Komsija i ja smo se dogovorili da `delimo internet`. S` obzirom da ima laptop prikacice se preko Wireless-a na moj ruter.
E sad, zanima me sledece, posto se ne razumem u ovo... Da li ce on moci da pristupi mom ruteru na svom lapu, i da li ce na bilo koji nacin moci da da pristupi mojim podacima, kako na kompu, mom lapu, tako i na netu? Mislim na naloge, sajtove koje posecujem itd...?
Skeptican sam povodom ovoga, komsija je komsija, ali licne stvari su licne stvari slozicete se
Na sve sto si pitao i postavio kao mogucnost odgovor je DA. Razlog je samo jedan: ista ste mreza na isti ste ruter interno prikaceni, internet sto delite je samo jedan deo cele te mreze.
Zao mi je ali tako je.
i5-2500k Costa Rica @ 4.2Ghz ASUS Sabertooth P67 12GB Kingston Gray @ 1600Mhz MSI N570GTX Twin Frozr III PowerEdition/OC 2x500GB WD Blue Sata3 at RAID 0 X-Fi XtremeGamer Corsair 750W Windows 7 Ultimate 64
Zavisi koliko je komsija vican hakerisanju... Ako hoce da dodje do tvojih podataka (ako mu je to cilj), u ovom slucaju mu je samo olaksan posao... **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Jel postoji mogucnost da bilo kako ogranicim Wireless? Tipa kao kod Windows naloga, gde admin moze da radi sta god hoce, a user nalog ima neka ogranicenja.
Mozes da podesish samo da tvoj racunar ima kontrolu nad ruterom, kod mene ima sledeca opcija(TL-WR740N):
Security -> Local Menagment -> cekirash opciju: Only the PCs listed can browse the built-in web pages to perform Administrator tasks unesesh MAC adresu racunara sa kojeg pristupash ruteru...
To što mu daš šifru wirelessa, ne znači da moraš da mu daš i šifru i fizički pristup adsl ruteru. To znači da neće imati pristup podešavanju rutera-modema, već samo kao korisnik. S te strane, jednako mu je teško-lako da upada u tvoj računar kao i bilo kome drugome ko je u fizičkom dometu tvog wireless signala, nekim brute-force metodom, ionako će vremenom dobiti šifru tvog wireless-a. Dalja podešavanja su do tebe, a to je da mu ne omogućiš i šifrom zaštitiš pristup i deljenje resursa tvog računara, da celu mrežu windows ne smatra kao kućnu i sigurnu, već javnu itd. - ako kod windowsa 7 to izričito sam ne podesiš, neće mu biti moguće da pristupi podacima i resursima sa tvog računara. Bitno je da promeniš i redovno menjaš korisničku i administratorsku šifru adsl rutera, da imaš na umu da se kod resetovanja, ista vraća na podrazumevano podešavanje koje znaju sve jebene seljačine u serbistanu koji nemilice kradu signal od komšiluka i to je to. Veća je opasnost ako imaš wireless vezu, za presretanjem nego ako si ti na kablu a on na wirelessu.
U Advanced Sharing podesavanjima gde imam dve stavke (Home or work i Public) sam pogasio sve stavke u oba slucaja. Network discovery, file and printer sharing, public folder sharing, media streaming... Sve je na off. Jedino je pasword protected sharing na on.
Sto se tice HomeGroup konekcije, tu sam stiklirao stavku `use user accounts and password to connect to other computers`
ako ste na istom wireless-u uz pomoc bilo kog androida (ili jos lakse kompa) moze da ti `presretne` cookie-je i koristi tvoj fb, gmail, live nalog ili sta vec koristis. e sada pitanje je hoce li a naravno i ti sve to njemu mozes da radis tako da tu bas i nema mnogo privatnosti. A pristup tvojim fajlovima naravno mozes da limiriras tako sto neces share-ovati foldere i to je manje vise to.
Zato sam i rekao - zavisi sa kakvim komsijom ima posla... :) **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
:: ako ste na istom wireless-u uz pomoc bilo kog androida (ili jos lakse kompa) moze da ti `presretne` cookie-je i koristi tvoj fb, gmail, live nalog ili sta vec koristis. e sada pitanje je hoce li a naravno i ti sve to njemu mozes da radis tako da tu bas i nema mnogo privatnosti. A pristup tvojim fajlovima naravno mozes da limiriras tako sto neces share-ovati foldere i to je manje vise to.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.