Pozdrav. Zamolio bih nekog da me savetuje sta da radim. Imam ADSL kod Lelekoma i zadnja 2-3 dana veza puca kao nenormalna. Ovo se i ranije desavalo i dolazio je ``majstor`` do sad jedno 5-6 puta. U sustini se sve svodi na isto... Izmeri sa onim cudom vrednosti, nazove kolegu, nesto se domundjavaju i kaze sad je sve okej, a problem i dalje prisutan. Zadnjih mesec-dva stvarno nije bilo problema ,ali kao sto rekoh problem se uvek vraca. Koliko sam ja uspeo da ``proguglam`` problem je definitivno u maloj SNR Margini za Upload. Evo vrednosti sa modema:
ADSL State Show Time Data Path Interleaved Operation Mode G.dmt.bisplus Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 19956 / 1018 Bandwidth Down/Up(kbps) 5120 / 1021 SNR Margin Down/Up(dB) 28.5 / 6.2 Attenuation Down/Up(dB) 8.8 / 7.5 Power Down/Up(dBm) 14.7 / 11.3 CRC Down/Up 0 / 3 FEC Down/Up 0 / 96 HEC Down/Up 0 / 0 System Up Time 1:51:58 DSL Up Time 0:01:47 PVC select PPP Up Time 0:01:45
Margina u najboljim uslovima nije presla 11. Da napomenem da kada sam prvi put uzeo net pre 3-4 godine sa paketom 1/256 nije bilo problema. Kad sam povecao brzinu na 5/1 tad je sve pocelo... Zamolio bih nekog da mi kaze sta da im trazim. Da li da mi smanjuju upload ili sta. Stvarno vise nemam snage za ``majstore``. Unapred hvala :)
Dobro vece. Pa mozes slobodno da udjes na svoj nalog i da postavis isto pitanje, nije nista kataklizmicno iako neki dugogodisnji clan pita nesto ili trazi savet. :)
Dobro vece i tebi :) Ako sam dobro shvatio ti mislis da sam ja dugogodisnji clan ,a da me je sramota da pitam sa ``pravog`` naloga. Ovo mi je stvarno prvi ``akaunt`` i nemam pojma ``ko bi ja ustvari trebao da budem`` :)
Yup, preslab ti je signal za toliki protok. Imas 2 opcije, prva je da ti smanje protok i time dobijes stabilniju vezu. Druga opcija jeste da probas annexa A/L/M A/L itd i da vidis sa kojim ce ti noise martin i line attenuation imati najbolje vrednosti.
Probaj da saznas kolika ti je udaljenost od centrale, meni je kabl ~ 800m duzine do centrale i zato trt. Promena providera tu ne pomaze.
Upload SNR margin ti je jako jako los. Za download je jako pristojan.Trazi da ti smanje upload na ~ 500-750 kbps pa vidi jel se poboljsalo. Line attenuation ti je odlican za oba.
Imas isti problem kao ja verovatno, predaleko si od telefonske centrale. Ja sam zato smanjio protok na 14mbps umesto 20 koliko imam ovim paketom jer sansa da uspostavi uopste vezu je kao i sansa da se drzavna ekonomija povrati.
Meni najbolje sljaka sa: - DSL Mode: ADSL_2plus - Annex Type:ANNEX A/L
P.S. zaboravih i 3. mogucnost, mozes da ih jases da ti promene modem na centrali, meni su promenili pa je uspeo upload da izgura ~900kbps, jedva. Pre toga se mucio na ~380.
Daje ti apsolutnu kontrolu i dijagnostiku nad internet konekcijom i sta se kad desilo. Nije bas jednostavno podesiti, ali je naravno moguce. Sve je dzabe i postoji gomila upustava kako da se dosteluje.
Da li ce ti otkloniti simptome? Mozda, u svakom slucaju bar ces znati sta se desava, kad i pod kojim uslovima. A i mozes da eksperimentises do mile volje.
p.s.
najlakse bi bilo da ti `lelekomci` otklone problem
Da li pod ``smanje protok` mislis da moram da im trazim da mi smanje i upload i download ili samo upload? Nesto mi se po glavi vrti da je udaljenost do centrale 500-600 metara vazdusnom linijom ali nisam siguran. Saznacu sutra tacno. Te Annex-e nikad nisam cackao ali probacu :) A cisto ako mozes ovako informativno da mi kazes. Ako imamo isti problem kako ti mozes da imas protok od 14mb ,a ja ne mogu ni 4 ? :/ Pretpostavljam da je razlog tome sto zivim u zgradi koja ima jedno 50 godina :) I da. Zar na osnovu Attenuation Down/Up ne moze da se odredi razdaljina od centrale do mene ili sam ja nesto pomesao? Heheh :)
Edit: @micika988 Idem sada da spavam pa cu pogledati to sutra :) A ako budem cekao na ``lelekomce`` mogu da se nadam normalnom internetu negde u 80-oj godini ako dozivim :)
Tebi je sam SNR margin za download sjajan, sto ce reci da izgurava download bez problema(moze i preko 10mbps sigurno). Upload tebi pravi problem, i meni je. Obojica imamo max upload od 1mbps, do promene modema i mog cackanja annexa, nisam mogao preko 380kbps, sada ide 900-1000kbps.
Znaci ono sto ce ti 99% resiti problem je da im trazis da ti ogranice SAMO upload na 500-750kbps (nadajmo se da imaju tu tehnologijiu hahaha).
Pa da, ako je vazdusnom linijom toliko, bice da si otprilike kao i ja u realnoj udaljenosti. line attentuation zavisi i od kablova, annexa itd. ako se dobro secam.
Sto se tice menjanja annexa, nista ne mozes da zeznes, vidi da li ti pri nekom od njih drzi stabilno net da ne moras da smanjujes protok.
:: Da li pod ``smanje protok` mislis da moram da im trazim da mi smanje i upload i download ili samo upload? Nesto mi se po glavi vrti da je udaljenost do centrale 500-600 metara vazdusnom linijom ali nisam siguran. Saznacu sutra tacno. Te Annex-e nikad nisam cackao ali probacu :) :: A cisto ako mozes ovako informativno da mi kazes. Ako imamo isti problem kako ti mozes da imas protok od 14mb ,a ja ne mogu ni 4 ? :/ Pretpostavljam da je razlog tome sto zivim u zgradi koja ima jedno 50 godina :) :: I da. Zar na osnovu Attenuation Down/Up ne moze da se odredi razdaljina od centrale do mene ili sam ja nesto pomesao? Heheh :) :: :: Edit: @micika98 :: Idem sada da spavam pa cu pogledati to sutra :) A ako budem cekao na ``lelekomce`` mogu da se nadam normalnom internetu negde u 80-oj godini ako dozivim :) :: ::
ozenis se zivite tri godine odselis se uzmes 50 mbit za 10-ak evra(to mozes i dok si u braku al moras da delis sa njom) i zivis od naknade za nezaposlene
Intel i5-3570k@3,4GHz CM Storm Enforcer ASUS Maximus V Gene MSI GTX660Ti PE OC PATRIOT IEM 8GB @1600MHz COOLER MASTERM2 Silent Pro 620W INTEL SSD 520 Series 120GB
10 sekundi radi pa minut ne radi i tako sve vreme. Komšiji isto to pre nekoliko dana. Pošto je to bilo amo u radno vreme, pretpostavljam da oni nešto trenutno budže i da zato puca veza.
Sta da ti pricam dotrjale linje povecan internet i puca. Plus sve to dodas modeme koji su uzas nemogu ni da izdrze 2-3 meseca.
AMD FX-8320, 4300 MHz (21.5 x 200) Cooler Master 212 EVO Motherboard ASUS M5A99FX PRO R2.0 Kingston HyperX Blue 2x4 gb 1600 Gigabyte R9 270 OC SSD OCZ Agility 3 60gb 1.5 WD+500gb WD Chiftec CX-05B-B Thermatle Purepower 600 Wati<
:: Pozdrav. :: Zamolio bih nekog da me savetuje sta da radim. Imam ADSL kod Lelekoma i zadnja 2-3 dana veza puca kao nenormalna. Ovo se i ranije desavalo i dolazio je ``majstor`` do sad jedno 5-6 puta. U sustini se sve svodi na isto... Izmeri sa onim cudom vrednosti, nazove kolegu, nesto se domundjavaju i kaze sad je sve okej, a problem i dalje prisutan. Zadnjih mesec-dva stvarno nije bilo problema ,ali kao sto rekoh problem se uvek vraca. Koliko sam ja uspeo da ``proguglam`` problem je definitivno u maloj SNR Margini za Upload. :: Evo vrednosti sa modema: :: :: ADSL State Show Tim :: Data Path Interleave :: Operation Mode G.dmt.bisplu :: Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 19956 / 101 :: Bandwidth Down/Up(kbps) 5120 / 102 :: SNR Margin Down/Up(dB) 28.5 / 6. :: Attenuation Down/Up(dB) 8.8 / 7. :: Power Down/Up(dBm) 14.7 / 11. :: CRC Down/Up 0 / :: FEC Down/Up 0 / 9 :: HEC Down/Up 0 / :: System Up Time 1:51:5 :: DSL Up Time 0:01:4 :: PVC select :: PPP Up Time 0:01:4 :: :: Margina u najboljim uslovima nije presla 11. Da napomenem da kada sam prvi put uzeo net pre 3-4 godine sa paketom 1/256 nije bilo problema. Kad sam povecao brzinu na 5/1 tad je sve pocelo... :: Zamolio bih nekog da mi kaze sta da im trazim. Da li da mi smanjuju upload ili sta. Stvarno vise nemam snage za ``majstore``. Unapred hvala : ::
Sad sam ustao i za divno cudo mi je SNR 11.9 , i za sada je konekcija stabilna. Upload mi i nije toliko bitan tako da cu ih zvati i traziti da ga smanje. A sto se tice Annex-a, ja ne vidim gde bi to mogao da menjam. Imam Huawei HG520c. Jedino sto sam nasao je ovo : http://www.dodaj.rs/f/q/NG/3ixXVxun/123.png Definitivno sam odlucio da cu da ih zovem da mi smanje upload pa ako posle toga bude problema lako ce oni da vrate :D Ali nadam se da ce to resiti sve moje muke heheh :)
- losi kablovi - los ADSL filter - daleko od centrale - losi spojevi od tebe do glavnog voda/ventrale - Uzasno nevreme sa elektricnim praznjenjem - Vlazni kablovi od jake kise - Udar groma u instalaciju negde, gubitak struje u pojacivacu signala
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.