Kod ove ploče množilac je zaključan na 8, znači proc mi po defaultu radi na 8x200=1600. Napon mu je 1.325V. Čitam da ovaj proc može bez problema da se nasvira na preko 3GHz, a ja sam uspeo da postignem 8*210=1680 sve preko toga što pokušam, mašina se resetuje i dobijam poruku system has reset due to overclock!!! go to bios and set CPU frequency bla bla bla da li je ploča krš ili šta, ne verujem da ne može baš ništa da se uradi sa ovom kombinacijom ako može neko da pomogne
ploca sigurno moze daleko vise jer je deklarisana na fsb1333...tako da do 333MHz mora da ide...mozda ti je memorija krs pa je stigla do kraja i ne moze dalje...promeni u biosu memori to fsb ratio...ne znam uopste kako ti je bios organizovan...
pogledaj koliki je napon memorije...ta Gail Ultra ima defult napon 2.1V neke ploce ne mogu da izguraju toliki napon tako da je memorija mozda spustena na 1.8v pa je na granici... inace tvoja memorija ima latencije 4-4-4-12 Commdand Rate 1T, nego treba sam da ih podesis...fabricki je ostavljena da se butuje na 5-5-5-15 upravo iz gore navedenih razloga...
ok prijatelju, već i ovaj tvoj predlog mi je ulio neku nadu, napon memorije je bio na 1.8V, digao sam na 2.1 a tu su i opcije za više... uglavnom, probao sam da stavim FSB na 250, nije uspelo ali sad nisam dobio restart na default, nego boot ekran, i zakucao se kod detekcije IDE drajva.
E sad, mislim da bi neko trebao da mi kaže kako da podesim Cpu Clock ratio, tj ono pravilo odnosa brizina FSB, CPU i memorija, ne razumem se ali mislim da je 1 : 1: 1.5 ali ne znam, kako se dobija... dakle ako bih hteo da mi cpu radi na 8*366 = 2928MHz kako bi trebalo da podesim ostale brzine i napone, i ako treba, latencije?
mlogo ti je to kume za pocetak..probaj prvo ovo... stavi fsb na 333, multiplaje nek ostane na 8...( i BTW multiplajer je zakljucan na procesoru a ne na ploci) stavi da je fsb prema memoriji 1:1.2 ili 1:1.25...ne znam sta imas na ploci...ali to ce ti dati memori clock od oko 800-830MHz tako da napon na memoriji neces morati da diras...procesor probaj prvo bez podizanja napona, pa ako nece onda podigni napon na 1.35V, pa ako opet nece 1.375V, pa ako opet nece na 1.4...nemoj preko toga ako imas onaj stock kuler...
... jer su budalastina ,svaki procesor se doteruje posebno...Dok ti se ne javi veliki mag zvani Vmarc stavi napon cpu na 1,35V,podigni napon fsb-a za 0,1V i Mch-a za 0,1V fiksiraj pci na 100 ,a memory divider ili multiplier na auto ,za pocetak ...i kreni od fsb 300...iskljuci c1e ,spread spectrum ,ukljuci thermalthrottle ili monitoring ukluci warning (obicno kod kontrole ventilatora) na 70 stepeni ,pa vidi rebalo bi da ti je dovoljno ...Ako imas stock cooler nemoj preko 2,7Mhz-a ,mada ovo spada u individualne odlike procesora (nemoj da ti temperatura prelazi 65stepeni pod opterecenjem)...Ako imas neki program za oc na disku koji si dobio uz plocu savetujem ti da ga isprobas ...U biosu samo podigni napon procesora na 1,4 V i vidi dokle moze da tera...`Ajd u zdravlje!
OK zasad sam uspeo na 266 da ga podignem,memoriju sam morao da smanjim na 667. sve bez dizanja napona, dalje neće.
Javiću dalje šta sam uradio. Trenutno je stock kuler na njemu ali imam u ladici jedan coolermaster koji nisam uspeo da namontiram iako piše da je socket 775, ne leže štipaljke. probaću ponovo.
evo uspeo sam da izvučem 300, uz podizanje većine napona, kao što je dragojlo napisao. fsb 300, MCH +0.1V FSB 300, +0.1V CPU na 1.375V RAM na 2.20V dalje ne mogu jer izgleda da ploča ima problem sa naponima, undervoltage. kad probam još da ih podignem svi naponi se vrate na default. pc health monitor u biosu pokazuje da su naponi čak i manji nego što su uopšte podešeni. npr sad bi trebalo da je na 1.375V a cpu-z kaže 1.360V... mislim da ne može da isporuči više od ovoga, što nije ni čudo s obzirom na cenu. uglavnom, povećanje od 50%, moram biti zadovoljan, hvala na pomoći
... jos toga ,ali sada udji malo u fazone sa plocom i bios-om ...Malo stegni ovde tamo popusti igraj se bre pa ces sam videti ,ali trebalo bi da moze do 2800-3000,vise neznam ,to zna veliki mag...`Ajd u zdravlje!
uopste nemoj da se oslanjas na ta ocitavanja napona iz windowsa...sve to sto pokazuju razni programi, pasolutno sve do poslednjeg je pogresno jer su senzori za ocitavanje napona dosta neprecizni...pogotovu nemoj da se oslanjas na cpu-z...on je dobar za dobijanje informacija o procu, maticnoj, memoriji i to je to...
Pro promeni taj GEIL za na primer neki KINGSTON, jer Biostar ima problem da toj memoriji isporuci dovoljno napajanja, jer ploca undervoltuje sve komponente. Ručno podesi latencije memorije.
Najbolje rezultate na toj ploci dobio sam korišćenjem APACER AM1 memorije, verovatno zato što joj je potrebno manje napajanja. Maksimalni FSB koji sam isterao sa ovom plocom, bez dizanja napona, je 300MHz, dok isti procesor i memorija na GA-P35DS3L sa svim naponima na defaultu bez problema radi na fsb350.
Moze i vise! Ja je imam u kombinaciji se e2160. Ako bas HOCES da eksperimentises sa REBELS HEAVEN foruma skini bios za TP35D2-A7!
Ta ploca za razliku od tvoje ima raid, ALC888 (7.1) i u biosu opciju OVERCLOCK NAVIGATOR. Osim boje stampe i nedostatka LPT i COM porta indenticna je!
Kad ufleshujes bios i podigne se Windows naci ce novi AUDIO hardware, jednom ce se resetovati i to je to.
Moze i da se moduje postojeci BIOS sa CBROM i HEX editorom (edituje se _EN_CODE.BIN). To sam uradio da bih otkljucao LATENCIJE i DDR2@1333, video si da nemas ponudjeno CL4 i vece brzine DDR2. Ali to ti ne preporucujem ako ne znas sta radis.
SVAKA ploca sa P35 chipsetom ima velike mogucnosti!
P.S. Ako hoces pusti mi na PM svoj mail pa cu ti poslati modovani bios koji ja koristim.
Broj postavljenih tema: 60381. Broj poslatih odgovora: 647275. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.