kako ovo da podesim? Na laptopu imam slobodnu mreznu kartu jer wireless internet dobijam preko AP rutera. E sad bi ja da povezem laptop preko crossover kabla zajedno sa desktop racunarom tako da mogu da podelim wifi internet i da on crpi njega preko kabla koji spaja lan karticu na laptopu i desktopu? Laptop ima Windows 7 a desktop ima Windows XP.
Kako sve da podesim i delim ovu konekciju? Kada podesim LAN karte rucno mogu da pingujem medjusobno racunare, na laptopu imam internet ali ne i na desktopu
-Na oba racunara ukljuci automatsko dodeljivanje IP-a i DNS-a. -Na racunaru, sa kog hoces da delis internet, otvori `Properties` mreznog adaptera koji je povezan na internet (Wi-Fi adapter, u tvom slucaju) i klikni na `Sharing` tab. -Cekiraj stavku `Allow other network users to connect trough this computer`s internet connection` i izaberi `Local Area Connection`. -Izabrani adapter ce automatski dobiti adresu i bice mu ukljucen DHCP server. Sto znaci da ce svi racunari povezani na taj adapter dobijati adrese u pripadajucem opsegu i radice internet na njima. U tvom slucaju je jedan racunar ali moze ih biti i vise, povezanih preko mreznog svica, npr.
Enable internet connection sharing u network settings, sa tim sto ti je default gateway racunar koji ima wifi. Windows ce sam da podesi IP adresu mislim da se koristi 192.168.0.0/24 opseg i takodje mislim da moras rucno da uneses gateway. Slabo se secam nisam radio ICS poodavno ako sam pogresio nesto srry.
Prvo moras da serujes internet konekciju,tj. wifi na lapu na lan kartu.lan na lapu ce sam da se podesi verovatno ce dobiti ip 192.168.137.1. Onda na drugoj masini rucno stavi ip adresu iz tog opsega i to je to. Nemoj da zaboravis dns ti je kao i na lapu verovatno 192.168.1.1.
Win7 koristi 192.168.137.1/24, ne secam se da li je isto za XP i ostale (mislim da nije). Ne mora nista rucno posto DHCP server radi posao. Ako bas hoce (npr. da bi se medjusobno videli drugi racunari dok je server, odnosno notebook racunar iskljucen), rucno moze da unese adrese na svim racunarima osim na onom sa kog deli Internet i one (na primeru Win7) moraju biti u opsegu 192.168.137.2 - 192.168.137.254.
@profil Ne ponasaju se svi ruteri na isti nacin pa ovo za DNS ne stoji (moze, ali ne mora biti tako). Namerno nisam spominjao adrese DNS-ova posto iste zavise od provajdera.
Dodeljivao sam ja rucno IP adrese, kao gateway sam koristio i adresu LAN karte na laptopu, zatim adresu rutera koji dodeljuje wifi uredjaju (wifi signal se dobija od rutera koji sam daje ip adrese dinamicki, salje uz to default gateway i DNS adrese), zatim IP adresu wifi kartice i slicno. Za DNS sam stavljao one koje mi daje iz wifi zatim google DNS i slicno. Probao sam na automatic da dhcp server dodeli klijentu adresu i nista. Ista poruka uvek izlazi kad se pokusa sering konekcije.
Probao sam sve kombinacije i na drugom laptopu sa Windows 7 x64 i na drugom desktopu na kome je XP service pack 3 i nista, opet sve isto. Mogu da medjusobno pingujem racunare preko cross kabla ali ni laptop ni desktop na LAN karticama nemaju internet pristup. Firewall pogasen svuda cak su i razliciti antivirusi ali nista ista greska prilikom sera wifi konekcije.
Ae lagano... Koji OS je na kompu sa kog hoces da serujes konekciju? Koji OS je na drugom racunaru? Usredsredi se na ova dva i na treci racunar zaboravi za vreme ovog podesavanja! Na Windows 7 Starter sistemu ne moze da se ukljuci ICS pa ako imas takav, nemoj njega koristiti. Koje su adrese DNS-ova tvog provajdera (ako ne znas, samo kazi koji je provajder u pitanju)? Ukljuci Windows Firewall i iskljuci druge, ako imas. - Bitna stavka! Mozda zvuci nelogicno ali ovo cesto pravi problem. Mrezni adapteri na automatic, za probu. Kasnije ces dodeljivati adrese po zelji, ako bas budes hteo.
Otvori `Services` -klik na start -> services.msc -> [enter] Sledeci servisi moraju da imaju automatski start da bi mogao da koristis ICS: Application Layer Gateway Service Network Connections Network Location Awareness (NLA) Plug And Play Remote Access Auto Connection Manager Remote Access Connection Manager Remote Procedure Call (RPC) Telephony
Kada se uveris da je ovde sve ok, restartuj racunar (bez prethodnog pokusaja da ponovo podesis ICS). Probaj ponovo da ukljucis ICS.
da je luja-88 dao odgovor na bug. U vecini slucajeva jeste problem windows firewall i koliko god glupo zvucalo nekad se mora ukljuciti da bi nesto drugo radilo, a nekad se posle moze iskljuciti i da opet radi OK. Cek da vidis kakve probleme Win7 pravi sa share-ovanim stampacima koji su na WinXP masinama :D uzasno los OS gledano u odnosu na to da je od XP-a prosla citava decenija a da Windows nije napredovao u skoro ni jednom segmentu...
koj ruer imas..? verovatno mu je ip 192.168.1.1 wi fi na win 7 ti je 192.168.1.x serujes wifi na lan na tom win7 lan ti je sad 192.168.137.1 to proveri start_search programs kucaj cmd,pa u tom crnom kucaj ipconfig/all i videces adresu lana.idemo sad na taj xp podesi rucno ip,zato sto win jako voli da nece iz nekih ponekad ne razumljivih razloga ako je kao sto sam predpostavio kucas redom 192.168.137.2 255.255.255.0 192.168.137.1 dns ti je 192.168.1.1 ovo mora da radi.ako ti je sve ok kabal ne mora da bude kros kod novije mrezne opreme.a taj lap jeste
Samo za inicijalno podesavanje mora da bude ukljucen Win Firewall. On se moze iskljuciti i koristiti neki drugi nakon podesavanja konekcije. A to za Win i mrezu bilo koje vrste... Pod Linux-om zveknem [enter] i istog trenutka sve radi onako kako sam zamislio, a Win svaki drugi-treci put moram da molim da proradi.
:: da je luja-88 dao odgovor na bug. U vecini slucajeva jeste problem windows firewall i koliko god glupo zvucalo nekad se mora ukljuciti da bi nesto drugo radilo, a nekad se posle moze iskljuciti i da opet radi OK. Cek da vidis kakve probleme Win7 pravi sa share-ovanim stampacima koji su na WinXP masinama :D uzasno los OS gledano u odnosu na to da je od XP-a prosla citava decenija a da Windows nije napredovao u skoro ni jednom segmentu.. :: :: ::
Stro u ovom slucaju to nece raditi bez da rucno podesi parametre. Win7 koji je nije NOS, nema po defaultu DHCP server ukljucen. Stoga na snagu stupa APIPA ali cesto ne radi posao kako treba.
Jedino sto je bitno nakon sharovanja konekcije jeste da na LAN adapteru, koji je na laptopu, najpre stavi jedinstvenu IP podesi da mu je default gateway isti kao i na WiFi adapteru a na LAN karti desktopa da podesi IP u istom opsegu ali uz default gateway koji ima IP adresu LAN karte sa laptopa. Ovako je uvezao ceo krug.
Za potrebe ove teme mi je bilo lakse da napisem DHCP jer je opste poznato cemu on sluzi.
Ali i ti gresis... u ovom slucaju ni APIPA ne obavlja posao, vec sam ICS. Jasno je da nije DHCP (sto lako moze da se proveri preko ipconfig-a, ili u `Network Connection Details`), ali APIP adresiranje bi moralo da bude u opsegu 169.254.1.0-169.254.254.255/16, a ne 192.168.137.x/24, zar ne? Sa ICS-om moze da se koristi bilo koji adresni opseg (pogledaj: http://goo.gl/uIZra ).
Bundeva izgleda popizdeo i kupio neku opasnu Cisco masinu =].
U pravu si! Ovde na snagu najpre stupa ICS pa teko onda APIPA, posto je konekcija sharovana sa wifi na lan. Prevideo sam ovu cinjenicu :)
U tom slucaju na Win7 masini ne treba navoditi default GW jer ce ga dobiti od ICSa, na Win7 LAN treba upisati samo neku jedinstvenu IP adresu i mrezu podmaske dok na XP masini treba uneti jedinstveni IP a kao default GW uneti IP adresu Win7 masine, u DNS se moze uneti neki OpenDNS ili DNS lokalnog DC/DNS/DHCP...servera
:: Za potrebe ove teme mi je bilo lakse da napisem DHCP jer je opste poznato cemu on sluzi :: :: Ali i ti gresis... u ovom slucaju ni APIPA ne obavlja posao, vec sam ICS. Jasno je da nije DHCP (sto lako moze da se proveri preko ipconfig-a, ili u `Network Connection Details`), ali APIP adresiranje bi moralo da bude u opsegu 169.254.1.0-169.254.254.255/16, a ne 192.168.137.x/24, zar ne :: Sa ICS-om moze da se koristi bilo koji adresni opseg (pogledaj: http://goo.gl/uIZra ) :: :: Bundeva izgleda popizdeo i kupio neku opasnu Cisco masinu =].
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.