pošto mi se pokvarila optika za mali kompaktni fuji jx300 da ga ne bi bacio, planiram da kupim na netu samo optiku i ubacim je u aparat, sad problem je gde kupiti to i kome verovati,
našao sam na par mesta, na ebayu, na aliexpressu i na alibabi, ima li ko iskustva sa nekim od ovih sajtova i koliko im se može verovati, u smislu da mi ne pošalju deo za neki drugi fotoaparat i posle ja mogu da se besim sa tim,
na ebayu isto prodaju kinezi, aliexpress i alibaba su izvorno kineski
Stalno nesto kupujem preko neta, pare na kartici se samo privide :) Moze se reci da nisam imao negativnih iskustava, mada sve vise izbjegavam kupovinu preko Kineskih sajtova, preporuka za ebay, naravno treba otvoriti paypal da ne uzima proviziju...
Pre sam dosta kupovao preko DX-a i slicnih Kineza, nisam imao problema, uglavnom je stizalo od 20 do 40 dana, medjutim zadnja 2 artikla su putovala 3-4 mjeseca, da stvar bude gora kontaktiram likove na dx-u, oni se prave ludi, odgovore iz 10-og puta..., tako da ne kupujem vise od njih ako ne moram.
Nadji provjerenog prodavca na ebay (sa mnogo pozitivnih ocjena), ako ti nije jasno koji tacno model..., kontaktiraj prodavca pre kupovine, vecina je jako ljubazna. Pre neki dan je rodjak narucio optiku za neki aparat, mislim da je kostala oko 20e.
Obrati paznju kad kupujes na cijene na ebay, zaradjuju prilikom konverzije valuta, tako da na cijenu dodaj jos 10%.
Idi preko alibabe. Zaboravi ebay, ako hoćeš procentualno u odnosu na alibabu. Kupuj iz Šenzena ili Hong Konga. Ja sam prodavao procesore corei3 za 80e, a plaćao ih 30 i preuzimao u Kineskom centru u Ns, gdje si i ti. Na ebay-u su iz istih izvora bili 75. Šta drugo da ti kažem. Sve sad dolazi iz Kine, Tajvana, Indonezije. Samo se sklapa možda 3% u EU i oko 6% u USA. Oko 3% otpada na Australiju, 1,3% na Afriku. Sve ostalo je ostatak Azije. A koliko si siguran? Pa sigurniji nego da kupuješ kod nas iz G*gatrona,CT Reta*l(C@mtrade), PCPr@ctica, Em*ija, W*nw*n,(A*tija), P*nComputers-a, ASb*s-a, NTCHS-a, EweCom*uters-a i ostalih uvoznika kod nas. Toliko. Engleskog znaš toliko da se sporazumiješ sa njima, a ni kineski ti neće ostati stran nakon par transakcija.
dolar ce ti sigurno biti konvertovan, kako bi banka zaradila pare. samo je pitanje da li ce ti prebaciti pare iz dinara u evre ili direktno samo u dinare.
:: nema šta da mi konvertuju valute, jer su mi pare u intezi u dolarima već :
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.