da li uopste na toj centrali na koju je prikacen postoje `tehnicki uslovi` da mu puste toliki protok. Provereno znam da u gomili mesta u Vojvodini do skoro nije moglo da ide preko 10 mb... Koliko sam cuo stvari se popravljaju ali ne brzinom kojom bi trebalo a sve iz razloga sto kablovski operateri daju vece brzine za male pare pa se neko u telekonju zabrinuo za veci gubitak prihoda od Adsl-a inace da nije konkurencije kablovskih operatera sto se tice ekipe iz zlikovackog udruzenja protiv gradjana ove zemlje zvanog lelelekom jos bi smo svi bili na 1 mb koji bi placali 20e...
Sav ADSL ide preko Telekoma, samo što podprovajderi mogu (i najčešće to rade) agregiraju taj zakupljeni vod više od samog telekoma, unutar svojih korisnika i time ga degradiraju. I mogu da imaju drugačiju - bolju ili lošiju tehničku podršku, ali, uglavnom lošiju jer za bilo koju intervenciju - i oni se obraćaju Telekomu... a ovaj nije ažuran ni kod svojih korisnika a kamoli ostalih. Brzina do 20000, skoro sigurno neće biti samo 2000Kbps. Skoro. Neke nedoumice postoje ako je to prvi puta da se uvodi adsl, pa treba provera parice. Uglavnom, gde je kvalitet problematičan, problemi počinju na brzinama oko 6000Kbps, sledeća granica je 8000Kbps... pa nadalje, ako su savršeni, ide do 16000Kbps, a koliko ja znam, veoma teško je dogurati do svih 20000 Kbps, što zbog parice, što zbog ostalog protoka... tako da je to u većini marketing. Cela priča se usložava ako se zakupi IPTV i deli protok po tim paricama, onda i oni koji ne bi osetili nikakve probleme sa čistim ADSL-om, često ne mogu da proguraju IPTV+6000Kbps koliko iznosi popularni BOX paket. U svakom slučaju, valjda važi proba tehničkih uslova, i to tako da ti odustaneš ako od `do 10240` ili duplo imaš samo 5-10% u praksi, ali odmah prvih dana.
Budale računaju na sreću.
:: dali ovaj PTT ima neke veze sa telekom ADSL posto su mi oni veoma pouzdani bar do sad sto se tice net :: :: ::
Tačni tako, sve zavisi od Telekoma, i njihovih instalacija. U toku je modernizacija mreže, ili kako oni to zovu - decentralizacija. Jer ako imaš bakarnu paricu dužine 2km, pa i više, i da je savršena, zaboravi na 20mb/s, ali kako sam čuo od prijatelja i Telekoma, ide se na to da se smanji dužina pretplatničke petlje na max 500m, tako što će postavljati mini IPAN/MSAN uređaje (nešto kao mini centrale, iliti čvorišta za IP saobraćaj), koji će opet sa centralama biti povezani optikom. Npr. postaviće jedan takav uređaj za jednu ili dve zgrade. Tako da će onda zaista dužina bakarnih kablova biti 100-200 m, ili max 500, i onda će te brzine koje nude postati stvarnost. Tako da, sve je na Telekomu, ili ako se pojavi neki drugi operater fiksne telefonije, ali koji će postaviti svoju infrastrukturu...
Ako trenutno nema nista od internet konekcije ili ima wireless ili ono telenorovo i vipovo preko USB modema, preporucimu ovo. Ako ima kablovski nemoj, jer tu su mnogo manje latencije ukoliko mu treba za igre ili skype.
Ja se sad razmisljam da predjem no se pitam koliko cu da izgubim na latenciji, trenutna sa novom maticnom mi je 32ms.
EDIT Uh pa ti pricaš o protoku, ja mislio o latenciji. Znaci ukoliko sad ima neko njesra od interneta preporucimu. Od onih 20 ocekuj 16-18.
Samo sam ja ispao pacijent i produzio ugovor kod telekoma za 4mbps za 1800din umesto 2200din, a doterali optiku do zgrade koja je iovako 100m od telekoma :/ Ali kad bolje razmislim i ovako mi net 80% vremena radi u leru...
Ja sam kod PTT neta bez ugovorne obaveze od SEP`06. Definitivno ima i cenovno boljih ponuda, ali nisam nikada imao problema sa njima, bilo da ne radi ili da filtriraju saobracaj.
Pre je bilo fora kad ide ubrzanje ide svima,a ne samo onima koji su,od tog datuma kad je ubrzanje stalo na snagu,potpisali ugovor. Sve u svemu 4mb/512kb placam 1520 i debelo cu da razmislim dal sledeci put da idem kod njih(bez obzira sto imam vezu,koja resava sve probleme u toku dana).
Partizan se voli,za druge se navija,rece jednom Dusko Radovic
ugovornoj obavezi kod telekoma i raskines ugovor moras da im isplatis sve do kraja ugovorne obaveze da bi ti dali migracioni kod (MIK) - -bar je meni tako bilo kad sam zavrsavao sa njima!!! sto se tice PTTa nijednu zamerku nemam vec 2 godine(sto nije bio slucaj kod telekoma)
:: `Ma ima on bezicni net..a latencija mu je 7-12ms 3mb/s :: :: Cekaj malo. On sa bezicnim ima brzi odziv od mene sa kablom :: http://www.speedtest.net/result/2416063300.pn :: :: E, ..bem ti tehnologiju lelekomovu :: :: Elem, da li bih ja uspeo da u ovom mesecu odjavim Telekom i prijavim PTT da bih ostvario ovu praznicnu ponudu i izbegao racun za ADSL jednog od njih?
Istekao mi je ugovor davno vec. Samo me interesuje ovako:
1. Vratim opremu Telekomu i na licu mesta preuzmem migracioni kod. 2. Odem kod PTT i tamo regulisem sve sto treba. 3. Platim racun od januara samo od Telekoma jer kod PTTa nisam koristio od pocetka.
Ne. Placas usluge oba provajdera! Placas samo deo racuna, do(od) datuma do(od) kog si koristio usluge provajdera. Dakle, ako predjes 12. januara, Telekom ti posalje racun za 12 dana, a PTT za preostalih 19 dana. Tako je teoretski, a u praksi se preklope dan, dva (100 kinti gore-dole, uglavnom gore =]).
PTT cesto ima problema sa nedostatkom modema/rutera za nove korisnike pa se isti nekad ceka i po nedelju-dve-tri. Meni se nije cekalo pa sam kupio ruter, a njihov poziv da dodjem po `ADSL opremu` sam primio nakon skoro 3 nedelje. MIK korisnici imaju prioritet za dobijanje opreme u odnosu na ostale. Pored toga, imam pozitivno iskustvo sa PTT-om. Nisam naisao na vece probleme za godinu dana koriscenja na dve lokacije (6 i 16Mb/s). Samo tri puta sam imao prekid veze i od toga je jedan trajao 5-6 sati, a druga dva su resena u toku sutrasnjeg prepodneva. Problemi su se desavali u jednom stanu(6Mb/s linija), dok u drugom(16Mb/s) nije bilo bas nikakvih problema.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.