Pozdrav ljudi.Treba mi vaša pomoc tj.savet. Posedujem sledecu konfiguraciju i malo bih ovaj procesor da ` pojacam` - overklokujem. CPU AM3 AMD Phenom™ II X4 955 BE ploca MSI 870A-G54 HDD SATA2 7200 1TB Samsung SpinPoint F3 Memorija DIMM DDR3 2 x2 GB + 4 GB 1333MHz Kingston CL9 VGA AMD Radeon HD 6850 1GB GDDR5 kucište LC POWER Pro-Line 914B II 600W DVD+/-RW Samsung SH-222AB / SATA/ black monitor viewsonic va2248 Operativni sistem Microsoft Windows 7 Ultimate Service Pack 1 64- bitni Znam da je ovaj procesor rođen za overklokovanje ali pošto to nisam nikad radio treba mi savet na koliko da ga bezbedno podignem i predlog za kuler( možda COOLER MASTER Hyper TX3 EVO RR-TX3E-22PK-R1) umesto ovog bucnog Stock kulera koji je vec na njemu.Verovatno je neko vec pisao na ovu temu ali ... Hvala unapred
Kolko se secam, drzao sam ovaj procesor na 214x18...to je bila maksimalna vrednost koja je dozvoljavala obaranje kloka kad je u leru. Voltaza je bila 1.375...Ladio sam ga Vendettom 2, tako da bi ti CM 212 Evo ili slicno bez problema obaljalo pos`o... Nadam se da ce tvoja ploca to podneti, s obzirom da ima 4 faze za procesor (ja sam imao gigabajtovu sa 8 faza)
Kod mene trenutno radi na 4.0 (20x200) na 1.4v i hladi ga tx3 . Tx3 ti je neki minimum za oc ja bih isao na 212evo ili raijintek themis jer su bolji i verovatno tisi od tx3 (postaje bucan kada je temp predje 50C). Sto se ploce tice slazem se sa vladapsd mislim da je 4+1 faza slabo za neki veci oc (3.6-3.8 max).
Sam imamo i vozio sam 20*200 sa 1.4 naponom. 1.375 19x200 sa 212 EVO 2 venta! To je radilo bez ikakvih problema ali ono sve zavisi od primerka procesora i ploce koliko je voljna. Ja sam imao bukvalno situ konfiguraciju! Cak i npajanje sme grafike je meni bila MSI 6850
U pitanju je intel core i5-2500K sa box kulerom (onim fabrickim) i planiram klokovanje u izvesnoj buducnosti, zavisno od zahtevnosti buducih igara.
Prvo nikada nisam klokovao, pa bi mi adekvatan tutorijal dobro dosao (YT). Drugo, Koliko ce samo klokovanje smanjiti vek procesoru, s` obzirom da je ovaj za to i predvidjen (tj ima oznaku K)? Trece, koji kuler biste mi preporucili? Neka best buy varijanta... Cetvrto, da li ima smisla klokovati u periodu kada se intenzivno igra a posle vracati vrednosti na default kada nije gaming sezona? I kako se to radi? Ovo pitam jer igram svega par igara (fransiza), pa mi klok pri regularnoj upotrebi kompa (surf, office, filmovi isl) nije potreban.
Edit: Imam plocu asus P8P67 ako nesto znaci za ovu temu
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.