Imam neki NETGEAR wireless ruter (wgt624) i radio mi je vec par godina bez greske. Koristim ga za povezivanje sa racunarima preko Lana, a wireless uglavnom za mobilne telefone.
No poslednjih par meseci mi se stalno javlja problem kad koristim wireless. On radi ok ako vucem male kolicine podataka, npr. ako surfujem netom sa moba sve je ok, ako otvaram samo stranice itd... ali kad povucem neku `vecu` kolicinu podataka, onda mi ceo ruter zablokira i izgubim network access na svim uredjajima (i na kompu koji je preko LAN-a). Npr. ako krenem gledati neki video klip obavezno mi zablokira, ili ako neku vecu aplikaciju povucem na download... I onda moram da ga restartujem, da bi ponovo proradio.
Da li neko od vas ima ideju sta bi mogao biti problem? Da li mozda mogu da settujem nekako ruter ovo da porpavim?
Imao sam nešto stariji model Netgear-a, dobio sam ga polovnog iz Austrije pre 4-5 godina i koristio sam ga za kablovski internet, na 2 LAN konektora su mi bili vezani moj i dečiji računar a na wireless laptop koji šetam po stanu. Pre oko godinu dana, kad mi se povečao portok na 2 Mb/s, primetio sam da mi je na računarima baš toliki protok, ali na Laptopu nije veći od 800 kb/s.Ni na računarima ni na Laptopu nije bilo prekida konekcije ali je na laptopu bio primetno sporiji internet, npr. youtube. Primetio sam da mi se ruter dosta greje sa donje strane. Proteklih godina nisam proveravao temperaturu jer mi je sve radilo OK. Kad sam ga rasturio video sam da je procurio jedan elektrolit 6,3V, 1000 mikroF. Zamenio sam ga i brzina na laptopu (wireless) ponovo je bila na nivou kućnih računara, znači OK. Ali povećana temperatura sa donje strane nije prestajala. Pre oko pola godine, znači oko pola godine pre zamene elektrolita slučajno sam proverio brzinu i video da se ponovo smanjila na oko 800 kb/s, iako mi je paket sada 4 Mb/s. Baš tog dana na PC berzi se pojavio oglas da se prodaje nov ruter TP-LINK WRD 740 za 1.400 dinara u kutiji sa fiskalnim jer je greškom kupljen umeto ADSL rutera. Odmah sam ga kupio i nisam se pokajao iako sam svestan da je Netgear 2-3 puta sluplji nov nego TP-Link. Ruter TP-Link me i dalje služi kad god proverim temperaturu donjeg dela kućišta jedva da je malo viša od sobne.
Dakle, po mom mišljenju, uzmi odmah nov ruter TP LINK, mislim da ih ima na akciji za 2.400 ili 3.000 ili čekaj neki povoljan oglas. Ako ti se Netgear ne greje, probaj da zameniš eventualno naduvane elektolite kao ja. Meni je to trajalo pola godine ali sam na kraju, teške volje, prešao na nov. Staromodan sam i volim skuplje i kvalitetnije stvari iako su polovne. U ovom slučaju ipak je bilo bolje da sam odmah prešao na nov.
Ako nisi stručnjak za lemljenje, mislim da ćete majstor da košta toliko da ti se popravka ne isplati.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.