Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
ADSL i PCM problem
STRANA 1 OD 1
Alphacore ADSL i PCM problem 05.01.2011. 15:18 T32408

status: user
broj poruka: 624
Pred novu godinu popunio sam Telekomov formular za pristup ADSL-u preko njihovog sajta,u okviru paketa 4mb +IPTV.
Drug koji je izvrsio isto tu operaciju dobio je net za 5 dana,a ja ostadoh da cekam.
Kako mi je dojadilo cekajuci, pozovem centralu i oni mi kazu da je problem u mojoj zgradi,tj.
da mi je telefon povezan preko PCM-a(neznam sta je to) i da nije direktno,i samim tim nemogu da imam ADSL dok oni nesto isceprkaju ili ga prebace na direktnu vezu.

Nakon 15 dana nista se ne desava,nazovem ih oni kazu da neznaju kako da rese problem sem da celu zgradu obrade,sto se nece desiti u skorijoj buducnosti.

Sad bih vas zamolio da mi upuceni objasne znacenje PCM-a i kako se moze doci do resenja ovog iritantnog problema.

Trenutno sam na SBB-u ako je od neke pomoci...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
aco Sto bi prelazio na adsl? 05.01.2011. 15:23 #279621

broj poruka: 2788
Potpisi lepo ugovor sa SBBom na godinu dana imas za 1380 4mbita.
Keep cool, keep al the power.

Alphacore ... 05.01.2011. 16:27 #279638

Zbog dinamicke IP adrese...

casper Re 05.01.2011. 16:54 #279656

broj poruka: 235

Ne znam bas teoretski da ti objasnim u rec ali cu ti ovako laicki reci za PCM posto sam imao isti slucaj: to znaci da na centrali na tvojoj parici postoje jos nekoliko brojeva obicno ide do 4 tel. broja i tvoj broj telefona nije direktan na centrali (i ne mozes imati na toj parici ADSL), ali nije ni dvojnik (sto je ranije bilo) i to samo mozes resiti uz pomoc neke veze ili nekog tehnicara iz telekoma da neki broj koji je direktan prebace na PCM a tvoj broj da prebace da bude direktan i onda da podneses novi zahtev. Oni sami to nece da ti rese bez `potezanja veze`. Tako je to islo u mom gradu...
ICEsd :D 05.01.2011. 18:03 #279677

broj poruka: 2158

Pada mi napamet macola da lepo razlupas PCM kutijicu u zgradi pa oni moraju da menjaju i tako stalno dok im nedosadi i rese zgradu, inace ovako ima da se nacekas bar jedno Godinu dana ako ne i vise, jedino ako se nesto ne promeni prodajom, pa ih novi gazda ne natera da pocnu da rade malo brze.
Pisko peceem 05.01.2011. 18:39 #279694

broj poruka: 6657
PCM je uređaj, koji koristi frekventni opseg jedne parice, da bi u njega upakovao više govornih kanala - signala, u ovom slučaju, korisnika sa ATA brojevima. Svi oni rade po jednoj jedinoj ili ako je četverožično spojeno, preko dve fizičke parice. Znači, nisu dvojnici, recimo, do zgrade idu samo četiri žice iliti dve parice, normalno, to bi značilo da mogu biti samo dva broja ili četiri ako su dvojnici, ali sa PCM-om, može 24 istovremena broja preko samo te četiri žice, i svi koriste telefon kao da svako ima svoju zasebnu paricu, osim što sve pada u vodu kada nema struje - jer PCM traži neprekidno napajanje.
To su pre bili malo veći a pre toga još veći uređaji i uređajčine, zvani UNF-ovi. Koliko se pakuje kanala na PCM, dali četiri, da li dvanaest, da li dvadesetčetiri... zavisi od prilike do prilike, ali, ono što ebe stvar je da je svaki kanal - korisnički broj dobio samo DEO frekventnog opsega sa te jedne ili dve parice, i to u iznosu od 3,2 ili 3,4KHz. To je nedovoljno i za dial-up a kamoli za ADSL, jer za ADSL signal, potrebna je cela parica - spliter odvaja NF telefonski signal od ostatka freventnog spektra - po kome ide ADSL. Kod PCM-a, taj `višak` spektra ide za sve ostale napakovane telefonske kanale, pa za ADSL ne ostaje ništa.
Drugim rečima, do tvoje zgrade MORA da se dovuku fizičke parice, a to podrazumeva najpre kopanje i kopanje i polaganje kabla. U principu, zabole Telekonj za par korisnika koje su već `rešili` univerzalnim rešenjem za ruralna seoska područja.... možda jednog dana. A ti ne lipši do zelenog ADSL-a... ukratko, traži neko drugo rešenje, neće oni skoro...

Postoji i jedna mala kvarna igrica tipična za Serbistan i Serbistance: možda... je do tvoje zgrade došlo više parica, ali, nakon skidanja dvojnika i novih zahteva za telefonskim brojevima, telekonj je pribegao korišćenju PCM-a po nekoj od parica a tako prenesene brojeve prosledio novim (i starim dvojničkim) brojevima - korisnicima... to znači, da neko u zgradi i dalje IMA čistu paricu samo za sebe. Taj, ako već ne koristi ADSL, to naravno ne zna, i, za MITO BEKRIJU, neko u telekonju bi mogao da `otkrije` kako sada ti imaš čistu paricu a taj neko, npr. čiča od 80 godina, sada ima PCM jer mu ADSL neće trebati nikada. Ili zajebeš svog ortaka na istu foru, made in Serbistan. Ovo sve, možda. Možda te je komšiluk već izradio na isti način pravdajući se kako si u srednjem veku i ne podnosiš zahtev za ADSL a oni čekali pa čekali pa čekali....?

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Erestun re 05.01.2011. 19:40 #279725

broj poruka: 1797
E moj Alphacore, bio sam i na gromnetu i na eunet adsl-u (telekonj svejedno) i sto se Sapca tice cuvaj taj kablovski ko oci u glavi.
Ne znam zasto ti toliko treba dimanicka ip adresa? Zbog rikonektovanja i daunlouda? Lakse ti je da platis neki premium akaunt i tako vozis...

Alphacore ...
05.01.2011. 20:13 #279734

Drug koji zivi 100m od mene,podnosio je zahtev pre 2 godine, i odbili su ga zbog istog problema,presao je na SBB,sve do decembra prosle godine kada je podneo zahtev za isti paket,kao sto sam napomenuo,sve je bilo kako treba i poslali su mu paket.

Kod mene u zgradi postoji jedan Internet korisnik za kojeg nisam siguran da li je na ADSL-u.
Igrom slucaja imam neke vezice u Telekomu kod mene u gradu,kada bi ja i izvrsio pritisak na njih da li bi oni bili u mogucnosti da prebace samo mene,ili da me zamene sa nekim a da to ne ukljucuje kopanje i rovarenje po betonu?
Pisko Pa rekoh ti... 05.01.2011. 20:39 #279747

broj poruka: 6657
Zavisi od konkretne situacije. Da je to lako, verovatno bi ti odmah uradili, ail možda osim njihove urođene lenjosti, ima i problem sa dostupnošću slobodnih ili `čistih` parica.
A, možda i ne, to moraš da proveriš.
Ako ima korisnika u tvojoj zgradi koji su samostalci na svojoj parici, onda MOGU da te bez po` muke zamene sa tim likom a da on, AKO nije korisnik adsl-a, ISDN-a ali i dial-up-a, ne primeti skoro ništa (do dužeg nestanka struje gde bi npr. otkrio da mu ne radi telefon).
Ako nemaš sbb, vredi da probaš, sve varijante sa wireless pristupom su za sada lošije.... no, i to se može promeniti....

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

vladarko Die Beste ti je sve lepo napisao 05.01.2011. 21:01 #279756

broj poruka: 4228
Oni ako hoće i kada postoji potreba (zahtev/veza) korisnike premeštaju na PCM-a sa slobodne parice i obrnuto. Novih parica do korisnika neće biti. Premeštanje možeš da primetiš ako koristiš dial-up, pa primetiš da ne može više nikako da uspostavi vezu sa 50600 bps, već je to često skoro dva puta sporije. Dosta zavisi od tehničih mogućnosti, ali u Srbistanu je važnije imati `vezu` u Telekomu, nego paricu u zgradi. Naravno, ima i onih koji bi za parice da pomognu.

Moj savet ti je da ako imaš vezu - potegni je.

Pozdrav!

Vlada

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647301.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs