Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
Slab sam u ovome. Molim pomoc
STRANA 1 OD 1
MACHINE Slab sam u ovome. Molim pomoc 26.01.2009. 21:41 T14912

status: user
broj poruka: 5710
Treba mi Wi-Fi mreza tako sto bih okacio odgovarajucu ext. antenu na ADSL wireless router ali tako da mrezu hvata najbliza susedna zgrada (npr. krug od 50m) pa da se dele fajlovi i internet bezicno u dva stana preko puta vazdusnom linijom, naravno kriptovano sifrom. Ako moze da neko da sto preciznije upute bio bih zahvalan. Kapiram da je ovako sta moguce samo neko ko je raposlozen da napise sta sve od opreme, koji modeli i konfiguracija parametara rada...hvala!

A N G E L
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Saske ... 26.01.2009. 23:52 #92401

broj poruka: 1117
sto se opreme tice, kod oratak sam skoro sredjivao obican wireless ruter TP-Link TL-WR621G koji je bio povezan na adsl modem i radio je internet lepo kroz nekih 4 zida na otprilike 20 metara razdaljine...filmovi su mogli da se gledaju preko mreze, ali deljenje fajlova islo je malo sporo...nekih 500KB/s je bila maksimalna brzina koju sam izmerio...
kao prvo bilo bi dobro da taj ruter stavis na prozor i da ima opticku vidljivost sa drugom zgradom...mozda nebi bilo lose i da mu napravis neki usmerivac, posto signal zna dosta da opadne...nesto kao npr ovo
http://www.turnpoint.net/wireless/cantennahowto.html
ili ovo
http://www.freeantennas.com/projects/template/
to ti je najzajebaniji deo posla...dalje je vise manje rutina...u ruteru u wireless delu imas da podesis enkripciju,obavezno stavi da tip enkripcije bude WPA2, jer se onaj WEP krekuje za par minuta...licno probao...tu takodje imas da podesis i sifru za pristup mrezi, kako i vremenski period na koliko ruter treba da obnavlja pascode...to bi trebalo da stavis na max,jer hoce da pravi probleme ako se cesto radi renew...bar je kod mene bilo problema, pucala mi je mreza... i trebalo bi da ima da se iskljuci da li hoces da ruter emituje ime mreze (SSID) ili mozes da disejblujes to, pa ce mreza biti sakrivena...mada onda ima malo zajebancvije konektovati se na nju, tako da bolje ostavi SSID na enabled...
kad si to zavrsio na kompovima podesis IP adrese, to valjda znas...stavi ih da budu fiksne, nemoj da ostavljas da ih DHCP dodeljuje...za DNS i default Gateway stavljas IP rutera...
kad si to zavrsio, probaj da se konektujes na ruter sa oba kompa...ako uspe konekcija, probaj da pingujes jedan i drugi komp...ako to prodje, onda ides dalje...e da, firewall zna da pravi probleme, tako da iskljuci ga dok ovo podesavas, pa kad sve proradi, onda ga podesi kako ti odgovara...
kad si to zavrsio, ides na My Network Places i levo imas opciju Set up home or small office network...kliknes tu, kazes Next Next Next...u jednom trenutku ces trebati da chekiras box This computer conects to internet trough a residental gateway or trouth another computer on the network...zatim upises ime svog racunara...Next...ime mreze...Next...to je otprilike to...na kraju mu cekiras Just finish wizard i finish...
isto to uradis na drugom racunaru i obavezno nemoj da omasis ime mreze...posle toga jedan restart i onda bi trebalo da su oba racunara u mrezi...onda bi trebalo da bez problema radi ono Add network place iz My network places...ako nece, ko sto mi je skoro kod ortaka pravilo katastrofalnih problema, uvek mozes da ides na Start->Run i da kucas
\ \ IP-drugog-racunara
to bi trebalo da radi uvek ako si uspeo da pingujes drugi komp...

Overclocking is the way of life!!!

MACHINE Pravio 27.01.2009. 00:15 #92408

broj poruka: 5710
sam jednom davno kao grid antene od konzervi graska koje su pocinkovane, izbuseno dno i zalemljene u tubus

A N G E L

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647301.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs