status: user broj poruka: 6657 | Internet je mreža međusobno spojenih računara-servera...na kojem kraju si ti sa tvojim računarom, a na drugom - svi mi ostali sa celom mrežom između. Koliki je taj put, neizvesno je, a sam protokol je omnidirekcioni, tj. ne pati od najkraćeg puta, i, stvarno ih i koristi više u slanju paketa.... Omiljena prevara provajdera, i, česta greška - previd korisnika je brzina net protoka. Zavisno kako se meri, možete dobiti svašta, mada bi trebalo da bude manje-više isto: šta se dešava. ako merite protok do svog provajdera, dobijate max. vrednosti, ali, pošto isti ima agregaciju, i, zavrće protok od sebe ka ostalom net-u (a, to vas, najviše zanima... ko što reče Pantelija u testamentu), onda kada meriš protok do nekog stvarnog sajta - servera na net-u, dobijaš manje, iako bi trebalo da bude nešto manje, dešava se da bude mnogo manje. Prosto: provajder je ograničio svoj protok, odnosno, koliko od toga (koliki je moj deo? nećete da me prevarite! Evo: ovoliki... cit. Maratonci) ide tebi. Zato u špicu internet saobraćaja u nekoj zemlji (usko vezano za vremensku zonu, radne/neradne dane i sezone..) realno imamo usporenje protoka (uveče kod nas) pa ma kakav bio protok, od tebe do Verat-a. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
|