Kako da najlakse i naj jeftinije? Kablofski net od ikoma preko modema,jedan komp ima 2 glan Dal da ih spajam direktno u mrezu ili preko rutera ili switch???
Najlakse i najbezbolnije je preko rutera. Modem u ruter, iz rutera kablove do racunara, i nemas brige. Ja sam tako povezao racunare sa SBB kablovskim. Najjeftinije bi ti bilo da jedan racunar povezes sa modemom, a iz njega kabli u drugi, ali je komplikovanija procedura podsavanja, a i taj bi morao da bude stalno ukljucen. Zato ruter i ne brini. Sto se tice preporuke za ruter, ja koristim D-linkov DIR-100 i nemam, za sada, nikakvih problema. Za sve sto niste mogli recite da niste hteli.
Najjeftinije je kao što ti je rečeno: da imaš crossover (ukršteni) kabl i njime da umrežiš dva računara, a da pri tome konekciju prema provajderu označiš kao deljenu. Ako na oba računara imaš gigabitnu karticu-kontrler, onda može i običan kabl, neukršteni. To će da te košta u parama, neku siću za kabl u zavisnosti koja je dužina u pitanju i, potreba da oba računara budu upaljena da bi oba imala net. Moguća je velika zajebancija ako nisu na oba win7 ili winxp, a ako koristiš linux, snaćićeš se već na forumima. Komotno rešenje je definitivno, ruter. Ja sam pre neki dan uzeo TP-LINK ov TL R460 koji je 2k dindži mada imaš i jeftiniji, po 1,6k dindži, ali taj ne pamti podešavanja koja mu postavš za mrežu - pa pri nestanku struje treba da se konfiguriše.... oba nemaju wireless što je bio moj zahtev a ti ako ti to treba, onda menjaj model. Prednost rutera je sledeća: uglavnom sve proradi tako što se utaknu kablovi, ujedno je to i switch pa su ti i kompjuteri (ovde do 4 kom,) umreženi i, najvažnije, računari rade nezavisno jedan od drugog i nezavisno idu na net (dele protok doduše). Podešavanjem rutera, mogu se podesiti i ograničenja u protoku (kod TP-Linka, koliko videh, samo u download-u ne i u uploadu) i to da li max. da li min. da se osigura po konekciji....
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647301. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.