uzela keva box paket ostalo (tv, fon, mobilni) je ok samo net daje u preko 750kB/s downloada samo 600kBps (znaci 25% manje) ping je ok a upload varira od 0.5 do 0.9Mbps (od 50% do 10% sporije)
pitanje glasi da li se zaliti, tj. da li cu nesto postici time, a imamo vezu u telekomu, i cak licno poznajem inzenjere koji rade na adsl-u
slika sa speedtest-a, s tim sto download varira, kao sto rekoh od 0.5 do 0.9Mbps, ovo sad izmereno je najveca vrednost za upload koju sam izmerio: http://www.speedtest.net/result/3451277274.png
sto namerim 6.5Mbps, sto bi bilo 800KB/s, a meni daje nest preko 600, bas puno zakidaju, i kao st rekoh vec, sto je veca brzina to procentualno vise zakidaju
Na ADSL-u uvek imaš gubitak 15-20% (možda jedino tipa ako je neka novogradja pa ti fon ide preko optike, možda bi onda izvukao 100%) barem je tako kod mene ( a i kod mnogih drugih) otkad znam za sebe. Prvi paket koji sam imao je bio 4Mb i on je izvlačio 3.4, sad imam 20Mb i on izvlači 17.5Mb što je u oba slučaja oko 15-20% gubitka.
Kako vi to obracunavate ovaj download, nikada mi nije bilo jasno? Mislim koja je formula? Ono, ako dobiješ net sa protokom od 6.5Mbps, kako to da znate da download treba biti max. bednih 800KB/s? Zašto nije bar 50% od brzine koju plaćamo, recimo 3.2MB/s??? Kojom FORMULOM ste to izračunali - protok/download odnos?
Da se razumemo, NEKADA DAVNO, ja u jednoj od EU država imao prilike da prisustvujem download-u od blizu 350kb na protoku od 512kb (kablovski internet). Toliko je čovek po ugovoru plaćao provajderu - 512MB/s, Zašto njemu provajder nije ograničio download na nekih lupam 80KB/s već mu je dao celih 70% od plaćene brzine?!? Zašto je njihova formula drugačija od formule Telekoma i zašto mnogi od vas veruju da je Telekom `formula` čak i ispravna i da ne može više u tom odnosu?!?
Jer, uzimajući u obzir gornju spoznaju kojoj sam lično prisustvovao, i koju mogu da potvrde svi koji su imali taj kablovski internet, nema teorije da postoji neki fizički limit na koji se čak vidim i vi `na oko` IT pismeni ljudi pozivate?!?
Ajnštajnova teorija relativiteta? Daj objasni ... ne mudruj?!? Hoćeš reći da ti prodaju bitove a dobijaš bajtove? To je objašnjenje?!? Igranje malim i velikim slovima koje sam možda greškom napisao?!? BRAVO!
:: B je baj :: b je bi :: :: po ascii kodu osam bitova cine jedan baj :: :: :: ulsi :: ::
pa lepo sam kazes imao covek kablovski a telekom daje adsl i to je kod svakog tako taj neki gubitak. na kablovskom uglavnom dobijes onoliko koliko si platio, na 20mbps konekciji 2.2 dl na 50mbps 5 ili 5.5 i tako.
Pa u čemu je fora?!? Zašto se ovde navodno računaju bitovi i bajtovi, tj. prodaju ti jedno a za download dobiješ drugo, dok tamo nema tog odnosa 8 prema 1?!?
:: :: pa lepo sam kazes imao covek kablovski a telekom daje adsl i to je kod svakog tako taj neki gubitak. na kablovskom uglavnom dobijes onoliko koliko si platio, na 20mbps konekciji 2.2 dl na 50mbps 5 ili 5.5 i tako :: :: ::
Ajoj, SvemirskiVlado, ja sam tebe do sada racunao u poznavaoce
21.04.2014. 00:09
status: user broj poruka: 10998
ove materije... Pristupanje/konektovanje je jedna stvar, daunlodovanje/aplodovanje je sasvim druga. To sto imas 64bit-ni Op System ne znaci da ti je potreban HDD kapaciteta ...64 bajta
Hvala na info, ukapirao toliko. Meni i dalje nije jasno sledeće: kako to da tamo u EU pre lupetam deset godina, čovek plaća 512 i dobije preko 350 download? Pretpostavljam da je plaćao 512Mb/s i dobijao preko 350Mb/s download.
Našom logikom, kada je plaćao 512Mb/s trebao je dobiti prosek download od 60MB/s ako sam dobro ispoštovao ova velika i mala slova bajtova i bitova?!? Tada aplikacije nisu merile download u MB/s već u Mb/s?!?
Stvano nikada nisam o tome razmišljao ali zbunjuje :(
:: niko te ne drk :: provideri daju protok, to u Mbp :: dok programi koji skidaju nesto sa neta ne prikazuju protok nego download rate izrazeno u MB/ :: :: i da, jedan bajt jednak je osam bitova, ja ne razumem sta je tu mudrovanje :: nisam ti ja kriv sto tebi nije jasn :: :: :: ulsi :: ::
Re: Ajoj, SvemirskiVlado, ja sam tebe do sada racunao u poznavaoce
21.04.2014. 00:15
status: user broj poruka: 612
Ovde nisam prisustvovao predavanju, NA ŽALOST! :(
:: ove materije... Pristupanje/konektovanje je jedna stvar, daunlodovanje/aplodovanje je sasvim druga. To sto imas 64bit-ni Op System ne znaci da ti je potreban HDD kapaciteta ...64 bajta :: :: ::
platio sam 6 necega, a dobio 5, tu je cela prica, posto vidim da jedinice ne mozes da ukapiras pogledaj lepo na wikipediji sta je bit, a sta bajt i sve ce ti biti jasno
:: Pa u čemu je fora?!? Zašto se ovde navodno računaju bitovi i bajtovi, tj. prodaju ti jedno a za download dobiješ drugo, dok tamo nema tog odnosa 8 prema 1?!? :: :: :: :: :: pa lepo sam kazes imao covek kablovski a telekom daje adsl i to je kod svakog tako taj neki gubitak. na kablovskom uglavnom dobijes onoliko koliko si platio, na 20mbps konekciji 2.2 dl na 50mbps 5 ili 5.5 i tako :: :: :: :: :: ::
Aman ... vidim i ja da pišem jedno a mislim drugo, no poenta se vidi. Da se ispravim: recimo, čovek plaća 512 a dobije download preko 350. Znači, tada je plaćao 512Kb/s jer je bilo dawno ... O.K. siguran sam da je skidao brzinom od preko 350Kb/s ... Zašto tamo nije važila formula koju ste mi dali:
formula, kako je ti nazivas postoji od kad je smisljen ascii kod za kodiranje slova, brojeva i znakova, sedam bitova se koristi za informacije, dok je osmi kontrolni inace 1 bajt kod slika ti je 24 bita (recimo), kod 3d grafike 32 bita (24, 16, 8, 4), ali se to uvek prevodi u znakove, te osmobitne
ja stvarno ne mogu dalje, imas citav net, pa citaj
UFFFF imam ja i prijatelja koji je lokalni wireless provajder. Znam da ima softversku mogućnost da svojim korisnicima odredi max. download pored toga što im je naravno odredio i max pristup. Mislim da se ne vlada baš tom formulom ... samim tim, meni je i dalje što šta toga nejasno. Tu ne pomaže net i čitanje odnosa bitova i bajtova kada je u pitanju max download/upload pored ugovorenog pristupa/konekcije kako to naziva tortojed. Primer sam vam dao 512 i 350 Pozdrav i laku noć! :: :: ja stvarno ne mogu dalje, imas citav net, pa cita :: :: :: ulsi :: ::
Otkud da je 6.5Mbps, zar nije 6Mbps? Kod mene ide oko 750KB/s download, nekad nesto manje ali ja imam optiku do zgrade. To ti je verovatno do kvaliteta instalacija i udaljenosti, mozes da se zalis ali na zalost nit ce da prokopaju nove do tebe nit ce da ti spuste cenu...probaj u krajnjem slucaju.
Jel ti to hoces da obrosi matematiku i sve definicije ?
To sto je neko placao 512 kilo bita po sekundi i tako mu je pisalo u ugovoru, nemora da znaci da mu je provajder davao ugovorenu brzinu.
Po babine linije se sve sredi a mozes i da ne placas nista a da imas najbrzi net, a moze da krade od komsija net pa da ima vecu brzinu.
:: UFFFF imam ja i prijatelja koji je lokalni wireless provajder. Znam da ima softversku mogućnost da svojim korisnicima odredi max. download pored toga što im je naravno odredio i max pristup. Mislim da se ne vlada baš tom formulom ... samim tim, meni je i dalje što šta toga nejasno :: Tu ne pomaže net i čitanje odnosa bitova i bajtova kada je u pitanju max download/upload pored ugovorenog pristupa/konekcije kako to naziva tortojed :: Primer sam vam dao 512 i 350 :: Pozdrav i laku noć :: :: :: :: ja stvarno ne mogu dalje, imas citav net, pa cita :: :: :: :: :: :: ulsi :: :: :: ::
gman, nekenjaj, meni speedtest jedva da pokaze 8mb speed a download mi je 1mb (10mb)
odlican ti je paket
:: formula, kako je ti nazivas postoji od kad je smisljen ascii kod za kodiranje slova, brojeva i znakova, sedam bitova se koristi za informacije, dok je osmi kontroln :: inace 1 bajt kod slika ti je 24 bita (recimo), kod 3d grafike 32 bita (24, 16, 8, 4), ali se to uvek prevodi u znakove, te osmobitn :: :: ja stvarno ne mogu dalje, imas citav net, pa cita :: :: :: ulsi :: ::
Re: na `Re:uf` - > Da ne unesem pravu zabunu... (01)
21.04.2014. 08:19
status: user broj poruka: 8
Kao prvo: nije po ASCII kodu 8 bit_ova [bit (s)] = 1 bajt [byte] , nego po (elementarnoj) logici u brojanju sa osnovom (bazom) 2.
Dakle, nadam se da svi znaju da računari znaju da broje *SAMO* do jedan - da, jedan, jer počinju od nule ( 0 ) i njihovo brojanje izgleda ovako: 0,1(KRAJ). Znači, 1 bit čuva 2 stanja - 0 i 1 - i to je to. Četiri bita čuvaju 16 stanja, recimo brojeve od 0 do 15. Ovo je zgodno predstavljeno HEXADECIMALNIM sistemom sa bazom (osnovom) 8 u kojem su cifre 0-9 i `cifre` a,b,c,d,e,f ...
Da li ste znali da je prvi Intelov (DA, TAJ INTEL ŠTO VAM ČUČI U RAČUNARU - osim onima koji imaju AMD-a...) MIKROPROCESOR bio jedan ovakav, koji se zvao 4004 (AUUUU ŠTO OVO ZVUČI KAO 8008, 8080, 8086, 80186, 80286...) i koji je radio sa *SAMO* ČETIRI bita?
E, ajmo dalje sa brojnim sistemima... Brojni sistem koji se zove OCTALni ima bazu 8 i može da se predstavi sa *SAMO* 3 bita, a cifre su mu od 0 do 7. Opet se nadam da će ovo biti poznato mnogima od Vas koji čitate ovaj post.
Drugo: [CITAT - gman/ulsi] ... inace 1 bajt kod slika ti je 24 bita (recimo), kod 3d [(3D)] grafike 32 bita ... [kraj_CITATa] ==> ne, ne i ne !!!! Jedan bajt je *UVEK* 1 bajt, tj. 8 bita -> ovo o čemu ti pričaš su 3 bajta ukupno, gde svaki bajt čuva vrednost za jednu od tri boje: CRVENU-R, ZELENU-G i PLAVU-B, tj. za svaku komponentu RGB kolorimetrijskog prostora (auuu, ala ja lupam -> šta je ovo i kako to računar `preračunava` boje potrebno je malo guglanja...) - svaka komponenta jedne boje (od ovih tri) ima vrednosti od 0 do 255, tj. 256 vrednosti. E, sad, kada pomnožiš na ovaj način: 256 * 256 * 256 dobiješ sledeću cifru: 16 777 216 - > to je onih famoznih 16 miliona boja (16 M colours) . Ovo je zato što za svaku vrednost JEDNE boje, menjaš druge dve u rasponu od 0-255 da bi dobio različitu `nijansu` boje... Eh, kod 3D grafike dodat je još jedan bajt koji čuva vrednost takozvanog ALPHA CHANNELa, tj. boje koja je `prozirna` -> to ti je slično onome kad voditeljka/spikerka na nekoj televiziji koju snimaju u (TV) studiju nosi neki detalj u boji na koju su podešene kamere i ostali uređaji u studiju, a režiser pusti u pozadinu iza nje neki prilog ili je možda samo kamera snima i ti `vidiš` kroz spikerku pozadinu...
Treće: što se tiče ASCII kodova, to je samo način za standardizaciju predstavljanja svih znakova engleskog alfabeta, brojeva 0-9, interpunkcijskih i specijalnih znakova, tj. koja od oviih 256 kombinacija (od 0 do 255) će predstavljati koji znak. Evo kao primer da navedem da je nula ( 0 ) predstavljena decimalnom vrednošću 48 ili heksadecimalnom vrednošću 0x30 . Ovo je inače konvencija svih programera (posebno ako programiraju u C-u i sličnim programskim jezicima) da ako se broj napeše ovako `48`, onda je to decimalni broj. ako se napiše ovako `030` onda je to oktalni broj. a ako se napiše ovako `0x30` onda je to heksadecimalni broj. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - JR http://valid.canardpc.com/3hpgm3
Re: na `Re:uf` -> Da ne unesem pravu zabunu... (02)
21.04.2014. 08:22
status: user broj poruka: 8
... nastavak ...
Konačno, četvrto: Mbps protiv kB/s, MB/s ... Eh, što se tiče ovoga, stvar je malo komplikovanija. Naime, moramo da posmatramo stvari sa dva stanovišta. Jedno je kako se podaci prenose između raznih mrežnih uređaja, a drugo je kako tim podacima barataju programi a samim tim i procesor.
Ajde da prvo pogledamo stranu procesora a time i svih programa koji se na tom procesoru izvršavaju. Najmanja jedinica informacija koju svaki 32-bitni i 64-bitni procesor obrađuju je 8 bita odnosno jedan bajt. Ovo znači da 32-bitni procesor, kada radi sa 32 bita to radi sa 4 bajta. Dakle, procesor može iz memorije pročitati ili u nju upisati 1, 2, 3 ili 4 bajta, tj. 8, 16, 24 ili 32 bita. Za 64-bitne procesore to je 8 bajtova ili 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56 ili 64 bita. Sama memorija je tako organizovana da jedna memorijska ćelija čuva jedan bit, ali memorija istovremeno može da prosledi procesoru 8 bitova (1 bajt) i to je jedna memorijska adresa. Nadam se da je ovo bilo jasno...
A sada, teži deo... Gledamo stranu prenosa podataka između mrežnih uređaja. Zbog raznih istorijskih i (elektro)tehničkih razloga, najsigurniji i najjeftiniji prenos podataka između dva uređaja je serijski prenos podataka. Ovo znači da dva uređaja `razgovaraju` razmanjivanjem jednog bita podatka - dakle, za 8 bita (1 bajt) preneće redom, po jedan bit (recimo) na ovaj način: [sada će da sledi ASCII grafika prenosa...] ako su ti bitovi ovako raspoređeni: `00110011` [0x33 ili 51 decimalno ili ASCII znak `3`] prenos će teći na sledeći način: `00110011` | - - - - -> šalje se ovaj bit . Zatim
`00110011` - | - - - - > ovaj bit, i tako redom do poslednje jedinice u ovom binarnom broju...
Zašto je ovo najsigurniji i najjeftiniji način? Pa, zato što na ovaj način prenosa možemo u sam mehanizam prenosa ugraditi mehanizme za sigurnu detekciju greške prilikom prenosa i kada se greška detektuje zahtevati ponovni prenos. Ova detekcija greške radi pomoću raznih metoda kodiranja prenetih podataka koji osiguravaju da možemo sa sigurnošću reći na kojem od 8 bitova je došlo do greške. Takođe, u samom načinu na koji se taj podatak fizički prenosi i izbora frekvencija itd. osiguravamo sigurnost prenetih podataka. Ovo je i za mene prilično složen i pomalo nejasan proces, jer zahteva znanje jednog dipl inga sa ETFa i sličnih fakulteta i dobro poznavanje više matematike...
Zbog ovoga je i prenos podataka između SATA diska i SATA kontrolera (koji je SERIJSKI - bit po bit) mnogo brži nego između PATA diska i PATA kotrolera (koji je PARALELAN - 8 bitova odjednom).
A kao kraj, jedna malecna digresija. Na linku koji ću ovde ubaciti, imate odličnog profesora programiranja koji objašnjava neke stvari, od kojih su meni bile interesantne one vezane za jedan (virtuelni) procesor koji radi na 4 bita, predavanje o `problem solving`-u i još neke koje nemogu trenutno da se setim. Naravno, to je jutjub...
Nadam se da Vas nisam (mnogo) smorio svim ovim i da je svim forumašima koji ovo nisu znali sada nešto malo jasnije...
Brzinom do i od provajdera, mnogo je važniji `Bandwith` koji provajder ima prema ostatku sveta. Uvek ispadne sporija skidanje sa nekog sporog i dalekog sajta nego direktno od provajdera. Recimo: Plaćam 10 Mbp/s, do provajdera ide maksimum 9 Mbps a skidam neki fajl iz Australije koji šalje samo brzinom od 8Mbps, šta mislite kojom brzinom će stići do vas. Sada još ako je provajderu zagušena mreža brzina do njega (merena preko Speedtest-a) još uvek pokazuje 9Mbps ali dok stigne do mene može da spadne strašno mnogo. Svaki provajderdobija određen opseg IP a pa oko svu budu upotrebljeni do daske u nekom jako prometnom vrameenu, eto zagušenja i opadanja brzine prema ostatku sveta. Jedan test uradite: u Speedtest-u namestite neki udaljeni server i onda gledajte brzine D/l i U/L. biće uvek daleko sporije.
Ljudi svašta potpisuju, kupuju i koriste, a da nikada ne pročitaju i ne shvate (a u većini slučajeva i ne moraju) do kraja šta je to. Na engleskom slengu, to je čuveni RTFM - pročitaj više to jebeno uputstvo. U ugovoru, ovca koja ga potpiše, piše LEPO: brzina DO XX - a ovo koliko će stvarno biti taj XX, DO GRANICE KOJU DOZVOLJAVAJU TEHNIČKI USLOVI , e sad, što dotični blejač ne zna matematiku, pa ne razume da je do npr 6MBps, sve od nule do 6, pa i tih gore pomenutih 20% manje, to je jednak problem tome što ne zna ni Srpski jezik, inače bi to pročitao u ugovoru koji je potpisao sa ADSL provajderom. ADSL provajder, garantuje da će na mrežnim uređajima ograničiti protok na max toliko, tih XX, a, koliko je SLABLJENJE SIGNALA zbog kvaliteta vodova, udaljenosti od centrale-priključka, parazitnih priključaka i uređaja koji se koriste na kraju - to je van ugovora - kako te zapadne. Na periferiji više zelenila ali i više slabljenja signala do centrale i obratno.... a od slabljenja signala tj. kvaliteta istog izraženog u odnosu signal/šum (S/N - signal/noise) - zavisi i brzina jer se manje ili više gube paketi podataka, odnosno, veća je potreba za ponavljanjem istih paketa jer se pojedini gube - čime se smanjuje realna brzina korisnih podataka.. ko je shvatio - ovo i ne pita. Izuzetno, da ne budem nedorečen, telekomovi serviseri utvrđuju da li uopšte ima smisla priključivati internet, pa kada je slabljenje preveliko, jednostavno napišu izveštaj da `nema tehničkih uslova` i skinu sebi bedu s vrata jer bi takav korisnik srao po forumima, davio korisnički servis i blatio boga oca ako bi dobio kljakav internet. Do prave konkurencije - taj neće ni dobiti bolji vod do kuće.
Ovo sam našao na internetu i testirao na XP PROF SP3... Neznam da li radi na novijim i da li je postupak isti.
*) Izaberite (`pritisnite`) dugme `start` (win meni) - > `Run...` *) Ukucajte: `gpedit.msc` *) Kada se otvori prozor `Group Policy` editora, sledite sledeću putanju u levom delu prozora (sa `folderima`) ==> `Computer Configuration` -> `Administrative Templates` -> `Network` -> `QoS Packet Scheduler` . *) Sada, u levom delu selektujte i duplo kliknite na `Limit reservable bandwith` *) Pojaviće se njegov `Properties` prozor i tu selektujte `Radio button` pored kojeg piše `Enabled` - ispod njega (`dugmeta`), upišite ili smanjite strelicama vrednost `0` . *) Ne sećam se, ali mislim da bi trebalo `Reboot`-ovati računar.
Kod mene je radilo, pre ovoga je bilo oko 10 / 11 Mbps DL a sada je oko 14... Inače, koristim Orion ADSL2+ modem/ruter sa VoIP (bežičnim) telefonom. Paket je 16/1. Max paket koji nude je 24/1. Ovu razliku do 16 (verovatno) uzima ruter za potrebe telefoniranja...
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.