Pozdrav svima. Racunar je star nekoliko godina: Intel Celeron CPU 2.4GHz, 256 MB RAM, HIGHTEC EXCALIBUR RADEON 9200 VIVO, MB Asus p4p800 SE, HD 80 MB maxtor. Interesuje me koju ram memoriju je najbolje da uzmem? Ima li potrebe da menjam graficku? Da li se uopste isplati ulagati bilo sta ili je sve ovo pregazilo vreme? Unapred hvala na savetima.
zavisi zasta ti treba racunar...ako hoces samo da malo surfujes po netu, pogledas neki film i pustis malo muzike onda samo kupi 1GB rama i sve ce sljakati bez problema i zaglavljivanja...ali ako oces da se igras, onda kume, moraces debelo da dresis kesu...
Upravo za to mi i treba taj racunar, nikako za igranje, pored toga sto si naveo i za kuckanje tekstova... Nista zahtevno. E sad posto je ram jako mali a na ploci imam 4 slota, jel da uzmem 1Gb u `komadu` ili 2 puta po 512 i eventualno jos 256 pa da popunim sve slotove. Dal cu uopste da primetim poboljsanje ako uzmem vise og Gb jer mi je sve ostalo pregazilo vreme. Unapred hvala!
ako nadjes modul od 1GB uzmi to...ako ne onda 2x512...izacice te oko 40tak evra...tih 256 sto ti je ostalo, ako su na 400MHz neka ih i oni u kompu...memorije nikad dosta...
Znaci ne bi smetalo da je ram npr 1024 (1024 + stari 256)? I dal je bolje da uzmem 2 puta po 512 jer ploca ima Dual-channel ili ne dobijam nista na brzini. 20-30e mi ne znaci pa bi mozda uzeo i 2 GB al ne znam dal se isplati. Hvala svima na odgovorima!
ne bi smetalo ako ti je i ovaj stari modul na 400MHz...dual channel je previse naduvana stvar...dobitci u realnom radu su do 5%...nista previse bitno...2GB ti nece previse pomoci i bilo bi cisto bacanje para, uzmi taj gigabajt i uzivaj dok ti traje ta konfa...
Dodaj 256MB, tako da bude ukupno 512MB u dual channel. Tvoj CPU prosto ne moze da iskoristi vise od toga (max 768MB ima smisla, ali sa minimalnom razlikom). Gledaj da uzmes memoriju od istog proizvodjaca (i po mogucnosti sa istim latencama) radi dual channel-a.
Zameni grafiku i stavi 6600 GT ili 7300 GT ili 1600 Pro. Sve preko toga je bacanje para jer je CPU usko grlo.
Znaci da bude: Celeron 2.4 GHz, 2x256MB DDR400, 7300GT ili neka druga napisana (ako moze sa 256MB DDR3)
Kada to uradis, bices zadovoljan napretkom, a neces mnogo dati para. Poslusaj me.
Ja imam slicnu konfiguraciju na drugom kompjuteru. Isti procesor i Asus P4P800S-X, Asus Magic FX 5200 i 2x512 MB RAM. Radi sve bez problema: ripovanje DVD-a, konverzija video fajlova, obrada zvuka u Sound Forge-u. Grafike su nam ista generacija, kao i ploce, s tim sto je tvoja Full Asus a moja osakacena verzija.
Uzmi 2x256MB Transcend ili Geil i bices miran. Glupo ti ja da za tu konfiguraciju bacas pare na novu graficku, posto ne radis nista zahtevno. Ionako ces najkasnije za godinu dana verovatno kupovati nov kompjuter, a za te komponente koje imas dobices 2-3 kinte.
Pozz.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
7300 GT je oko 40 e i nije mi problem ako ce se primetiti neka razlika... Memorija me sad zeza, koju da uzmem, nasao sam Kingston dual channel kit 2 x 512 45e ili giga za 43e a i ova koju imam je takodje kingstom.
Ne bacaj vise para!!, kao sto ti rece BataCele. Kad uzmes vise memorije i novu graficku onda ces, kad primetis razliku, traziti nesto jos bolje, a to te vodi na nov kompjuter. Greota je za tu konfiguraciju davati mnogo para. Govorim ti iz licnog iskustva. Sa tim procesorom neces mnogo osetiti razliku izmedju 2x256MB i 2x512MB. Ja imam 1GB memorije samo zato sto mi je ostalo od upgradea glavnog kompjutera (prelazak na socket 775, E2160 procesor itd.).
Pozz.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Momci hvala vam puno! Ubedili ste me, kupicu graficku + 256, samo da rasklopim komp da vidim koji je ovaj moj modul tacno, znam da je kingston 400, ne znam dal treba jos nesto da znam. @BataCele poslao sam ti mail posto verovatno na forumu nije dozvoljeno pisati imena prodavnica. Pozz!
Muzika, filmovi, Internet, kucanje rade i sa 256MB, a i sa slabijim procesorom. Moj savet ti je da nikako ne uzimas graficku, jer za to sto si naveo da radis sa kompjuterom, nova graficka nema nikakve svrhe. Najisplatljivije ti je da kupis polovnu memoriju od 256MB, i da tako malo `ubrzas` masinu.
:: Upravo za to mi i treba taj racunar, nikako za igranje, pored toga sto si naveo i za kuckanje tekstova... Nista zahtevno
Covek je lepo pitao `da li se uopste isplati ulagati`.
Znaci, da zeli da unapredi racunar. Kada bi zeleo da mu bude sve isto, ne bi ni pitao.
Isplati se ulagati (s obzirom na njegove potrebe), ali ne vise od 50 jevreja.
Kada ubaci 7300GT i jos 256MB RAM-a mislim da ce biti prijatno iznenadjen napretkom. Mogu to da kazem sa velikom dozom ubedjenosti jer sam ja radio upgrade graficke sa 9000 Pro (potpuni ekvivalent sa 9200) na 5600, pa 9800 Pro, pa 7600 GS DDR2 (ekvivalent 7300 GT DDR3) i bas SVAKI put sam video osetnu razliku.
Prijatelju, on treba da napravi SKOK sa 9200 na 7300 GT (meni je za to trebalo 2-3 godine). Sta mislis kako ce to da mu izgleda ? Pa jos udupla kolicinu memorije. Ima da se udara nogama u zadnjicu od srece.
Kada zamenis/dodas komponente, reinstaliraj ceo sistem od nule.
Ako te to mrzi, a ti: - deinstaliraj karticu ATI 9200 (preko Device manager-a) - ugasi komp - odstrani karticu 9200 iz kompa - ukljuci komp - instaliraj Driver Cleaner Professional i pusti ga da obrise repove drajvera za ATI - ugasi komp - ubaci novu graficku - ukljuci komp i instaliraj drajvere - restart - instaliraj Advanced Windows Care Personal i pusti ga da ocisti registry bazu i optimizuje sistem - restart
Izvinjavam se ako sam smorio, ali za svaki slucaj...
:: Dodaj 256MB, tako da bude ukupno 512MB u dual channel. Tvoj CPU prosto ne moze da iskoristi vise od toga (max 768MB ima smisla, ali sa minimalnom razlikom). Gledaj da uzmes memoriju od istog proizvodjaca (i po mogucnosti sa istim latencama) radi dual channel-a :: :: Zameni grafiku i stavi 6600 GT ili 7300 GT ili 1600 Pro. Sve preko toga je bacanje para jer je CPU usko grlo :: :: Znaci da bude: Celeron 2.4 GHz, 2x256MB DDR400, 7300GT ili neka druga napisana (ako moze sa 256MB DDR3 :: :: Kada to uradis, bices zadovoljan napretkom, a neces mnogo dati para. Poslusaj me.
a koji ce mu gnjurac jaca grafa za to sto hoce?! blah.
e ovde stvarno ima cudnih ljudi, svi imaju neke svoje fiks ideje i ne odstupaju od njih ni za zivu glavu...a da sagledamo malo realno stvari... pod jedan...zasto da daje pare na graficku koja nista zivo od novijih igrica ne moze da pokrene, a ove stare i radojica moze da potera, znam, imao sam je i radila je...a sem toga covek nece da igra igrice... pod dva, 512 rama moze da bude dovoljno ali nije na odmet imati gigabajt jer nije neka prevelika para,a razlika je osetna...samo kad se otvori mozilla sa 5-6 tabova to je automatski zgutalo tih 512rama i ne daj boze da ima neki glomazniji antivirus i jos ponesto u sistem traju...giga memorije je prava mera... a sad malo objasnjenja sto se memorije, brzine, latencija i dual chanela tice... prvo, nije tolko bitno da memorije budu od istog proizvodjaca i sa istim latencijama...bitno je da su na istom broju megaherca i to je to...covek ne juri 3dmark skorove i nije mu bintno da li je tCAS 3 ili 8 ili je tRAS 18, on to nece primetiti u ni u filmu ni u muzici ni na internet strani...dual chanel je preduvana stvar, probajte ljudi i videcete...u sintetickim memorijskim testovima koji su optimizovani za tako nesto razlika je 5%, a sta mislite u realnim uslovima koliko je primetno...
I BataCele i Saske su u pravu, svako sa svoje tacke gledista. Ja sam vec u prvom postu napisao da na tu konfiguraciju ne bih dodavao nista sem memorije. U krajnjem slucaju, za tu konfiguraciju bolje je dati pare za 2x512MB ili 1x1GB memorije nego na manje memorije i graficku. Ponavljam, imam vrlo slicnu konfiguraciju, ali 1GB memorije i gura mi svasta kad korisrim taj kompjuter, jer zena radi na glavnom.
Pozz.
Stavio sam uz taj CPU prvo 128, pa dodao 128, pa jos 256, pa jos 256, pa jos 256MB RAM-a. Razliku sam uocio ozbiljnu izmedju 128, 256 i 512, potom veoma malu sa 768 i nikakvu sa 1GB RAM-a.
Govorim kada sam opterecivao komp video igrama sa Avast + Zone Alarm ili full Norton-om u pozadini. Drugi vid opterecenja mi je bio da ide download preko modema, aktivan antivirus + firewall, pakujem/kopiram fajlove u pozadini, rezem CD/DVD i gledam film sa harda.
Ama ljudi, imam taj CPU na poslu.
Ako ZAISTA nece da radi nista sem surfa, filmova, muzike i kuckanja, onda mu ZAISTA ne treba druga graficka. Ne salim se.
Hvala svima na dobronamernim savetima, svako je u pravu sa svoje tacke gledista. Medjutim, da nisam primoran da nesto menjam ja ne bi ni menjao, 256 je definitivno malo, cak mi i na netu kad otvorim vise tabova,kao sto neko rece, osetno uspori komp, da ne pominjem kad bi ukljucio sken na Kasperskom da je tek onda katastrofa. I office 2007 mi lose radi, to je najveci razlog zasto bi uopste nesto menjao. Ponavljam, nije za igranje. !
:: - ugasi kom - odstrani karticu 9200 iz kompa :: - ukljuci kom :: - instaliraj Driver Cleaner Professional i pusti ga da obrise repove drajvera za ATI :: - ugasi kom :: - ubaci novu grafick
Izvini Bata Cele, ali lepo se nasmejah. Kako će da vidi šta treba da instalira?? Znam da si to napisao na brzaka, samo mi je bilo smešno...Izvini.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.