Treba mi savet, od vas iskusnijih. Pokušaću da ustanovim šta je razlog što se kod prijatelja komp blokira nakon 10 min rada (tako mi je opisan problem). Ako eliminišemo softverski problem svežom instalacijom windowsa, u principu, znam da prvo treba proveriti hlađenje tj. sve ventilatore. I šta dalje? Napraviću Hiren`s boot CD/DVD, i šta treba i sa čim proveravati? Memoriju, grafiku, ploču, napajanje... kojim i redom i čime da bi ustanovio bar približno u čemu je problem.
Onda proveris temperature CPU, VGA, MB da li su visoke dok je komp u leru. Ne zvanicna osnova je da je 30 stepeni u leru vrh, mada ve zavisi od do konfiguracije. Ako se ispostavi da pregreva, opet otvaras i sad rasklapas bas taj deo da bi ga temeljnije ocistio i promenio termalnu pastu.
Komponente se kvare kao sto znas, i po nekoj mojoj ucetsalosti kvarova ja testiram ovim redom.
HDD od bad sectora - Hirens Boot 9.9 (imarkovic koristi neki noviji mislim) poseduje HDD regenerator, sa njim prvo selektuj da skenira HDD bez popravke kako bi ustanovio ukoliko ima vise bad sectora gde su, da bi prilikom podizanja sistema tj pravljenja particija njih preskocio jer gomile bad sectora ne vredi popravljati. Ukoliko ima 1-5 bad sectora, onda idi scan and repair bas preko njih.
RAM - Hirens boot, windows7 i 8 instalacioni diskovi, linuxi - svi oni imaju alatku koja testira ram memoriju od kvarova. Kod Hirensa se zove MemTest86+. Preporucujem da prvo skeniras sa oba stapa, pa ako on ustanovi kvar onda testiraj jedan po jedan. Ukoliko prodje jedan po jedan a padne na oba stapa, znaci problem je do slotova na maticnoj.
CPU - za njega kazu da poslednji umre, medjutim sa toliko ljudi koji se izivljavaju klokovanjem ili ne higijenom racunara tj skupljanjem prasine na kuler pa pregrejavanjem, on umire takodje. Nisam siguran da li ima na Hirensu, medjutim ja koristim Prime95 koji takodje moze da posluzi za testiranje temperature. http://pcberza.rs/forum/topic.php?topid=35285&forid=25&katid=6
VGA - komplikacija, FurMark kao i razni benchmarci, mata sve to pada u vodu kada prodje sve te testove i nakaju ga dokusuri Minesweeper ili neka druga igra. Kod njih najcesce je kvar sam Driver, medjutim to spada u softwerski problem tako necu dalje o tome.
PSU - kod njega se iz sistema proverava da li na svim granama isporucuje dovoljno struje (+3.3v, +5v, +12v). Hirens ima program za to mislim, medjutim ja koristim Aida64.
Maticna - na njoj se nalaze razne stvari koje same mogu da prave problem i mogu da se iskljuce iz biosa. Vecina se ne testira programima nego se ide na srecu, `ugasi iz biosa pa vidi da li je uspelo`. Medju njima su Zvucna, USB konektori, LAN, razni konektori IEEE i slicno i na nekima integrisane graficke.
Gremlini - kad sve gore navedeno propadne, rasklopi sve i svaki deo pojedinacno testiraj na drugom kompu. Negde mora da koci.
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.