wi-Fi ruter/stik (mrežna kartica).
1. Kupite običan USB Wi-Fi adapter u bilo kojoj prodavnici tehnike (košta oko 1.000 do 1.500 dinara). 2. Utaknete ga u sinovljev kompjuter, instalirate drajvere i povežete se na vaš kućni Yettel Wi-Fi. 3. Prednost: Ostaje vam za stalno, jeftinije je od Yettel pretplate. 4. Mana: Ako je soba daleko, Wi-Fi može da `štuca` ili ima veći ping u igricama.
Rešenje 3: Deljenje interneta sa telefona (Hotspot)
Ako klinci ne skidaju ogromne igrice od nule, već samo žele da igraju online ono što je već instalirano, možete iskoristiti mobilni telefon.
1. Na mobilnom telefonu koji ima dosta giga u paketu upalite Mobile Hotspot. 2. Ako sinovljev komp ima Wi-Fi, povežite ga. Ako nema, povežite telefon kablom sa kompjuterom i upalite USB Tethering u podešavanjima telefona. 3. Prednost: Potpuno besplatno i instant rešenje. 4. Mana: Troši bateriju telefona i mobilni internet.
shkomi, molim te mozes li detaljnije oko povezivanja, jel samo jedan uredjaj se uzima, ili mora u paru?, kako se na samom kompjuteru dobija signal i kako se vrsi povezivanje sa istim.
Ako već imaš `powerline` adaptere, ubaci ih u upotrebu i ne lomi glavu drugim detaljima (u slučaju da nemaš kompletan par, već samo jedan, isti je neupotrebljiv). Prvo sledeće, a da je bolje od toga, može da bude samo kabl od rutera do računara.
Imaj u vidu da će skoro sve ostalo koštati više od tih 350 RSD mesečno, kroz pomenutih godinu dana - može da bude jako jeftino (do ništa) jedino ako kupiš polovne uređaje i nakon korišćenja ih prodaš za iste/slične pare.
:: shkomi, molim te mozes li detaljnije oko povezivanja, jel samo jedan uredjaj se uzima, ili mora u paru?, kako se na samom kompjuteru dobija signal i kako se vrsi povezivanje sa istim
Škomi je naveo dve potpuno različite stvari, ali nije dao primer scenarija, pa možemo samo da nagađamo kako koristi kombinaciju oba uređaja.
-Prvi uređaj je USB WiFi mrežni adapter, koji povezuješ sa računarom preko USB porta, a onda preko samog računara uspostavljaš WiFi vezu sa postojećim ruterom za internet. Ovo radi posao isključivo ako ti sam ruter bez problema dobacuje signal do prostorije u kojoj ti je potreban internet, a računar inicijalno nema (ili ima jako loš) bežični mrežni adapter.
-Drugi je WiFi repeater/extender (repetitor, odnosno pojačivač WiFI signala). Ako glavni ruter ne dobacuje signal do potrebne prostorije, onda se negde na pola puta postavlja pojačivač signala.
Ovaj uređaj ima više opcija:
Prva je isključivo bežično povezivanje - obostrano (sa ruterom, ali i sa računarom koji se povezuje na pomenuti repetitor). Računar mora da ima sopstveni WiFi adapter i mora se paziti da se repetitor postavi na adekvatnu udaljenost od rutera, ali i računara.
Druga opcija je veza sa glavnim ruterom preko kabla, pa dalje deljenje te veze bežičnim putem sa računarom (recimo, kao tzv. `access point`). I u ovom slučaju računar mora da ima sopstveni WiFi adapter. Prednost je što nema gubitaka između glavnog rutera i repetitora, jer taj deo veze ide preko kabla. Mora da se pazi na udaljenost, odnosno kvalitet veze između računara i repetitora.
Treća je bežično povezivanje repetitora sa glavnim ruterom, a preko kabla sa računarom. U ovom slučaju, samo dobijaš malo skuplju varijantu onog USB mrežnog adaptera. Prednost je što LAN kabl može biti mnogo duži od USB kabla, pa se uređaj može više odmaknuti od računara i približiti glavnom ruteru.
Šta je najbolje? Kao i kod bilo koje druge bežične veze, sve zavisi od okruženja, odnosno konkretnih uslova u kojima to treba da se koristi... Čak i kada bi nam pokazao projekat stana/kuće/zgrade, i dalje bismo se bavili nagađanjima (malo približnijim, ali ipak nagađanjima).
Lujo hvala na detaljnom odgovoru, situacija je da imam samo jedan ovaj D-Linkov uredjaj, znaci morao bih da kupim jos jedan, ne znam ni koji djavo su mi dali i taj jedan, kad on sam ne moze nista. Cini mi se da je to najelegantnije resenje, gledao sam cena mu je nesto oko 3000 din. Ubode se u struju, upare se uredjaji i to bi trebalo da bude to, jesam li u pravu?
Kabl mi nije opcija, jer je od mog kompa/rutera do njegove sobe, cena nasa dnevna, pa hodnih pa njegova soba, trebalo bi mi 15-20 metara kablada vucaram po stanu
Jel realno da kucaš AI odgovor koji je i on mogao sam da dobije?
:: :: Najbolja vest je da već imate savršeno rešenje u kući — taj D-Link DHP-P600AV koji pominjete je idealan za ovu situaciju :: :: To `čudo` je Powerline adapter koji prenosi internet kroz strujnu mrežu u stanu. Pošto vam internet treba na samo nedelju dana za igranje igrica, stabilna veza preko kabla je neophodna, a ovaj uređaj pruža upravo to bez bušenja zidova i plaćanja Yettelu.
Čovek ima problem koji očigledno ne može sam da reši, a ja sam iskoristio alat koji mi je dostupan da mu pomognem. Umesto što komentarišeš moje metode, slobodno mu ponudi bolje rešenje.
WiFi extender je najbolje resenje kad se postavi na dobro mesto. Powerline je lutrija i tesko da ce imati maksimalan protok sa njim. Treca opcija je da se razvuce kabl i postavi neki AP da baca signal.
Pošto kažeš da je samo privremeno, ja bih proveo kabal, pa šta ako prolazi kroz dnevnu, stavi ga da prati ivicu zida, ulepi na par emsta sa trakom, za 10 dana ga makneš kao da nikada nije bio tu. Takođe anisplativije rešenje, metar nekog jedtinog cat5 ti je oko 40din. Black Wolf
AMD R7 9800X3D Gigabyte X870E AORUS ELITE X3D Palit RTX 5080 2x Kingston Fury 32GB DDR5 6000mhz CL32 Samsung 1TB 9100 PRO Samsung 2TB 990 PRO Lian Li 1000W Platinum Edge Thermaltake TH420 V2 Ultra EX ARGB AIO<
:: Ploca je B650M D3HP i koliko vidim ona nema wi fi, sta dalje raditi :: :: ::
Extender je prosti replikator signala, meni npr pokriva deciju sobu i kuptailo gde su mi wi fi bojler i ves masina. Brzine su korektne, ali kad je neki oybiljni gejming npr kad klinac igra neki turnir mora na kabl, za svakodnevni rad i torrente sasvim ok.
Da bi komp primio signal treba neka wifi antenica, ova mi se pokazala kao dobra +na kabl je po moze da se seta i ima dobre brzine
Broj postavljenih tema: 60549. Broj poslatih odgovora: 649089. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.