Ovako, u pitanju je HP Compaqu CQ58, AMD E1 1200 (dakle netbook u telu laptopa), kupio sam novo sa garancijom od jedne godine. Baterija je u pocetku drzala i do 4h a ako se rade zahtevnije stvari do 3h, bio sam zadovoljan. I onda je odjedanput, svega nedelju dana po isteku garancije, laptop poceo da se gasi, dakle bez najave da rapidno opada kapacitet (mislim na windows indikaciju), vec se to desava (tri puta sam stopovao vreme) izmedju 37-og i 40-og minuta od momenta ukljucivanja laptopa sa napunjenom baterijom. Bilo sta da radim, zahtevno ili ne, laptop se ugasi u tom vremenskom rasponu. Pred samo gasenje, indicira oko 65 - 70% napunjenosti baterije. Lap ociscen, zamenjena pasta, ne greje se, merio voltazu na celijama deluje OK, pratio HW monitorom - isto, sve deluje OK i u granicama normale. Moje pitanje za iskusnije je da mozda nemam posla sa elektronikom na bateriji koja je namerno nastelovana tako da mi uzmu jos kinte, to jest da kupim novu bateriju ? Ako neko ceni da je to ( ja sam cuo da i to rade ), ima li nekog leka da se to prevazidje ? Unapred zahvalan...
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
i kakve veze ima baterja sa garancijom za laptop , baterje su uvek odvojene sa garancijom od 6meseci i ne ulaze u laptop garanciju, jer se vode kao potrosna roba.
ja sam video dooosta cq58-6x na kojima je baterja vrisnula posle 8-9-12 meseci, pogotovo ako je ucestalo koriscenje na istoj
jedino sto mozes da uradis je da je nateras na autokalibrisanje, tako sto ces je isprazniti do kraja , kad se ugasi lap na baterji , forsiraj paljenje sve dok lap ne nereaguje na dugme. onda je napuni do kraja (lap ugasen) , ostavi je malo da odmori bar 1h , pa onda upali i meri vreme. ako se nista ne pobolja gotova je. Cak sta vise moze i da se pogorsa stanje.
baterije koje prodaju u žnj modelima su isto žnj klasa...mislim da si čak i dobro prošao...
@codeus mislim da ništa neće dobiti sa ponovnom kalibracijom. Ja sam pokušao pre par godina ali ništa. Doduše baterija je trajala dobre četiri godine. U četvrtoj godine je držala oko sat i po za razliku od početka kada je izvlačila dva i po sata. Sada posle sedam godina drži oko tri minuta kada je skinem sa punjača. :) support normality
GA 990XA - UD3, AMD fx8320+ereboss, Excelram 8GB r.a.m, Samsung evo 840 120gb, WD 500Gb, Sapphire 280X VaporX, Chieftec modular 750W, puno prašine.
...se tako namestilo - cim je istekla garancija, odmah zahebava. Meni na garantnom listu pise da imam 1 god garancije i na bateriju, lap sam kupio u Nemackoj veooooma povoljno. Svestan sam naravno da sam za te pare dobio to sto sam i platio. No ako tako kazete, onda necu da kukam. Pomislio sam da mozda ipak ima neke podvale. Hvala.
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
probaj je isprazniti do kraja , pali lap dok nebude hteo da bekne , pa je napuni do vrha i probaj
:: ...se tako namestilo - cim je istekla garancija, odmah zahebava :: Meni na garantnom listu pise da imam 1 god garancije i na bateriju, lap sam kupio u Nemackoj veooooma povoljno. Svestan sam naravno da sam za te pare dobio to sto sam i platio. No ako tako kazete, onda necu da kukam :: Pomislio sam da mozda ipak ima neke podvale :: Hvala :: :: Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ?? :: ::
i svakako uzmi neki program (npr batteryinfoview, ako nemas reci mi da ga okacim pa da ti pustim link) koji ocitava battery wear level (termin koji oznacava koliko procenata baterije je `izgubljeno` odnosno koliko je upotrebljivo time sto gleda koliki je `dostupan` kapacitet u Wh (vat-casovima), jer moze da se desi da joj je stvarno prosao rok odnosno da je ispunila predvidjen broj ciklusa punjenja/praznjenja, a sto se postupka smanjivanja battery wear levela odnosno ozivljavanja baterije tice ide ovako:
1) upali laptop sa 100% napunjenom baterijom 2) pogasi sve zivo od wi fija preko bluetootha, stavi na power saver ali gledaj da iskljucis critical battery wake up odnosno poseti ovaj link http://forum.notebookreview.com/windows-os-software/125128-how-set-critical-battery-action-do-nothing-windows-vista.html - dakle bitno je da se sto sporije prazni i obavezno se saceka neko vreme pre ponovnog ubadanja na punjac da se `ohladi` 3) bodi punjac i obavezno puni dok je ugasen racunar, nakon toga ponovo ocitaj battery wear level, mora doci do neke promene ako je baterija ispravna
:: :: probaj je isprazniti do kraja , pali lap dok nebude hteo da bekne , pa je napuni do vrha i proba :: :: :: :: ...se tako namestilo - cim je istekla garancija, odmah zahebava :: :: Meni na garantnom listu pise da imam 1 god garancije i na bateriju, lap sam kupio u Nemackoj veooooma povoljno. Svestan sam naravno da sam za te pare dobio to sto sam i platio. No ako tako kazete, onda necu da kukam :: :: Pomislio sam da mozda ipak ima neke podvale :: :: Hvala :: :: :: :: Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ?? :: :: :: ::
Ostavi lap da radi u Safe mode (tada se isprazni u potpunosti, jer nije upaljen power menager) Kada se ugasi, prikaci se punjac i saceka 5-10 minuta Upali se laptop normalno i pusti da se baterija napuni do kraja (ovog puta pod Power menagerom)
Ali ovde nije problem kalibracije, vec crkavanja celije. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - AMD Sempron 3850 MSI AM1I 2GB Kingston 1600MHz 160GB LC Power 1340MI 75W
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.