kako da povezem net od lelekomovog modema preko rutera (nije wi fi) . nisam neki expert, pokusao sam sam, ne ide. jos jedna stvar, imam AP, a jedan od kompova ima wi fi karticu, pa reko da i to iskoristim. Komp hvata signal od AP, ali u AP-u nema interneta. Znaci ne radi veza modem-ruter-komp, ni veza modem-ruter-ap-komp (ali komp hvata wi fi od AP sto bi trebalo da znaci da je problem u ruteru)
Ruter povezujes isto kao i bezicni, samo kablom (jelte)... Internet u WAN i dalje kablovima iz LAN potrova ka racunarima (tutorijal tema imas 1000001 ovde na forumu). AP moras ili da povezes LANom sa ruetrom ili ga moras postaviti u Universal Repeater mod, zasta imas oko 1001 tutorijal temu na ovom istom forumu.
Ako ti ne pomogne ovaj gore teks, napisi sledece: Ip adresa telekom modema? Ip adresa tp link-a? WAN port operating mode? P.P.S. Access point u toj prici nije bitan, posto je ne rutira, mozes da ga setujes cisto da bi imao nadzor...
@VMARC naravno da sam prelistao te postove i dao sve od sebe da ga setujem po njima i nisam uspeo
@markopvict podesavanja prefered dns 8.8.8.8 def gatway 192.168.1.1 ne pomazu adresu modema ne znam, na onom sajtu sto si ostavio link mi pise Vaša IP adresa je 79.101.180.74 Vaš ISP je TELEKOM SRBIJA A.D. adresa rutera je 192.168.1.1 ali postoji problem posto je na istoj adresi bio i moj predhodni wi-fi ruter, i sad kad otkucam u browseru 192.168.1.1 izbaci mi setovanje za predhodni wi fi ruter a ne za ovaj koji imam (nije wi fi). I mislim da je u tome cela fora - pomesale su se IP adrese modema, ovog rutera i bivseg rutera.
samo je trebalo promeniti adresu rutera. Umesto 1 stavio sam 10 kao sto si rekao, TCP/IP adrese kompjutera na auto, i omah je proradelo. Nesto koci ovaj AP, njegova adresa je 192.168.1.254. Da li je potrebna i tu promena adrese, na recimo 19.168.10.105 (ruter daje adrese od 100-199)? Ali to sad nije toliko bitno.
Hvala druze, ulepsao si mi dan. Ziv bio
:: :: U tvom ruteru promeni lan/dhcp opseg na 192.168.10.1 255.255.255. :: Wan mode dynamic i :: ruteru kasnije prisupas po novoj adres :: :: Racunare stavi na obtain auto. Treba da prime adr iz novog opsega.. :: Ap ne diraj, nije bitan posto si ga vec podesio :: :: Sry, pisem sa iPad-a, pa sam skratio.. :: :: Mreže/Internet/Security/Tutorijali - -> https://www.umrezen.in.rs : :: :: :: :: ::
dakle sad je problem sledeci - radi 10 minuta na oba kompa, a onda odjednom prestane da radi na oba (javi se onaj odvratni zuti trougao sa uzvicnikom). Cu skrenem vise
Sto se tice AP-a, on nema nikakvu ruting funkciju pa njegova adresa i nije bitna. Nju mozes da postavis da bude u istoj mrezi kao i PC, cisto da bi mogao da mu pristupis i menjas podesavanja.
TO sad sto radi 10min, pa 10 ne...
Proveri u WAN podesavanjima TP Link-a da li je podesano Nailed UP connection ili Always ON... To znaci da uvek pude povezan. Desava se da je po defaultu Idle time 5 min, pa se ruter raskaci kad nema saobracaja.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.