Ljudi treba mi pomoc, komsija ima staro AT !!! napajanje i hoce na njega da poveze DVD i HD da mu budu eksterni ali ne znamo koje zice treba prespojiti na konektoru??? Znam da kod ATX napajanja idu zelena i crna ali ovde ta kombinacija ne radi. Pomazite. :-)
Asus P5Q3DeLuxe Intel Q9550@3.8+CoolerMaster Hyper 212EVO Dual Kingston Predator KHX24C11T2K2/8X 4x4GB Asus ENGTX570 DCII Seagate ST3250318AS+ST3500418ASx2 Leadtek WinFast PxDTV2300H CoolerMaster Stacker 832 Black
While this article will mostly focus on how to put a second ATX power supply into your computer, let`s take a quick glance at doing the project with an AT-style supply.
Unlike an ATX power supply, an AT power supply does not usually need anything special to get it to turn on. All you need to do is to connect an on-off switch rated for 125VAC (in North America) and turn it on. If you recycle an old AT power supply from an old computer, the switch will most likely be already attached. See figure 5.
You can purchase AT Push-Button Switches from Directron if you need a new AT switch.
If there isn`t a switch connected to the power supply already, you`ll have to connect one yourself. There may be a diagram on the switch or the power supply itself showing how to connect the switch. Unfortunately, there is no set standard for AT switch wiring, so the connections will be different between manufacturers.
Warning: Be careful when you wire up the switch! Make sure it is connected properly before switching it on. Serious damage to your power supply, computer, or electrical wiring could result if the switch is wired incorrectly. If there is no diagram on the switch or power supply, look for some help at an electronics store or on the Internet.
After you`ve connected the switch and powered up the supply to make sure it works correctly, you can put the two 6-pin motherboard connectors somewhere out of the way and start plugging devices into the Molex connectors.
One disadvantage of recycling that old AT power supply and using it for a second power source is the on-off switch requirement. There isn`t an easy way of making the power supply turn on when your primary supply does (as you can do with an ATX power supply). For some people, having to use a separate switch is fine. If you are not one of those people, read ahead and use an ATX power supply instead.
Ima neka matora napajanja. gde se boja zica razlikuje. Pover ON je 14pin, ma koju boju da ima...
Ako ne radi, ili je napajanje neispravno ili zahteva potrosaca na grani. Skopcaj te komponente, pa onda startuj 14 pin i jednu od masa (crna). Naravno, moraju biti non stop u kratkospojene da bi napajanje radilo...Odspojis - ne radi...Ako si mozda mislio da ce raditi kao i kada je povezano sa m. plocom, tj. na taster.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
Uh, sad tek vidim da je rec o AT napajanju. Pa ne moras nista da prespajas na konektoru. Napon dobija prekidacem 220V. Ako ga je neko iskidao, otvori pa ce ti biti jasno sta treba da prespojis da napajanje dobije 220V iz mreze.
AT napajanja od zastita imaju samo nalepnicu na sarafu
potrosnja hdd-a i dvd-a ne prelazi 12W ukupno sa sve gubicima u zicama
bolje nadjite napajanje koje ide uz externe 3.5 rackove
Ma to mu je i crklo pa hoce ovo da upotrebi jer mu stoji bezveze. Ima onaj adapter sa IDE na USB i sprzio je napojni adapter, strucnjak. Probao sam sa mojim starim ATX i radi ali nikako ne mogu da nateram njegovo AT da proradi a ispravno je jer smo ga izvadili iz njegove stare HP Vektre iz praistorije. :-)
Asus P5Q3DeLuxe Intel Q9550@3.8+CoolerMaster Hyper 212EVO Dual Kingston Predator KHX24C11T2K2/8X 4x4GB Asus ENGTX570 DCII Seagate ST3250318AS+ST3500418ASx2 Leadtek WinFast PxDTV2300H CoolerMaster Stacker 832 Black
KAko ih ima raznih boja ( zice od prekidaca), otvori pa vidi koju sa kojom treba da kratkospojis da napajanje dobije fazu i nulu. Illi zaobidjes taj prekidac i dovedes 220V na konektor u napajanju ( kada otvoris bice ti jasno ) Ako nisi siguran, otvori i uslikaj nam plocu sa obe strane.
OPREZ, jer kada utaknes 220V kabel, u zicama na koje treba da je prekidac imas 220V
Većina AT napajanja neće startovati bez odgovarajućeg minimalnog opterećenja, za razliku od ATX. Minimalno opterećenje varira ali je prilično veliko tako da jedan HDD teško da će biti dovoljan. Ako neće da proradi a sve je ispravno povezano preostaje ti samo da probaš da dodaš opterećenje na primer stop sijalicu za kola ona je 21W i to bi već moralo da bude dovoljno, povežeš na molex konektor na crnu (masa) i žutu (12V). Kod nekih napajanja moraš opteretiti i 5V (crvena).
Nisam naisao na takvo AT napajanje. Koristio sam ih za sve i svasta i uvek je radilo pa cak i bez ijednog potrosaca kad ispitam unimerom ima 5 i 12V. Koristio sam razne...ne znam tacan model. Kopcao sam i samo DVD/CD uredjaje kada su se nekada popravljali i nikada problem da mu treba jaci potrosac da proradi.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.