Znaci ovako. Preko laptopa koristim wifi, a na desku mi je adsl koji cu sada iskljuciti, pa me interesuje da li postoji mogucnost da laptop obavlja funkciju rutera, zicnog, na nacin, da ja preko laptopa dobijam signal i da on funkcionise kao nezavisni racunarj, a da desk sa laptopom povezem preko mreznog kabla i da on funkcionise kao drugi racunar sa mogucnoscu izlaska na net. Znaci redosljed bi bio. WiFi do laptopa a od njega mreznim kablom net, do deska. Da li to moze funkcionisati. Ovo pitam jer ne bih htjeo jos da kupujem wifi adapter za desk, jer me ove jeftine varijante ne mogu zadovoljiti, jer je desk u zatvorenijoj sobi i tamo mi je i signal laptopa ispod 50%.
Samo se ti drzi ovog i daleko ces da doguras. pogotovo sa ugasenim fajervolom. Naravno da moze, klasican internet koneksn sering. Desni klik na WLAN konekciju , Share this connection, na LANu ostavi sve automacki. Ovim ce ti desktop dobijati dinamicku IP adresu iz 192.168.0.xxx opsega a na LANu laptopa ce ti se automacki upisati staticka IP adresa 192.168.0.1.
I naravno ne gasi fajervol. Ako ces samo internet, uopste ti nije bitno da li ce ti biti racunari unutar iste Workgroupe a ako hoces razmenu podataka izmedju njih, onda jeste.
Ova setovanja su ti za WinXP. Nisi naveo koje OS koristis.
Baby BM
:: To bi ovako bilo :: :: Laptop :: IP adresa 192.168.0. :: Subnet mask 255.255.255. :: :: Desktop :: IP adresa 192.168.0. :: Subnet mask 255.255.255. :: Default gateway 192.168.0. :: Primary DNS 89.216.1.4 :: Secondary DNS 89.216.1. :: :: Bitno je da su oba racunara unutar istog workgroup-a, da imaju razlicita imena i da ti je ugasen windows firewall :: :: Ako ispunis sve ovo trebalo bi da imas net na oba kompa.
naravno da mozes to da uradis ali ovo ti bas i nije preporucljivo jer, laptop ce morati da ti bude ukljucen non stop da bi imao net na desktopu,onda laptop ce ti non stop biti vezan za desktop utp kablom tako da ako zelis negde da ga poneses ostavio si desktop bez neta, najjeftinije ti je da kupis usb wifi usb stick od 15-20 e i zavrsio si poso .)
Na laptopu je linux mint, ali napravicu ja i xp boot particijiu ako treba mada se i mint u dosta stvar atipicnih prilagodio. Na desku je XP. NEcu jos kupovati usb adapter sa antenom, nego cu isprobati ovo kako radi. A sta to znaci da mi racunari nece biti ista workgroop. Da li ja mogu da razmjenjujem podatke izmedju njih tako sto cu poslati nesto mejlom na yahoo mail ili gmail. Ne treba mi ona vrsta razmjene preko kabla ako ste milslili na to (tipa USB)
Necu da kupujem jer ne znam koliko ce ovo da traje, a 4 puta je brze od ovog sto imam. Jedna napomana, danas sam ih povezao i nakon restarta, desk nije imao net. Sta od podesavanja trazim u linuxu jer je lap u linuxlu.
Ovim resenjem ces zarobiti laptop posto ce morati da kablom bude nakacen na desktop :)
Bolje je da uzmes WiFi USB adapter i da ti sve bude bezicno... Cak i ukoliko ne potraje, velika je verovatnoca da ces prilikom zakupa ADSL-a dobiti wireless ruter (telekom vec deli takve odavno) pa si se time obezbedio...
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647301. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.