Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
Telekom ADSL - mala SNR margina - ograničen upload
STRANA 1 OD 1
Panta019 Telekom ADSL - mala SNR margina - ograničen upload 21.04.2011. 22:24 T35458

status: user
broj poruka: 1583
Ruter je HG520s, najnoviji firmware, brzina je 4 a koristim i IPTV sa dva STB-a.

Ovo su parametri :
ADSL State Show Time
Data Path : Interleaved
Operation Mode : G.dmt.bisplus
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) : 21812 / 892
Bandwidth Down/Up(kbps) :14000 / 893
SNR Margin Down/Up(dB) : 12.3 / 5.9
Attenuation Down/Up(dB) : 21.0 / 13.9
Power Down/Up(dBm) : 0.0 / 11.3
CRC Down/Up : 0/ 0
FEC Down/Up : 444/ 0
HEC Down/Up : 0/ 0
System Up Time : 0:59:56
DSL Up Time : 0:58:54

Konkretno se problem sastoji u sledećem :
1) u proseku 2 do 3 puta nedeljno se internet zaglupi, internet lampica se ugasi i jedina opcija je gašenje i ponovno paljenje rutera.
2) oko 2 do 3 puta mesečno ruter se resetuje sam od sebe.
3) upload fajlova većih od 20 mb jednostavno nije moguć jer upload stane bilo da je reč o mejlu, youtube, megaupload, itd.

Udaljenost moje kuće od centrale je oko 1.5 km a što potvrđuje Attenuation Down/Up(dB) parametri.

Koliko sam shvatio SNR Margina sa vrednostima oko 12 za download i oko 6 za upload nije dobra stvar, pogotovu za upload.

U mojoj kući imam samo jednu tel. utičnicu i jedan telefon povezan posle splitera.

Ono što sam pokušao je :
1) zamena kabla do tel. utičnice koji mi se činio sumnjivim nije ništa poboljšala SNR marginu.
2) priključenje rutera direktno u tel. utičnicu (bez splitera) nije poboljšalo SNR marginu.
3) trenutno je parica podešena na Interleaved ali bila je i na Fast pa to nije ništa promenilo SNR marginu na bolje. (prijavio sam problem Telekom-u sa upload-om pre izvesnog vremena i oni su samo promenili Fast u Intervealed).
4) probao sam drugi kabl od rutera do splitera i to ništa ne poboljšava SNR marginu.
5) čak i kada su isključeni lan kablovi koji su povezani sa STB-ovima ništa se ne menja na bolje oko SNR margine.

Jedino nisam menjao ruter HG520s a isti koristim već dve pune godine (manje od godinu dana u kuci gde sada živim). Telekom je 2009 godine u kraju gde sada živim instalirao potpuno nove telefonske instalacije i to podzemnim putem do same kuće, bez korišćenja bandera.

S toga pitam se da li ovaj problem sa SNR marginom i upload problem može da bude vezan za ispravnost ili neispravnost rutera ili je ipak vezan isključivo za paricu ?

Ne verujem da telefonskim instalacijama do kuće i u kući nešto fali jer su maltene nove a i spliter deluje ispravno.

Da li da pritisnem ove iz Telekoma da bolje rčnu tu paricu ili da mi zamene ruter ?

Napomena :
IPTV ne zeza, što je za pravo čudo, čak i kada se zaglupi net i kada se na ruteru izgubi internet lampica. Resetovanje rutera se isključivo dešavalo u toku korišćenja interneta.

Ovaj problem se manifestuje i nakon reinstalacije W7 Ultimate 64bit ( što je učinjeno zbog nekog drugog razloga).

Master Splinter.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Snoopy- - - 21.04.2011. 22:55 #317221

broj poruka: 6083
Izvini, nisam citao ceo post posto znam da ne mogu da ti pomognem, al samo da te pitam- jel si zvao podrsku? Da bi ti resili moras da zoves na dva dana, meni su tek nakon pete zalbe sredili brzinu. To ih je kostalo da potpisem ugovor sa sbbom da uvedem kablovsku iako ne gledam tv, necu govedima da placam. Sad cekam da dodju da ugrade iz sbba, i nosim telekomu prnje s osmehom na licu

LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, Kingston HyperX 2x2Gb DDR3 1600 cl9 Black Limited Edition, Gigabyte 6870, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS 500gb, Chieftec GPS-550AB-A 550W, NZXT Apollo

nikolape80 pokusaj u-p-d-a-t-e firmware-a 21.04.2011. 22:58 #317224

broj poruka: 453
Pozdrav.

Thermaltake Bach Vx
PSU Chieftec 550W
ASUS P7P55D
Intel Core i5 750@2.66 Ghz
Thermaltake Max Orb
Kingston Hyper-x 2x1 GB@1800 Mhz
Sapphire ATI Radeon HD4890 Vapor

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vladarko Pre nego što probaš u-p-d-a-t-e firmware-a 21.04.2011. 23:06 #317228

broj poruka: 4228
probunari podešavanja u ruteru koja su povezana sa IPTV!

Telekom podrška ne zna (barem u mom slučaju, pre nekoliko meseci nisu znali) da objasne kako da podesim IPTV nakon ažuriranja firmware-a.

Korišćenjem Google pretraživača, kopanjem po forumima (doin` little research) uspeo sam da pronađem te opcije, od Telekoma nema `leba, ni buđava.

Pozdrav!

Vlada

Panta019 Re 21.04.2011. 23:25 #317239

Snoopy- :
Do sada sam ove iz Telekoma gnjavio dva puta na istu temu i ništa nije promenjeno na bolje.

nikolape80 :
Već koristim zadnji firmware na HG520s a to je 3.7.9.98-1.0.7.0 iz 2009.godine.

vladarko :
Odradio sam update firmware-a rutera još prošle godine, pre nego što sam dobio IPTV. Kada sam dobio drugi STB imao sam malu mlatku jer je IPTV zezao nakon što su mi u Telekom-u otključali i LAN3 za IPTV.
Slučajno sam na netu bio nabasao na jedno uputsvo na srpskom kako se otključava LAN3 i tek kada sam odradio hard rest rutera i otključao i LAN3 po tom upustvu, onda je IPTV proradio potpuno stabilno.

Nadam se da si na ovo mislio. Ukoliko si mislio na neke druge opcije kako da se podesi IPTV nakon ažuriranja firmware rutera bilo bi korisno da mi kažeš na šta si konkretno mislio.

Master Splinter.

markopvict mozes samo da places. 21.04.2011. 23:29 #317240

broj poruka: 4515
Linija je bulja za ono sto ti hoces.
Kroz 2 licne, treba da ide 4M internet + 2x televizija + telefon.
Gledajuci ove parametre, tebi puca internet 5x dnevno minimum. DSL Up Time : 0:58:54
Sto se tebe tice, ti si uradio sve sto je u tvojoj moci. Od tog rutera, bolji nema, za opremu koju koristi Telekom (huawei dslam).
Prebacivanje na interleaved mod moze da resi tvoj problem, ali 5.9db je ipak dosta ispod granice.
Pitaj da ti stave upload na 512kbps, umesto 1M. Pa probaj kako radi, i pogledaj Upsteram SNR.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
http://www.iznajmiPS3.com/

Panta019 Re: mozes samo da places. 21.04.2011. 23:45 #317248

Verovali ili ne ali ne puca mi internet 5x dnevno i ako smatraš da bi po parametrima trebalo. DSL Up Time je 0:58:54 zato što sam uključio ruter (System Up Time) i radio je 0:59:56 kada sam kopirao parametre rutera a ne zato što je veza pukla ili se ruter resetovao. Gore sam opisao kojim tempom se dešava zaglupljivanje interneta i resetovanje rutera ali da ponovim : 2 do 3 puta nedeljno zagluplivanje interneta i 2 do 3 puta mesečno resetovanje rutera sam od sebe.

Parica je već prebačena na Interleaved mod kada sam prijavio problem i to nije ništa rešilo.

To za upload ti nije loša ideja.

Master Splinter.

:: Linija je bulja za ono sto ti hoces
:: Kroz 2 licne, treba da ide 4M internet + 2x televizija + telefon
:: Gledajuci ove parametre, tebi puca internet 5x dnevno minimum. DSL Up Time : 0:58:5
:: Sto se tebe tice, ti si uradio sve sto je u tvojoj moci. Od tog rutera, bolji nema, za opremu koju koristi Telekom (huawei dslam)
:: Prebacivanje na interleaved mod moze da resi tvoj problem, ali 5.9db je ipak dosta ispod granice.
:: Pitaj da ti stave upload na 512kbps, umesto 1M. Pa probaj kako radi, i pogledaj Upsteram SNR
::
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: http://www.iznajmiPS3.com/
markopvict 11111111111111111111111 21.04.2011. 23:52 #317250

sve je meni jasno, i mnogo vise nego sto ti mozes da zamislis. Potpisujem da neces moci drugacije da resis. Pitaj da ti ogranice na 512. Ostaje ti 256 za internet i 256 za iptv :-)
Iptv gotovo i ne trosi upload, aktivira se samo kad menjas kanal.

vladarko Re: Re 21.04.2011. 23:56 #317256

broj poruka: 4228
Da, pretpostavljam da pričamo o istoj stvari, naime, kada se ažurira firmware mora da se podesi LAN3 za IPTV. U Telekomu podese LAN2 za VOIP, LAN3 za IPTV, dok novi firmware to poništi.

Pretpostavljam da si ti podešavao i LAN2, pored LAN3.

Pozdrav!

Vlada

:: Snoopy- :
:: Do sada sam ove iz Telekoma gnjavio dva puta na istu temu i ništa nije promenjeno na bolje
:: nikolape80
:: Već koristim zadnji firmware na HG520s a to je 3.7.9.98-1.0.7.0 iz 2009.godine
:: vladarko :
:: Odradio sam update firmware-a rutera još prošle godine, pre nego što sam dobio IPTV. Kada sam dobio drugi STB imao sam malu mlatku jer je IPTV zezao nakon što su mi u Telekom-u otključali i LAN3 za IPTV
:: Slučajno sam na netu bio nabasao na jedno uputsvo na srpskom kako se otključava LAN3 i tek kada sam odradio hard rest rutera i otključao i LAN3 po tom upustvu, onda je IPTV proradio potpuno stabilno
:: Nadam se da si na ovo mislio. Ukoliko si mislio na neke druge opcije kako da se podesi IPTV nakon ažuriranja firmware rutera bilo bi korisno da mi kažeš na šta si konkretno mislio
:: ___________________________________
:: Master Splinter.
Panta019 Re: 11111111111111111111111 22.04.2011. 00:16 #317267

Ako je tvoj predlog rešenje mog problema da li možda znaš zašto je to tako ?

Ako mi ograniče maksimalni upload na 512 (256 + 256) zar nebi trebalo da internet ima konstantni upload samo 256 ili će imati 512 osim u slučajevima kada se menja kanal na STB-u.

Šta misliš o tome da im predložim upload smanjenje na 768 ?

Master Splinter.

:: sve je meni jasno, i mnogo vise nego sto ti mozes da zamislis. Potpisujem da neces moci drugacije da resis. Pitaj da ti ogranice na 512. Ostaje ti 256 za internet i 256 za iptv :-
:: Iptv gotovo i ne trosi upload, aktivira se samo kad menjas kanal
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
markopvict Pitaj ih 22.04.2011. 00:25 #317270

Cek jel bese paket za net 4/512?...
Ako jeste pitaj ih da ti fiksiraju up na 768. Trebalo bi onda da snr za up bude oko 10db, sto je donja granica.
Sto se tice iptv-a, on koristi cbr 256k u up-u.

Panta019 Re: Pitaj ih 22.04.2011. 00:32 #317276

Paket je 4/512.

Pošto koristim IPTV sa dva STB-a da li je up od 256 dovoljno za oba (neračunajući up od 512 za net) ?

Master Splinter.

:: Cek jel bese paket za net 4/512?..
:: Ako jeste pitaj ih da ti fiksiraju up na 768. Trebalo bi onda da snr za up bude oko 10db, sto je donja granica
:: Sto se tice iptv-a, on koristi cbr 256k u up-u
rasa007 Upload 22.04.2011. 09:27 #317306

broj poruka: 456
Za upload ti je rešenje da ako ti pucaju preko 20MB, splituješ fajl koji uplouduješ na 20MB ili manje u više delova i na taj način zaebeš servere koji ti limitiraju upload, a to možeš fino da odradiš sa winrar arhiverom itd. Mali milion stvari koje se skidaju sa neta su splitovane u dosta arhiviranih delova, 00.part1.rar, 02.part1.rar, 03.part1.rar, itd ...

eto ti ga na šolja 150 maraka, cev 30 maraka, penzija 35 maraka, ako se prištedi za jedno osam meseci ima da kenjam ko čovek gospodski

keep your head up legs closed eyes open

ICEsd re 22.04.2011. 11:48 #317316

broj poruka: 2158

Vidi ti tu nemozes nista.Mozda i mozes al treba bas da se icimas i da naucis pola ako ne i vise ispita iz Telekomunikacija sa Saobracajnog Fax-a.(i nasih i svetskih).

Problem je u brzini neta i jacini signala i udaljenosti od centrale.Sto si dalji od centrale to ce da ti opada brzina ili ce da ti puca veza stalno ako drze konstantu brzinu.Jedan moj drugar iz Hrvatske posto zivi u nekom selu i centrala mu preko 5km od njega morali su da mu obore brzinu da bi imao dobar signal. E sad sto ovi nasi iz Telekoma nemaju pojma sta treba da rade da bi dobili ok signale to je druga stvar.(postoji mogucnost da ubace pojacavace na banderama al to je vec komplikovano za njih).

E sad sta ti mozes da uradis promeni ADSL Mod tj standard u kome modem radi, npr GTDM ima manje brzine od adsl2 ali zato pokriva vec udaljenosti.

Evo ti smernice gde da citas i sta da trazis po netu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Asymmetric_Digital_Subscriber_Line

http://www.naschenweng.info/2008/10/16/adsl-significance-of-snr-and-attenuation

http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_G.992.1 (obrati paznju na standarde)

Evo klakulatora za brzinu neta u odnosu na signal:

http://www.kitz.co.uk/adsl/max_speed_calc.php

http://www.indiabroadband.net/bsnl-broadband/14015-there-way-increase-snr-margin-value.html
Panta019 ICEsd 22.04.2011. 12:56 #317326

Evo malo sam se zezao sa ADSL modovima i video da prihvata samo ADSL2 (g.dmt.bis) i ADSL2+ (g.dmt.bisplus). Ne prihvata ni jedan drugi mod, odnosno ruter nece da se zakači.

Evo podataka kada je u ADSL2 modu.
ADSL State Show Time
Data Path Interleaved
Operation Mode G.dmt.bis
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 11568 / 904
Bandwidth Down/Up(kbps) 10666 / 905
SNR Margin Down/Up(dB) 6.1 / 6.2
Attenuation Down/Up(dB) 18.0 / 13.9
Power Down/Up(dBm) 0.0 / 11.3
CRC Down/Up 0/ 0
FEC Down/Up 565/ 0
HEC Down/Up 0/ 0

Izjednačile su se SNR margina za down i up i FEC greške luduju brže nego kada je u ADSL2+ modu.

Kada je podešen mod na ADSL2+ onda su parametri kao na početku ove teme, odnosno:
ADSL State Show Time
Data Path : Interleaved
Operation Mode : G.dmt.bisplus
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) : 21812 / 892
Bandwidth Down/Up(kbps) :14000 / 893
SNR Margin Down/Up(dB) : 12.3 / 5.9
Attenuation Down/Up(dB) : 21.0 / 13.9
Power Down/Up(dBm) : 0.0 / 11.3
CRC Down/Up : 0/ 0
FEC Down/Up : 444/ 0
HEC Down/Up : 0/ 0

Prebacivanje sa ADSL2+ moda na ADSL2 mod je snizilo SNR marginu za download za duplo a greške se brže prave. Tek sada mi ništa nije jasno pošto bi po priči bilo logično da se SNR margina za download poveća kada se brzina parice smanji.

Master Splinter.

ICEsd re: 22.04.2011. 13:40 #317333

Na zalost ti brzinu veze nemozes da menja vec to radi telekom preko Dslam-a znaci morao bi da zoves operatera za podrsku sve to lepo na tanane da mu objasnis i da ga obucis sta treba da radi posti ti sad vise znas od njega, ako imas srece da ubodes nekog ko zna nesto super ako ubodes nekog ko veze nema eto ti muke i cimanja sa telefonom.

Uglavnom treba da im objasnis da imas velike gubitke na signalu i da provere njihovu instalaciju do tvoje kuce(mozda negde imas nastavljen kabal kao sto sam ja imao pa sam kuko 2 dana da zamene kabal jer mi net ludeo tad), ili da si mnogo daleko od centrale za tu brzinu neta koju imas i da smanje brzinu kako bi dobio OK signal.

SNR= Signal to Noise ratio (Signal/Smetnje racio) znaci ti imas velike probleme sa Sumom, moze da bude vise stvari al ako uspes da oboris brzinu i ostane ti isti SNR onda je problem u kablu negde ili do Splitera.

Edit: Ako si 1.5 km udaljen od centrale mogo bi ti i brzi net da imas moguce je da je negde Kabal ostecen od Tvoje kuce do centrale.
Panta019 Re: re: 22.04.2011. 13:55 #317338

Malopre sam zvao Telekom službu i dobio sam vezu iz prve što je pravo čudo.

Za povremeno zagljupljivanje i resetovanje rutera se operater nije nešto štrecnuo ali za problem oko uploada se zainteresovao i prijavio je krvar. Nisam pokušavao da se nametnem kao neki sveznajući tip već sam samo objasnio činjenično stanje. Kada bude došao neko od radnika po prijavi kvara, njegov posao će biti rešavanje upload problema.

Telefonske intstalacije su nove i u mojoj kući i do kuće (podzemnim putem). Skoro sam zamenio kabl unutar kuće koji ide od kutijice ispred kuće do telefonske utičnice i to nije ništa promenilo. Prethodni kabl je bio nastavljan žicu na žicu i spoj je bio uvijen sa lepljivom trakom na tavanu.

Kada sam oborio download brzinu parice prebacivanjem u ADSL2 mod konkretna SNR margina za download je pala za pola (sa malo preko 12 na malo preko 6). SNR margina za upload se nije menjala pošto se nije promenila upload brzina parice.

Koji krompir onda može da bude pošto se menjala SNR margina za download pri promeni downloada brzine parice ?

Master Splinter.

:: Na zalost ti brzinu veze nemozes da menja vec to radi telekom preko Dslam-a znaci morao bi da zoves operatera za podrsku sve to lepo na tanane da mu objasnis i da ga obucis sta treba da radi posti ti sad vise znas od njega, ako imas srece da ubodes nekog ko zna nesto super ako ubodes nekog ko veze nema eto ti muke i cimanja sa telefonom
:: Uglavnom treba da im objasnis da imas velike gubitke na signalu i da provere njihovu instalaciju do tvoje kuce(mozda negde imas nastavljen kabal kao sto sam ja imao pa sam kuko 2 dana da zamene kabal jer mi net ludeo tad), ili da si mnogo daleko od centrale za tu brzinu neta koju imas i da smanje brzinu kako bi dobio OK signal
:: SNR= Signal to Noise ratio (Signal/Smetnje racio) znaci ti imas velike probleme sa Sumom, moze da bude vise stvari al ako uspes da oboris brzinu i ostane ti isti SNR onda je problem u kablu negde ili do Splitera.
ICEsd re 22.04.2011. 15:03 #317367

Ako su ti novi kablovi u kuci i od centrale do tebe, onda mogu da budu samo 2 problema:
Los ruter u kvaru je ili da im je Dslam u kvaru u centrali.
markopvict Panticu, jesi rekao da ti smanje upload na 768 ili si samo prijavio smetnju? 22.04.2011. 15:48 #317383

Ako nisi rekao da ti smanje, neces nista promeniti!
Taj tehnicar sto bude dosao, nece moci nista da promeni, to rade momci iz MSAN-a/DSLAM-a.

Panta019 Re: Panticu, jesi rekao da ti smanje upload na 768 ili si samo prijavio smetnju? 22.04.2011. 16:44 #317396

Rekao sam sve. Ipak će doći neko lično i personalno. Do sada su bili u dva navrata i u oba slučaja je lik zvao svog kolegu iz MSAN-a/DSLAM-a i ovi su odmah menjali ADSL data path i brzinu parice) tako da njihova međusobna komunikacija neće biti problem.

Master Splinter.

:: Ako nisi rekao da ti smanje, neces nista promeniti
:: Taj tehnicar sto bude dosao, nece moci nista da promeni, to rade momci iz MSAN-a/DSLAM-a
ICEsd Re: Re: Panticu, jesi rekao da ti smanje upload na 768 ili si samo prijavio smetnju? 22.04.2011. 19:36 #317452

More motku u ruke kad dodje i ne pustaj ga dok ne sredi to makar sedeo ceo dan kod tebe. :D

Da se ovako radi u mojoj firmi odavno bi neko popio otkaz ako ne i ceo menadzment, nemci ne prastaju ni najmanju gresku.

Jedva cekam da im dodju Austrijanci da ih dovedu u red.Ne da necemo da cekamo na vezu kod operatera vec ce da nas mole da ih zovemo.

:: Rekao sam sve. Ipak će doći neko lično i personalno. Do sada su bili u dva navrata i u oba slučaja je lik zvao svog kolegu iz MSAN-a/DSLAM-a i ovi su odmah menjali ADSL data path i brzinu parice) tako da njihova međusobna komunikacija neće biti problem
:: ___________________________________
:: Master Splinter.
:: :: Ako nisi rekao da ti smanje, neces nista promeniti
:: :: Taj tehnicar sto bude dosao, nece moci nista da promeni, to rade momci iz MSAN-a/DSLAM-a
:: ::
:: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: :: http://www.iznajmiPS3.com/
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647301.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs