Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
Internet u autobusu/vozu- kako?
STRANA 1 OD 1
SPAKLIEY Internet u autobusu/vozu- kako? 01.09.2012. 22:01 T47390

status: user
broj poruka: 239
Pozdrav,
nedavno sam dobio laptop,ali sam duduk za wireless pa gledam da se uhodam:) Ono sto mi je jasno jeste surfovanje internetom u kaficima, ali me zanima da li je moguce surfovati internetom kad napustim granice Srbije, a nalazim se u autobusu ili vozu(baterija je jaka na lapu btw)? Tj zeleo bih dok prelazim te kilometre da korisitm net pa me zanima da li je to uopste moguce i kako? Tj da li je moguce imati net na laptopu gde god se nalazili, bio to tranziti ili neko brdo/planina? hvala puno

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
blackwolf - - - - - - 01.09.2012. 22:23 #438834

broj poruka: 1504
Moguće je sa 3g internetom imaćeš signala dokle god imaš mobilne mreže operatera na kog si pretplaćen znači jedino nećeš imati signala u tunelima, samo ti kažeš da želiš da imaš internet i van SRbije i to malo komplikuje stvari pošto je internet u romingu užasno skup tj.neispaltiv ,tipa kad bi proverio samo jednu temu na pcberzi skinuo bi ti 2-3 € sa računa. Šta da ti kažem ako često putuješ u neke druge zemlje najbolje bi bilo da tamo kupiš jednu karticu na koju ćeš da uplatiš nekoliko GB interneta i onda svaki out kad uđeš u staranu mrežu prebaciš se na tu karticu ,takođe za sve ovo će ti trebati jedan otključan 3g modem.
Black Wolf

acosuper pravi si ti arhiduduk 01.09.2012. 22:24 #438835

broj poruka: 1207
net mozes samo da koristis tamo gdje ima wireless mreze i pristup internetu, u autobusu 99% nema dok za voz nisam siguran. u ovim savremenijim ja mislim da cak i ima..znaci wirelss samo radi gdje ima mreza i nemoj se iznenaditi ako naidjes na zakljucanu mrezu jer vecina to danas rade da bi zastitili svoj internet protok tj da se ne krade od strane tebe, mene i ostalih koji su u blizini

CPU: AMD Athlon II 445
GPU: Gigabyte 5870 SOC
MBO: ASUS Sabertooth 990FX
RAM: KINGSTON 8GB (2x4GB) 1866MHz DDR3
PSU: Cooler Master GX-550W
HDD: 2x Samsung F3 Spinpoint 500GB RAID0
CPU COOLER: Cooler Master V8
HP CASE home mod

markozutic re 01.09.2012. 23:35 #438840

broj poruka: 1463
Da mozes. GSM, 3G konekcijom.
Uskoro bi trebalo u avionima da se odobri wifi signal pa ces tako moci u avionu da koristis wifi internet, naravno to nece biti besplatno nego ce se papreno naplacivati,
za voz autobus postoje tehnicki uslovi da se konektujes na wifi ali voz i autobus bi u tom slucaju trebali da imaju 3G - WIFI modem / ruter koji bi se kačio na 3g net a korisnici prevoza preko wifija koristilli te resurse, elem to se reko gde primenjuje i teško ćeš to naći na nekim autobusima/vozovima koji prolaze kroz države baš iz razloga što postoji roaming i to nikako nije isplativa rabota. .D
tako da ako planiraš da putuješ u inostransvo zaboravi na net u pokretu .)

Asus K53SV
Intel i7 2670QM 2.20GHz(3.10 Turbo)
HM65
8GB DDR3 1333MHz
500GB 5200rpm
15.6 LED HD (1366x768)
GT540M 1GB GDDR3 (DirectX 11)Optimus / HD3000
N1030 WiFi+BT3.0
Altec Lansing® stereo speakers
W7Pro

Miletic Re: Internet u autobusu/vozu- kako? 02.09.2012. 01:14 #438846

broj poruka: 221
:: Pozdrav
Pozdrav i tebi.

:: nedavno sam dobio laptop,ali sam duduk za wireless pa gledam da se uhodam:) Ono sto mi je jasno jeste surfovanje internetom u kaficima, ali me zanima da li je moguce surfovati internetom kad napustim granice Srbije, a nalazim se u autobusu ili vozu(baterija je jaka na lapu btw)?
Nemoj se ljutis, ali nije ti jasno.

::Tj zeleo bih dok prelazim te kilometre da korisitm net pa me zanima da li je to uopste moguce i kako? Tj da li je moguce imati net na laptopu gde god se nalazili, bio to tranziti ili neko brdo/planina

Moras se prvo upoznati sa konceptima tehnologija o kojima pricas, pa ih malo isprobati u praksi kako bi sve bilo jasno. Da ne davim, stvari stoje ovako:

Internet: prozor u svet, sustina je da se obavlja kroz prenos podataka na razlicite nacine - kablom ili bezicno.

WiFi: bezican nacin prenosa podataka, funkcionise tako sto postoji sprava koja emituje signal (dvosmerna komunikacija izmedju tvog uredjaja i te sprave - ovo je vrlo bitno jer od kvaliteta i jacine oba uredjaja zavisi koliki je domet i kvalitet prenosa) na svega 10-100 metara, u zavisnosti od toga da li je na zatvorenom ili otvorenom prostoru. Ovaj nacin prenosa je besplatan za onog ko ima mobilni uredjaj (telefon, laptop), ali kosta onoga ko `daje` signal. Zato ga fizicka lica, a cesto i privatnici - zaljucavaju sifrom, kako bi im protok bio sto veci u svakom trenutku. *WiFi nema nikakve veze sa davaocem mobilnih usluga, da ne bude da nisam reko.

Dobre strane wifija: dobra brzina prenosa, besplatan za krajnjeg korisnika
Lose strane: jacina signala ukoliko se odaljis od sprave koja salje signal, nekad (cesto) je zakljucan za free-use.

U razvijenim zemljama postoje usluge wifi u javnom saobracaju, koji je besplatan, ali taj javni prevoz ne saobraca kroz srbiju.

Mobilni 3g, H+ i drugi nacini prenosa podataka:
Radi preko mobilnih operatera, koristeci njihove releje - antene za prenos podataka. U odnosu na WiFi ima jaci signal (mozes biti i nekoliko km udaljen od releja), ali mu je mana to sto krajnji korisnik mora da plati uslugu. Postoje paketi koji ukljucuju izvestan broj besplatnih MB prenosa, sto je prihvatljivo, ali generalno, cena za 1MB je oko 50 dinara.
Signal: U urbanim podrucijima je cesto dobar. Problem nastaje kod zgrada sa armiranim i slicnim zidovima, u podrumima, liftovima, nekad cak i na tavanima .), takodje u izvesnim delovima grada koji su okruzeni zgradama a signal releja nije dovoljno jak da `komunicira` sa tvojim uredjajem, zatim u trenucima velikog zauzeca nekog releja moze da se desi da je signal oslabljen i potpuno neupotrebljiv (kao recimo kad saljes SMS za novu godinu, a mnogi salju u isto vreme po 100 poruka od jednom)
U ruralnim predelima, jako retko ima dobar signal. Cesto su nenaseljena mesta slabije pokrivena signalom ili uopste nisu pokrivena signalom, te je kretanje brzinama od 100+km na sat nekad velika prepreka da se ostvari dobar signal, jer veza cesto puca i gubi se, te je koriscenje interneta na ovaj nacin u tim uslovima prilicno zamorno.

Odgovor na pitanje:
da li je moguce imati signal na brdu? - da, ukoliko ima dometa ili kuce/restorana/neidentifikovanog objekta - sa wifi uredjajem i da nije zasticen sifrom.
Da li ce raditi internet? - Ne mora da znaci, zavisi da li si uspostavio kvalitetnu vezu.Sama uspostava veze nekad nije dovoljna za uobicajeni surf, ili pregled e-poste.
Da li je moguce imati internet na laptop bilo gde, bilo kada? - Ne
Da li je moguce imati internet u inostranstvu? - Da, ali onda bi trebalo razmisliti o nabavljanju kartica lokalnog mobilnog operatera uz odgovarajuci tarifni paket ili putovati prevoznim sredstvom opremljenim wifi-jem.

:: hvala pun
Nema na cemu.
MaliAbner Re: Internet u autobusu/vozu- kako? 02.09.2012. 07:01 #438866

broj poruka: 7769
Prosle godine sam sa mojima isao busom do Singapura, bus je bio opremljen WiFi konekcijom tako da su svi putnici mogli da koriste WiFi, naravno od skidanja i gledanja youtube-ta nije bilo nista, ali citanje novina i mejlovi su sasvim lepo isli...

Ako pak prevozno sredstvo nije opremljeno za pruzanje internet usluga jedini nacin da imas internet je da uzmes neki stikic od nekog domaceg provajdera ali to nije jeftin sport pogotovu ako taj isti stik zelis da koristis u inostranstvu sto se podrazumeva pod ROMING tj... ima da ti skinu kozu sa ledja...
Da bi se upoznao sa cenama pogledaj ROMING tarife domacih internet provajdera...

Nista komplikovano, nista dzabe...

Najzalosnija mi je situacija na amsterdamskom aerodromu tamo je aerodromska taksa verovao ili ne 180E a ne daju besplatni net... doduse ima ga jednom u trajanju od najduze 3 sata... ali sta raditi na aerodromu kad ti je sledeci let za 10-12 sati...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Pozdrav
:: nedavno sam dobio laptop,ali sam duduk za wireless pa gledam da se uhodam:) Ono sto mi je jasno jeste surfovanje internetom u kaficima, ali me zanima da li je moguce surfovati internetom kad napustim granice Srbije, a nalazim se u autobusu ili vozu(baterija je jaka na lapu btw)? Tj zeleo bih dok prelazim te kilometre da korisitm net pa me zanima da li je to uopste moguce i kako? Tj da li je moguce imati net na laptopu gde god se nalazili, bio to tranziti ili neko brdo/planina? hvala pun
::
::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs