Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
RAM memorija, hard disk ili OS?
STRANA 1 OD 1
millanche RAM memorija, hard disk ili OS? 26.01.2014. 17:25 T56472

status: user
broj poruka: 312
Imam problem pri boot-ovanju, ali ne kada uspe boot-ovanje pa kad restartujem, nego kada isključim kompjuter i posle desetak minuta ga uključim. Problem pri boot-ovanju se manifestuje kao:
-Zamrzavanje pre POST-a,
-Prebacivanje u Windows repair (boot-ovanje izgleda kao kod Viste, zeleni loading)
-Restartovanje kada dođe deo kod boot-ovanja,
-BSoD ako pređe boot-ovanje. Svaki put različiti fajl `uzrokuje` BSoD.
Ako nekoliko puta uključim i isključim komp onda uspem da dođem do desktopa i normalno radi dok ga ne isključim. Čak ne pravi problem ni pri restartovanju, već tek kada ga isključim.

E sad sumnjam na dve komponente, a to su RAM, HDD ili OS.

RAM sam menjao kompletno umesto 4GB (4x1GB) na 8GB (4x2GB). Moduli su identični. Nisam znao koliko mi maksimum RAM memorije podržava ploča jer je neki Acer/Foxconn proizvod koga nema nigde, pa sam kupovao memoriju na rizik. Windows je prihvatio memoriju, testirao sam je na nekoliko programa (između ostalog i na memtest86+) preko noći i ništa nije pronađeno od grešaka.

Hard disk je već mator i njega ne koristim za OS već za skladištenje. Od kada je stavljena memorija dešavalo se da ga Windows ne prepoznaje, pa sam mu uradio low level format i testirao ga na `loše` sektore. Ništa nije pronađeno. Menjao sam mu i kablove. Svi fajlovi su na mestu, mogu da radim pisanje/brisanje, samo ga Windows neki put ne prepozna (izgubi se particija). Moguće da je elektronika. Dajte savet kako mogu to da testiram. Dešavalo se kad mu izvadim kablove da komp uradi normalno boot, ali izgleda da je to bila slučajnost jer sam naredni put isto uradio i nije boot-ovao.

Ili je možda OS. Kako mi je bilo hladno u sobi gde radim servis prikačio sam neki `pokvareni` hard disk na svoj komp i ispostavilo se da je kolekcija virusa. A možda sam i preterao sa defragmentiranjem glavnog hard diska. Evo sada testiram i hard disk na kome je OS, da vidim da on nije problem.

Dakle, neki savet, preporuka i ideja? Pošto mi nekako ponestaju ideje.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Prvo ostavi samo jednu memoriju 26.01.2014. 18:27 #538884

broj poruka: 9425
Pa ako i tako puca, onda probaj sa drugim napajanjem.
I napisi konfiguraciju...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
MacBook Pro 13-inch: 2.5GHz
with Retina display
2.5GHz dual-core Intel Core i5
Turbo Boost up to 3.1GHz
8GB 1600MHz memory
128GB flash storage
Intel HD Graphics 4000

darkodar Hard disk sentail 26.01.2014. 18:54 #538890

broj poruka: 131
Skini Hard disk sentail vidi da li prijavljuje neku gresku za hard disk?

millanche Re: Prvo ostavi samo jednu memoriju 26.01.2014. 19:08 #538893

Probaću i sa po jednim modulom. Uglavnom me je to mrzelo da radim jer mi je mnogo skučeno kućište, ali izgleda da je to jedino rešenje. Memtest86+ je uradio 8 pass-a i nije našao ništa. A napajanje valjda nije jer je samo nekoliko meseci staro. Nešto kvalitetniji kinez Raidmax RX-500AF.

Ostatak konfiguracije:

1. AMD Phenom x4 9950 BE 2.6GHz
2. Matična nepoznata - Foxconn-ov proizvod sa oznakom RS740DVF
3. Memorija Kingston King DDR2 PC2-6400 800MHz. Kupljena na eBay-u. 4x2GB
4. Napajanje sam već pomenuo Raidmax RX-500AF
5. Grafička Sapphire 6670 1GB GDDR5

Ostalo nebitno...

:: Pa ako i tako puca, onda probaj sa drugim napajanjem
:: I napisi konfiguraciju..
::
:: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
:: MacBook Pro 13-inch: 2.5GH
:: with Retina displa
:: 2.5GHz dual-core Intel Core i
:: Turbo Boost up to 3.1GH
:: 8GB 1600MHz memor
:: 128GB flash storag
:: Intel HD Graphics 400
millanche Re: Hard disk sentail 26.01.2014. 19:10 #538894

Instaliran je i S.M.A.R.T preko njega ili bilo kojeg drugog programa pokazuje da je sa hard diskom sve u redu.

:: Skini Hard disk sentail vidi da li prijavljuje neku gresku za hard disk
millanche dodatak 26.01.2014. 19:14 #538895

I zaboravio sam - u pitanju je `High Density RAM` memorija.

Srdjanc ... 26.01.2014. 19:59 #538900

broj poruka: 3106

Po meni ni jedno nego maticna.

millanche Re: ... 26.01.2014. 20:03 #538902

Pa pazi, ima logike, ali zašto se baš sad desilo kad sam menjao memoriju... Upravo sam završio test OS HDD-a i ni njemu nije ništa. Sad ću posebno da pogledam module i da pogledam malo po BIOS-u (mada je OEM BIOS jadna, otrcana verzija)...

:: Po meni ni jedno nego maticna
Srdjanc ... 26.01.2014. 20:58 #538908

broj poruka: 3106
Ili si ti ostetio ili se neki bzz bzz desio ili gremlini.

gavra re: RS740DVF 26.01.2014. 22:45 #538927

broj poruka: 148
Koliko me moja memorija sluzi tu je maticnu pravio ACER:

Acer RS740DVF
Chipset: ATI RS690/RS690M
Southbridge: ATI SB700
LPCIO: ITE IT8718

Podrzava max 8 GB (4x2) Samsung memorije 240 Pin 1.8v DDR2 PC2-5300 Non-ECC Dimm

pozz/
gavra
Beograd
ICEsd re: 27.01.2014. 06:02 #538943

broj poruka: 2158

Meni sve tu mirise na RAM, ili je nekompatibilan probaj samo sa 1 modulom.

Probja jos i da iskljucis sve ostavi samo glavni HDD ( znaci cd/dvd i drugi hdd otkaci ).

Meni je pravio problem dvd kad je ukljucen RADI nece da prepozna diskove tu zabode i mota u beskonacno, sve dok dvd nisam stavio kao IDE u bios-u.Probaj da nadjes bios za tu plocu, mislim i dalje da je problem sa bios-om i memorijom kad je lepo prepozna sve radi ok, al dok je ne prepozna pravi probleme.

Edit: Evo kopao sam malo Foxconn je graficki cip ili soket ploca je Acer Aspire M1200 RS740dvf, izvor : http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=9:67272 prevedi sa ruskog.

drajveri i bios odavde : http://us.acer.com/ac/en/US/content/drivers

Jos jedan izvor: http://www.tomshardware.co.uk/forum/381779-33-desperately-board-driver-problems

Evo jedan slican problem : http://www.experts-exchange.com/Hardware/Components/Q_27743152.html
millanche Re: re: RS740DVF 28.01.2014. 20:48 #539166

Mislim Gavro da si u pravu. Izgleda da BIOS nije u stanju sam da uradi underclock, pa iz tog razloga ne boot-uje dok izgleda iz nekoliko puta ne podesi. Probao sam i definitivno jeste problem frekvencija memorije. E sad, da li postoji način da uradim snižavanje frekvencije manuelno? BIOS nema tu opciju. Kao što već rekoh prilično je limitiran.

:: Koliko me moja memorija sluzi tu je maticnu pravio ACER
:: Acer RS740DVF
:: Chipset: ATI RS690/RS690M
:: Southbridge: ATI SB700
:: LPCIO: ITE IT871
:: Podrzava max 8 GB (4x2) Samsung memorije 240 Pin 1.8v DDR2 PC2-5300 Non-ECC Dim
:: pozz
:: gavr
:: Beograd
millanche Re: re: 28.01.2014. 20:50 #539167

Tako je, RAM je definitivno. Hard disk nije. Probao sam sve polako po sistemu eliminacije i posebnim testiranjem i dovelo je do toga da je ipak RAM. Hvala na interesovanju za pomoć! Sada tražim da li postoji neki način da problem prevaziđem bez adios memory modules! :)

:: Meni sve tu mirise na RAM, ili je nekompatibilan probaj samo sa 1 modulom
:: Probja jos i da iskljucis sve ostavi samo glavni HDD ( znaci cd/dvd i drugi hdd otkaci )
:: Meni je pravio problem dvd kad je ukljucen RADI nece da prepozna diskove tu zabode i mota u beskonacno, sve dok dvd nisam stavio kao IDE u bios-u.Probaj da nadjes bios za tu plocu, mislim i dalje da je problem sa bios-om i memorijom kad je lepo prepozna sve radi ok, al dok je ne prepozna pravi probleme
:: Edit: Evo kopao sam malo Foxconn je graficki cip ili soket ploca je Acer Aspire M1200 RS740dvf, izvor : http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=9:67272 prevedi sa ruskog
:: drajveri i bios odavde : http://us.acer.com/ac/en/US/content/drivers
:: Jos jedan izvor: http://www.tomshardware.co.uk/forum/381779-33-desperately-board-driver-problem
:: Evo jedan slican problem : http://www.experts-exchange.com/Hardware/Components/Q_27743152.html
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60372. Broj poslatih odgovora: 647167.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs