Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
Nedoumica oko vezivanja
STRANA 1 OD 1
PCoprema Nedoumica oko vezivanja 13.11.2009. 21:13 T21865

status: user
broj poruka: 292
Malo mi je nezgodno izvedeno pa da vas pitam. Ja imam jednu dolaznu liniju iz Telekoma i nju ubodem u LINE ulaz ADSL splitera, iz tog adaptera imam dva izlaza jedan je MODEM a drugi TEL. E sada u tu TEL ide u jedan telefon i to je okej a drug kabl iz MODEM prikljucka splitera ide kroz zid u uticnicu koja ima dva zenska konektora rj11. Na jedan jack ide kabl koji vezuje ADSL modem a na drugi ide drugi telefon jer su u razlicitim sobama. Znaci na toj liniji na kojoj je oznaceno MODEM na spliteru ja istovremeno imam i ADSL uredjaj i fiksni telefon. Da li je ovo dobro? Cuo sam da bi ADSL uredjaj trebao da bude sam na toj MODEM liniji ali ne mogu drugacije da namestim jer je to kroz zidove sa tavana i buzire. Jedino sto mogu je da posle te uticnice u zidu gde su i ADSL i telefon na istoj liniji udenem dodatni ADSL spliter. Da li je ovo bolje ili ne i kako moze? Stvar je u tome ako bih samo jedan spliter vezao kako je preporuceno direktno sa linije na jedan telefon i ADSL onda bi mi na drugom telefonu bilo mnogo suma. Zato pitam kako ovo da resim.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko NF-VF skretnica 13.11.2009. 21:37 #158182

broj poruka: 6657
Splitter, ili VF-NF skretnica, razdvaja frekvencije govornog signala (telefonskog) od ostatka viših vrekvencija - koje koristi ADSL. Nakon što se razdvoje, možeš da kačiš na liniju gde je odvojen telefon, više telefona (mada, to bi trebalo da se `prijavljuje` u telekom jer je potreban jači osigurač....) koji su PARALELNO vezani tj. svi zvone u isto vreme i samo na jednom može stvarno da se govori (a sluša na svima) u isto vreme - zbog kakofonije, jel` ne zbog ograničenja tehnike. Sve ostale kombinacije, gde bi se opet nekako pojavio na istom vodu telefon kao izvor šuma i prejakih impulsa i ADSL modem, nikako ne valja.
Drugi spliter nema šta deli: prvi je već odvojio 0,3-3,6kHz signal od ostatka 4,2-16 ili 24kHz... dakle, ka modemu ide samo ovaj drugi deo frekvencija pa ako ponovo staviš spliter, imaćeš opet samo od 4 do 16 tj. adsl signal, ali nikako ne možeš izvući nešto ispod 4kHz jer ga više nema - potisnuo ga je filter u prvom spliteru...
Možda sam konfuzan.... ajd` ovako: spliter shvati ovako: kao vrata u dva stana, od kojih su jedna vrata 0,5 m visoka a druga imaju prag visok 0,5m a sama imaju 2,5m. Hodnikom idu dva ortaka, jedan 0,4m visok (dete) i drugi 2,30m. Zajedno. Kroz jedna vrata može jedan kroz druga drugi, ali kada prođu, dalje postavljanje vrata samo može da ih spreči uopšte da prođu a nikako ne može da stvori jednog od njih dvojice u drugoj prostoriji.... ko je shvatio, svaka mu čast.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

PCoprema To znam 13.11.2009. 22:05 #158196

Nego sta ce biti ako na izlazu na kojem pise MODEM nakacim i ADSL i TEL aparat? Hoce li telefonski aparat unositi sum jer je zajedno sa ADSL na istom ili ce zezati ADSL modem (kao bagovi?). Sta ce tada biti?

darkoc78 re: 13.11.2009. 22:20 #158200

broj poruka: 467
Ne valja ti to tako, cudi me da ti to uopste i radi, ako radi. Provuci ti lepo telefonsku liniju do te uticnice gde imas dva rj11 pa odatle izvuci jednu liniju za telefon a jednu iskoristi za spliter i to ti je to, nema neke filozofije.
pasduh mozda ovo... 13.11.2009. 22:34 #158205

broj poruka: 451
...i nije umetnicki ali ako pomogne...

http://www.dodaj.rs/f/2p/WC/2bmTyVcp/1.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3T/QY/Cn5gM9N/2.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2K/Cv/4XR8qTSF/3.png

pozzz

one way or another

VMARC Nista ne brini 13.11.2009. 22:45 #158211

broj poruka: 9430
Samo vezi i vozi. Mozes imati nus pojava, ali ih ni ne mora biti... One su:
Prekid ADSL saobracaja pri zvonu telefona ili okretanju broja, sto je losa varijanata, naravno, i u tom slucaju neces tako ostaviti.

Sum na tom telefonu, koji bas i ne smeta, jer nije preterano jak. Sa ovim mozes da zivis, pitanje licnih afimiteta :)

No, najcesce sve to radi bez ikakvih problema.
Svakako ne mozes znati dok ne probas, a probaj slobodno, ne mozes nista pokvariti.

Baby BM

Pisko Nista ne brini? 14.11.2009. 08:34 #158289

broj poruka: 6657
Ma to je protiv teorije zavere.... izbegni to kako znaš i umeš, totalno je pogrešno!
Čak i ako nekako radi.
To tako nije predviđeno da radi i niko nije mnogo razmišljao o zaštiti a svakako ne kineski proizvođači telefona i ostale skalamerije....a, kod telefonskog kabla i aparata, u zavisnosti od područja gde živiš i uticaja vremenskih neprilika, može svašta biti. Neverovatni naponski ali i strujni impulsi... svašta. Ne dešava se često, ali se dešava.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

cele1988 .... 14.11.2009. 10:26 #158310

broj poruka: 1424
Ja sam vezao ADSL i 1 staticni i 3 bezicna telefona pa tek onda komp :P.
Kako evo kako :D
Prvo ide ti taj spliter. E sad imas 2 izlaza ADSL i FON. Ja sam uzeo mali kablic istavio u fon i stavio racvu 1 na 2 onu od 25din na budljaku. Zakacio 1 staticni telefon a drugi kabl sam stavio sa 4 Parice srednje 2 fixni telefon 1 i 4 sam spojio kabl od ADSL-a i kroz kucu vukao samo jedan kabl. Kad mi treba telefon prekinem ga stavim paricu i razdelinik 1 na 2 jednu zakacim telefon 3-4 zicica, a drugi sve 4 zice i nastavim dalje i tako jos na 2 mesta da bi na kraju na racvi 1-2 na izazu i ADSL as 1-4 spojio na 2-3 i ubo u ruter to radi vec od kad telekom ima ADSL znaci uzeo sam onda kad su prvi put se pojavili davno ali nezam da odredim tacno :P i radi perfektno

cele1988 slika 14.11.2009. 10:47 #158315

broj poruka: 1424

zbudzio sam ti sliku nadam se da si razumeo

http://www.dodaj.rs/f/29/2r/LC8YI14/adsl.jpg

PCoprema Hvala svima 14.11.2009. 11:05 #158321

Radilo je onako prilicno dobro. lLi sam namestio sada kao po knjizi. Mozda ce raditi i bolje

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647301.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs