Dobio sam wireles modem i komsije atakuju kako znaju! Od setovanja na modemu sam posle podesio PPPoE/PPPoA konekciju, authentication: WPA2-PSK, encryption: TKIP/AES i pre-shared key sam stavio poduzu lozinku kombinacija slova i brojeva. A jos koristim ZoneAlarm.
Da li je ovo dovoljno da budem apsolutno bezbedan ili ima jos neka `magicna` opcija? :) Hvala unapred!
Kolega je verovatno mislio na podešavanje za SSID, tipa prikaz/sakrivanje istog. Time disejbluješ broadcast mreže, tj prikaz na Wifi uređajima a kada želiš da se konektuješ otkucaš tačno ime (setovanog SSID-a) i to je to.
My sword can cut through armor and still cut a tomato.
To ti je ime mreze SSID, mozes staviti invisible, ali i ne moras. Neka se vidi mreza, sto da ne. Ti si to max zastitio sa tvoje strane i nema sanse da neko probije WPA2 sa vise karaktera, brojki...pogotovo `normalni` korisnici. Nema da brines, to ti je to ako nemas @markopvicta za komsiju :)
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Batali se tog filtriranja po MACu i sakrivanja SSID. WPA2 sa sifrom sastavljenom od 8 do 12 simbola, ukljucujuci 2-3 velika slova i 2-4 broja je sasvim dovoljno za miran san. Filtriranje po MACu je veoma slaba zastita, i onaj ko ti krene na WPA2 i probije je, za njega su SSID i MAC maciji kasalj. Filtriranje po macu ti trazi posebno cimanje pri dodeljivanju novog korisnika (neko dodje u goste sa fonom ili lapom, moras da ulazis na ruter i da ga pustas na belu listu) a pri tom se snifuje za 20ak minuta.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz with Retina display 2.5GHz dual-core Intel Core i5 Turbo Boost up to 3.1GHz 8GB 1600MHz memory 128GB flash storage Intel HD Graphics 4000
Ma nema potrebe, i sa 8 ce biti vise nego dovoljno. Naravno jedno veliko slovo, jedan broj i jedan simbol. Lakse ce da se loguje...ko ce da kuca 16 kom. non-stop...Nekom bi trebato pola vecnosti da provali onih 8. Jedino treba da se vodi racuna da nije neka rec, vec nasumicni niz nekih karaktera/simbola/brojeva koji ce lako zapamtiti. A i ko ce da se hebe da provaljuje danima/mesecima. Probace standardicu, pa ako ne upali, odustace i traziti novu zrtvu. Pa nije mu od zivotnog znacaja da mu corne net. :)
Dobro, jedino ako ima Omicron DDR4 masinu, pa ce brutalforce-om provaliti za pola sata, heheheh! Nego, daj bre neku sliku tog cuda, bas me interesuje, posto imam jednu Omicron plocu 90M-g6500 COMBO varijantu sa DDR3/DDR4, samo sto kod mene nema slota za DDR4. Na mestu gde treba da bude su rupice, ali nema slotova...koji bedak :(
:: Stavi bolje 16 znakova, simbola obavezno @ i & :: :: Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni. :: ::
Gasi WPS i stavi neki PSK2. Trenutno u Srbiji postoji 0.2% ljudi koji znaju da uhakuju ovu mrezu, a i kad znaju, to traje.
Prikazacu koliko je lako da se uhakuje WEP, i koliko kratko traje. Ali opet, verovatnoca da naletis na takvog komsiju je statisticka greska. Skoro niko kod nas ne zna da podigne linuks, a kamo li da radi na njemu. Postoji i verzija za windows, ali necemo o tome.
:: Stavi bolje 16 znakova, simbola obavezno @ i & :: :: Sve sto radimo, radimo za svoju decu, nikada nece biti svjesni. :: ::
Pa to, 50% korisnika interneta ne zna ni da udje u svoj soppstveni ruter i da si podesi sifru, a kamoli da hakuje WPA2-PSK2 , jbt :D Vecina, kako bi dosla do `free` neta ce ukucati u google WiFi hack i poskidati masu gluposti i pritom samo pokupiti po koji trojan :) I na kraju platiti nekome da mu to pocisti ili reinstall OS...
PRVO što treba da uradiš, to je da promeniš administratorski password za wifi modem-ruter, i taj da bude komplikovan, u suprotnom, ove sve iznad su baljezgarije. Admin password za naše modeme je javan na internetu, svako može do njega. Tek kada zaštitiš pristup podešavanjima rutera-modema, onda ovo što su ti savetovali.... Naravno, i za user-a, ako ga ima.
Ok, malo preuvelicah. Ali neko kada ti dodje u goste, morace da tipka i tipka...Veruj mi, isti djavo, 8 ili 16, i jedna i druga su dovoljno jake. Nisam ti komsija pa da te lazem :)
Naravno Admin pass promeni, jer ce ti neko uci sa `Admin/admin` i videti wifi pass...
P.S. Uhvatih neki Sky_net, da nisi mozda ti, heheh!
:: Pa cekajte koja je onda zastita bolja PSK ili WPA2?? Vidim ljudi nahvalise WPA2 sad najednom PSK :: :: gilopile: Kakop mislis da lozinku kucam `non-stop`, ja je ukucao jedanput kada sam je formirao i to je valjda to?
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.