Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
`Tier A` napajanja koja su dostupna u Srbiji
STRANA 1 OD 1
luja-88 `Tier A` napajanja koja su dostupna u Srbiji 30.12.2024. 02:07 T69340

status: user
broj poruka: 1656
Tokom prethodnih mesec dana, za svoje lične i trenutne potrebe (sklapanje nekoliko različitih mašina prijateljima i rodbini), počeo sam da pravim spisak kvalitetnih napajanja koja se mogu kupiti u domaćim prodavnicama za cenu do nekih 20.000 RSD.

To trenutno izgleda ovako:
https://prnt.sc/glEsICqAw1AC

Ovo je spisak testiranih napajanja, kojim sam se ja vodio:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1eL0893Ramlwk6E3s3uSvH1_juom7SMG5SCNzP2Uov8w/edit?gid=1529225916#gid=1529225916
(Ako neko zna za bolju, sa novijim ili/i kvalitetnijim podacima, pretvoriću se se u uvo.)

Javite ako ima onih koji bi se eventualno pozabavili ažuriranjem podataka i dodavanjem `novih` modela napajanja na koja naiđemo, a da su u skladu sa `PSU tier list` tabelom, ukoliko bih ovo zakačio na neki klaud i sa nekolicinom podelio za direktno uređivanje.

Odmah da napomenem - zadatak nije nimalo lak, niti su podaci jednostavni za čitanje.
Problematika je u tome što pojedini modeli napajanja izlaze više revizija, pa su neka adekvatno testirana i rangirana za prve revizije, dok se proizvođač za narednu odlučio da krati troškove i onda postoji razlika u kvalitetu...
Zbog toga moraju da se tumače tačne oznake modela koji su testirani, kao i brojevi delova (P/N).

Stvar je i u tome što naši prodavci vole da prave namerne ili nenamerne greške u oznakama modela, pa je npr. neki `Thermaltake GF A3` (tier B) označen kao `GF1` (tier A), dok je jedan označen kao `GF1` (tier A), a u stvari je GF3 (tier A+).

Dodatnu problematiku stvaraju informacije koje su prikazane na `ITSvet-u`, recimo, a koje neretko odudaraju od onoga što se nalazi na sajtu prodavca (opet, najčešće zbog neadekvatnog popunjavanja podataka od strane prodavca, u nazivu proizvoda, a koji se ne poklapa sa dodatnim detaljima, koji opet manje ili više jasno govore o potpuno drugom modelu).
Ljudske greške se dešavaju (i biće ih sve više, uzimajući u obzir razvoj našeg tržišta rada, a srazmerni pad kvaliteta usluga u mnogo sfera poslovanja), dok i pri automatskom mapiranju podataka iz jednog sistema u drugi svašta može da se dogodi.

Da dočaram odličnim primerom...
Jedno isto napajanje, `ITSvet-u` (`GF1` - da zanemarimo slovnu grešku u reči `Toughpower`):
https://itsvet.com/napajanje_thermaltake_toughfpower_gf1_premium_edition_1000w_ps_tpd_1000fnfage_4-pdaa1-57.i?id=2297
u A-Maze-u (samo `GF`):
https://www.a-maze.co.rs/product/thermaltake-toughpower-gf-1000w-gold-premium-edition-ps-tpd-1000fnfage-4/
i u Atom-u (`GF1`):
https://atom.rs/?sid=38529 (moram priznati, Atom jeste najbliži, ali samo zbog dodatog linka ka tačnom modelu, ne i zbog preostalih podataka sa svog sajta).
Na sva tri mesta pogrešna informacija(!), ali svuda jeste naveden P/N: `PS-TPD-1000FNFAGE-4`, što se odnosi na `Toughpower GF3` model, i što nije baš najlakše zaključiti jer na oficijalnom sajtu proizvođača stoji `x` umesto slova `E`: `PS-TPD-1000FNFAGx-4`.

E sad, u ovom primeru to nije slučaj, ali kod `TT` napajanja su u `PSU tier list...` tabeli obično koristili brojeve modela napajanja, umesto P/N, što bi za isto napajanje predstavljalo oznaku `TPD-1000AH3FCG`, a koja može da se pronađe samo u proširenim specifikacijama na sajtu proizvođača.
Uz to, ni članovi `Cultists Network` zajednice nekad ne olakšavaju posao jer za određenu grupu napajanja mogu koristiti samo masku ili šablon označavanja modela, ali ne i ceo model napajanja - npr. `TPD-[W]AH3FCG`, umesto `TPD-1000AH3FCG`, gde `[W]` predstavlja snagu napajanja, a slično se može videti za `[C]` (zemlju/region).

Mnogo je sličnih grešaka (mislim na sajtove prodavaca u Srbiji), zbog čega sam i naveo konkretan primer, a koji je vezan za TT.
Da ne ispadne kako neosnovano ocrnjujem jednog proizvođača, jako je pozitivno što gore navedeni model jeste najjeftinije napajanje od 1kW na koje sam ja naišao, a sa dugom garancijom i da je potvrđeno kvalitetno (bar prema ljudima koji o napajanjima verovatno znaju više od mene).
Nisam navodio nijedno drugo napajanje zato što se za većinu ispostavilo da ne spadaju u segment `tier A` napajanja, pa sam ih prosto obrisao iz svog spiska, ali dosta ih je, i odnose se na sve proizvođače.

Cene i dostupnost možemo samo da sanjamo dok neko ne uhvati telefon i počne da poziva prodavce kako bi ih pitao za svako pojedinačno napajanje - ja sam se vodio isključivo onim što piše na sajtovima (*ili je tokom prethodnih mesec dana pisalo).

Svojom tabelom sam se pozabavio upravo zbog gore pomenutih razloga - za sada jednokratno, pa ćemo videti već kako će se stvari odvijati. Nisam neko ko se često bavi sklapanjem računara, niti imam vremena da pravovremeno ispratim čak ni teme u kojima sam se lično aktivirao, tako da od mene ne očekujte mnogo. Svakako, deljenje ovih informacija, do kojih sam došao na teži način, ne bi trebalo da predstavlja loš korak...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
strikan33 ... 30.12.2024. 05:37 #682971

broj poruka: 312
Odlican post luja-88!!!

operator re 30.12.2024. 16:16 #682974

broj poruka: 4266
Druže moj, krenuo si da radiš Sizifov posao, a niko nije ispravio krivu Drinu, niti će.
Bio sam i ja zaluđenik za testiranja i pokušavao ljudima objasniti šta su problemi, ali to nikoga ne zanima, osim par nas kojima je kvalitet bitan. Npr. 3 prodavca navode da imaju istu konfiguraciju, a u stvari sve tri su različite sa različitim napajanjoima, memorijom i revizijom ploče(čuvene razlike revizija ploča kod lopova Gigashit-a i Asus-a), ali to nije bitno(ubogo napajanje Zeus od 600w porede sa LC Porew pravim od 600w( ima i onih lažnjaka koji ne mogu da isporuče dovoljno struje pa izgore grafičke kartice a piše revizija 2.1, čisto radi primjera sam spomenuo,a nema veze s pameću).
U svakom slučaju, drago mi je da se neko potrudio da to objasni na način kako su se posvetili mobilnim telefonima za 2024 godinu
Pozitivna osobina da ljudi stalno preispituju svoja znanja i da u skladu sa tim funkcionišu je osobina velikih ljudi. Mali se i onako zadovolje osrednjošću.

Gare87 ok 30.12.2024. 18:28 #682975

broj poruka: 4710
Brljaju namerno, verovatno uzimaju napajanja koja su slabija, a prodaju ih kao jaca, i razlika ide u dzep. A mozda postoji i druga strana a to je da nemaju pojma sta prodaju.

Inace to sto si se ti potrudio da uporedis i napravis listu, to vec odradio Linus, ima na njegovom sajtu, i isto je tako rasporedjivao po `tierima`. Ali nazalost kad sam ja gledao neka od tih napajanja da li ima da se kupi, skoro pa ni jedno nisam nasao da ima da se kupi sa nasom garancijom.

Ryzen7 5700x 4,6Ghz
Asus Tuf Gaming B450 Plus II
G. Skill Aegis 32gb 3000mhz
WD20PURZ 2TB
WD1003FZEX 1TB
Biostar SSD 480gb
Kingston 1tb m2
PowerColor rx 6800 16gb
FSP Hydro 700w
Windows 10 Pro 64-bit

Pisko Daklem... 31.12.2024. 00:26 #682976

broj poruka: 6650
... dotični, nekom magijom, uvek upišu premijum kad prodaju shit. Dobro oni znaju, dobro....

Budale računaju na sreću.

luja-88 Re: ok 31.12.2024. 03:02 #682977

:: Brljaju namerno, verovatno uzimaju napajanja koja su slabija, a prodaju ih kao jaca, i razlika ide u dzep. A mozda postoji i druga strana a to je da nemaju pojma sta prodaju.

Ma da, i tu su mnoge stvari jasne. Nekad je prosto ljudska glupost u pitanju, ali češće ume da bude sa predumišljajem. Ako bismo se bavili detaljima baš svega što se odvija u pozadini, pa... verovatno bismo mi bili na strani onih potpuno ludih.

:: Inace to sto si se ti potrudio da uporedis i napravis listu, to vec odradio Linus, ima na njegovom sajtu, i isto je tako rasporedjivao po `tierima`. Ali nazalost kad sam ja gledao neka od tih napajanja da li ima da se kupi, skoro pa ni jedno nisam nasao da ima da se kupi sa nasom garancijom.

To i jeste cela poenta. Radili su mnogi, ali ne u Srbiji. Ne kažem da sam izmislio toplu vodu... odlučio sam da napravim svoju tabelu baš da bih zabeležio samo ono što bi trebalo da ima da se kupi u našim prodavnicama (Linus se sigurno nije bavio srpskim tržištem ). Fokus je bio isključivo na tome, jer sam u navedenom periodu i kupio nekoliko komada od navedenih (2 FSP-a, Fractal i be quiet!).

Ako ništa drugo, delimično sam objasnio princip po kom se čitaju određeni podaci u `PSU tier list...` tabeli, kao i na šta da se obrati pažnja pri kupovini u RS, pa će nekom bar to možda pomoći da samostalno pronađe informacije koje su mu od značaja.

Inače, spisak na `LTT` sajtu je uvek bio baziran na starijoj verziji sadašnje `Cultists Network PSU tier list` - dakle, pogonjen zajednicom, a svojevremeno samo hostovan na `LTT` i `Tom`s Hardware` forumima (zbog čega mi je i drago, jer da je Linusova ekipa stajala iza testiranja, ne znam da li bih se uopšte oslanjao na ista).
Ovde ima neki info o tome:
https://www.reddit.com/r/LinusTechTips/comments/vf0z6j/is_this_psu_tier_list_legit/
Kako god okreneš, i trenutna tabela je poslednji put ažurirana pre godinu dana, koliko vidim, pa ne znam koliko će još biti živa. `Dobra` strana priče je što se kod nas takva vrsta delova godinama zadržava na lagerima, pa ćemo i kroz još 3-5 godina moći da kupimo napajanja iz iste tabele, čak i ako je ne ažuriraju.
imarkovic Re: Daklem... 31.12.2024. 10:43 #682978

broj poruka: 19012
Мени су покушали у рекламацији да уместо Сисоник премиум напајања увале ФСП који је у нижој класи.

“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.

:: ... dotični, nekom magijom, uvek upišu premijum kad prodaju shit. Dobro oni znaju, dobro...
::
:: Budale računaju na sreću.
luja-88 Re: Re: Daklem... 31.12.2024. 11:39 #682979

To nije samo sa napajanjima... Meni se dešavalo i da pokušavaju da uvale `Gainward` grafičku umesto `Asus-a`, `ASRock` ploču umesto `Gigabyte-a`, `mATX` ploče umesto `ATX` (to im je kao dobar dan, ako procene da osoba s druge strane ima bar neki pojam o računarskim komponentama, pa izvuku prividno isti model, ali u `mATX` varijanti). Gomilu puta pokušavali da mi zavale memorijske module različitih karakteristika, čak i ako jeste isti proizvođač (ali bilo je i različitih). Kompletni distributivno-servisni lanci su katastrofa, ne samo prodaja, ali tu smo, gde smo... uvek onaj s druge strane smatra kako bolje od nas samih zna šta je nama potrebno (čak i kada im nisu isključivo finansije u prvom planu, što je retkost), a to ne možemo promeniti na lak način, ako uopšte, nažalost...

:: Мени су покушали у рекламацији да уместо Сисоник премиум напајања увале ФСП који је у нижој класи
:: “La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: ... dotični, nekom magijom, uvek upišu premijum kad prodaju shit. Dobro oni znaju, dobro...
:: ::
:: :: Budale računaju na sreću.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647179.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs