Core 2 Duo E 4500 kloknut na 3 GHZ -Nastavak od sinoc
STRANA 1 OD 2
gang1978
Core 2 Duo E 4500 kloknut na 3 GHZ -Nastavak od sinoc
21.05.2008. 11:22
T9946
status: user broj poruka: 1661
Evo podesavanja:
Puce net sinoc ,evo postavki:
Robust Graphics Booster [Auto] CPU Clock Ratio [10*] CPU Host Clock Control [Enabled] CPU Host Frequency(Mhz) [300] PCI Express Frequency(Mhz) [Auto] C.I.A [Disabled] Performance Enhance [Standard] System Memory Multiplier (SPD) [3.00] Memory Frequency(Mhz) 800 900 High Speed DRAM DLL Settings [Option 1]
*****System Voltage Optimized*****
System Voltage Control [Auto] *DDR OverVoltage Control Normal *PCI-E OverVoltage Control Normal *FSB OverVoltage Control Normal *(G)MCH OverVoltage Control Normal *CPU Voltage Control Normal *Normal CPU Vcore 1.32500V
I to je to nigde drugde u biosu nisam nista dirao sve je isto kao i kad sam ga uzeo . E sta sada ovde jos da uradim
Temp pri ovim setovanjima u full loadu neprelazi 58
Score u 3D Marku06 je 10734 a pre kloka je bio 9216 na rez.1280*1024
Ajde Sky Fire i ostali doktori za overklok sta sad i gde ?
Ljudi snasao sam se za grejanje za sledecu zimu
Cooler Master TX 2 hladi CPU ali zato greje sobu da izludis od vrucine
On bi morao da radi na 3.5 GHz i da peva. Moj savet ti je ako ti je RAM 800 MHz da ga fixiraš za početak na 800 i odrediš max frekvenciju za CPU. Zuni napon na 1.375 i rokaj magistralu do 350 u koracima po 15-20 i testiraj stabilnost. Javi rezultate. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
:: :: On bi morao da radi na 3.5 GHz i da peva. Moj savet ti je ako ti je RAM 800 MHz da ga fixiraš za početak na 800 i odrediš max frekvenciju za CPU. Zuni napon na 1.375 i rokaj magistralu do 350 u koracima po 15-20 i testiraj stabilnost. Javi rezultate :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti... :: :: baxx sta god u dole navedenom promenim nece da digne sistem
System Voltage Control [Auto] - - - - -? ovde jos ima [manual] *DDR OverVoltage Control Normal - - - - -?-sve opcije od 2do 5 stavke su u 0,1V,0,2..itd *PCI-E OverVoltage Control Normal - - - - ? *FSB OverVoltage Control Normal - - - - -? *(G)MCH OverVoltage Control Normal - - - -? *CPU Voltage Control Normal - - - - - jel ovde da povecam napon ? *Normal CPU Vcore 1.32500V - - -ovo je sivo i nemoze da se menja
Neće da se upali komp verovatno zato što si došao do granice OC-a bez dizanja napona. A da bi korigovao napon CPU-a System Voltage Control treba da ti je manual. Vrati na 3 GHz kao pre upucavanja i onda podigni napon na 1.375, resetuj, pa onda diži FSB dalje preko 300. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
:: :: Neće da se upali komp verovatno zato što si došao do granice OC-a bez dizanja napona. A da bi korigovao napon CPU-a System Voltage Control treba da ti je manual. Vrati na 3 GHz kao pre upucavanja i onda podigni napon na 1.375, resetuj, pa onda diži FSB dalje preko 300 :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti... :: :: On i jeste na 3GHZ ali kad stavim na manual onda nece da digne nego se resetuje
System Voltage Control [Auto] - - - - -Manual *DDR OverVoltage Control Normal - - - - -+0.200v do +0.300v ( 2.0v - 2.1v ) *PCI-E OverVoltage Control Normal - - - - Ok *FSB OverVoltage Control Normal - - - - -Ok ( za ispod 400FSB ti ne treba vise od default ) *(G)MCH OverVoltage Control Normal - - - -Ok ( za 4GB ili ti 4x1GB i preko 400FSB ti treba povecanje ) 1.25v je default. 1.4v do ne vise od 1.5v za nasvirani clock je sasvim ok, ako imas 4GB i FSB preko 400.. *CPU Voltage Control Normal - - - - - 1.350v-1.375v pa vidi koliko mozes sa clockom *Normal CPU Vcore 1.32500V - - -Ko sto rece
:: System Voltage Control [Auto] - - - - -Manual :: *DDR OverVoltage Control Normal - - - - -+0.200v do +0.300v ( 2.0v - 2.1v :: *PCI-E OverVoltage Control Normal - - - - O :: *FSB OverVoltage Control Normal - - - - -Ok ( za ispod 400FSB ti ne treba vise od default :: *(G)MCH OverVoltage Control Normal - - - -Ok ( za 4GB ili ti 4x1GB i preko 400FSB ti treba povecanje ) 1.25v je default. 1.4v do ne vise od 1.5v za nasvirani clock je sasvim ok, ako imas 4GB i FSB preko 400. :: *CPU Voltage Control Normal - - - - - 1.350v-1.375v pa vidi koliko mozes sa clockom :: *Normal CPU Vcore 1.32500V - - -Ko sto rec :: :: C1E Disable - - ov :: EIST Disable - - i ova opcija nepostoji kod men :: PCIe na 10
Ma nece ni da cuje kad stavim na manual . Vratim na Auto i dignem FSB na 320 i onda oce da butuje-kao da sam odredjuje koliki mu napon i gde treba
Kako bre..?? Imas CPUz ? koliko pise tamo da je trenutno napon ? Imas fon pa ako mozes slikaj kako izgleda bios gde podesavas ? Probao si sve kako napisah i nece ?
:: Kako bre..? :: Imas CPUz ? koliko pise tamo da je trenutno napon :: Imas fon pa ako mozes slikaj kako izgleda bios gde podesavas :: Probao si sve kako napisah i nece
Probao sam prvo sve i nece posle sam probao samo DDR Voltage na 2.0V i CPU na 1.350 i 1.370
1.376V samo sto ovaj CPU-Z tripuje stalno cas pokazuje jedno cas drugo isto vazi i za core speed
Trenutno radi na 3200Mhz i TEMP. 37 u idle modu Mogu da slikam bios sa Mobilnim ali kako da ga uploadujem i gde ?(posto se sa ovim nisam nikad susretao)
Kapiram, CPUz ti pokazuje Core Speed cas ( primera radi ) 2400MHz pa recimo 3200MHz to je zato sto je ukljucen EIST, to je fora da se stedi enegrija, on sam obara multiplier ( znas ono 10x i 11x itd itd..) i samim tim se spusti i frekvencija. Kad nista ne radis on sam obori cim krenes nesto aktivno da radis on vrati na full sve kapiras ?
Sad, ako CPUz cita voltazu 1.37v onda stavi ti u biosu 1.4v Posto svaka ploca ima vdroop/drop to ti je variranje napona, i recimo posto tvoja ploca ne kosta 300e i nije nesto extra ti sigurno imas variranje 0.2-0.3v znaci kad stavis 1.35v to je ustvari 1.32-1.33v ( sto je i ok za vecinu ploca ) i to je ono sto i CPUz cita, tj. tacan napon koliki je trenutno
Znaci stavi ti u biosu 1.4v i uradi isto sto sam i napisao gore 2-3 posta iznad EIST i C1E obavezno iskljuci ! to je pod advanced ili sta god nacices.
:: Kapiram :: CPUz ti pokazuje Core Speed cas ( primera radi ) 2400MHz pa recimo 3200MHz to je zato sto je ukljucen EIST, to je fora da se stedi enegrija, on sam obara multiplier ( znas ono 10x i 11x itd itd..) i samim tim se spusti i frekvencija :: Kad nista ne radis on sam obori cim krenes nesto aktivno da radis on vrati na full sve kapiras :: :: Sad, ako CPUz cita voltazu 1.37v onda stavi ti u biosu 1.4 :: Posto svaka ploca ima vdroop/drop to ti je variranje napona, i recimo posto tvoja ploca ne kosta 300e i nije nesto extra ti sigurno imas variranje 0.2-0.3v znaci kad stavis 1.35v to je ustvari 1.32-1.33v ( sto je i ok za vecinu ploca ) i to je ono sto i CPUz cita, tj. tacan napon koliki je trenutno :: :: Znaci stavi ti u biosu 1.4v i uradi isto sto sam i napisao gore 2-3 posta izna :: EIST i C1E obavezno iskljuci ! to je pod advanced ili sta god nacices :: :: :: Ajd sad cu da vidim
:: :: Evo ovak :: :: http://img141.imageshack.us/my.php?image=20080521142ww7vw3.jp :: :: I jos samo u drugom poglavlju, advanced ili kako god ti se zove, tu nadjes C1E i EIST gde pise i to stavis za oba Disable :: :: Save i exit, resetuje se komp, pali i to bi trebalo da je to onda
Probacu a reci mi kad ovo odradi da onda vratim na auto ili da ostavim manual
Uradis tako, onda upalis CPUz, tu vidis da li je sve ok ( konkretno kolika je voltaza, pa onda uporedi koliko je manja u odnosu na ono sto si stavio u biosu )
Onda, ako si zadovoljan clock-om, pustis Otrhos ili Prime95, i vidis da li je stabilan ( nesto preko 1h do 2h je ok )
Ako su ti temp ispod 60c onda ako hoces mozes da poguras procesor i malo vise 3.2GHz-3.4GHz ? Sve do 65c pod opterecenjem je sasvim ok, jos po ovom toplom vremenu.
E sad, ako sve radi ok, i stabilan je stavio su u biosu 1.4v, CPUz cita toliko i toliko tj. toliko stvarno dobija voltaze, onda vidis da malo spustis u biosu voltazu za po korak, tako dok ne dodjes do voltaze koja je najniza moguca a da je procesor stabilan na tom clocku tj. da ne padne Prime ili Orthos-a 1h.
:: Uradis tako, onda upalis CPUz, tu vidis da li je sve ok ( konkretno kolika je voltaza, pa onda uporedi koliko je manja u odnosu na ono sto si stavio u biosu :: :: Onda, ako si zadovoljan clock-om, pustis Otrhos ili Prime95, i vidis da li je stabilan ( nesto preko 1h do 2h je ok :: :: Ako su ti temp ispod 60c onda ako hoces mozes da poguras procesor i malo vise 3.2GHz-3.4GHz :: Sve do 65c pod opterecenjem je sasvim ok, jos po ovom toplom vremenu :: :: E sad, ako sve radi ok, i stabilan je stavio su u biosu 1.4v, CPUz cita toliko i toliko tj. toliko stvarno dobija voltaze, onda vidis da malo spustis u biosu voltazu za po korak, tako dok ne dodjes do voltaze koja je najniza moguca a da je procesor stabilan na tom clocku tj. da ne padne Prime ili Orthos-a 1h :: Cini mi se da sam uspeo stavio sam sve kako si rekao ,iskljucio sam onaj C1E i onaj drugi mada se kod mene nezove tako ali mislim da je to ! Sad cu da probam da uploadujem desktop sa Fast Stone-om pa vidi da li je dobro to sto pise tamo.
Eeee to je to Kao sto vidis, CPUz ti cita 1.360v a stavio si u biosu 1.4v - to ti je to variranje napona tj. vdrop Ovo ti je u idle ( tj. u stanju mirovanja ) Kad pustis Orthos ili tako nesto onda ce ti napon pasti jos malo oko 1.350v verovatno to ti je u load-u ( tj. pod opterecenjem )
Pusti ti lepo kad imas vremena Orthos ili Prime95 i pusti da ga vrti 1 do 2 sata ako padne, moras da dodas malo voltaze, probas recimo sa 1.415v ili 1.420v
Ako prodje, posle mozes da probas sa recimo 1.390v ili 1.385v kako god imas od ponudjenog, pa probas opet da vidis da li je i onda stabilan. Inace gledas da imas stabilnost na toj i toj frekvenciji sa sto manjim potrebnim naponom. I gledas napon iz CPU-z to ti je tacan napon.
CPU-Z pokazuje da ti je RAM na 5-6-6-17, mislim da za to nema potrebe, radiće i 5-5-5-15 ili eventualno 5-5-5-18. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
:: Eeee to je t :: Kao sto vidis, CPUz ti cita 1.360v a stavio si u biosu 1.4v - to ti je to variranje napona tj. vdrop :: Ovo ti je u idle ( tj. u stanju mirovanja :: Kad pustis Orthos ili tako nesto onda ce ti napon pasti jos malo oko 1.350v verovatno to ti je u load-u ( tj. pod opterecenjem :: :: Pusti ti lepo kad imas vremena Orthos ili Prime95 i pusti da ga vrti 1 do 2 sata ako padne, moras da dodas malo voltaze, probas recimo sa 1.415v ili 1.420 :: :: Ako prodje, posle mozes da probas sa recimo 1.390v ili 1.385v kako god imas od ponudjenog, pa probas opet da vidis da li je i onda stabilan :: Inace gledas da imas stabilnost na toj i toj frekvenciji sa sto manjim potrebnim naponom :: I gledas napon iz CPU-z to ti je tacan napon :: :: To ti je to ond :: :: Bar tu ima brdo da se bira -mislim CPU Voltage ima bar 20 -30 opcij
Pustio sam Orhos i napon je pao na....cekaj da vidim....na 1.344V-temp. u full loadu je trenutno 53 a u sobi mi je 28`C
:: :: CPU-Z pokazuje da ti je RAM na 5-6-6-17, mislim da za to nema potrebe, radiće i 5-5-5-15 ili eventualno 5-5-5-18 :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti... :: :: A kako do toga da dodjem , u svakom slucaju HVALA VAM VELIKO ZA SVAKI KOMENTAR
E sad ga samo pusti da ga vrti, temp je skroz ok, inace sad je jako toplo i ambijent od 28c je dosta tako ce racunaj da onoliko koliko se sad greje ce u hladnijim danima biti skoro i do 10c manje. Ako hoces mozes da ga komotno stavis i na vise ok 3GHz.
Kao sto i vidis ploca ti je sama stavila vise napona nego sto mu treba a to ploce uvek same i urade kad stavis na auto, zato je bolje da sam namestis.
I da, za RAM, u bios-u nadji odeljak za RAM pa tu stavi slobodno 5-5-5-15. Treba da ti budu prva 4 broja to, a ostale ostavi kako jesu ( auto ili sta god da je ) Ako se ne snadjes baci sliku pa ce ti neko vec i reci kako i gde sta tacno. Inace za sada ti je sve super.
:: Evo ti ovako nije isti bios i raspored ali su isti nazivi, tako da gledaj po imenu :: :: http://img229.imageshack.us/my.php?image=spa0520pc8.jp :: :: Samo umesto 4-4-4-6 ti stavis 5-5-5-15 kao na slici :: Ostalo ne diras, samo ostavis kako i jeste save i exit i to je to
Sada cu da probam to medjutim puce Orthos posle 15 minuta a temp nije presla 55`C na oba jezgra ::Da nije zbog napona mozda treba malo vise a
Onda usput dok namestas memoriju, dodaj mu malo voltaze, znaci za sl. korak ili dva, na oko 1.42v u biosu, posto je pukao posle 15min a ne 2min znaci ne bi trebalo da je daleko od dovoljne znaci oko 1.42v u biosu bi trebalo da je ok.
:: Onda usput dok namestas memoriju, dodaj mu malo voltaze, znaci za sl. korak ili dva, na oko 1.42v u biosu, posto je pukao posle 15min a ne 2min znaci ne bi trebalo da je daleko od dovoljne znaci oko 1.42v u biosu bi trebalo da je ok
OK , a sta je sa sajtom nesto su mi veliki fontovi ?
A da onaj link sto si mi dao -tamo nema slike samo udje na imageshack.us/i nista ?
Izvini sto te maltretiram ali nije uzalud nauci i ja nesto
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.