Ploča je biostan 780G SE. Manifestacija problema je sledeća. Komp je ostao upaljen sinoć, radio je normalno. Ujutro kad sam se probudio pomjeri miša, kliknem na tastaturu ne budi se ekran. U tom momentu imam svjetlo na tasaturi koja je prikačena na usb i mišu koji je na ps2 konektoru Kako nisam uspio probuditi računar, ja odradim resarti jedina novina je da mi više tasatura ne svjetli,miš svjetli on je na ps2
Ne svjetli ni usb wifi adapter a kada npr. ubodem usb memoriju ona zablinka samo na startu i dalje ne blinka.
Da napamenem i to da sam na ovoj ploči svojevremeno imao već problem sa usb-om koji su rješili u atomu jer je ploča bila garantnom roku. Od tada računar radi mislim već 3 godine. I ranije se dešavalo da nakon što ostane cijelu noć upaljen, neće da oživi , što sam rješavao restartom i uvjek bi sve bilo ok Danas ni restart ne pomaže.
Kao što rekoh zbog problema sa usb-om na ploči da se ne bi to ponovilo ja sam stavio usb bracket dodadat i situacija sa tastaturom, usb wifi adapterom i memorijom je ista. NIšta ne svjetli na njima kad se komp upali.
E sad ono što me buni je što se ni monitor ne pali. Umjesto zelene gori narandžasta lampica i kad ja njega ugasim upalim samo kaže no signal.
Lampica na kompu radi normalno, ventilator na napajanju i kuleru radi normalno.
Šta bi moglo da bude. A da sve bude po marfiju, preko vikenda sam radio nešto za posao i sad ne mogu da pristupim tome, moraću raditi ponovo, ako nije HDD u pitanju.
Za početak ću kupiti usb kućište za hdd da mogu da natavim posao.
A sad šta da radim sa kompom, kako da isprovjeravam. Imam identično napajanje u drugom kompu koji radi. LC power 420. Napajanje inače radi, ventilator u napajanju svijetli. Taj ventilator u napajanju sam ja promjenio i radio je sa njim skoro godinu dana.
Žao mi je što sam nema 7 dana kupio drugu pločicu ram memorije od 2gb i računar je prodisao i sad ovo. Izdahnuo.
Restarotvao sam ga, tj. izgasio iz struje i isto.
Ono što me buni je što ne radi ni monotir i što je isto i kada sve prikačim na usb bracket koji sam kupio kada sam imao probleme te 2011. godine.
Prosto nevjerovatno da je otišao i vga izlaz i usb kontroler i pci konektor na ploči na koji je prikačen usb bracket.
A prije par dana se raspitujem za neki online storage i rekoh neću ništa da instaliram što će mi samo skladištit, skladištit ću sam, i završim ja ovo sinoć za posao i ne podignem ga u oblak.Baš bez veze.
Hvala na dosadašnjoj pomoći.
EDIT. Ono što buni je što je tastatura kad sam jutros ustao imala napon tj. lampice su ali nije reagovala, a kada sam restartovao komp ona je i lampice izgubila.
Posto si dodao novu memoriju: 1. Probaj samo sa jednim (prvo starina pa onda novim) modulom 2. Posto imas napajanje, probaj sa drugim napajanjem 3. Ako ne upali, crkla ti je ploca
ok , probaću vadjenje ram memorije, vadjenje baterije, napajanje neću probati jer mi je u nekom mini cooler master kućištu i moram sve raskopati da bi došao do njega.
Ako neproradi, jel postoji neki servis da popljavlja ploče ili je kupovina druge ploče jedino rješenje.
... meni se to isto desilo pre nedelju dana ( isto po noći ), a noćas se ponovila ista situacija, negde oko 2:00
Računar jednostavno mrtav, ni da bekne, a istovremeno mali kućni bojler mrtav. Posle rastavljanja i ponovnog sklapanja cele konfiguracije, uključujući i vađenje procesora, napajanje je konačno propustilo struju kroz ploču i zasvetlela je led lampica na ploči.
Posle još nekoliko isključivanja iz struje i uključivanja, računar je proradio normalno. Kada sam ga isključio, ponovo nije hteo da se iključi, ali se posle 2 - 3 minuta sam od sebe aktivirao. Kad god ga isključim pravi probleme ako pokušam odmah da ga uključim, a ako odstoji bar pola sata, uključi se normalno. To se svakim danom popravljalo samo od sebe, malo po malo.
E, sad, ... da l` je oslabio neki kondenzator na napajanju ili na ploči ... ko će znati.
Noćas se ponovo desila ista situacija, samo što je ovaj put crko veliki bojler. Supruga računar još uvek nije uspela da uključi, a ja trenutno nisam kod kuće. Da l` je sad definitivno mrtav, ili opet samo šlogiran, vrag će ga znati.
Sve u svemu, noću se nešto čudno dešava sa naponom u Smed. Palanci. Ne znam odakle si ti, ali je moguće da je isti uzrok ubio oba računara i oba bojlera.
radi lampica, radi ventilator na procesoru, radi ventilator na napajanju a ekran je mrtav, mrtvi su i usb prikljucki. Jedini znak života koji pokazuje je kratkli blink na usb memoriji kad je uključim. Nakon toga ne svjetli uopšte.
uvece pederi iz epsa spustaju napon , 190 -180 -170v .. na taj nacin se povecava potrosnja uredjaja koji je ukljucun - potrosnja struje , da bi uredjaj odrzao omov zakon gde je P(w), potrosnja = naponu x struja
dolazi do amperskog opterecenja uredjaja , bojleru pregori grejac , frizideri crkavaju , PSU na kompu ima zastitu pa ostane u zakljucanom stanju gde ne reaguje na dugme - moras ga izvuci iz struje -sacekati malo i onda ukljuciti (protect. reset)
jbg , meni je jedan mesec potrosnja 600KW , drugi mesec 800KW , pa opet 600 i tako u krug .. nista dodano od uredjaja i nista se nekuva i neradi izvan uobicajnog .
perfidan nacin poskupljenja struje , i to rade godinama i jedino sto mozes je teroristicki napad kalasima na prvu eps polovnicu , udjes i pobijes sveeeee .
kaze se `komp radi` samo pod jednim uslovom - da ima sliku na ekranu :)
sve ostalo je kvar , pali se ali nema slike
to sto se pali i gasi uredno na dugme je super , nije super sto su crkli usb-ovi koji su u bridzu i dok cipset nemoze da konfigureise usb-ove i otkrije sve usb uredjaje nece pustiti sliku na ekran tj nece proci POST .
stavi drugu plocu
:: :: :: radi lampica, radi ventilator na procesoru, radi ventilator na napajanju a ekran je mrtav, mrtvi su i usb prikljucki :: Jedini znak života koji pokazuje je kratkli blink na usb memoriji kad je uključim :: Nakon toga ne svjetli uopšte :: :: Dakle meni ne radi ni usb ni monitor :: :: ::
proveri SB napon na PSU , (ljubicasta zica ako je vise od 5V odma menjaj inace ce ploca stradati)
proveri PS_ON signal na PSU (zelena zica) - ako je manje od 2.4v menjaj PSU
:: ... meni se to isto desilo pre nedelju dana ( isto po noći ), a noćas se ponovila ista situacija, negde oko 2:0 :: :: Računar jednostavno mrtav, ni da bekne, a istovremeno mali kućni bojler mrtav. Posle rastavljanja i ponovnog sklapanja cele konfiguracije, uključujući i vađenje procesora, napajanje je konačno propustilo struju kroz ploču i zasvetlela je led lampica na ploči :: :: Posle još nekoliko isključivanja iz struje i uključivanja, računar je proradio normalno. Kada sam ga isključio, ponovo nije hteo da se iključi, ali se posle 2 - 3 minuta sam od sebe aktivirao. Kad god ga isključim pravi probleme ako pokušam odmah da ga uključim, a ako odstoji bar pola sata, uključi se normalno. To se svakim danom popravljalo samo od sebe, malo po malo :: :: E, sad, ... da l` je oslabio neki kondenzator na napajanju ili na ploči ... ko će znati :: :: Noćas se ponovo desila ista situacija, samo što je ovaj put crko veliki bojler. Supruga računar još uvek nije uspela da uključi, a ja trenutno nisam kod kuće. Da l` je sad definitivno mrtav, ili opet samo šlogiran, vrag će ga znati :: :: Sve u svemu, noću se nešto čudno dešava sa naponom u Smed. Palanci. Ne znam odakle si ti, ali je moguće da je isti uzrok ubio oba računara i oba bojlera :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - :: Željko Arnautović :: Network IT do :: https://www.lisica.rs - https://www.pcberza.rs - https://www.networkit.r :: https://www.bginfo.rs - https://www.kginfo.rs - https://www.nsinfo.rs - https://www.nisinfo.rs :: ::
Izvadio ram memoriju i upalio se normalno s tim što mi je ponudilo ono repair i normaly , ja sam išao na repair i evo sad kucam sa tog kompa.
Inače nakon normalnog starta sam pokušao ponovo da startujem ali sa dva štapića i ništa.
Inače memorije su obe kingston, 800mhz, cl5. Jedina razlika je što na staroj pločici na čipu piše elpida ili tom nešto slično a na novoj na čipu piše kingston.
Da ali svi misle nece to meni da se desia kada se desi jbg... Kod mene je kriminalna situacija R ili ti prvoj fazi retko prelazi 205V jer su degenerici iz E*B-a sve monofazne potrosace prikljuculi na toj fazi tako da mi na jedan UPS ide komp sa svim periferijama, na drugi TV a na treci kombinovani frizider... Bitno je jos napomenuti da UPS treba da OBAVEZNO ima AVR... Problem ce biti naj verovatnije resen kada nam zamene brojila zato sto sada imaju tj. imace u narednom periodu velike gubitke koje kompezuju spustanjem napona,elem problem su nasa brojila u domacinstvima koja mere samo aktivnu(pozitivni deo sinusoide) ali ne i reaktivnu (negativni deo) najveci potrosaci . Industrija zbog velikih asinhronih motora koristi aktivno-reaktivna brojila ili merne grupe. Zasto kazem da ce problem biti sve izrazeniji zato sto u klimama imamo asinhrone motore jedan test iz prve ruke: pre par godina u toku zime smo na poslu ostali bez struje i grejanja pa je gazda pozajmio agregat honda od 5KW koji sam prema opterecenju regulise broj obrtaja preko AVR-a tj cim padne napon tj nema dovoljnu snagu (Ampera) on doda gas da bi to ispeglao , prikacimo klimu 18BTU koja je deklarisana na 1,3KW upalimo agregat i kada smo upalili klimu samo je poceo pun gas-ler-pun gas-ler i tako minut i elektronika ugasi sam agregat kada smo stavili kalorifer od 3KW agregat `prede k`o mace` tek mi je oda sinulo sta se desava. Zato preko leta apeluju da ne palimo klime...
:: Gadno vas jebe struja ljudi uzimajte upseve za skupe stvari :: :: Cpu: FX 8320 + CM v8 GTS :: GPU:GTX 970 Gigabyte G :: Ram:10 Gb Kingsto :: SSD: Pyro 120 gb + HDD 500 g :: MBO:Asus M5A9 :: Case:Storm Enforce :: PSU:Chieftec 650 :: Keyboard: Natec RX2 :: Mouse:Mx 518+v7 blood :: Screen: ViewSonic 27 :: ::
Re: evo sam došao kući ranije baš zbog ovog problema
11.05.2015. 15:07
status: user broj poruka: 926
Jesi li menjao slotove i probao obe pojedinacno? Sto se mene tice kada prodajem memoriju uvek insistiram da kupac uradi mem test samo sa mojim stapom zbog garancije i ako je ok tu se garancija zavrsava jer me ne zanima da li ce posle crknuti zbog vise sile, strujnog udara ili neceg treceg takodje isto vazi i kad ja kupujem. Za 100-njak evropskih novcanica mozes uzeti AM1 plathormu sa 4Gb rama i da se resis bede... ja imam AM1 5350 + asus AM1M-A plocu sa 8Gb rama,SSD i picoatx a koristi se skoro 24/7. Pre njega sam koristio AMD E350 koji je zamenio Phenoma i trebalo mi je 2-3 meseca da ukapiram zasto je racun za struju manji za cca1-1.5k dinara. Iskreno meni se takav koncept isplati za godinu dana jer nemam vremena da se igram eventualno preko neta sa drustvom za praznike kao sada H3 WOG. BTW kada nestane struje sve radi na 12v monitor,komp,adsl ruter tj direktno spojeni na bateriju (akumulator od kola 55Ah) od UPS-a pa nema gubitka sa 12 na 220v.Ovaj stari `kumulator`drzi oko 7-8 sati :).
:: :: tako da ću posao raditi kasnije : :: :: Izvadio ram memoriju i upalio se normalno s tim što mi je ponudilo ono repair i normaly , ja sam išao na repair i evo sad kucam sa tog kompa :: :: Inače nakon normalnog starta sam pokušao ponovo da startujem ali sa dva štapića i ništa :: :: Inače memorije su obe kingston, 800mhz, cl5. Jedina razlika je što na staroj pločici na čipu piše elpida ili tom nešto slično a na novoj na čipu piše kingston. :: :: Kako da rješim problem sa memorijom. 7 dana je radila najnormalnije :: Kupljena je na kupindo, od ovog lik :: https://www.kupindo.com/Clan/appoteka :: :: Mislim sad nema prostora za reklamaciju, ne bih ni reklamirao, nemam razloga, 7 dana je radila normalno. :: :: Šta mi stoji na raspolaganju :: Da probam testiranje sa samo novom memorijom, bez stare :: Jel postoji neki program za testiranje memorije. :: :: Hvala svima veliko :: Zaista je veliki problem kad računar na kome sam nešto radio krene da pravi problem :: :: Dodje mi da kupim još jedan komp, makar krš da imam u rezveri. Danas bez kompa kao bez ruke :: ::
Re: Re: evo sam došao kući ranije baš zbog ovog problema
11.05.2015. 15:08
da li oba ne rade na istom slotu ili ?
:: :: Jesi li menjao slotove i probao obe pojedinacno :: Sto se mene tice kada prodajem memoriju uvek insistiram da kupac uradi mem test samo sa mojim stapom zbog garancije i ako je ok tu se garancija zavrsava jer me ne zanima da li ce posle crknuti zbog vise sile, strujnog udara ili neceg treceg takodje isto vazi i kad ja kupujem. :: Za 100-njak evropskih novcanica mozes uzeti AM1 plathormu sa 4Gb rama i da se resis bede.. :: ja imam AM1 5350 + asus AM1M-A plocu sa 8Gb rama,SSD i picoatx a koristi se skoro 24/7. Pre njega sam koristio AMD E350 koji je zamenio Phenoma i trebalo mi je 2-3 meseca da ukapiram zasto je racun za struju manji za cca1-1.5k dinara. Iskreno meni se takav koncept isplati za godinu dana jer nemam vremena da se igram eventualno preko neta sa drustvom za praznike kao sada H3 WOG :: BTW kada nestane struje sve radi na 12v monitor,komp,adsl ruter tj direktno spojeni na bateriju (akumulator od kola 55Ah) od UPS-a pa nema gubitka sa 12 na 220v.Ovaj stari `kumulator`drzi oko 7-8 sati :) :: :: :: :: :: tako da ću posao raditi kasnije : :: :: :: :: Izvadio ram memoriju i upalio se normalno s tim što mi je ponudilo ono repair i normaly , ja sam išao na repair i evo sad kucam sa tog kompa :: :: :: :: Inače nakon normalnog starta sam pokušao ponovo da startujem ali sa dva štapića i ništa :: :: :: :: Inače memorije su obe kingston, 800mhz, cl5. Jedina razlika je što na staroj pločici na čipu piše elpida ili tom nešto slično a na novoj na čipu piše kingston. :: :: :: :: Kako da rješim problem sa memorijom. 7 dana je radila najnormalnije :: :: Kupljena je na kupindo, od ovog lik :: :: https://www.kupindo.com/Clan/appoteka :: :: :: :: Mislim sad nema prostora za reklamaciju, ne bih ni reklamirao, nemam razloga, 7 dana je radila normalno. :: :: :: :: Šta mi stoji na raspolaganju :: :: Da probam testiranje sa samo novom memorijom, bez stare :: :: Jel postoji neki program za testiranje memorije. :: :: :: :: Hvala svima veliko :: :: Zaista je veliki problem kad računar na kome sam nešto radio krene da pravi problem :: :: :: :: Dodje mi da kupim još jedan komp, makar krš da imam u rezveri. Danas bez kompa kao bez ruke :: :: :: ::
Re: Re: Re: evo sam došao kući ranije baš zbog ovog problema
11.05.2015. 15:14
ocisti lepo prasinu sa nekom cetkicom od prirodne dlake a kontakte na memoriji obicnom gumicom za grafitne olovke polako ocisti tj pazi da ne skines/odvalis neku smd komponentu
:: :: da li oba ne rade na istom slotu ili :: :: :: :: :: Jesi li menjao slotove i probao obe pojedinacno :: :: Sto se mene tice kada prodajem memoriju uvek insistiram da kupac uradi mem test samo sa mojim stapom zbog garancije i ako je ok tu se garancija zavrsava jer me ne zanima da li ce posle crknuti zbog vise sile, strujnog udara ili neceg treceg takodje isto vazi i kad ja kupujem. :: :: Za 100-njak evropskih novcanica mozes uzeti AM1 plathormu sa 4Gb rama i da se resis bede.. :: :: ja imam AM1 5350 + asus AM1M-A plocu sa 8Gb rama,SSD i picoatx a koristi se skoro 24/7. Pre njega sam koristio AMD E350 koji je zamenio Phenoma i trebalo mi je 2-3 meseca da ukapiram zasto je racun za struju manji za cca1-1.5k dinara. Iskreno meni se takav koncept isplati za godinu dana jer nemam vremena da se igram eventualno preko neta sa drustvom za praznike kao sada H3 WOG :: :: BTW kada nestane struje sve radi na 12v monitor,komp,adsl ruter tj direktno spojeni na bateriju (akumulator od kola 55Ah) od UPS-a pa nema gubitka sa 12 na 220v.Ovaj stari `kumulator`drzi oko 7-8 sati :) :: :: :: :: :: :: :: :: tako da ću posao raditi kasnije : :: :: :: :: :: :: Izvadio ram memoriju i upalio se normalno s tim što mi je ponudilo ono repair i normaly , ja sam išao na repair i evo sad kucam sa tog kompa :: :: :: :: :: :: Inače nakon normalnog starta sam pokušao ponovo da startujem ali sa dva štapića i ništa :: :: :: :: :: :: Inače memorije su obe kingston, 800mhz, cl5. Jedina razlika je što na staroj pločici na čipu piše elpida ili tom nešto slično a na novoj na čipu piše kingston. :: :: :: :: :: :: Kako da rješim problem sa memorijom. 7 dana je radila najnormalnije :: :: :: Kupljena je na kupindo, od ovog lik :: :: :: https://www.kupindo.com/Clan/appoteka :: :: :: :: :: :: Mislim sad nema prostora za reklamaciju, ne bih ni reklamirao, nemam razloga, 7 dana je radila normalno. :: :: :: :: :: :: Šta mi stoji na raspolaganju :: :: :: Da probam testiranje sa samo novom memorijom, bez stare :: :: :: Jel postoji neki program za testiranje memorije. :: :: :: :: :: :: Hvala svima veliko :: :: :: Zaista je veliki problem kad računar na kome sam nešto radio krene da pravi problem :: :: :: :: :: :: Dodje mi da kupim još jedan komp, makar krš da imam u rezveri. Danas bez kompa kao bez ruke :: :: :: :: :: ::
Sve su bile u prvom slotu, gdje je je inače bila memorija godinama.
Kada je kupljena, memorija je radila u drugom slotu normalno 7 dana. I sinoć kako je komp ostao upaljen zbog skidanja nekog filma problem.
Sad dok kucam ovo radi kupljena memorija u prvom slotu.
Dokupio sam je jer sam htjeo produžiti život računaru, hoću i cpu da mjenjam, phenom II 705e može da se nadje za 4k dinara. Taman da dobijem još 2 godine normalnog rada.
7750be +2gb raam = kočenje sa 15tak otvorenih tabova u hromu.
Šta da radim sa memorijom Kako da testiram. Prvo svaku pojedinačno u prvom slotu pa onda svaku pojedinačno u drugom. Pa onda zajedno ali sa izmjenjenim rasporedom u slotovima ?
Probaj samo u drugom slotu da li rade ocisti cetkicom drugi slot
:: Sve su bile u prvom slotu, gdje je je inače bila memorija godinama :: :: Kada je kupljena, memorija je radila u drugom slotu normalno 7 dana :: I sinoć kako je komp ostao upaljen zbog skidanja nekog filma problem :: :: Sad dok kucam ovo radi kupljena memorija u prvom slotu :: :: Dokupio sam je jer sam htjeo produžiti život računaru, hoću i cpu da mjenjam, phenom II 705e može da se nadje za 4k dinara. Taman da dobijem još 2 godine normalnog rada :: :: 7750be +2gb raam = kočenje sa 15tak otvorenih tabova u hromu :: :: Šta da radim sa memorijom :: Kako da testiram :: Prvo svaku pojedinačno u prvom slotu pa onda svaku pojedinačno u drugom :: Pa onda zajedno ali sa izmjenjenim rasporedom u slotovima ? :: :: ::
da krenem da montiram na drugom slotu, pružih se malo bolje po podu nego ranije, rekoh da osmotrim
11.05.2015. 15:58
status: user broj poruka: 775
kad ono dva kod slota blago naduvana konda. Ništa. Ubacim ja novu memoriju u drugi slot i ono pali najnormalnije. Drugu .tj. stariju pločicu koja radi godinama kod mene, nisam još probao.
da zbijam neke sale i slicno,recimo ja sam imao problem i ponekad ga opet dobijem,posle paljenja kompa nece da butuje uopste ne pali se monitor ni tastatura,i onda kad ga polozim na stranu znaci nacisto ga oborim on upali normalno i pise kako je amd bios update ok bla bla bla,probao sam sa cupanjem memorije ciscenjem i svim zivim,ali on kad hoce tako meni je lakse da ga oborim na zemlju nego da ga gasim totalno iz struje pa vadim stap memorije,nesto do ploce sve kao gremlini problem klasican ozbiljno gygasit ploca sa dual bios-om i znam da bi trebalo da updatujem bios na najnoviji medjutim nemam volje trenutno za tim,mrzi me da instaliram i svez win x64 iako mi je potreban ali ne toliko jer odugovlacim,ima mnogo vaznijih stvari u zivotu od memoorije kloka cpu-a i slicno pozz Так как никто не виноват, то накажем по жребию. Anthony Pettis p4p king
Pa sam si napsao da ne radi ... Ako su oba stapa ok onda je logicno ploca... Pre ili kasnije moraces da menjas znaci bolje pre manja glavobolja pogotovo sto ce te sigurno zeznuti kada ti naj vise bude trebao komp...
:: :: :: :: kad ono dva kod slota blago naduvana konda :: Ništa. Ubacim ja novu memoriju u drugi slot i ono pali najnormalnije :: Drugu .tj. stariju pločicu koja radi godinama kod mene, nisam još probao :: :: Evo slike kondov :: http://i61.tinypic.com/2rdc6yv.jp :: :: to su dva konda sa lijeve strane. ne vidi se na slikama baš dobro :: :: Blago su naduvani, ne ono kao što zna to biti :: :: PItanje je da li to mjenjati sad ili kad ode. :: Šta je bolja odnosno sigurnija opcija :: Ako ode kond može li povući nešto sa sobom. :: Za sada ploča radi.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.