Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
sbb + wireless
STRANA 1 OD 1
R2-D2 sbb + wireless 19.10.2008. 19:46 T12707

status: user
broj poruka: 100

neko sa SBB ima Scientific Atlanta modem i da je nakacio wireless router na njega?
Kako je setovan ruter?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vlajkic re: 19.10.2008. 19:57 #76032

broj poruka: 609

Imam ja na dva mesta...na jednom linksys wr54g i tp link 642..nikakva posebna setovanja ti ne trebaju..ja sam zbog zastite promenio ip adresu rutera username i pass i dozvolio pristup samo po mac adresama...pozz
pajsgudgud tp link 340g 19.10.2008. 21:53 #76044

broj poruka: 3743
Vlajkić je sve lepo objasnio.
a sta ti ja znam...

R2-D2 Re: re: 20.10.2008. 10:39 #76089

::
:: Imam ja na dva mesta...na jednom linksys wr54g i tp link 642..nikakva posebna setovanja ti ne trebaju..ja sam zbog zastite promenio ip adresu rutera username i pass i dozvolio pristup samo po mac adresama ... poz

Da kazem hvala, nema potrebe, posto nista mi niste rekli.

da probam ovako
modem je spojen na
a) WAN port
b) LAN port

ako je modem spojen na WAN port WAN port je:
a) DHCP
b) static IP

Pri svemu tome router je u
a) Gateway modu
b) Bridge modu

Koji default gateway, koji DNS-ovi?

ovde je svima sve lako i nema potrebe za objasnjavanjem,
ako je ono gore objashnjenje (a tako tvrdi pajsgudgud) i sve mi je objasnio, mislim da cu ipak da zovem tehnicku podrsku, mada nikad nikakve vajde od njih.

a sto se tice rutera svi slicni, a svi razliciti.
i svaki vodi svoju politiku

a sto sam uopste i pitao, kada sam ocekivao bas ovakve odgovore?

i by the way uglavnom kod rutera trebaju nekakva posebna setovanja inace uopste nece da rade!

pozdrav
pajsgudgud Kolko para toliko i muzike 20.10.2008. 11:05 #76092

Da si dao neke konkretnije informacije i bio precizniji možda bi i dobio bolji odgovor. Gore si pitao da li ima neko kombinaciju sbb+wireless. Odgovor: ima. Drugo pitanje kako je setovan. Vlajkić ti je odgovorio, a j apotvrdio da koristim isto podešavanje.

Nisi napisao ni koji je model rutera. Nisi naglasio ni da imaš problema sa ovim što si naveo u drugom postu(wan/lan, DHCP/stat ip...) dakle mi trebamo da gledamo u pasulj šta tebe muči? Uglavno su setovani tako da rade čim ih ubodeš u struju.
Naknadno mu promeniš podešavanja koja ti je naveo Vlajkić.

Dođavola, ako hoćeš wnet u kući bodeš modem u wan port. Drugu opciju podešavaš po tvojoj potrebi(ja sam zaboravio koja su mi setovanja, pogledaću kad dođem do wrutera), druge dve koliko se sećam nisam ni dirao. Ostalo ćeš se snaći(promena ipa, pass i mac filtriranje i kraj priče).

P.S. Što se tiče `posebnih podešavnja` ja sam zabo modem u ruter i odma je sve radilo, s tim što se kurta i murta mogao da kači...šta li si ti uzeo kad neće da radi...
a sta ti ja znam...

Equinoxe Re: 20.10.2008. 11:10 #76093

broj poruka: 12057

Jedino što sam ja sebi trebao da izmenim u opcijama rutera (192.168.1.1 default, admin, admin ) je njegova interna IP adresa. DNS koji ti stiže od provajdera proveri sa ipconfig /all i gledaj da ti se ne poklopi njegova IP adresa sa ovim DNS-a. U opcijama za Firewall dodaj MAC adrese računara koji će biti ubodeni u ruter, a adrese ćeš takoće saznat iz ipconfig-a. Možeš i da upališ opciju uPNP. To je sve što sam dirao i radi ko zmaj.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

vampirbg Re: Re: re: 20.10.2008. 11:24 #76094

broj poruka: 711
:: Da kazem hvala, nema potrebe, posto nista mi niste rekli

Rekli su ti dovoljno... Ako ne razumes odgovor, onda je mozda pametno da to sam ne diras vec da pozoves nekoga da ti odradi... Ali, da pokusam ja da objasnim sto prostije:

1) Uzmes ethernet kabl koji si dobio uz ruter (nisi rekao koji ruter imas pa ne mogu da ti kazem koje je boje kabl... ako je linksys bice plav)
2) Jedan kraj ubacis u WAN port na ruteru, a drugi u ethernet port na modemu
3) Svi ruteri po defaultu imaju ukljucen dhcp (i client i server) i obicno se nalaze na adresi 192.168.1.1
4) sada uzmes drugi ethernet kabl i jedan kraj zabodes u svoj komp a drugi u neki od preostalih portova na ruteru
5) Ostatak podesavanja zavisi od rutera (ponavljam, nisi naveo koji ruter imas) a dobra ideja moze da bude da ili procitas uputstvo koje dolazi uz njega ili da koristis pretragu na ovom forumu

:: da probam ovak
:: modem je spojen n
:: a) WAN por
:: b) LAN por

Ti bas neces da razmisljas... WAN = Wide Area Network, LAN = Local Area Network... Pri tome, WAN imas (obicno) samo jedan, a LAN imas vise komada... Za slucaj da jos nisi shvatio, modem ide u WAN

:: ako je modem spojen na WAN port WAN port je
:: a) DHC
:: b) static I

Uvek DHCP posto ti svi daju dinamicku adresu

:: Pri svemu tome router je u
:: a) Gateway mod
:: b) Bridge mod

Razmisli... Ako je taj ruter tvoja tacka povezivanja sa ostatkom neta, samo ti ime gateway sve oznacava...

:: Koji default gateway, koji DNS-ovi

DHCP = Dynamic Host Configuration Protocol, sto ce reci: ne brini mnogo to ce sam ruter odraditi...

:: ovde je svima sve lako i nema potrebe za objasnjavanjem
:: ako je ono gore objashnjenje (a tako tvrdi pajsgudgud) i sve mi je objasnio, mislim da cu ipak da zovem
:: tehnicku podrsku, mada nikad nikakve vajde od njih

Problem je sto uvek imas takve lenje ljude koje mrzi da prvo pretraze forum pre postavljanja pitanja, a i citanje uputstva im je mrsko... Cak i najgori kineski ruteri se mogu konfigurisati samo uz uputstvo... Takodje, ovo pitanje je bilo ovde vec mnogo puta i ja sam se npr vec smorio od kucanja `uradi search`...

:: a sto se tice rutera svi slicni, a svi razliciti
:: i svaki vodi svoju politik

A to govoris iz svog ogromnog iskustva kao network admin? Prvo, nisi naveo koji ruter imas... Drugo, podesavanja za sve rutere su u principu ista... To ti je kao kod kola... Polozaj prekidaca za svetlo brisace itd se razlikuje, ali se sva voze na isti nacin...

:: a sto sam uopste i pitao, kada sam ocekivao bas ovakve odgovore
:: i by the way uglavnom kod rutera trebaju nekakva posebna setovanja inace uopste nece da rade

Ne bas... Skoro svi ruteri koje sam do sada podesavao su radili out-of-the-box... Samo sam podesavao sigrurnost i slicne stvari... Ako ti se ne svidja odgovor ili ga ne razumes, bolje je da cutis i zoves podrsku... Oni su placeni da resavaju takve stvari... Ljudi ovde pomazu besplatno i odvajaju od svog slobodnog vremena i nemaju bas vremena da ti sve crtaju... Moraces neki napor i ti da ulozis...

:: pozdrav
R2-D2 Re: Kolko para toliko i muzike 20.10.2008. 11:38 #76095

:: Da si dao neke konkretnije informacije i bio precizniji možda bi i dobio bolji odgovor. Gore si pitao da li ima neko kombinaciju sbb+wireless. Odgovor: ima. Drugo pitanje kako je setovan. Vlajkić ti je odgovorio, a j apotvrdio da koristim isto podešavanje.
:: Nisi napisao ni koji je model rutera. Nisi naglasio ni da imaš problema sa ovim što si naveo u drugom postu(wan/lan, DHCP/stat ip...) dakle mi trebamo da gledamo u pasulj šta tebe muči? Uglavno su setovani tako da rade čim ih ubodeš u struju
:: Naknadno mu promeniš podešavanja koja ti je naveo Vlajkić.
:: Dođavola, ako hoćeš wnet u kući bodeš modem u wan port. Drugu opciju podešavaš po tvojoj potrebi(ja sam zaboravio koja su mi setovanja, pogledaću kad dođem do wrutera), druge dve koliko se sećam nisam ni dirao. Ostalo ćeš se snaći(promena ipa, pass i mac filtriranje i kraj priče).
:: P.S. Što se tiče `posebnih podešavnja` ja sam zabo modem u ruter i odma je sve radilo, s tim što se kurta i murta mogao da kači...šta li si ti uzeo kad neće da radi..
:: a sta ti ja znam..

ubo u WAN port i ne radi!

nakacen na wireless ruter i ne radi! (kao AP u bridge modu)
nakaceni na LAN port (i modem i laptop) radi! (kao AP u bridge modu)

postoji mogucnost da je lease time u pitanju (mislim da je kod SBB-a 15minuta)
da otkaci jednu MAC adresu, a prihvati drugu

zanima me konkretno kako je podesen ruter, da ne gubim vreme

Ruter model ne pise na kutiji (a na na ruteru pise WR514r (verovao ili ne)), ne pise proizvidjac
na nalepnici uvoznika model stoji Intex model: WRTR54

do sada sam radio sa 20-tak razlicitih rutera
samo podesavanje rutera mi nije problem, nego kako to ocekuje SBB

telekom je tu jedan od najboljih.
daju ti ruter koji ne mozes da podesavas pa se prilagodjavaj njemu.
da ne bi sve to pisao pitao sam jako konkretno:
kako podesiti ruter:

to u prevodu znaci:
KAKO STE SETOVALI RUTER?

odgovor:
modem na WAN port (ili LAN)
opseg IP adresa na ruteru je nebitan ako je u pitanju WAN port
ako je u pitanju LAN port IP adrese mogu biti bitne
Defaut gateway je ruterov IP (obicno)
podesi DNS: 87.116.152.1 koji je SBB-ov DNS (ili ruterov DNS npr 192.168.1.1 - ako je na tom opsegu IP-jeva mreza) SBB dodeljuje subnet 255.255.254.0 da li treba da koristim taj subnet itd...

izgleda da sam bio u zabludi kada sam mislio da se zma sta se smatra pod:
Kako vam je setovan ruter?
R2-D2 Re: Re: Re: re: 20.10.2008. 11:55 #76097

:: :: Da kazem hvala, nema potrebe, posto nista mi niste rekli
:: Rekli su ti dovoljno... Ako ne razumes odgovor, onda je mozda pametno da to sam ne diras vec da pozoves nekoga da ti odradi... Ali, da pokusam ja da objasnim sto prostije
:: 1) Uzmes ethernet kabl koji si dobio uz ruter (nisi rekao koji ruter imas pa ne mogu da ti kazem koje je boje kabl... ako je linksys bice plav
:: 2) Jedan kraj ubacis u WAN port na ruteru, a drugi u ethernet port na modem
:: 3) Svi ruteri po defaultu imaju ukljucen dhcp (i client i server) i obicno se nalaze na adresi 192.168.1.
:: 4) sada uzmes drugi ethernet kabl i jedan kraj zabodes u svoj komp a drugi u neki od preostalih portova na ruteru
:: 5) Ostatak podesavanja zavisi od rutera (ponavljam, nisi naveo koji ruter imas) a dobra ideja moze da bude da ili procitas uputstvo koje dolazi uz njega ili da koristis pretragu na ovom forum
:: :: da probam ovak
:: :: modem je spojen n
:: :: a) WAN por
:: :: b) LAN por
:: Ti bas neces da razmisljas... WAN = Wide Area Network, LAN = Local Area Network... Pri tome, WAN imas (obicno) samo jedan, a LAN imas vise komada... Za slucaj da jos nisi shvatio, modem ide u WA
:: :: ako je modem spojen na WAN port WAN port je
:: :: a) DHC
:: :: b) static I
:: Uvek DHCP posto ti svi daju dinamicku adres
:: :: Pri svemu tome router je u
:: :: a) Gateway mod
:: :: b) Bridge mod
:: Razmisli... Ako je taj ruter tvoja tacka povezivanja sa ostatkom neta, samo ti ime gateway sve oznacava..
:: :: Koji default gateway, koji DNS-ovi
:: DHCP = Dynamic Host Configuration Protocol, sto ce reci: ne brini mnogo to ce sam ruter odraditi..
:: :: ovde je svima sve lako i nema potrebe za objasnjavanjem
:: :: ako je ono gore objashnjenje (a tako tvrdi pajsgudgud) i sve mi je objasnio, mislim da cu ipak da zovem
:: :: tehnicku podrsku, mada nikad nikakve vajde od njih
:: Problem je sto uvek imas takve lenje ljude koje mrzi da prvo pretraze forum pre postavljanja pitanja, a i citanje uputstva im je mrsko... Cak i najgori kineski ruteri se mogu konfigurisati samo uz uputstvo... Takodje, ovo pitanje je bilo ovde vec mnogo puta i ja sam se npr vec smorio od kucanja `uradi search`...
:: :: a sto se tice rutera svi slicni, a svi razliciti
:: :: i svaki vodi svoju politik
:: A to govoris iz svog ogromnog iskustva kao network admin? Prvo, nisi naveo koji ruter imas... Drugo, podesavanja za sve rutere su u principu ista... To ti je kao kod kola... Polozaj prekidaca za svetlo brisace itd se razlikuje, ali se sva voze na isti nacin..
:: :: a sto sam uopste i pitao, kada sam ocekivao bas ovakve odgovore
:: ::
:: :: i by the way uglavnom kod rutera trebaju nekakva posebna setovanja inace uopste nece da rade
:: Ne bas... Skoro svi ruteri koje sam do sada podesavao su radili out-of-the-box... Samo sam podesavao sigrurnost i slicne stvari... Ako ti se ne svidja odgovor ili ga ne razumes, bolje je da cutis i zoves podrsku... Oni su placeni da resavaju takve stvari... Ljudi ovde pomazu besplatno i odvajaju od svog slobodnog vremena i nemaju bas vremena da ti sve crtaju... Moraces neki napor i ti da ulozis..
:: ::
:: :: pozdra

Tako sam sve uradio i nece da radi.
Jeste - ja sam network admin pa nije proradio ruter na SBB mrezi, ali mi radi na telekomovoj i neobee - zato sam i pitao sta za SBB. da eliminisem odmah neke delove problema.
nisam imao vremena da se zezam kod korisnika koji su kupili ruter pa sam ga pokupio i odneo kuci, isprobao i sve radi kod mene! na oba adsl providera koja sam pomenuo.

tacno koji je model nije toliko bitno jer sam se vec dogovorio sa ruterom po pitanju drugih providera.

u tom slucaju pretpostavljam da je lease time u pitanju, ali i dalje nisam siguran u to posto ruteri rade NAT pa ne bi trebalo da to bude problem.
ali u svakom slucaju:
Hvala na drzanju slova o tome kako sam lenj i nista ne znam.

verujem da forumi sluze da ako negde zapnes da pitas neku glupost koja mozda i nije glupost, ali ajde.

to verujem zbog toga sto telekom kada ti da zakljucan ruter moras da mu se prilagodis, ali to je bilo nebitno za celu temu

a na netu sam nnaisao na objasnjenje nekog lika koji to radi sa modemo i 2 rutera sto je idiotski (ovde cemo se verovatno svi sloziti)
pajsgudgud ma nisi lenj 20.10.2008. 12:44 #76103

samo si loše postavio pitanje, a taj bezimeni ruter...ko zna šta je unutra i dal je ispravno uopšte.
a sta ti ja znam...

vampirbg ... 20.10.2008. 17:32 #76162

broj poruka: 711
Na bolje pitanje i bolji odgovor...

Ono sto je karakteristika SBB je da im se modem zaglupljuje... Kad promenis konfiguraciju mreze, moraces i da (bar jednom) resetujes modem... Obicno treba vise od jednom dok se ne smiluje... (ili je to bar moje iskustvo) Takodje, ako je covek imao fixnu adresu onda ces morati da promenis MAC adresu wan porta na ruteru ili da ih zoves...
R2-D2 Epilog 20.10.2008. 21:43 #76238

onako kako juce nije radilo - danas je proradilo.

ruter mi je prihvatio modem na WAN portu tek nakon drugog restarta.

izgleda da u tom grmu lezi zec (i spava).

inace - vampirbg - tvoj odgovor mi deluje najpribliznije onom sto mi je trebalo (specificne gluposti vezane za rad modema i privajdera za koje pitam), ali kasno - oko 16h sam zavrsio sve za 15 minuta (kao sto je ustvari trebalo juce da bude)

hvala svima, u svakom slucaju

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60383. Broj poslatih odgovora: 647300.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs