Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Prime95 25.6.1.0 unishtava CPU
STRANA 1 OD 1
Equinoxe Prime95 25.6.1.0 unishtava CPU 08.03.2008. 09:53 T8618

status: user
broj poruka: 12057

Kao što napisah gore, small FFTs test mi sagoreva Q6600 (G0). Čim se pređe 3.25 GHz temperatura na bilo kojoj stabilnoj voltaži dođe polako ili sigurno do i preko 70 stepni.
Apsolutno ne mogu da verujem.
Kakva su vaša iskustva sa Prime95 ?
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
A šta nije vam jasno, e biće vam jasno, biće vam jasno, j......
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Pisko konfuzno 08.03.2008. 10:15 #47058

broj poruka: 6654
Izuzbuđavan si bax, misliš li pod tim da se napali na toliko pa tu ostane, ili temperatura i dalje raste? Pa ti prekineš kad vidiš da je gusto?
To što opisuješ, odavno je poznato u svetu overclocka, a izazvano je velikim naponom, visokom frekvencijom koja uz prethodno dovodi do curenja elektrona i, zagrevanja, koje je opet, stvar koja pogoršava provodnost i dalje zabrinjava. Sve ovo povezano sa nedovoljnim hlađenjem. Dakle, jedino što možeš je da: 1. priznaš da taj procesor NE MOŽE da radi na toj frekvenciji i naponu, stabilno ili prihvatljivo, 2. da priznaš da je to zato što ne možeš da ga `oladiš u tim uslovima 3. da investiraš u bolje hlađenje i provetravanje i, 4. ignorišeš sve ovo, jer u 98% slučajeva (osim renderinga i kompresije-rekompresije leti) nećeš realno naletati na ovaj zid (često).
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Equinoxe ... 08.03.2008. 10:38 #47063

Stavio sam warning temperaturu u BIOS-u na 70 da mi ploča da do znanja da se lečim. Kad pređe 70 ništa me ne zanima i prekidam test. Ko zna dokle bi se pentrala temperatura da ne prekinem test. Verovatno do.....DRM..!
Na svim frekvencijama (do 3.6 GHz) komp radi stabilno ko stena. Vrteo sam BurnInTest 5.3 Pro koji Machine predlaže jedno 2 sata i temp nije prešla 65 što je dobar rezultet s obzirom na to da je CPU podignut sa 2.4 na 3.6 GHz. I rendering i kompresija posle višečasovnog drndanja ne prelaze ove temperature. (65).

Mene samo interesuje postoji li bilo kakv program ili igra ili bilo šta što će da CPU optereti koliko ga sabije Prime ili Orthos ?

MACHINE off-topic 08.03.2008. 11:41 #47066

broj poruka: 5710
ako zelis da nesto posteno isproveravas onda koristis: Hot CPU Tester Pro, GoldMemory, Passmark BurnInTest Pro, Ultra-X QuickTech Pro, 3Dmark. Ostale platforme za dijagnostiku su bar jednu klasu iza ovih. StressPrime 2004 Orthos je nedovoljno obuhvatan za testiranje ploce i procesora.Naravno, od esencijalne vaznosti je da svaka platforma bude max. parametrziovana u smislu podesavanj opcija na optimalne vrednosti i ukljucivanje svih test modula da rade konkuretno a ne sekvencijalno...

- R a v e n L o r d -

OCz re 08.03.2008. 14:31 #47081

broj poruka: 2900
Pa sa box kulerom na 3.6GHz i recimo 1.4v temp ce ici u Prime-u ~85c ako ne i vise.
Ne mozes sa box kulerom da ga hladis na vecim voltazama, ne unistava ga prime, on ga stresuje na max i ustvari ti i daje pravu max load temperaturu.

Pisko Briga 08.03.2008. 15:13 #47086

broj poruka: 6654
Da bi se Q upucao na 100% i pregrejao, potreban je i porgram koji ih sve zajedno udavi, svaku jezgru i to ne na pravih 100% već sekvencijalno na 100%, sa milisekundsim prekidima kako jedna upucana jezgra ne bi u stanju zakucavanja, ostavila `bez materijala` ostale jezgre. Dakle, potreban je `optimizovan` ili, zlonameran program da to uradi baš tako. Tu dolazimo do teorije verovatnoće, hoće-neće... po meni, ako rendering šljakenzi bez overheat-a, a također i igre i šta ti ja znam, onda - don`t worry, samo lepo izbrišeš taj test za primate i.... osloniš se na skičanje alarma iz bios-a, kad dođe do overheat-a, recimo, negde u kasnom aprilu, maju kad skoče temperature a ti se nafasuješ prašine i ostale smolasto-sintetičke nakupine sa kuler-a. Do tada, razmisli o nešto boljoj promaji ili, `oladi malo, olabavi, dobitak nije vredan gubitka.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Equinoxe Re: 08.03.2008. 15:15 #47087

Ma nisam blesav da izuvam CPU na 50% većem kloku sa BOX kulerom. Trenutno se hladi sa Gigabyte G-Power Pro kulerom, ali bojim se da će mu trebati nešto još bolje. Ovaj Q6600 ima ogroman OC potencijal, ali neću da ga maltretiram. Dobiće bolji cooler.

OCz re 08.03.2008. 15:30 #47090

broj poruka: 2900
Pa onda mu izgleda treba nesto bolje,
Vidi nesto tipa Gemini ili neki od Zalmana, TT Big Typhoon mozda on je isto jako dobar.
Mada svi oni investicija 40-50e ali dobro ipak dobijes lep boost na 3.6GHz.
Pazi samo da mu ne dajes mnogo volti znaci do 1.4v za to bi trebalo da mu je dovoljno tako da ga to ne pregrejava.
Vaskev re 08.03.2008. 16:57 #47112

broj poruka: 1673
Čim se pređe 3.25 GHz temperatura na bilo kojoj stabilnoj voltaži dođe polako ili sigurno do i preko 70 stepni.

Nece daleko, sam ce oboriti takt kada predje zadatu temperaturu u cilju zastite od riknjavanja. Cak i kada bi mu skinuo kuler ne bi uspeo da ga ubijes - tako kaze tata Intel. Za ostale procesore iz te generacije mislim da je to 75 stepeni, ako te bas tacno zanima idi na Intel pa potrazi tehnicku dokumentaciju u kojoj ces naci i te podatke.

Ognjeni ... 08.03.2008. 19:35 #47129

broj poruka: 4526
Nemoj da ulazes jos 50e na kuler to je sasvim nepotrebno radi jos 200-300 mhz.....ne mora BAS SVAKI 6600 da radi na 5.0 ghz.....sa 2.4 ghz na 3.3...skoro 1 ghz kloka nije malo i ne preteruj bas, budi zadovoljan sa tim, odlican je to klok.

Ajd uzdravlje :)

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs