Znači, relativno sam nov u svetu overclockinga, pa me zanima šta iskusniji misle.
Pošto sam počeo da se bavim video renderingom na mašini iz potpisa (CPU cooler je CM Hyper 212 EVO), javila mi se i potreba za bržim procesorom. Tako da sam svoj i7 3770k klokovao na 4.5 GHz. Bus speed je 100.1 MHz, množilac je 45 za sva jezgra, a core voltage je 1.210 V i to radi stabilno, temperature pri punom opterećenju su ispod 80 °C, a uglavnom su oko 78. CPU-Z: http://goo.gl/8nzkSG Jesam li uradio sve kako treba?
Znam da mi je cooler malo slabiji, ali on je bio namenjen ne-klokovanom procesoru. Sad bi mi trebao jači, ali ne znam koji? Da li se isplati dati 90€ za Noctuu NH-D14 ili ima nešto bolje za slične pare?
212 dobro radi u full load-u, ali kad procesor nije opterećen uopšte (takoreći) - temperature su oko 50 stepeni. Meni je to mnogo... Da li bi možda CM Hyper 612 EVO ver. 2 (koji je duplo jeftiniji od Noctue) davao bolje rezultate u mirovanju?
Kućište je ovo: http://goo.gl/uRR1Jy 200mm vent spreda dole usisava, 120mm vent odozdo usisava, 200mm vent gore izbacuje vazduh i još jedan od 120mm pozadi gore takođe izbacuje. Mislim da mi je kućište dobro provetreno... A temperature ostalih komponenti su ok, kao i procesora, dok ga nisam kloknuo na 4.5.
Dobices par stepeni boljim coolerom(5-6 npr) ali nemoj da ocekujes ne znam sta. Jedino pravo poboljsanje 3770k/4770k i ostalih ivy/haswella je kada se deliduju jer sam IHS ne odvlaci toplotu kako treba.
Eventualno si mozda stavio previse paste(s obzirom na malo visi idle temp), pa da probas sa drugim nanosenjem i ciscenjem. Velika je razlika u temperaturi izmedju 1.12V i 1.20V, tako da 4.2ghz i 34 stepena je sasvim normalno.
Nisi nam naveo sve redom od input voltage-a, LLC-a itd da bi mogli da ti kazemo ali deluje sasvim ok, cak i ta voltaza je niza od proseka za taj clock.
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
Imaš na kupujemprodajem lika koji prodaje Nocua NH-D14 za 65 evra. Nisam siguran da li je prodato i koliko je lik pouzdan, ali sigurno možeš naći za manje od 90 evra. Kuler se ne troši i slobodno možeš uzeti polovan, a vent kod noktue ima 6 godina garancije tako da tu nemaš nikakav problem osim ako nema fizičkog oštećenja.
Sve je ok, ne diraj nista, sem ako ti ne smeta buka uzmi tisi/skuplji kuler sa 12 cm fanom i cao. Inace odradi ovo sto ti je meda rekao, kod amd-a je to cool and quiet opcija.
EIST mi je uključen, C1E, C3 i C6 enabled i ploča ga stalno usporava kad je idle (na 1600Mhz, 2000MHz, itd), ali to usporenje kratko traje, svega sekund-dva i odmah ga vrati na 4500MHz i drži ga tako malo duže, pa ga opet nakratko usporava... Sve u svemu, na 4.5GHz u idle mi je oko 50 °C. Kad ga stavim na normalan clock onda su sve temperature Ok, u idle oko 35-40, a u full load-u (3.9GHz) ne prelazi 60 stepeni.
Moraću da nabavim efikasniji cooler, nema mi druge, ako hoću 4.5GHz.
Temperatura svakako sporije opada.. dobar cooler je neophodan.
:: EIST mi je uključen, C1E, C3 i C6 enabled i ploča ga stalno usporava kad je idle (na 1600Mhz, 2000MHz, itd), ali to usporenje kratko traje, svega sekund-dva i odmah ga vrati na 4500MHz i drži ga tako malo duže, pa ga opet nakratko usporava... Sve u svemu, na 4.5GHz u idle mi je oko 50 °C. Kad ga stavim na normalan clock onda su sve temperature Ok, u idle oko 35-40, a u full load-u (3.9GHz) ne prelazi 60 stepeni :: :: Moraću da nabavim efikasniji cooler, nema mi druge, ako hoću 4.5GHz :: :: Hvala svima na pomoći! :: :: :: :: __ :: Case: TT Urban S7 :: PSU: TT 750W Gol :: MBO: Asus P8Z77-V L :: CPU: i7 3770 :: RAM: Kingston 32G :: HDD: 1TB WD Black + 4TB WD Red + 4TB WD Purpl :: SSD: Intel 240G :: GPU: R9 270X PCS :: Monitor: Dell P2714 :: Blu-Ray: LG BH16NS40 :: :: :: Full load je bitan, a za idle upali mu onaj c1, eist ili kako vec u biosu da obara takt i napon u idle i bice ti hladniji. :: :: :: :: :: ::
Vidi, i kod mene je EIST, C1E i C3|C6 enabled, ali meni mnozilac je uglavnom zakucan na 16 ( 1.600Mhz), tako da bi trebalo i kod tebe da bude tako. Desavalo mi se nekoliko puta, da jednostavno, pukne mnozilac i ode na 46 i procesor radi konstantno na 4.6Mhz i temperatura bude preko 40C. Probaj da resettujes plocu na default postavke i ponovo postavii setovanja za klok, trebalo bi da radi obaranje kloka. Ili mora jos neko dodatno stelovanje da se odradi kod te Asus ploce, da li bese Spread spectrum funkcija da bi ti ploca drzala mnozilac na 16. Pogledaj neke review za tu tvoju plocu. Sigurno ti nece pomoci bolji cooler, dok ne resis ovo sa obaranjem kloka. Ja imam Noctua cooler i skalpirao sam procesor pa opet imam visoke temperature u mirovanju ako ode na mnozilac na 46.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.