Ljudi zanima me da li postoji neka mogucnost da preko switchera ogranicim protok interneta na racunare ili ta opcija postoji preko racunara. Imam problem sa mrezom cim vise ljudi stavi nesto da skida odmah puca net i onda se ceka restartovanje modema da bi proradilo.Hteo bih da ogranicim protok interneata da svi mogu da surfuju a da nemogu da skidaju nista?
`nepuca` tebi net nego dolazi do zagusenja posto nemas nikakve kontrole nad istim moja preporuka je da postavis u mrezu Mikrotik i da ceo saobracaj ide preko njega i onda podesavaj do mile volje
Mikrotik (MT) je u stvari ruter sto ce reci da se bavi kontrolom mreznih protokola a kako ce biti podesen to vec zavisi od samih potreba mreze , ako se nisi bavio mrezama naoruzaj se strpljenjem i kreni u avanturu sam Mikrotik da kazem laicki je jedna masina na kojoj je instaliran OS Mikrotik u stvari linux napravljen da se bavi mreznim protokolima,od hardwera prepoznaje samo mrezne stvari sto ce reci i wirelles kartice do MT-a mozes doci na dva nacina da kupis RouterBOARD sa licenciranim MT-kom (moze da se nadje kod nas nije problem) ili da uzmes jedan racunar i instaliras na njega MT prva varijanta je elegantnija ,lepsa itd ali skuplja a druga je jeftinija jer neki stari PC moze da ti radi posao ali i komplikovanija pogotovu kad se prvi put susreces sa MT takodje kad kupujes RouterBOARD onda ga biras po svojim potrebama (neznam da ima recimo 3 lana i1 minipci wireles karticu) a kad ides na home made varijantu onda ubacujes u racunar kartice koje ti odgovaraju u radu i jedna i druga varijanta sljakaju za sve novce
moj savet je da nadjes nekog da ti isprogramira MT ili da te bar uputi posto mogucnosti su neogranicene i treba bas dosta znanja ali zato se to vraca visestruko
lako je teb i nema sta ako znas a stacemo mi gde ima uputstva????
Nasao sam neko ali nema sto ja hocu da fiksiram brzine, imam PIII 800Mhz 384mbram itd....
dve lan kartice koje sam preimenovao wan/lan, ovoj dao adresu , drugoj zadao da preko dhcp-a uzme i ruter radi ima mreze prema netu mislim iz mikrotika nema za korisnike dobro treba verovatno da se podesi NAT i maskiranje ali kako da ove fiksne adrese ogranicim da on vidi imam samo 4 kompa u mrezi
gde ima tutorijal za dalje najbolje bi bilo da mogu da stavim paket je kao 384/8096 i da on kad je jedan komp tu da njemu sve dva deli na pola kada su cetiri na cetiri dela ali hiruski tacno da nema laga u igri, ogranicio bih svaki komp da nemoze da uspostavi vise od 40 konekcija ka izlazu zbog torenta itd... nije lako jos ako neznas engleski aaaaa ....
1. Koji protok imas? 2. Jel ti adsl zakacen prvo na server pa polse deljen na ostlae kompove? 3. Da li ti je ADSL prikacen preko USB ili LANA?
Ja imam isto toliko raucnara u igraonici i isti problem sam resio ovako:
Pre mi se desaval da mi net zakuje ako vise korinka koisti to jest kad je u igroanici guzva a to se desvaa zbog servra. Probo sam sve i kacio ga preko lana i pravio posban server samo za net i kacio ga preko USB ( a tek preko usb da ne prcima koje probleme sam imao).
Ja sam uradio sledece:
Zakacio sam dirketno ADSL u swich. Promeio sam mu ip adresu stavio drugu192.168.1.. sad ti mozes da stavis 2-3-4 Promenio adresu na svim raucnarim u igraonici 192.168.1. od 5 pa nadelje. Probao sam deljenje neta pomocu programa http://www.antamedia.com/bandwidth-manager sve to radi ali kada ti je zagrantovan protk 100% od 16mb koliko imam ja ali kada ti nije vec variara kao i kod svih od 8 pa do 16mb. A desvalo se da i progam kuje.
Od tada nikad vise nisam imao problema sa ADSL roterom . Nikada vise se nije restovao niti zablokirao. Ja sam za svaki sluaj zbog pada brzine uzeo i SBB 16mb. ISto sam to uradio ali samo uzeo jos jedan mali rooter samo da fiksiram ip adresu posto na SSB roterima nema ta opcija. Jednom netu sam stavio 192.168.1.2 a jendom netu samstavio 192.168.1.3 i tako sam dodelio klientima. Uradi tako. Probaj par dana. Videces poboljsanje min 50%. SBB 4800 dinara 16mbmb768 ADSL 16mb 5500+pdv oko 6000.
moja poslednja varijanta MT -` bacena` MB na kojoj je zveknuo AGP slot (i onako mi nije bitna grafika) sa nekim Sempronom na nekih 1400 MHz nebitno( imam i verziju sa 160 MHz koja vec 3-4 godine radi) ddr 256 MB (sasvim dovoljno i 64 MB ) - 2 dodatne lan - i 2 wireless kartice sistem instaliran ( ver. 3.22) na Compact flash kartici od 64 MB
Lan i wireles je u bridgu kome je data staticka IP, podesen DHCP server na isti, rucno `zakucane` dinamicke adrese (da bi bile uvek vezane sa MAC adresom, podesena queue pravila(po potrebama) , NAt, shedule, tralala ,tralala... itd na 2 lana pruzimam net (wan) na 3 idu `zicni` klienti (lan) kao i na wireles sve preko DHCP servera da nebi kao - andrejnp - podesavo svaku masinu koja se kaci na mrezu (mislim sve jedno je ali je ovako automatizovano)
Antimatery za regulaciju protoka koristis queue pravila (minimaln,i maximalni, zagarantovan,i burst itd) progooglaj ili pitaj (bar to znam)
andrejnp pravo da ti kazem nisi ti resio blempro s nicim sto si naveo jedino sto te vadi je veci protok pa nemas zagusenje (svi zaboravljate UPLOAD pa jos i server na takav net nakacen ) i za tebe je pravo resenje MT pa ga fino ispodesavas pa da vidis i mali paket kako fercera gde si ti video mrezu na usb kablu a da radi kako treba ,bac mu koji je to SBB ruter da nemoze imati staticku IP ( i sta stim dobijas) ako mislis na javnu pa to nije do rutera vec do konfiguracije mreze ..............
zavrsio sam sve nije bilo komplokovano koliko sam ja mislio da jeste bar ovo osnovno vezano za uspostavljanje neta, broja konekcija i deljenja, sve radi...
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647301. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.