Pozdrav, imam napajanje be quiet bqt e5 600w. odlicno je radilo, ali od pre par dana vent unutar napajanja je poceo da non-stop radi maksimalnom brzinom, pa mi to smeta. Kako se to moze srediti, da li bi ubacivanje tisheg venta resilo problem?
Iskreno pre bih ga popravio nego menjao, jer mi se svidja sto od 600w, 576w izbacuje na 12v granama. Ali ako bash mora, promenicu ga :)
Ako je istekla garancija, otvori napajanje. Sa donje strane ventilatora imaš naljepnicu. Skini je. Skini i plastični čep. Ispod njega imaš osigurač. Skini ga tako što na mjestu gdje je rastavljen staviš iglu između, a drugom iglom ideš između osigurača i osovine, sve dok ne skineš osigurač, ali budi pažljiv. Dosta ljudi otkine osigurač i onda problem. Kada rastaviš ventilator od statora očisti i onda između kugličnog ležaja sa unutrađnje starne i osovine podmaži silikonskom mašću, tek toliko da je namazano. Spoji opet ventilator i ako nije oštećena osovina od rotora(ventilatora), radiće besprekorno još par godina. A tvoje napajanje ima maksimalno 486 w u radu, a u piku ide i do 509w. Toliko. Pozdrav i nadam se da ćeš to da sam središ.
mada ne verujem da bi menjanje venta nesto promenilo...proveri temp nap.skini neki program...takodje. probaj da nadjes program za regulaciju rpm venta...
Problem nije mehaničke prirode i nije do samog ventilatora. U napajanju postoji stepen koji služi za podešavanje brzine ventilatora na osnovu izmerene vrednosti nekog termo senzora. Verovatno je u tom kolu izgoreo neki tranzistor tako što ne vrši više regulaciju već stalno provodi i dovodi maksimalni napon na ventilator. Za ovu popravku ti je potreban neko ko se malo razume u elektroniku.
@Vaskev Vrlo rijetko se to dogodi, a vežina korisnika konstatuje da je u pitanju povećana brzina ventilatora, a u stvari je samo prljavština na osovini. Većina servisera u prestonici to naplati kao trećinu cijene napajanja.
Ako ventilator radi normalno ali samo velikom brzinom onda je ovo što sam malopre rekao, a ako mu se pojela biksna i zbog toga postao bučan onda može da ga očisti i podmaže ili pametnije da ga zameni sa novim. Vodi računa da, ako ima regulaciju, treba naći odgovarajući, sa sličnom brojem obrtaja (RPM).
P.S. Pošao sam od pretpostavke (verovanja) da gogi1 zna o čemu priča, i dalje ne sumnjam u to.
Gogi, ako je vent počeo konstantno da vrti maksimalnom brzinom onda nema smisla čistiti ga. I najverovatnije je u pitanju ovaj problem koji ti je Vaskev naveo. Ja bih ili izvukao kabl ventilatora van napajanja i priključio ga na ploču ili neki na neki fan kontroler odakle bi mogao da regulišeš brzinu okretaja ili bih zamenio vent ukoliko je to neki 2-pin. Naravno kontrola brzine preko ploče je izvodljiva ako je vent 3 ili 4-pin, ako je dvopinac onda ti je najjednostavnije da ga zameniš 3 ili 4-pincem. Skoro sam zamenio vetilator na mom TX750 izbacio sam onu zujalicu i ubacio Noctua 14icu, konstantno vrti na 1000 obrtaja, ima dobar protok i skoro je nečujan.
Na jutjubu ima baš dosta tutorijala o zameni venta napajanja. Ako se odlučiš da menjaš savetujem ti da prvo odgledaš par klipova o tome.
Nisam bash neki majstor sto se popravki/prepravki tice. to cu odneti kod drugara da on to uradi, ali mi je bio potreban savet sta da mu kazem da uradi :) Definitvno se vent vrti prebrzo, nema sumnje, jedino sam hteo da znam da li je jednostavnije zameniti taj regulator ili ubaciti neki vent koji se vrti na malo obrtaja, recimo da fabricki ne moze da predje 800-1000 obrtaja.
@DaSickSyst Kako si prikacio tu Noctuu? jel direktno na napajanju ili na ploci? i ja bih mozda neku noctuu stavio. ali videcemo.
Pa najbolje bi bilo da se popravi da mu ostane automatska regulacija. Time se postiže maksimalna dugotrajnost ventilatora (sa najmanjom mogućom bukom) uz sigurnu zaštitu od pregrevanja komponenti u samom napajanju.
:: Nisam bash neki majstor sto se popravki/prepravki tice :: to cu odneti kod drugara da on to uradi, ali mi je bio potreban savet sta da mu kazem da uradi : :: Definitvno se vent vrti prebrzo, nema sumnje, jedino sam hteo da znam da li je jednostavnije zameniti taj regulator ili ubaciti neki vent koji se vrti na malo obrtaja, recimo da fabricki ne moze da predje 800-1000 obrtaja ::
Evo o čemu se otprilike radi samo što se umesto operacionog pojačivača kod jednostavnijih napajanja koristi par tranzistora u različitim konfiguracijama ali je najčešće kvar kod poslednjeg tranzistora koji napaja ventilator. http://goo.gl/bLwWhI
Najlakse ces proveriti sta je problem tako sto ces zagasiti komp jedno pola sata da se napajanje max ohladi.
Startujes komp: 1. AKo u startu vrti na MAX RPM, onda je definitivno crko sklop za regulaciju brzine i da se srediti ( pogledaj Vasketov poslednji post ) 2. Ako startujes hladan komp i postepeno se povecava RPM i ostane na MAX, iz nekog razloga se greje trafo/ hladnjak gde je pricvrscen termistor i FAN ne moze da postigne da ohladi. Najcesce prasina ili ne vrti dovoljnom brzinom/ slab airflow - prljava osovina/ lezaj u FAN-u 3. Samo si utripovao da je na MAX, mozda `prozujao` FAN i lici da se brzo vrti....
4 nema.
@operator, Bog jarac nece da pokida taj osigurac. Ono sto se najcesce desi je da se katapultira i nema sanse da ga nadjes. Ako postoji neka rupica u patosu, parketu ili neispunjena fugna na plocicama, tu je 101%
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Ovo sam uradio na ovaj način prvenstveno da bih sačuvao Noctuu, da ne moram da sečem i lemim kablove.
Noctua NF-A14 FLX po difoltu vrti na 1200 obrtaja, a uz vent idu dva kabla za regulaciju brzine 1050 i 900 rpm. Na 1200rpm se vent čuje kao tihi šum tj strujanje vazduha, na 1050rpm je praktično nečujan, na 900 stvarno nečujan.
Ostavio sam ga na 1050 obrtaja. Akustično je totalno neprimetan, a dovoljno jako duva da i pri većem opterećenju ohladi napajanje.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.