Imam WiFi ruter NETGEAR WGR614v6, na njemu su povezana 2-3 računara kablom i povremeno Laptop i to bežično. Prošle godine mi je kablovski provajder povećao bzinu na 2 Mb/s. Na sva 3 računara mi pokazuje 1920-1960 kb/s (proveravam na sajtu beocity.net), što odgovara deklarisanoj brzini.
Do skora mi je tako bilo i na LAPTOP-u (ACER 5738Z, WiFi adapter Atheros AR5B93). Prošlog meseca bio sam 10-tak dana na selu i kačio se na drugu bežičnu mrežu. Kada sam se vrattio primetio sam da mi je internet na LAPTOP-u spor - od 430 do 650 kb/s.
- skenirao sam LAPTOP od virusa i bubica - nema ih, - apdejtovao sam Firmware rutera - sve isto - samo je LAPTOP spor, - Približim LAPTOP na 1 m od rutera, opet isto. - povežem LAPTOP žično na ruter (bilo koji od 4 porta) brzina se povećava na normalnoh 1950 kb/s. - obrisao sam sve Wireless konekcije (instaliran je WIndows 7), obrisao drajver za Atheros i instalirao ga ponovo i opet isto.
Trenutno nemam mogućnosti da obezbedim drugi LAPTOP da vidim kakva je konekcija na njemu.
Kako da obezbedim da mi brzina bežične konekcije na LAPTOP-u bude približna kao kablom? To pre mesec dana sve je bilo normlno.
Mod je g and b, znači 11 i 54 Mb/s. Probao sam posebno b i posebno g ali sve je isto.
Vratio sam ga na fabrička podešavanja i automatski podesio parametre. Odabrao je region Europe i Channel 9. Prebacio sam na Channel 11, pa na 3 ali sve je isto. Apdejtovao sam i Firmware.
Enkripcija je WPA-PSK, probao sam i bez enkripcije ali je sve isto.
Sa ovim parametrima (b andg, Channel 9 ili 11, WPA-PSK) je imao normalnu brzinu do odlaska na selo pre 20-tak dana!
Ruter je kad sam ga dobio pre 2 g. imao firmware na nemačkom. Skinuo sam engleski firmware par dana posle toga. Fajl sa tim firmwerom čuvam u računaru. Zbog svega gore navedenog ponovo sam ubacio taj firmware (na engleskom), kad je pokazao 100% kliknuo sam na Finish, a posle restarta rutera parametri su ostali (za region, admin paswword, vrsta enkripcije i password!? Tek kad softverski vratim na fabrička podešavanja parametri se resetuju, ali nakon ponovnog postavljanja sve je isto. Da li vredi da probam hardverski reset (šiljkom olovke na mali otvor pozadi)?
Već sam pitao najbliže `komšije` ali ne žele da mi saopšte Password. Dogovrio sam se sa drugom da odem kod njega prekosutra, ali voleo bih do tada to da rešim.
Hard-reset dugme je isto sto i `reset to defaults` u web interfejsu, tako da si to vec odradio.
:: Ruter je kad sam ga dobio pre 2 g. imao firmware na nemačkom. Skinuo sam engleski firmware par dana posle toga. Fajl sa tim firmwerom čuvam u računaru. Zbog svega gore navedenog ponovo sam ubacio taj firmware (na engleskom), kad je pokazao 100% kliknuo sam na Finish, a posle restarta rutera parametri su ostali (za region, admin paswword, vrsta enkripcije i password!? Tek kad softverski vratim na fabrička podešavanja parametri se resetuju, ali nakon ponovnog postavljanja sve je isto :: Da li vredi da probam hardverski reset (šiljkom olovke na mali otvor pozadi) :: ::
Plasim se da ti je bez tog testa sve lov u mutnom. Ili lap na drugi net ili drugi ruter na test... Edit: Mozes da pokusas i sa nekom USB wlan karticom, ali kapiram da ti ni to nije bas najrealnija opcija...
F650GS Dakar
:: Već sam pitao najbliže `komšije` ali ne žele da mi saopšte Password :: Dogovrio sam se sa drugom da odem kod njega prekosutra, ali voleo bih do tada to da rešim :: ::
Izgleda da ću samo tako da utvrdim da li je do LAPTOP-a odnosno ugrađenog adaptera. Udaljenost od tutera je oko 4 metra, postoji optička vidljivost, jačina signala max, čak i kad laptom približim na 1 metar brzina se ne povećava.
Verovatno nije virus ili softver na LAPTOP-u jer kada ga spojim kablom brzina je maksimalna.
Ostavio sam na poslu neki jeftin USB adapter TP LINK (koji se jako greje), a na poslu mi je adapter neke solidne austrijske firme, ali na posao idem tek u ponedeljak ...
Približno 500 kb/s je kakav takav protok izdržaću, do ponedeljka pa ćemo da vidimo.
Tacnije nista nisam razumeo kako to da kad ti je brzina veze sa internetom imas dva do tri puta vecu brzinu skidanja nego sto je moguca sa tvojim internet paketom...
Cime ti meris tu brzinu pa onda znas da je bas toliko...
Sto ne odes na provereni sajt i skines nesto (recimo probas da skines nVidia ili AMD vozace) pa vidis da li je brzina odgovarajuca ili manja... one price poptu speedtesta su pomalo nako moze i vako a moze i nako da se tumaci...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Izgleda da ću samo tako da utvrdim da li je do LAPTOP-a odnosno ugrađenog adaptera. :: Udaljenost od tutera je oko 4 metra, postoji optička vidljivost, jačina signala max, čak i kad laptom približim na 1 metar brzina se ne povećava :: :: Verovatno nije virus ili softver na LAPTOP-u jer kada ga spojim kablom brzina je maksimalna. :: :: Ostavio sam na poslu neki jeftin USB adapter TP LINK (koji se jako greje), a na poslu mi je adapter neke solidne austrijske firme, ali na posao idem tek u ponedeljak .. :: :: Približno 500 kb/s je kakav takav protok izdržaću, do ponedeljka pa ćemo da vidimo :: :: ::
Primetio sam da mi je konokcija sporija jer je na Laptopu počelo da secka pola stvari sa Youtube-a Brzinu sam proveravaao na https://www.beocity.net - imaju nekakv sat koji pokazuje protok. Kada skidam najnoviju bazu antvirusa, pokazuje mi brzino 50-60 Kb/s, kada završim na Laptopu i pređem na računar i uradim to isto, brzins je 170-180 KB/s. Slična je brzina sa skidanjem velikih fajlova sa interneta. Brzina na laptopu se ne povećava ni kada fizički sa rutera otkačim kablove na kojima su spojeni računari - kada diseblujem WiFi na Laptopu, na ruteru i kablovskom modemu se ne očitava nikakav protok (ne blinkaju lampice), što znači da mi niko ne krade vezu.
Mogu da probam da skidam neki veli fajl u lokalu. Ali koje informacije time dobijam ? - ako je skidanje brzo, da li je za spor interne `kriv` ruter i laptop?, - ako je skidanje sporo,onda je internet zbog toga spor, ali šta tu koči - ruter ili laptop?
Uradio si nadogradnju FWera na ruteru ali nista nisi probao na laptopu...
Jesi li nadogradio vozace za WiFi adapter na laptopu... mozda je sam adapter u EOL fazi pa je zato spor... znaju i oni da crknu...
Majstor sa gornjeg linka je resio problem promenom sigurnosnog protokola...
Ja kuci u BGD imam problem sa kacenjem starijih smart telefona i PSP-a na net posto ne saradjuju sa WPA-PSK2...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Mogu da probam da skidam neki veli fajl u lokalu :: Ali koje informacije time dobijam :: - ako je skidanje brzo, da li je za spor interne `kriv` ruter i laptop? :: - ako je skidanje sporo,onda je internet zbog toga spor, ali šta tu koči - ruter ili laptop :: :: Pozdrav :: :: :: ::
Danas sam opet u selu, gde imam i drugi laptop i `kradem` jedinu WiFi konekciju oko moje kuće. Na drugom laptop-u brzina je oko 1.400 kb/s, a na mom laptopu opet oko 400-500 kb/s. Dakle ustanovio sam problem u laptopu. Otišao sam u Device menager i apdejtovao drajver za Atheros (automatski sa INternet konekcije). Posle toga brzina mi se stabilizovala na 1.400 - dakle bio si u pavu: `vozaci za WiFi adapter na laptopu`.
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.