Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
Osigurati kucni WiFi (suprotno od pre neki dan)?
STRANA 1 OD 1
strela75 Osigurati kucni WiFi (suprotno od pre neki dan)? 09.11.2010. 14:41 T30823

status: user
broj poruka: 1590
Preko Telekoma uzet Modem ruter Ferrari. Ima 4 LAN prikljucka + ja imam switch sa 8 prikljucaka, tako da mi do sada nije trebao WiFi (nisam ga do sada ni ukljucivao).

E sad dodje coek sa mobilnim, i da ga nakacimo na net - i mora da se ukljuci WiFi. Pristupim ruteru i ukljucim, sve proradi iz prve. Ali... Kopka me tema od pre par dana - kako se osigurati da mi ovaj bedni upload, koji daju u najjeftinijem paketu neko ne skida sa strane? Koja podesavanja birati, sta zadati. Ono sto sam logicki ukljucio je WPA2 zastita i ukucao sifru (i to ukucao u mobilni).

Medjutim, problem je sto uopste nemam kompletnu sliku bezbednosti wirelessa, ne znam sta znaci ni WPA niti bilo sta drugo tog tipa. Ne znam cak ni kako podatke logovanja u ruter da promenim (username i password). Tako da sam po zavrsenoj sesiji ugasio WiFi (po sistemu, Mujo samo hrani svinje i nista ne diraj), ali me kopka.

Svaka pomoc i sugestija je dobrodosla. Unapred hvala.

Pozdrav.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Mixx ... 09.11.2010. 14:49 #261291

broj poruka: 2931
wpa2 ti je generalno gledano dovoljno dobra zastita, gledaj samo da ti sifra bude malo duza i to je to. sto se tice telekomovih rutera, nisam siguran da mozes da promenis pristupne podatke, ali bez brige, ne moze niko da ti naudi, hard reset rutera na fabricka podesavanja resava sve probleme

codeus ... 09.11.2010. 19:50 #261400

broj poruka: 4054

ako si ukljucio WPA .. onda mirno spavaj .. ali bas hoces da si siguran a mrzi te da kopas po ruteru i gasis wifi - navuci alu foliju na antenu ...
bstaletic hehe Al folija 09.11.2010. 20:33 #261422

broj poruka: 1889
Tachno da nece moci niko sa strane da se okachi, ali necesh moci ni ti preko viralesa.

Anti-depressives controlling tools of your system
Making life more tolerable

strela75 Hvala na komentarima... 10.11.2010. 08:35 #261535

Kod mene je WiFi inace iskljucen. Ukljucivacu po potrebi (mozda jednom-dva puta mesecno).

Ono sto sam na drugom mestu video je da pored sifre, ima neki kod (MAC se valjda krsti) koji se uzima sa uredjaja, koji treba da se konektuje, i samo njemu se dozvoljava pristup (dupla zastita - WPA sifra + kod uredjaja kojem se dozvoljava ulaz).
MAC kod uredjaja izgleda nesto ovog tipa: AB:CD:EF:GH:IJ:KL (ne znam tacno koliko parova znakova ima)

To je jos sigurnije, ako dozvoljavam samo pristup odredjenim uredjajima. Mada, ovde problem predstavlja naci MAC kod uredjaja. Npr. Sonyericsson C905 ga ima bas kao MAC code. dok kod Nokia E5 nisam uspeo da nadjem MAC code.

Pozdrav.
codeus ... 10.11.2010. 09:21 #261550

broj poruka: 4054

udjes u ruter i vidis logove uredjaja koji su pokusali da se povezu .. i tamo ces videti MAC adresu tvoje nokije .. WPA ti je dovoljan nemoras da ukljucujes i MAC filtere ..
strela75 ... 10.11.2010. 10:25 #261555

Hvala.

Pozdrav.
strela75 @Codeus 11.11.2010. 10:39 #261882

Probao sam da nadjem logove sinoc, ali nisam uspeo. Nadjem Connections, izbacuje za nakaceni uredjaj podatke: LAN IP port, Discus IP port i WAN IP port. Nigde MACa?

Kako naci gde su ti logovi nakacenih uredjaja?

Unapred hvala.

Pozdrav.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647301.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs