Kada ukljucim napajanje (prebacim prekidac sa 0 na 1, bez ukljucivanja kompa), ukljuci se ventilator napajanja i kuler za procesor. Kada ukljucim komp, radi `normalno`, tj. bez vidljivih problema. Kada ga iskljucim, ventilator napajanja i kuler nastavljaju da rade (vrte se oba ventilatora), sve dok ne iskljucim napajanje (ponovo prebacim prekidac sa 1 na 0).
Sta mislite da je problem: 1) napajanje 2) ploca 3) kuler
Kuleri ni jedan ne moze da rade a da im nesto ne da struju (ploca ili napajanje).
Napajanje moze da pocne da daje struju ukoliko ploca pusti `signal` preko zelenog kabla. Za to vreme napajanje iz cistog mira zbog kvara moze da pusti struju preko jedne od grana (5v ili 12v) i da upali pojedine uredjaje ukljucujuci kulere. Medjutim, ploca moze da posasavi i posalje signal za paljenje nakon cega napajanje krece u rad i pokrece kulere i drugo ali ploca zna da nije pritisnuto dugme za pokretanje sistema te zato ne pokrece sistem.
Dodao bih samo da me ovo podseca na novinu na novijim plocama, a to je `dehumidification` iliti uklanjane vlage iz kucista tj provetravanje. Radi po principu da u zakazano vreme komp se sam upali bez pokretanja sistema, produva i ugasi. Podesava se u biosu. Evo link na sta mislim: https://www.youtube.com/watch?v=-mQfFVT4tT8
.Iscupaj konektor 24pin sa ploce i premeri 16pin i masu ( PS on i masu ) na ploci. Ne sme biti u kratkom spoju. Otprilike je negde oko 50kohm.Ako je to ok, onda napajanje zeza.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
kao sto kazu kolege, bilo bi dobro da probas sa jos jednim napajanjem za koje znas da je sigurno ispravno ili ako si vest sa unimerom mozes da probas i ovo sto je gilopile rekao a sto se popravke tice da li se isplati ili ne, sve zavisi koja je ploca u pitanju - ako je nesto novije mozda da, za starije ploce nisam siguran
Zamenio sam napajanje sa drugim (neispravnim) kompom i sa zamenjenim napajanjem sve radi bez problema, jedino sto se radi o napajanju bez prekidaca za paljenje/gasenje.
`Sumnjivo` napajanje sam stavio na drugi, neispravni, komp i onog trenutka kada ukljucim prekidac na napajanju na ploci kompa se ukljuci neka lampica. Prepostavljam da to ne bi trebal tako da se dogadja.
Izgleda da je ipak napajanje, znacu tacnije kada ga pustim da odradi neko duze vreme.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.