Od juče imam ovaj problem Random reseta. Eto malopre se desio jedan dok sam kucao. Testirao sam RAM sa svim programima koji postoje i sve je u redu. Na napajanje ne želim da sumnjam jer je skoro novo i dosta dvalitetno (Antec TP Trio 650W). Ploča me brine - GA-P35-DS3P v1.1. Inače vraćeno je sve na default tako da OC nije uzrok. Zabo se komp čak i dok sam vraćao Acronis Image:
Ko ne zna šta mi je u kućištu: Antec TP Trio 650W GA-P35-DS3P v1.1 Chieftec Big BA Tower ASUS 8800 GTS 4x1 GB GEIL Ultra 4 WD Hard diska (ne verujem da su oni problem, jer se restart dešava i kad su totalno neaktivni) Leadtek PVR 3000 Deluxe (ma važi što je on). Creative X-Fi Music (ma važi što je on).
Verujem da će se mnogi od vas složiti da je ploča. Kako da je testiram? All-In-One: UXD QuickTechPro ? Stress-In-One: Passmark BurnInTest Pro ?
Hvala unapred na predlozima. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
prvo bih sve pocupao iz kompa ostavio samo sistemski hard sa grafikom i 2*1gb memorije, ako je ponovo reset, probao bih drugo napjanje(ma kako nemoguce delovalo da je ono) pa bi tek onda sumnjao na plocu Devize devize bonda elema
salu na stranu. Ti programi nece upaliti u tvom slucaju...meni je na onoj GA-P35-DS4 to prolazilo ali...lepo dok je plocala radila tj. vrteo se npr. SS ja uzmem pa prstom malo jace dodirujem plocu na svakih par cm redom i kada sam sa dodirnuo poslednji ugao coolera (box) usledio je reset i svaki put kada sam napregnuo box samo na tom mestu (levi gornja zabica) dobio sam reset ili BSOD dok pritiskom na ostale delove gde su zabice toga nije bilo, isto sam mrdao i drndao kuciste. Nije u pitanju elektricni kontakt CPU-LGA775 vec nekin od mikro/nano vodova u stampi ploce. Nista slicno nisam primetio na Asus P5E - koliko god da je napregnem, udarim pritisnem koje god mesto Asus je ostao: `Rock Solid. Heart Touching.` bas kao sto stoji ona reklama ispod imena! Ne mora biti ploca ali mozes pustiti BIT 5.3 ali sve na full i DVD i RAM, HDD...za chipset i CPU najbolje Hot CPU tester. Proveri spojeve. Antec nije sigurno jer je ono cudo od 500W guralo bez muke CrossFire HD3870 na slicnoj tvojoj masini. Nije dzaba Antec 25% skuplji od ostalih. Ali pazi kod onog ortaka na DX38BT ploci su oni reseti i zezanje verovali ili ne bili zbog PCI grafike, nije imao ni zvuk kada je ubo neku za probu PCI-e dobio je zvuk na zvucnicima, nema vise reseta i kopiranje skroz OK i instalacije. Problem bio u koliziji koja se nije videla. Isto tako u jednom delu moje sobe na 2 vrh karte ne radi DVI izlaz ali zato radi preko D-SUB konvertora. Kada pomerim 2m masinu na monitoru dobijam DVI sliku...to je tek cudno!!!
@shkomi Done, povadio, počupao, haos u sobi. Probao sa jednim sistemskim hardom i Chieftec-om 550W, ponovo trš!
@MACHINE Jao ima da menjam profesiju, još nije kasno. Sad sam sve vratio na default, ali podigao napon na CPU i ne upucava se više ?!?!?! Od početka ja imam taj problem, da CPU traži više napona nego što je prosek za normalan rad, što ponovo mislim da je ploča kriva. Ima da padne zamena. Videću još. Sad ću da ga sabijam sa Hot CPU tester-om.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Vrlo je moguce da je naponska sekcija popustila...ako ti je vec radio mesecima pa onda ovako pa kada dodas struje ono sljaka...inace GA imaj ocajne naponske sekcije uprkos reklami za XYZ filtraciju i svim hvalospevima. Iskreno Abit i Asus su tu neprikosnoveni. Ja bih odmah pazario Abit IP35 Pro ili Asus P5K Premium/Deluxe a ako bas hoces Abit iX38 QuadGT
- A N G E L -
:: :: @shkom :: Done, povadio, počupao, haos u sobi. Probao sa jednim sistemskim hardom i Chieftec-om 550W, ponovo trš :: :: @MACHIN :: Jao ima da menjam profesiju, još nije kasno. Sad sam sve vratio na default, ali podigao napon na CPU i ne upucava se više ?!?!?! Od početka ja imam taj problem, da CPU traži više napona nego što je prosek za normalan rad, što ponovo mislim da je ploča kriva. Ima da padne zamena. Videću još. Sad ću da ga sabijam sa Hot CPU tester-om :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti... :: ::
I ja sumnjam na naponsku sekciju. Taj Abit iX38 QuadGT je mother of motherboard...al 180e ... videćemo. Hvala na preporuci. Vraćam se izgleda na Abit-a posle legendarnog NF7-S. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Bez predrasuda, da li je neko ime ok ili ne, a naročito Murphy-ja radi, tri stvari učestvuju u napajanju procesora: napajanje računara, naponska jedinica mbd-a (mbd sama) i, stanje vodova i poluprovodničkih elemenata u samom procesoru. Česta je pojava, naročito kod OC-a, da nakon nekog vremena usled curenja struje, ili preterane struje kroz procesor, ovaj jednostavno traži još više struje da bi radio, ima sve veće curenje i, tako u krug (nije baš spržen, ali tu je) i onda više ne radi na nazivnim naponima. Isto zna da se desi naponskoj jedinici mbd-a, gde usled.... što starosti što nekvaliteta komponenti, ista ne isporučuje ono što treba (ili ono što u bios-u očitava)... o napajanjima tek, na ovom forumu sve je rečeno. Dakle, jedino totalna zamena sva tri ova elementa, sa nekim drugim (kao proba) uz pažljivo rasuđivanje i posmatranje, daće ti odgovor šta je to `produvalo`: cpu, mbd, atx ili više njih u kombinaciji. Tek onda se laćaj 180€. Iako sam najviše ploča imao iz Abit-a, upravo je Abit prva firma kod koje se otkrilo njesra sa kondenzatorima na ploči koji su stradavali zbog megahercaže i gigahercaže napona koje su opsluživali, tako da nikoga ne treba kovati u zvezde. Mi smo korisnici računara, plaćamo komponente, nismo mi tu navijači koji nešto bezrezervno obožavaju i pale se ko` hepo cubes. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Bilo bi lepo sumnjati u CPU, ali nemem razloga jer je pad napona skoro 0.3v, a za to treba kriviti naponsku sekciju na ploči. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Pisko je u pravu i njegova prica mi zvuci potpuno logicno. Ali evo i druge logike, napajanje je (sam ATX PS) je ekstra kvalitetan i daje ekstra filtrirane napone tako da su kondenzatori na ploci postedjeni strujnih stresova (napon njima nista ne skodi sve dok je ispod deklarisane vrednosti) pa im je i vek trajanja daleko duzi nego sa nekim krsom. Drugo napajanje procesora se obavlja preko velikog broja nozica (za plus recimo nekih 100 a za minus nekih 120-130 okvirno a koga interesuje u Intelovoj dokumentaciji moze saznati tacan podatak) i one su dimenzionisane tako da mogu izdrzati i osetno vecu struju od potrebne. Probleme sa vodovima napajanja na samoj ploci treba (ako je to u pitanju) pripisati samo konkretnom primerku ploce gde je prilikom litografije doslo do neke greske i vodovi su ispali sa nekom vrstom felera. E sad kako ustanoviti konkretno sta se desava, jedino zamenom pojedinih komponenti, dakle napajanje (uradjeno), procesor (sumnjam ali ako mozes probaj) i ploca (za zamenu je nezgodno a mozda i nepotrebno jer sumnjam da napojna sekcija daje manji napon nego sto prijavljuje), ako radi sa dignutim naponom ostavi tako pa ces videti ako jednom nesto rikne onda je bilo defekta, a ako radi tako onda je lazljiva ploca.
Još jedna stvar je tu bitna, od kada imam ploču, po svim forumima i diskusijama na kojima sam bio meni je trebao ubedljivo najveći napon za CPU za stabilan OC. Konstantno je bio prisutan veliki vdroop, a sada izgleda to nije samo statistika već utiče na normalan rad. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Otkud tolika razlika između Piska i MACHINA oko kvaliteta Abit ploča ? Ja bi to proverio. Kao da niste sa iste planete. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Znam na sta Pisko misli, imao je Abit u pocetku dosta modela koji su dolazili sa smung-smung elektrolitima a do 2000 ni sam PCB nije bio za pohvalu tj. bio je dalko ispod kvaliteta tadasnjeg neprikosnovenog Asus-a i Microstara. GA je bio u debeloj senci ova dva giganta. Abit je firma iz 96-97 dakle mnogo mladja os grandioznog Asusa. Iako je ABIT imao tako neke ocaj modele koje Pisko pominje sa razlogom imali su situacije kada izbace samo remek delo: Abit BE6-II rev2, IC7 Max, NF7, IP35 pro...tada je Chaintech imao 6BTM i AGM2, Microstar cuvenog BX Mastera kasnije i KT7 Turbo a Abit KT7A ali su i BE6-II i BX-master ma sta drugi tvrdili bio u senci retkog ali spektakularnog Asusa P3B-F. Tada su Epox i QDI izbacivali svoje SlotA/Slot1 modele reklamirane kao najveci vrh kvaliteta a koje sam se nagledao u svojim rukama na desetine koje su fantomski izdahnule uprkos nepotrebno pasivno hladjenjim FETovima i sarenim ko lizalice elektrolitima...Na nasem trzistu, ponavljam, ne postoji nista bolje od ASUSa ali naravno mora kostati >150e. Nikakav napucani i sljasteci DFI, Foxconn (mada su ova dva prva i OK), Gigabyte, MSI nema sta tu da traze iz objektivnih inzenjeriskih razloga...ali Abit moze da se meri sa njim iako je daleko manji a i vise ne pravi ni grafike kao nekada sto je radio (mada nisu bile neke)...ja Abit dozivljavam kao malu custom made radionicu koja cesto pravi odlicne ploce koje vrede. On nije rasplinuti gigant kao Asus koji sebi dozvoljava i ASRock skart a i u svojoj gami ima ploce od 50e koje samo budala moze kupiti a sigurno nije toliko siromasan da ne moze dodati jos 50e pa pazariti Asus od 100e.
Ma, malo me niste razumeli (u pojedinim delovima), prvo, Abit, nije moja izjava da Abit ne valja, naprotiv, tamo-vamo, ako se u trenutku kada budem došao do kupovine ploče Abit isprsi sa nekim dobrim modelom, eto me, Poenta je u tome da je uprkos tome što bi sPiskovao pare na Abit, nemam slepo poverenje, I, Machine je lepo rekao da je Abit firma sa prošlošću, e sad, što se on nakon pojedinih promašaja korigovao i izbacivao nakon nekih loših proizvoda i mnogo više dobrih, to je za pohvalu - ali ne i za obožavanje, dok je npr. MICROSTAR i ceo taj menadžment koji je upropastio firmino ime, za ismejavanje i podrugivanje kad god se stigne, ne zato što imaju promašaje, nego zato što u njima istrajavaju. A, sad, curenje struje, nisam mislio na puke provodnike - mada i oni mogu biti uzrok, pa čak i nožice na procesoru, više sam mislio na milione sitnih trandžara u samom procesoru ili integrisanim kolima na mbd ili napajanju, to je sve mikronsko i vrlo se lako desi feler (čuveni yield - deo kolača iz kojeg je izrezan pojedini procesor - to vam je u stvari za nas bitna karakteristika koliki procenat struje `curi` - a mi to vidimo kao max. overclock ili max. overvoltage prag, a same firme Intel i AMD i kao prag pravilnog izračunavanja procesora iznad kojeg `siva` struja dovodi do grešaka u radu procesora - BSOD-a i sličnog kada mi gledamo kao korisnici). Kad takav mikroprocesor sa gomilom poluprovodničkih elemenata dođe u stanje da ti elementi `propuštaju` više nego što bi trebalo (da, u stvari su škart ili su oštećeni `nestručnim rukovanjem korisnika`), da bi se nadoknadila glad za strujom, potreban je sve veći napon - u ovom slučaju veći od nazivnog za procesor. To je bilo kao varijanta, ako je poloča ispravna i daje stvarno potreban napon - onda je procesor taj koji traži više nego što bi trebalo, ali, to se može utvrditi jedino experimentalno - ako je čoveku to moguće. Nešto novo mi je palo na pamet, (pošto sam ponovo pročitao šta bakstutauzend napisa` na početku: od juče..... šta bre od juče!?? Obično se ovo sa procesorom i matičnom dešava u cikličnim krugovima koji su sve brži i brži kako problem narasta... mada,... ajd` pogledaj i da li se nešto ne pregreva, kad već sve proveravaš? Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Probaj jednu stvar koja ti nije dosad predlozena - a to je promeni graficku. Na starijim Gigabyte-ovim plocama je bio problem kompatibilnosti sa ASUS-ovim grafickim karticama. To ti pricam jer imam Gigabytovu plocu GA-8I945P-G i menjao sam grafiku na njoj sa Club 3D Nvidia GeForce 6600 sa 256 MB DDR2 memorije na Gigabyte Nvidia GeForce 8600 GTS sa 256 MB DDR3 memorije i pre kupovine graficke kartice gde god sam pitao rekli su mi da ne kupujem ASUS-ovu graficku jer se blago receno Gigabyte i ASUS u tom pogledu ne podnose.
@Pisko Sa temperaturama je sve u redu -+2-3 stepena jer je toplije ovih dana, ali je daleeeeko od kritičnih (max 58) _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Onda nemaš drugo rešenje nego probaj-vidi-zaključi, izmenom komponenti. Moraš naći žrtvu na čijem računaru ćeš da probaš proc, ili čiji ćeš proc da probaš, svejedno. Eventualno i napajanje ili ta grafička, ali, voltaža proca ne liči posebno na nekompatibilnost grafičke i matične, dok samo pucanje windoze - liči. Usput, da li je to čist reset usled nestanka napona, ili je to automatski BSOD? Ako je ovo drugo, daj isključi taj reset, da iz BSOD-a vidimo eventualno šta je jadac. Goooooood Luck..... isterivanje đavola iz PC-e, uvek je traumatičan doživljaj. Dobroje da su temperature okayo, bar usled curke struje neće eventualno da nešto zagori. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.